Слободната воља и религиите!

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
А пробај да ги нападнеш нивните верувања.
Баш тоа сакав да го кажам. Не можеш да шеташ низ форум и да напаѓаш дека некои биле догматични, неразумни, назадни и глупи, а ваму истите тие да ги убедуваш дека нивното нема врска, ама затоа твоето е апсолутно точно.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Баш тоа сакав да го кажам. Не можеш да шеташ низ форум и да напаѓаш дека некои биле догматични, неразумни, назадни и глупи, а ваму истите тие да ги убедуваш дека нивното нема врска, ама затоа твоето е апсолутно точно.
Исто така е многу педерски да ги криеш своите убедувања, да глумиш сеопфатна мудрост, и да пропагираш љубов и разбирање.

;)

W

Werther

Гостин
Кој од атеистите наметнува било што ? Атеистите овде, на овој форум реагираат единсвено на нерационалните религиозни тврдења. Или кај случајот со Мики, тој пробува да ја рационализира религијата, но слабо му оди.

Никој ништо не наметнува како апсолутно точно. Али затоа ти си тука, како вечен дрвен адвокат на религиозните, апологетот, да ги браниш. Мене искрено патетичен си ми...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ај со твоиве парафрази и карикирања да продолжам..
Кога прашуваш колку е часот, прашуваш за да дознаеш колку е часот(претходно не си знаел). Ако ти уствари знаеш колку е часот и добиеш одговор Трактор зошто би го дискутирал одговорот?

Ај да пренесам сеа конкретно.

За вистините и смислата на животот, конкретно ти како телемит имаш свое сфаќање (знаеш колку е часот). Од муслиман добиваш одговор Трактор. Ама ти и покрај тоа што уствари имаш свое сфаќање го дискутираш неговото затоа што не се согласува со твоето.
Па веќе ти кажав зошто, а самиот ти си даде одговор зошто еве:
Се согласувам, тој носи суд за твојот начин на живот, ама поентата ми беше обратна.
Дали ТИ врз основа на неговиот одговор кој си го добил носиш суд за неговиот живот, размислување, дејствување? Дали Ставрогин погоре донесе суд? Дали ти со тоа што си спремен секој верник да го убедуваш дека тоа во што верува е глупост која може да се собори во дискусија, не си тој кој глобално го наметнува тоа свое убедување?
Да, но ни јас ни Ставрогин врз основа на тој суд нема да бидеме спремни да сечеме глави, да каменуваме и казнуваме. Ни јас ни Ставрогин нема да се трудиме тој суд да го наметнеме како глобална и апсолутна Вистина. Тука е разликата која несакаш или неможеш да ја согледаш.
Јас не наметнувам никакво убедување, само изнесувам аргументи со кој посочувам на нечија намера да ги наметне неговите убедувања како апсолутен закон - догма.
Ако одговорот Трактор за него има смисла и значење, а е предмет за кој според неговата конфесија не се дискутира, не можеш да влезеш во мисија да го собориш, затоа што тогаш своите сфаќања ќе ги судриш со неговите, а тоа ќе те направи ист “верник“ во своето као него.
За него може да има смисла било што, воопшто не ми е битно тоа. Ти го игнорираш фактот што тие таа "смисла" се обидуваат да ја наметнат на целото човештво, и да ја направат критериум во сите свери на меѓучовечките односи. Тоа е она кое јас го критикувам, а не правото да верува во нешто кое за мене има или нема смисла.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
И очекуваш да те разберат.:facepalm:
Не бе брат, тие се по догматичари од религиозните и нема разбирачка, по секоја цена сакаат да го наметнат нивното мислење. Затоа и јас така постапувам со нив. Не покушавам да им објасниувам, него и поставувам прашања на кои не смеат да одговорат (нивна тактика на тема прашања до религиозните), затоа што самиот одговор ги води во догма.
Ти реков, спремни се и да пукаат ако не си согласен со нивното несваќање.

W

Werther

Гостин
Чудо како ти преживеа мајката.....изгледа слабо ни оди пукањево.

