Слободната воља и религиите!

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Одговорот искрено ми се допадна многу повеќе (од теолошки аспект) отколку тој што го знам за христијанството (Бог ќе ги воскресне тие што не им го покажал учењето свое и ќе им го понуди да го прифатат или не, нешто во тој научно-фантастичен стил беше како и повеќето други работи) ама тоа не значи дека е вистинит.

Фундаментален проблем со тоа е што иако постојат племиња кои што веруваат во еден Бог неможе да се исклучат племињата кои што веруваат во повеќе богови (сепак јас неможам да тврдам дека знам дека немало и кај нив пратеник па тие го одбиле). За нив сфатив дека Бог нема да ги казнува додека не им испрати пратеник. А тие што умреле пред да дојде тој пратеник?

Инаку прашањето не беше обид за заведување туку искрено прашање затоа што не го знаев погледот на исламот во тој однос, се надевам нема да бидеш остар.

Поздрав.
Никогаш према никој не сум бил остар кога води дискусија без навреди. Поздрав и до тебе.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Море сакам да ве рендам тоа секташите и лажните атеисти...највеќе тебе и хепта, и оној атеист.
Нема да ви дозволам на сите теми да трескате глупости и лажни секташки вистини...
На Кабалата мораше хепта да плачи кај киселиот и да пријавува ,за да ме банира, оти знае дека ништо не знае..:pos:
вашата слободна воља и прави што му е кеив...дома, не на јавен форум
Абе биди си ти Г-суфист-факирист твоја работа, а изренда овде се, задникот ренде ти се напраи од рендање :pos: .
Ѓурѓа, наградно прашање, ако знаеш која религија (точно, која деноминација) е најстара жива религија, јас јавно ќе ти се извинам и не те рчкам повеќе, ако не знаеш тогаш ќе те сметам за најголем тупаџија на форумов и не си вреден за дискусија.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Абе биди си ти Г-суфист-факирист твоја работа, а изренда овде се, задникот ренде ти се напраи од рендање :pos: .
Ѓурѓа, наградно прашање, ако знаеш која религија (точно, која деноминација) е најстара жива религија, јас јавно ќе ти се извинам и не те рчкам повеќе, ако не знаеш тогаш ќе те сметам за најголем тупаџија на форумов и не си вреден за дискусија.
Таа религија датира уште од времето на атлантида... може да се сретне во сите древни цивилизации на кои оставила свој отпечаток(еден пример за таков отпечаток е древните градби-пирамидите кои ги има скоро во сите тие цивилизации, сличноста на мистицизмот и ред други митологии...) А во денешно време ретки се лугето кои знаат за неа, само поради тоа што ни тие луѓе не се вистински живи...;)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Уопште не ме тангира за што Ти мене ќе ме сметаш...:pos:
јас со тебе одамна не дискутирам за религија, за биологија ќе размислам, а за религија не си вреден за разговор...

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Таа религија датира уште од времето на атлантида... може да се сретне во сите древни цивилизации на кои оставила свој отпечаток(еден пример за таков отпечаток е древните градби-пирамидите кои ги има скоро во сите тие цивилизации, сличноста на мистицизмот и ред други митологии...) А во денешно време ретки се лугето кои знаат за неа, само поради тоа што ни тие луѓе не се вистински живи...;)
Ти нешто као си сериозен за ова?
Оти ако е заебанција, онда де објасни ја малце... :D

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
јас со тебе одамна не дискутирам за религија, за биологија ќе размислам, а за религија не си вреден за разговор...
Врска немате и двајцата. Не туку се удирајте толку в гради дека знаете.Појма немате.
А ти Ѓурѓа дали ќе дискутираш или не, твој проблем. За мене си ти најголемиот незнајко за религија. А за биологија не ме занима не сум биолог, најди си некој биолог па со него дискутирај си.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406

Брат.. замараш ко Јутански Мормон и Пенсилваниски Амиш.. Како не ти здосадило не ми е јасно...

Дај бре за религијава нешо кажи.. у Италија на гурбет си ојден.. Па само на едно место ли киснеш таму?
Де кажи нешто за Слободната волја на раното христијанство изразена преку фрескоживописот, мозаици и сл, во периодот пред и во време на Императорот (царот) Константин, за Византискиот период во јужна Италија.. Па едно чудо бре ранохристијански базилики и цркви има у Италија. Во Равена ги имаш најголемите и најубавите, Неапол да не зборам - бруел до 12-13 век од Византиско влијание.
Дај малце упознај со тие ствари .. шо ми дрвиш овде тавтологии...

Па за кој к.... си таму во Италија? Да пеглаш млади италијанки, и праќаш пари по домите овде?

