Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Ете не сум во тек, можеш да ми објасниш кој, како и колку се чепнати од тие 500 судии на СДСМ ?
Друго околу тој реизборот? Колку што пратам резиборот го најави СДСМ. Истите тие кои и ги начукаја оние 500 за да им бидат вака прирака и кои ден денес се на работа. За таков реизбор правиме мубает тука ? Од истата таа партија ?
Инаку ги гледам ги гледам, и Катица ја гледам? Што ке правиме со нејзе ? Таа ги задоволува твоите критериуми за партиски неповрзана со никого ?
Што демек од тие 500 судии вмро ниеден не смени? Абе ајде не пишувај глупости, така е тоа ќе ги оставеле. И по милионити пат ти викам дека реизборот кој го најавија подобро е за сите нас да е со независни судии, во спротивно не сме постигнале ништо. Од кај да знам јас дали стварно го мислат тоа или лажат. Не сум видовит како вас.
Се мислев дали да реплицирам, ама морам.

Види вака ако сакав да му изигрувам адвокат ќе го направев тоа претходно кога онаа јавната причина ти беше дека немал добри аргументи, а всушност твојте аргументи беа неточни.

Детиштето секако дека претерува, ама мојата реакција не беше само за него, туку општо за сите постапки кој се случуваат, затоа неможев да молчам иако знам дека правилата се “админот е секогаш во право, а ако не е види што пишува претходно“.

Друго оние ситни навреди (да не ги набројувам си ги знаеме) мислам дека и не е нешто којзнае што, тоа си е нивна лична култура која ја немаат, патем јас лично не се навредувам, иако си мислат дека нешто ќе постигнат.

На игнор се, само ние останавме да ги читаме.

Уште ли не разбра дека ОНИ немаат никаков проблем со било што кога ОНИ се тие кој ги прават тие работи, немаа проблем Талат да биде заменик министер, имаа проблем кога талат беше министер, сега пак немаат проблем Талат да биде шеф на собрание, утре Грујо да понуди Талат да биде премиер (само нели за да се спаси), знаеме што ќе се случи.
А твоите навреди кон нас како што ги рачунаш? Или признаваш дека и ти си сељачиште како нас и немаш култура? Инаку за македонскиот јазик кога се бориш треба најпрво да си го знаеш, и да знаеш да го пишуваш, а ти не знаеш.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.523
Поени од реакции
24.789
Нема тука никаква директна навреда а кога те нарече куртон, беше баниран на две недели и од форум за разлика од двајцава што ги испратив само од тема и тоа лично од мене. Затоа ви велам да не изигрувате дрвени адвокати и да се буцате каде што не треба, зошто ако го употребев истиот критериум како за Алмеида, кумановецон и Јамајка ќе требаа месец дена пауза да земат.

За крај, форумов не е на Никола па тој да си бира каде ќе модерира. А за тоа кој ќе идел на форумов и како да се викала темава мислам дека не е тоа проблем на членовите. Поздрав натака Кано.

П. П. С. Ако еве веќе сакаш да идеме по правила - ти ако добро паметам еднаш се избриша, ова ти е втор јузер. Знаеш дека тоа е забрането и знаеш кои се санкциите така? И знаеш дека ти се прогледува низ прсти така?

Сега кога ви велам да не изигравате адвокати сфаќате на што целам?

Lol nemalo direkna navreda? Daj ne zaebavaj...

PPS. Userot ne mi bese dupli taka? Registran e eden posle drug so nekolku meseci razlika taka? Cel kup ima ovde so dupli useri ama ova bilo problem? Jas ne krijam koj sum, pod nikot mi e stariot nik. Nekako nema logika praviloto ali ako e toa taka, nemora da mi gledate niz prsti, slobodno brisi me...

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Сега ми е јасно зошто политиката на форумов едно време беше забранета.

Него ме интересира твое мислење. Дали мислиш дека објавувањето војна од страна на Паторот кон Сорос и неговите невладини, ја докажува длабоката вмешаност на власта во диктирањето на одлуките и казните на инспекциските служби!? И ако да, дали мислиш дека истите овие практики не се применувале кон сите оние претпријатија кои не биле по волјата на владеачката структура последниве 10 г.? :)

Другото прашање ми е за контра-офанзивата на јавното обвинителство! Секогаш кога СЈО ќе отвори некој случај кој боде очи, јавното обвинителство превзема чекори и постапки против челниците на опозицијата! Дали мислиш дека тоа е реваншизам, и зошто да? :)
..твојот омилен патор не му објави војна на сорос. Него малку поголемка армада му објави војна, а тој со дереглијата со која располага само се приклучи на флотата..А во флотата има и дредонти со баја голема тонажа и своја и онаа која може да ја испукаат. А до сега барем , ако не друго како Македонци секогаш сме се придружувале на оние кои после и победила..небитно колку и како се препелкаат против тоа домашните мали ,големи, шарени или виножитасти издајници... :) :)[DOUBLEPOST=1490535071][/DOUBLEPOST]
Па шо ако мкд маде живее во Цапари, он заслужува да пишува?