:pos:

Неговиот случај е посебен, може магистарски труд да се напише.
Бара стручен кадар и 24 часовна опсервација. Тежок психијатриски случај...

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
Исто е многу педерски да ги криеш своите убедувања, да глумиш сеопфатна мудрост, и да пропагираш љубов и разбирање.

;)

Па види... “педерски“ е многу непрецизен термин (што би рекол ти) :)
“Пропагирање“ ?! Не можете никако да се излечите од овие религијски термини.

:facepalm:

Тогаш проблемот е кај тебе, не кај верниците.
Гледам и ти си во ова елитава а? :) А глеам и си ги поцрвенел само муслиманите, а другиве случајно си ги изоставил. :) Ама ок, ипак елита е елита, не се дискутира со елита.

Кој од атеистите наметнува било што ? Атеистите овде, на овој форум реагираат единсвено на нерационалните религиозни тврдења. Или кај случајот со Мики, тој пробува да ја рационализира религијата, но слабо му оди.

Никој ништо не наметнува како апсолутно точно. Али затоа ти си тука, како вечен дрвен адвокат на религиозните, апологетот, да ги браниш. Мене искрено патетичен си ми...
Кога влегуваш во дискусија со верник и низ неа го нарекуваш глуп и прост, кога му ги дискутираш ставовите и твоите ги поставуваш како надредени на неговите, тоа не е ништо друго туку наметнување. Нерационални религиозни тврдења не постојат друже. Од причина што рациналноста и религијата се поништуваат една со друга.

А ова дека сум ти патетичен тебе не ми значи ништо веруај..:) Ме заболе мене кој си ти и како јас тебе ти делувам. Ама тоа е пракса на форумов. Ќе се појави некој со кого не се согласуваш и удри со лични дисквалификации - така најлесно е.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
:pos:

Неговиот случај е посебен, може магистарски труд да се напише.
Бара стручен кадар и 24 часовна опсервација. Тежок психијатриски случај...
Јаврија...што мајка бараш на тема религија ако си атеист?
Ајде одговори ако имаш 2 грама акл.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Нерационални религиозни тврдења не постојат друже. Од причина што рациналноста и религијата се поништуваат една со друга.

Тука шизик, завршува приказната. Заедничкиот медиум во кој комуницираме, јазикот, е излезен од светот на рационалното. Кога се обидуваш да кажеш религиозна мудрост, тресиш глупости. Значи се што треба религиозните да направат, е да заќутат. Но не смеат тоа да го направат, затоа што бесмислиците во кои што веруваат ќе исчезнат за едно поколение, ако нон стоп не ги мантраат.

И така се вртиме во круг, тие не сакаат да се затнат, јас мора да ги шутирам, а ти да глумиш мудрец кои ги сфаќа двете страни.

:)

W

Werther

Гостин
Кога влегуваш во дискусија со верник и низ неа го нарекуваш глуп и прост, кога му ги дискутираш ставовите и твоите ги поставуваш како надредени на неговите, тоа не е ништо друго туку наметнување. Нерационални религиозни тврдења не постојат друже. Од причина што рациналноста и религијата се поништуваат една со друга.

А ова дека сум ти патетичен тебе не ми значи ништо веруај..:) Ме заболе мене кој си ти и како јас тебе ти делувам. Ама тоа е пракса на форумов. Ќе се појави некој со кого не се согласуваш и удри со лични дисквалификации - така најлесно е.
Не наметнувам ништо. Еве да бидеме он-топик. Слободна воља во религиите (монотеизмот) не постои, од причина што Бог е семоќен и има направено план, како е можно покрај изработен план да постои слободна воља ? Не ти е контрадикторно ? Каде виде наметнување ?

Патетичен си, патетики од огромни размери...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Не сите се раководат според принципот на вртење на образ. Ако некој мене ме нарекува секташ, ако шири лаги дека пијам крв од мачки, имам секс на гробиша....и ред други дебилштини, што ме обврзува мене да имам почит кон него?
Ај прочитај си го црвениов болд и прочитај што мудрост има во постовите на кутрата душичка која трча како загарче по мене и си лае.

Kajgana Shop

На врв Bottom