Ех и ти си ми бил некој христијанин и начитан човек..

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Брат.. замараш ко Јутански Мормон и Пенсилваниски Амиш.. Како не ти здосадило не ми е јасно...

Дај бре за религијава нешо кажи.. у Италија на гурбет си ојден.. Па само на едно место ли киснеш таму?
Де кажи нешто за Слободната волја на раното христијанство изразена преку фрескоживописот, мозаици и сл, во периодот пред и во време на Императорот (царот) Константин, за Византискиот период во јужна Италија.. Па едно чудо бре ранохристијански базилики и цркви има у Италија. Во Равена ги имаш најголемите и најубавите, Неапол да не зборам - бруел до 12-13 век од Византиско влијание.
Дај малце упознај со тие ствари .. шо ми дрвиш овде тавтологии...

Па за кој к.... си таму во Италија? Да пеглаш млади италијанки, и праќаш пари по домите овде?

Ех и ти си ми бил некој христијанин и начитан човек..
Ако нешто не ти е јасно...по ПП
Не ги замарај лугето со твои глупости..бре демократија..

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Ако нешто не ти е јасно...по ПП
Не ги замарај лугето со твои глупости..бре демократија..
Брат.. ти замараш.. мислам едно нешо да кажеш ко шо треба.. тролаш до балчак и курваш демократија истовремено.. стварно претеруваш..

И дај едуцирај малце.. па во Италија си човече..
Убаво те прашав...
Дај малце упознај со тие ствари

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
MEDDLE

Ѓурџо таму ги ора нивите,црнчи.
Исто како и во Виница.

Земјоделец е,остај го ти овде што продава памет.

;)
Знам бе другарче... па тоа е и најжалосното... сам себе си го клава, продавајќи „фантазии“ на демек „неедуцираните“ овде, за тоа као е убаво да се слуша музика од тераса у Италија во вечерно време и истовремено да се биде верен христијанин во, за него, Папокот на светот!

Ако е така ко шо збори, де нека каже шо видел, шо прошетал, шо научил, .. нека пренесе искуство.. па очи бре расипав гледајќи документарци за ранохристијанска историја, уметност, пад на римско царство, Темното доба во средниот век, ренесанса, барок.. начисто оќоравев :pos::pos:
Друго е вака коа ќе каже некој од „место на злосторството“ шо видел и прошетал..

Али очигледно нит видел нит прошетал нит научил.. :oops:

W

Werther

Гостин
Јас ќе ти кажам што видел,истото што и во Виница го гледал,ниви.Аргат што може да гледа друго.
Прошетал низ многу ниви,како и во Виница,така и во Италија.А специјализирал копање со ашов.

Ѓурџо од сабајле е за никаде,приквечер ќе го пушти малку ракијата и се тера колку-толку муабет со него.

:)

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Јас ќе ти кажам што видел,истото што и во Виница го гледал,ниви.Аргат што може да гледа друго.
Прошетал низ многу ниви,како и во Виница,така и во Италија.А специјализирал копање со ашов.

Ѓурџо од сабајле е за никаде,приквечер ќе го пушти малку ракијата и се тера колку-толку муабет со него.

:)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Ти нешто као си сериозен за ова?
Оти ако е заебанција, онда де објасни ја малце... :D
Епа Атеистот праша за најстара и воедно жива религија... сигурно не е хиндузимот... Свати го како шала ако сакаш, ама повеќе свати го како метафора... Вистинската религиозност датира од самиот почеток(некои мислат дека биг-бенг е почетокот, а уствари не постои почеток, ама ај колку да се каже нешто) затоа ја спомнав атлантида како можна цивилизација пред официјално познатите... (од тука и најстара) и воедно жива само за тие што се живи, не е за зомбиња...;)
Врска немате и двајцата. Не туку се удирајте толку в гради дека знаете.Појма немате.
А ти Ѓурѓа дали ќе дискутираш или не, твој проблем. За мене си ти најголемиот незнајко за религија. А за биологија не ме занима не сум биолог, најди си некој биолог па со него дискутирај си.
Абе море ај не си придавај толку важност...:P кој си па ти да кажеш кои има поима кој нема... терај си филмот, остај другите да си го тераат својот... а мене остај ме да режирам на раат...;)

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Те прашав оти многу амбивалентни срања се дешаваат на форумов, особено овде на подфорум религија....

Ретко кој кажува она што мисли, па после испаѓа друго,... дури и во заебанциите :)))))))))))))))

Башка, сепак се читаме.. .друго е кога се разговара во 4 очи...

Kajgana Shop

На врв Bottom