Добра идеја имаше еден пратеник од ЕУ, луѓе над 60 години да немаат право на глас. Ја викам тоа да го појачаме луѓе као небањативе, ако пројдат со IQ над 60 да им е фул гласот, ако не - 0,25. Овие немаат основни интелектуални потенцијали за рационално расудување, ко кокошки се. По тој основ нема 50 000 гласови да освојат, а нивни заложници сме цело време.
Додека овие од дијаспорава паторот си ги намести со по 600 гласови од партиски ботови да има пратеник. Тие му ги кврцнаа и сеа гракаат као чавки само, никој не ги е** 2%.
..ти како планираш да го пројдеш тестот ..., ако го воведат???

Последно уредено:
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Како прво стално сум ти се обраќал со респект,очекувам исто од твоја страна ако сакаш да дебатираме.

Друго,имаш игнор копче таму,можеш да ме изигнорираш и да си останеш нефрапиран и лабав.

Трето,бараш да ти докажам дека Земјата е топка.Така го разбирам ова што бараш да ти докажувам нешто што и мало дете го знае.
Сеа сакаш да ти пуштам извод од банка кај некој во фирма како се купува гардероба?
Не ме заебавај

И за крај незнам зашто мислиш дека јас го оправдувам тоа?Секој кој прави дубари и е фатен во тоа,треба да си одговара.
Само искрено смешно е ова у споредба со 5те милијарди,15те милијарди украдени кои ни се најавуваат месеци уназад.
Cheers...

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Во ред, извини ако мислиш дека сум претерал со реакцијата.
Тоа не го менува фактот дека не можеш да тврдиш дека секој што има фирма го прави истото, едноставно не можеш. Ако не си со дпмне а правиш ваков „прекршок“, толку дебело ќе го јадеш стапот што при серење заедно со говна и мозок ќе ти испадне, пошто дијаметар на шупак би ти бил 55 сантима.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.870
Исто така, јавноста очекува одговор на две прашања, прво, од каде наеднаш никна сеалбанската платформа кога политичките бомби на СДСМ отворија борба за правда, правна држава и борба против криминалните индиции заради што се формира дури и специјално обвинителство, и второ, кој му дозволи на Али Ахмети кризата од криминален да ја префрли на етнички терен, односно, кризата од борба против криминал да ја претвори во борба за сеалбанската платформа од Тирана.
Вест број еден во Македонија и понатаму е формирањето на новата влада. Веднаш да кажам дека евентуалниот чекор на СДСМ за формирање на влада без мандат од Иванов и заснована на сеалбанската платформа е опасна авантура која ги загрозува виталните национални и државни интереси.

Според мене, на располагање стојат најмалку три правни механизми за спречување на избор на влада спротивно на Уставот без претседателски мандат: прво, Иванов да опстои на одлуката за недоделување на мандатот додека целосно не се разјасни сеалбанската платформа, второ, на сцена да стапи Уставниот суд и да ја поништи собраниската одлука за избор на влада, и трето, Централниот регистар да го одбие барањето за депонирање на потписите на членовите на новата влада со што се спречува нејзиното функционирање.

Ефикасноста на овие правни механизми претпоставува една претходна состојба на континуирано протестирање, бидејќи, без народот овие механизми иако правно засновани може да бидат заобиколени, дотолку повеќе, во двегодишната криза во која е заглавена земјата се изнагледавме ситуации на кршење на Уставот и законите, па, никој не се потресува од тоа.

Со еден збор, старите сеништа за рушење на Македонија и Македонците повеќе не може да ги реши само претседателот, владата, партиите... туку единствено тоа може да го стори само народот.

Збро-два и за експертските аргументи и контрааргументи околу одлуката на Иванов за недоделување на мандатот, со што се добива појасна слика и за наведените правни механизми за спречување на изборот на неуставна влада.

Имено, експертите блиски до СДСМ ја дерогираат уставната одредба за должноста на Иванов да доделува мандат велејќи дека таа има само декларативно значење и оттука СДСМ можел да формира влада и без претседателски мандат. Овие експерти се повикуваат на член 90 од Уставот, според кој Иванов бил должен да даде мандат на Заев, а изборот на владата и програмата за работа се во надлежност на Собранието.

