Слобода или сигурност?

Слобода или сигурност?

• Вкупно гласачи
    69

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Freedom is a state of mind.

Стварно не ми е јасно како ја разбирате слободата.
Пресели се во некоја од арапскиве земји на пример, по можност каде шеријатот е на власт и ќе ти стане јасно.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Проблем е како да го разбудиш заспаното човечко кај мнозинството? Да ги научиш да ценат повеќе, да сакаат...
Хм, тука се согласувам, само што според мене има еден проблем... ако дошло време кога треба да ги УЧИМЕ луѓето да САКААТ (како на пример наслов на една книга пред некое време што ја видов: Како да го сакате вашето дете *смајлиштосипукавоколено*) тоа значи дека човештвото е отидено во Хондурас. Штом треба да ги учиме луѓето дека треба да се грижат едни за други... пиши пропало на планетава Земја. :unsure:

Freedom is a state of mind.

Стварно не ми е јасно како ја разбирате слободата.

Еве пример јас сум свесен оти сум швркнат малку, ама не се замарам со туѓото мислење, ставови кои ги има за мене. That makes me free, pals. :)

Ај чао! :D
Иако реков дека темава е послободна, сепак мислам дека троа малкуцка ја утна поентата. Не збориме овде за слобода од типот на “не се замарам што рекол Петко за мене“.
Слободата не е state of mind. Ако е, значи и затворениците во затворите се слободни, така? Или да речеме во Втора Светска војна, пример еве Полска... ако они биле под окупација, штом луѓето рекле слободен сум и мислеле дека се слободни, значи слободни биле а? Или пак во Северна Кореја кога ги испраќаат во “работни“ кампови луѓето, ако они се таму затворени, ќе си помислат и ќе си веруваат дека се слободни и тоа значи дека се слободни а?
Не е слободата состојба на умот. Слободата е многу повеќе од тоа.
Ти можеш да мислиш дека си слободен да запалиш цигара внатре во кафиќ, ама реалноста нешто друго кажува, односно со други зборови - таа состојба на умот ќе те чини пари, пошто ќе треба да си платиш казна.

Колку слатка тема <3

Ќе уживам читајќи ја... а можеби и нема.

Мислам дека прво мора да се потенцира за каква слобода... па и сигурност, станува збор?
Немав на ум нешо конкретно, мислев со самото разглабање на темава, да се начнат и тие теми како разлика помеѓу видови слободи и сигурност, но еве ќе поставам конкретен пример. Со секој донесен закон обично се скратува дел од нечија слобода, на сметка на туѓ комфорт. Еве ги споменав цигарите: забраната за пушење во кафиЌи е ускратување на слободата на пушачите да пушат цигари каде сакаат на сметка на непушачите и нивната удобност да не бидат опкружени со дим.
Сега малце е банален примеров, ама тој прв ми текна.

Значи мора да има одредени општествени правила, но дали тие правила еве според вас треба да ја штитат слободата на поединецот да прави што сака, да зборува што сака и сл. или неговата сигурност/удобност/спокој? Или можно е да имаме општествени регулативи кои ќе ги штитат двете? Зашто секогаш мора да има или-или? Не може ли да ги имаме и двете?

Член од
26 јуни 2012
Мислења
167
Поени од реакции
135
Иако реков дека темава е послободна, сепак мислам дека троа малкуцка ја утна поентата. Не збориме овде за слобода од типот на “не се замарам што рекол Петко за мене“.
Слободата не е state of mind. Ако е, значи и затворениците во затворите се слободни, така? Или да речеме во Втора Светска војна, пример еве Полска... ако они биле под окупација, штом луѓето рекле слободен сум и мислеле дека се слободни, значи слободни биле а? Или пак во Северна Кореја кога ги испраќаат во “работни“ кампови луѓето, ако они се таму затворени, ќе си помислат и ќе си веруваат дека се слободни и тоа значи дека се слободни а?
Не е слободата состојба на умот. Слободата е многу повеќе од тоа.
Ти можеш да мислиш дека си слободен да запалиш цигара внатре во кафиќ, ама реалноста нешто друго кажува, односно со други зборови - таа состојба на умот ќе те чини пари, пошто ќе треба да си платиш казна.
Слободата не е материјална, девојче. :)

Не знам како ја замислуваш ти, ама ако ќефот ти е да запалиш цигара у кафиќ и да платиш 50 евра за ќеф, не знам оти не би го направил.

It's really a state of mind. :)

Шо се 50 евра за да направиш нешто што у тој момент ќе те исполни духовно?

Ама ако ти ги даам тие 50 евра, и имаш избор да запалиш цигара и да платиш 50 евра или да си ги ставиш у џеб, шо би направила? :)

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.363
Поени од реакции
1.831
ne mozeme da gi imame i dvete vo vremeto vo koe ziveeme

prost primer od finansiska gledna tocka

nemam rabota nemam obvrski-SLOBODEN sum da pravam sto sakam megutoa nemam prihodi

imam rabota imam sigurnost-IMAM SIGURNOST megutoa ne sum SLOBODEN DA PRAVAM STO SAKAM bidejki zavisam od sefot ili od gazdata i pravam on kako ke mi kaze bidejki zavisam od negovite prihodi i nemam sloboda

od ljuboven aspekt

SLoboden-nemam devojka slobodno mozam da odam so koja skaam i da pravam sto sakam megutoa nemam sigurnost i ne mozam da stvoram semejstvo

Sigurnost-imam devojka se zenam so nea i stvaram semejstvo megutoa nemam sloboda i moram da se grizam za semejstvoto....

Site imame izbor samo treba da se odlucime sto ke zrtvuvame za toa so nie go sakame
moe mislenje

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413

Не знам како ја замислуваш ти, ама ако ќефот ти е да запалиш цигара у кафиќ и да платиш 50 евра за ќеф, не знам оти не би го направил.

Ама ако ти ги даам тие 50 евра, и имаш избор да запалиш цигара и да платиш 50 евра или да си ги ставиш у џеб, шо би направила? :)
Аха, истово препорачај им го и на затворениците кои се на доживотна робија низ светов.
Нека си повторуваат нон-стоп дека се слободни, може од толку повторување стварно ќе се осеќаат слободни, иако се зад решетки. ;)

Или доколку утре речат забранети се патувања и излегување од земјава, иако ти сакаш да патуваш... како тоа е состојба на умот? Не, не си слободен да патуваш, затоа што затворени се сите граници. Како ќе патуваш? Преку телепортација?

Друго е да имаш слободен дух, да го живееш животот мерачки, ама тоа е веќе на ептен лично ниво и зависи од тоа како го сфаќаш животот.

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.735
Поени од реакции
4.485
Не е се’ во едукацијата. Имаш милиони едуцирани луѓе, кои го трошат својот потенцијал на погрешно место, а тоа е многу полошо за стадото овци и потешко за нас. :)

Проблем е како да го разбудиш заспаното човечко кај мнозинството? Да ги научиш да ценат повеќе, да сакаат...
Така е.
Опширна е темата можеби не објаснив најубаво.
Но, едукацијата е првиот чекор т.е правилната суштествена едукација.Секој може да научи ,но не секој баш го разбира она што го научил.
Нешто во овој стил
"But what is liberty without wisdom, and without virtue? It is the greatest of all possible evils; for it is folly, vice, and madness, without tuition or restraint."
Пред да се разбуди свеста прв чекор е информираност и едукација.Потоа мислам дека веќе напоменав во прошлиот пост е разбивање на илузијата дека сме одвоени бидејќи кога ќе сватиме дека нашиот опстанок зависи од останатите луѓе тогаш ќе согледаме дека ако се грижиме за нив се грижиме за себе си.
Сепак прилично комплексно прашање и одговор за кои можеби треба повеќе од еден-два поста за детално објаснување.
П.С Мислам дека имаме различна дефиниција за едуциран човек кога велам едуциран мислам на човек кој не само знае туку и разбира т.е мудар човек.

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.363
Поени од реакции
1.831
Аха, истово препорачај им го и на затворениците кои се на доживотна робија низ светов.
Нека си повторуваат нон-стоп дека се слободни, може од толку повторување стварно ќе се осеќаат слободни, иако се зад решетки. ;)

Или доколку утре речат забранети се патувања и излегување од земјава, иако ти сакаш да патуваш... како тоа е состојба на умот? Не, не си слободен да патуваш, затоа што затворени се сите граници. Како ќе патуваш? Преку телепортација?

Друго е да имаш слободен дух, да го живееш животот мерачки, ама тоа е веќе на ептен лично ниво и зависи од тоа како го сфаќаш животот.
poentata e deka se pomalku i pomalku ima sloboda nasekade
tie sto gi imaat finansiite tie diktiraat kolku nie obicnite smrtnici slobodno ke se custvuvame

za koja sloboda site govorite koga na rabotata bilo koja rabotite ve lisuvaat od nekoi prava
ako ne e taka pa ete

S

Shaman

Гостин
Како и да е, главниот муабет е генерално врз максимата: live and let live. Или секој треба да е слободен, се додека неговата слобода не ја повредува слободата на другите.
boldiranoto e glaven problem.
mnogu zaboravaat na ova.
za nekogo sloboda e serenje na ulica,frlanje gjubre od terasa, pominuvanje na crveno so 150km itn da
ne nabrojuvam poveke.

i da ne zaboravam... poenje konji, kucinja i magarinja od fontani vo grad so se napraveni od lugje za lugje.

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.735
Поени од реакции
4.485
Образованието креира човеци за плаќајне даноци, т.е. човеци шо терат сигурност, а не слобода...
Слободоумните са по принцип рак рана од самио процес на образование, полезна...ама сепак рак рана...
Постои образование и ОБРАЗОВАНИЕ ако мислиш ова кое моментално се спроведува тогаш да.

S

Shaman

Гостин

ete mene duhvovno me ispolnuva da seram na karton na terasa i da gi mavam lugjeto so feces sto proagjaat pod nea.
sekoj den pravam taka i se cuvstvuvam sloboden, zatoa sto sum duhovno ispolnet.

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.735
Поени од реакции
4.485
ne mozeme da gi imame i dvete vo vremeto vo koe ziveeme

prost primer od finansiska gledna tocka

nemam rabota nemam obvrski-SLOBODEN sum da pravam sto sakam megutoa nemam prihodi

imam rabota imam sigurnost-IMAM SIGURNOST megutoa ne sum SLOBODEN DA PRAVAM STO SAKAM bidejki zavisam od sefot ili od gazdata i pravam on kako ke mi kaze bidejki zavisam od negovite prihodi i nemam sloboda

od ljuboven aspekt

SLoboden-nemam devojka slobodno mozam da odam so koja skaam i da pravam sto sakam megutoa nemam sigurnost i ne mozam da stvoram semejstvo

Sigurnost-imam devojka se zenam so nea i stvaram semejstvo megutoa nemam sloboda i moram da se grizam za semejstvoto....

Site imame izbor samo treba da se odlucime sto ke zrtvuvame za toa so nie go sakame
moe mislenje
Па на некој начин така е всушност не можеме да ги имаме двете бидејќи правиме избор со кој сами се ограничуваме.
Можеш на пример да одлучиш да живееш некаде во дивината и ќе бидеш ослободен од материјалното.
Слободата=Избор можеш да имаш на пример и слобода и сигурност ,но ќе биде на сметка и на некој начин ќе значи дека треба да се оттрргнеш од опшеството и нормите кои ги налага тоа.

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Пред се сигурноста е најважна бидејќи таа е гарант за човековиот живот.Најважно е да се осигура човековиот живот.
Слободата ќе си дојде кога човекот ќе го достигне нивото за да може да ја конзумира слободата.
Прост пример
Ирак со Садам против Слободен Ирак
Либија со Гадафи против Слободна Либија
Египет со Мубарк против Слободен Египет
Сирија со Асад против ???

Народот сам си ги бира лидерите.Ако има деспот тоа значи дека тој народ несоздреал за да биде слободен.Ако му се даде слобода тогаш ќе владее хаос.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
poentata e deka se pomalku i pomalku ima sloboda nasekade
tie sto gi imaat finansiite tie diktiraat kolku nie obicnite smrtnici slobodno ke se custvuvame
Не е точно, ако ја погледнеш историјата, ќе видиш дека човекот во ниеден предходен период немал повеќе права и слобода отколку сега!
Дали може на еден просечен човек му било подобро и бил послободен за време на феудализмот? За време на средниот век и инквизицијата?! За време на робовладетелството?
Какви биле правата во сите овие периоди на луѓето? На жените? На државите?

Kajgana Shop

На врв Bottom