Меѓутоа, овие експерти пропуштаат од вид дека во Уставот има и друга одредба, според која, пред преземањето на должноста претседател, Иванов се заколна и обврза на почитување на Уставот и оттука Иванов не смее да му даде мандат на Заев сѐ додека не се разјасни сеалбанската платформа.

Досега ниту збор од уставните експерти како да се постапи кога за еден правен случај важат и постојат повеќе правни норми со иста уставно правна тежина.

Да потсетам, Иванов го назначува директорот на Агенцијата за разузнување и можеби има и разузнавачки информации за антимакедонската платформа.

Како и да е, доколку дојде до дерогирање на уставната надлежност на претседателот да определува мандатар, се воведува опасен преседан и во иднина се отвора патот претседателот на државата да биде развластуван по потреба, на пример, претседателот да ставил вето на некој закон ама на пратениците ептен да им се брза и законот да биде прогласен само со потпишан указ од собранискиот претседател, а наменските експерти претседателското право повторно да го сведат на чист формализам и без конститутивно значење како во актуелниот случај со недоделувањето на мандатот.

Инаку, ВМРО-ДПМНЕ обвинува дека Заев практично се договорил со Ахмети за идентитетска промена на Македонија и Македонците со двојазичноста, промена на името, знамето, грбот и химната, додека пак, од СДСМ возвраќаат дека сето тоа е лага бидејќи криминалната власт на ВМРО-ДПМНЕ била „дефакторизирана“ и дека разговорите со ДУИ биле поставени исклучиво на рамките на Уставот.

Затоа СДСМ мора да го даде на увид постигнатиот договор со ДУИ, со цел, јавноста да види кој лаже и манипулира: Никола Груевски или Зоран Заев!? Само на тој начин ќе се разреши дилемата околу (не)уставноста за недоделување на мандатот од Иванов на парламентарното мнозинство на СДСМ и албанските партии.

Односно, доколку СДСМ нема договор со кој се загрозуваат националните и државните интереси тогаш народот треба да им посака успешна работа во остварувањето на програмата на владата предводена од СДСМ. Но, ако произлезе дека се договорени работи за уривање на Македонија и Македонците, тогаш народот ќе застане во одбрана на Татковината и по секоја цена, било со ненасилни, или насилни средства, ќе спречи формирање влада на антимакедонски основи.

Затоа, добронамерно му советувам на Заев да не наседнува на мислења од експерти со изгубено национално чувство кои кружат околу СДСМ и на тој начин да влегува во многу опасна авантура за правење на влада без претходен мандат од Иванов. Дури, овие експерти стануваат и финтаџии нудејќи му на Заев финти како да ги изигра Македонците со тоа што албанските партии да ја одложат платформата, Заев на жими мајка да се заколне кај Иванов дека нема да ги отвора прашањата од албанската платформа, да го добие мандатот и да формира влада, а отпосле новата влада на СДСМ и ДУИ, народски кажано, на раат пак да си ги усвои точките од платформата.

Исто така, јавноста очекува одговор на две прашања, прво, од каде наеднаш никна сеалбанската платформа кога политичките бомби на СДСМ отворија борба за правда, правна држава и борба против криминалните индиции заради што се формира дури и специјално обвинителство, и второ, кој му дозволи на Али Ахмети кризата од криминален да ја префрли на етнички терен, односно, кризата од борба против криминал да ја претвори во борба за сеалбанската платформа од Тирана.

Не е на одмет да спомнам дека во МВР има еден аналитички извештај од воената 2001, според кој, тогашниот премиер Љубчо Георгиевски добил јасен одговор од странците-олеснувачи и тогашните албански политички водачи дека со рамковниот договор задоволени се сите права на Албанците и тука завршуваат сите нивни барања. 15 години подоцна, нови барања во обидот за завршен удар на унитарна и единствена Македонија. Оттука, зошто овој полициски извештај не се користи како моќен аргумент пред сегашните странски претставници кои деновиве се во мисија во Македонија да го скршат државниот врв заради формирање влада заснована на селабанската платформа за редефинирање на Македонија.

За крај, дојде моментот кога повеќе нема што да се крие и што уште треба да се стори, за Груевски и Заев да се вразумат и заеднички да застанат на браникот на Татковината!

Јанко Бачев
http://www.mkd.mk/kolumni/vlada

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.852
Поени од реакции
36.887
Инаку сите палми што ги ставија во Скопје од стотици илјади евра се исушија и угинаа.
А изгледа по тоа што се пишува исто и во другите градови.

Тоа се тие имбецили. За нивни хирови и фантазии се потрошија илјадници евра за да изгорат неповратно.

Абе ако треба Али Ахмети нека биде премиер само конечно да си одат овие шизофреници од власта и подалеку од државните пари.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Талат Џафери од воен дезертер преку министер за одбрана до претседател на парламент.
Во нормални земји воени дезертери се стрелаат или доживотно гнијат во затвор.
Во банана земја како нашава стануваат врховни командати на армија.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.170
Поени од реакции
3.413
кој го најавија подобро е за сите нас да е со независни судии, во спротивно не сме постигнале ништо. Од кај да знам јас дали стварно го мислат тоа или лажат. Не сум видовит како вас.
Хехехехехехехе
ќе ставеле нови 500 независни судии, па уште и се мислеш дали ќе стават стварно независни судии,

јас ќе ти кажам дека сигурно ќе стават независни судии како што Зајко ќе си дадеше отказ кога ќе загубеше на изборите.

А твоите навреди кон нас како што ги рачунаш? Или признаваш дека и ти си сељачиште како нас и немаш култура? Инаку за македонскиот јазик кога се бориш треба најпрво да си го знаеш, и да знаеш да го пишуваш, а ти не знаеш.
Јас многу ретко и со многу полесни зборови навредувам, сепак сум живо суштество и враќам кога претерувате.

И ДА ЈАС СУМ ГОЛЕМО СЕЉАЧИШТЕ, се надевам ти порасна (на векот мислев)

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Инаку сите палми што ги ставија во Скопје од стотици илјади евра се исушија и угинаа.
Што не кажеш дека кантите се погодија? Хејтер!

Инаку паторот во драматично фејсбук обраќање побарал нови избори. Сега не знам што баш не му е јасно, ама избори имавме во декември, а и веќе не е никаков фактор да бара избори кога сака и како сака тој. Ако едни избори во просек не чинат околу 7-8 милиони евра - од кај мисли тој мамлаз дека пари ни врнат, од небо, па ќе му исполнуваме негови желби. Демек овие ќе биле избори како референдум, па народов ќе одлучел во кој правец ќе идела државава. Државава кај и да оди, правецот на него му е у затвор. Очигледно му е дека е влезен во филмот дека оваа кампања за пљатформата, која ви зборев дека е негово чедо, а не на учкарите, си мисли дека освоил поддржувачи и од другата страна. Прочитан е ко селски буквар, ама уште живее во филмот од пред бомбите.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Талат Џафери од воен дезертер преку министер за одбрана до претседател на парламент.
Во нормални земји воени дезертери се стрелаат или доживотно гнијат во затвор.
Во банана земја како нашава стануваат врховни командати на армија.
Да ти кажам колку луѓе бевМЕ на протест за поставувањето на дезертеров за министер на одбрана? Тогаш според „патриотите“ поставувањето беше мачкина кашлица пропратено со канцероген хумор налик „абе ионака неаме војска hhhhhhhhhhhh“, „на кој му е министер на книговодителите у министерство hhhhhhhhhhhhhh“ и слични очајни доскочици.

Се разбира, канцерогени доскочици кажани од оние кои што беа запознаенеи со ситуацијата а имаше доста кои што нит знаеја, нит сакаа да знаат, нит па се оптеретуваа пошто „чиста, чиста, чиста Македонија“.

kje gi sotre shkiptarite,,,,,,,,,,,samo im dava ministerski mesta poshto mora inache mame im ebam gotovi se,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Хехехехехехехе
ќе ставеле нови 500 независни судии, па уште и се мислеш дали ќе стават стварно независни судии,

јас ќе ти кажам дека сигурно ќе стават независни судии како што Зајко ќе си дадеше отказ кога ќе загубеше на изборите.

Јас многу ретко и со многу полесни зборови навредувам, сепак сум живо суштество и враќам кога претерувате.

И ДА ЈАС СУМ ГОЛЕМО СЕЉАЧИШТЕ, се надевам ти порасна (на векот мислев)
Не можеш да знаеш дали ќе се независни стварно или нема да се. Можеби од Сдсм ја научиле лекцијата и конечно им дошло памет и нема да си играат со народот како порано. Ти видовит ли си па знаеш што ќе биде? Јас не сум и секогаш се надевам на најдобро. Така се надевав и 2006 дека конечно ќе е подобро, за неколку години подоцна да бидам сведок на најголемото предавство, а уште неколку години подоцна да бидам и лично жртва на партијата за национално единство. Уф колку тоа добро звучи а? Национално единство, а уствари се случува национална поделба.
Така и сега се надевам дека има нешто добро во Сдсм, и во реизборот на судии. А како што кажав, вмровците ќе плачат бидејќи тие се во криминал до гуша, нормално е да викаат дека партиски се судиите. Мене ми е почудно што викаат дека се невини, а се однесуваат ко виновни. Лудило.
Дали си ти сељак или не си не ми е гајле, ти нас ни викаш сме немале култура, а бидејќи и ти истото го правиш значи и ти немаш.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom