Слатка лага или горка вистина?

GarDiaN

ФудБалЕрчЕ
Член од
16 февруари 2006
Мислења
465
Поени од реакции
19
Малку си груб со она “прилично глупо прашање“ иако мора да признаам дека знае да биде конфликтно
Go kazav taka samo zaradi slednovo:

Taa sto ja ljubis dali e vo 7 mesec ili ja aknalo kamion ( ne daj boze ) sekad za tebe ke ostane ubava(najubavo covecko sustestvo sto stapnalo na zemjenava planeta i samo podobro nesto od toa ke bidat tvoite deca ).

I rekov deka go opravduvam no sakav da kazam deka nikogas nema da go smenam ja mislenjeto za nejze vo nikakov slucaj zatoa i ne e potrebno toa prasanje, Deka toa prasanje e samo zaradi dobivanje na samodoverba, a nikako ne smee da bide za proverka na tvojata ljubov.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Мешаш внатрешна и надворешна убавина.
Не се потребни такви филозофии,ептен филмски е тоа,ако ја удри камион таа за тебе нема да биде толку убава однадвор,но одвнатре ќе остане каква што е,значи ако ја сакаш,најубавата жена на светот (за тебе).

Ако твоето е дефиниција за љубов,тогаш после првиот состанок ти можеш да се вљубиш (бидејќи одма го знаеш надворешниот изглед).
Затоа,твоето не држи вода.

А како второ,сите на темата онака го "дрвите" со тоа кажување на вистината,со некои квази причини како "на лагата кратки и се нозете".
Мислам дека ја преценувате вистината,пред се треба да се гледа најдоброто можно решение,бидејќи од милиони случаи кога треба да се бира лага или вистина,сигурен сум дека ќе се најдат некои кога навистина вистината ќе направи општ хаос.

Или ако братот на некој тип умрел во војна,бегајќи од бојното поле,вие ќе му го кажете тоа на типот,или дека умрел како херој,со што и вие и он ќе се чуствува подобро?

Лупам напамет,но стварно,има милион примери.

Вие генерично одговарате дека треба вистина,од причина само колку да се каже вистината.
А ако погледнеме подлабоко,го правите тоа бидејќи вие не сакате да лажете (не можете да го носите тоа на совест),што значи гледате само за себе,а не колку таа вистина ќе ја повреди другата индивидуа.
Себичност,а изигравате добри луѓе :)

GarDiaN

ФудБалЕрчЕ
Член од
16 февруари 2006
Мислења
465
Поени од реакции
19
Dека треба вистина,од причина само колку да се каже вистината.
А ако погледнеме подлабоко,го правите тоа бидејќи вие не сакате да лажете (не можете да го носите тоа на совест),што значи гледате само за себе,а не колку таа вистина ќе ја повреди другата индивидуа.
Себичност,а изигравате добри луѓе :)
Koja bre sebicnost ti go gledas drugarot i toj so go sakas vo oci i svesno i iskreno go lazes ne zatoa sto ne sakas da ja kazes vistinata tuku zatoa sto NE VERUVAS U VISTINATA. Za tebe e polesno da kazes laga za da ne se macis da najdes vistina so koja nema samiot da se demantiras i nema toj i li taa da ja povredis so toa. Sto pati kazav deka treba da se razmisli pred da se kaze nesto vo slucaj ako znaes deka ke ima sansi na negativna reakcia.

Neam potreba da lazam zatoa sto toa so ke go kazam ke go kazam iskreno i so pricina zosto sum go kazal toa.

Sekogas moze da se najde nacin za da se kaze vistinata i nikoj da ne povredi, toa sto nekoj nesaka da se zamara so pronaoganje na vistinata toa ti e druga rabota, a sto posto ne e sebicnost toj sto se obiduva toa da go pronajde.

Член од
14 јули 2008
Мислења
35
Поени од реакции
0
Абе на лагата и се кратки нозете..Кога тогаш се дознава вистината..Значи подобро одма да ја дознаеш вистината..

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Koja bre sebicnost ti go gledas drugarot i toj so go sakas vo oci i svesno i iskreno go lazes ne zatoa sto ne sakas da ja kazes vistinata tuku zatoa sto NE VERUVAS U VISTINATA. Za tebe e polesno da kazes laga za da ne se macis da najdes vistina so koja nema samiot da se demantiras i nema toj i li taa da ja povredis so toa. Sto pati kazav deka treba da se razmisli pred da se kaze nesto vo slucaj ako znaes deka ke ima sansi na negativna reakcia.

Neam potreba da lazam zatoa sto toa so ke go kazam ke go kazam iskreno i so pricina zosto sum go kazal toa.

Sekogas moze da se najde nacin za da se kaze vistinata i nikoj da ne povredi, toa sto nekoj nesaka da se zamara so pronaoganje na vistinata toa ti e druga rabota, a sto posto ne e sebicnost toj sto se obiduva toa da go pronajde.
Да,го гледам,и свесно го лажам,затоа што тоа е подобро за него.

Зашто после тоа,јас не се плашам ако испаднам лошиот тип кој го лажел (ако дознае),бидејќи јас знам во мене дека го направив за негово добро тоа.

Плус,која вистина да ја најдам што нема да повреди,мислев дека има само една вистина?

И чекај малце,тргни ги филозофиите за простите работи,љубовните поеми и комплицирање на едноставното.
Ти сакаш да ми кажеш,дека свесно ми тврдиш дека во секој,апсолутно секој случај е подобро да се каже вистината?

Не заборавај,немаш само две опции,вистина и лага.

Имаш трета,која ја заборавате сите,а тоа е премолчување :)

GarDiaN

ФудБалЕрчЕ
Член од
16 февруари 2006
Мислења
465
Поени од реакции
19
Плус,која вистина да ја најдам што нема да повреди,мислев дека има само една вистина?
Edna e vistinata ama reakciata na taa vistina e razlicna vo smisla koga ke ja kazes i kako ke ja kazes.

Ти сакаш да ми кажеш,дека свесно ми тврдиш дека во секој,апсолутно секој случај е подобро да се каже вистината?
Имаш трета,која ја заборавате сите,а тоа е премолчување :)
Za sve sto e seriozno prasanje, kade se ocekuva iskren i seriozen odgovor, moe milsenje e deka treba da se kaze vistinata. Ne mora da ja kompliciras vistinata, obidise da najdes uteha za taa vistina, ako nisto drugo. Znaci malce da se razmisli vo takvi situaci, so kako se kazuva.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Edna e vistinata ama reakciata na taa vistina e razlicna vo smisla koga ke ja kazes i kako ke ja kazes.

Za sve sto e seriozno prasanje, kade se ocekuva iskren i seriozen odgovor, moe milsenje e deka treba da se kaze vistinata. Ne mora da ja kompliciras vistinata, obidise da najdes uteha za taa vistina, ako nisto drugo. Znaci malce da se razmisli vo takvi situaci, so kako se kazuva.
Почнуваш да ги стеснуваш случаите и нивниот избор,што значи дека вистината не е подобра во сите случаи.
Што значи дека ја докажав мојата поента,колку и "злобно" да звучеше.

Зависи од ситуацијата,никој не може да даде одговор за сите можни проблеми и ситуации на 6 билиони луѓе на планетата,што значи дека одговорот е релативен (неможен).
Што не доведува до конклузијата дека не секогаш е вистината подобра од лагата (збориме од генерален аспект),зависи од случај до случај.

GarDiaN

ФудБалЕрчЕ
Член од
16 февруари 2006
Мислења
465
Поени од реакции
19
Почнуваш да ги стеснуваш случаите и нивниот избор,што значи дека вистината не е подобра во сите случаи.
Што значи дека ја докажав мојата поента,колку и "злобно" да звучеше.
(збориме од генерален аспект),зависи од случај до случај.
Sekogas e podobra vistinata, ama ne sekogas ispaga taka, poradi lugeto sto ja ikazuvaat. Nikogas ne smee da te nervira vistinata, mozes da ne se slozuvas, moze da te rastazuva no sekogas ke znaes na sto si, a so toa ke znaes i sto treba da pravis toa da go promenis ili taka da ne se custvuvas.

Lagata samo go zaslepuva covekot, lazni nadezi koj zavisno od covekot , koga ke se doznae vistinata imaat razlicna reakcia ( od mala doza na nervoza do depresivnost ). Nikogas nemozes so sigurnost da znaes koj kako na nekoja vistina ke reagira.

Lagata samo znaes deka nema da ja povredi ( so sigurnost znaes deka reakciata ke bide pozitivna ili vo ramkite na toa sto se nadevas ) , no ja zaslepuvas, a so toa i sozdavas lazna realnost na stvarite, a so toa i lazen zivot, lazna ljubov, lazna nadez, lazna vistina...

Morav malce da popustam po toa tvoeto apsolutno sekogas... I zatoa rekov ok, ne mora sekogas, no za sekoe seriozno prasanje vistinata i samo vistinata, polosa e lagata.

Ako ja kazes vistinata treba da se obides i da ja utesis taa osoba, a ako kazes laga treba da se obides nikogas da ne doznae deka toa e laga.
Ispaga ko vo Amerika nevin si dodeka ne dokazat deka si vinoven. Znaci vistina e se dodeka nekoj ne dokaze deka ne e taka.

No kako i da e lagata go unistuva covekot... Vistinata e podobra sekogas ( po mene :) ).

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Океј,до утре можеш да пишуваш со поетски работи како лажна љубов,лажна надеж,лажен живот.

Реков и во претходниот пост,ќе речам пак.
Сакате да ја кажете вистината,бидејќи сте себични.
Бидејќи вистината е подобра за вас,кога ќе ја кажете нема да ја носите на совест веќе.
Дали е подобра за другата особа (и доста веќе со љубов,не е цел свет направен на таа база,имаш и другарство и ред други основни работи),тоа е проблем кој треба да се размисли кога ќе се најдете во таква ситуација.

Друга работа,светот е создаден од релативни работи,јас ако измислам лага и ја кажам како вистина,за другиот сепак ќе претставува вистина.
Е сега,што вие не можете да поднесете лаги самите,дури ни за доброто на други личности,а се правите најфини,не е мој проблем.

Ако јас кажам лага,во очите на другиот е вистина,тоа е факт.
Дали таа лага ќе се дознае,дали ќе има негативни последици понатаму и ќе даде надеж која не постои,тоа е релативно.
Со други зборови,тие работи ќе ги размислувате кога ќе се најдете во случај,лага или вистина.

Малце е глупо јас да се одлучам однапред цел живот да ја кажувам вистината,и после да лупам со глава во ѕид како да ја соопштам.
Зашто?

Зашто на "лагата и биле кратки нозете".
Или лагата го уништувала човекот.

Искочете од овие размислувања,сфатете дека не е се црно и бело,и она што е најважно,фокусирајте се на целта.

А целта е да не повредиме некоја индивидуа непотребно,да не ја деморализираме зашто демек "на лагата и биле кратки нозете".
Целта да помогнеме на некој,а ако за тоа е потребна лага,да не се водиме по бабини деветини "дека секогаш е подобра вистината".
Размислувајте отворено,не ги лимитирајте вашите опции базирајќи се на неиздржени тврдења.

Мислам дека е време да ги оставиме и другите да дискутираат,така да толку од мене (засега) :)

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
:helou:ке ви кажам два случаја. Го видов мажот на моја добра пријателка во незгодна ситуација со друга жена ,никогаш не и кажав . тие и денес имаат добар брак. Другарот на син ми бегаше од факултет јас и кажав на мајка му тој е денес добар доктор . Се е релативно, некогаш е потребно да се премолчи ,излаже, а некогаш мора да секаже вистината, барем јас така мислам колку сум во право не знам:smir:

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
:helou:ке ви кажам два случаја. Го видов мажот на моја добра пријателка во незгодна ситуација со друга жена ,никогаш не и кажав . тие и денес имаат добар брак. Другарот на син ми бегаше од факултет јас и кажав на мајка му тој е денес добар доктор . Се е релативно, некогаш е потребно да се премолчи ,излаже, а некогаш мора да секаже вистината, барем јас така мислам колку сум во право не знам:smir:
Тоа е став за секоја тема почитувана моја... но тогаш не би имале дискусија, нели. :)

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Доколу се работи за мене дефинитивно ја сакам вистината и ако не ја слушнам од тој што треба да ја слушнам тешко него...Е сега и да не се работи за мене сепак си ја кажувам вистината не се откажувам од неа..И баш денес одбрав да кажам таква работа и ќе видиме како и што ќе испадни....Се надевам на добро...

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Комплицирано прашање. Не секогаш сакаме да ја чуеме горката вистина. Понекогаш ни е потребна слатка лага која ќе ја ублажи горчината на вистина за која знаеме дека е таква.
Кога јас би било до мене јас би ја избрал горката вистина помешана со доза на слатка лага. Сепак не сум нечовечен за да мавнам некого како гром од ведро небо, ниту сум злобен да дозволам човек да верува дека цел свет е розов.

devojka111

i'm real
Член од
28 декември 2008
Мислења
1.937
Поени од реакции
148
Во некои ситуации да се каже мала лага е многу пати подобро отколку да се каже суровата вистина. Прво треба да процениме колку таа вистина ќе го боли човекот доколку така му ја плеснеме во лице, но поважно е да оцениме дали вреди да се каже вистината, дали можеби ако заобиколиме одоколу, тој нема да изгуби ништо, напротив ќе се спаси од непобитен факт, што доколку би го дознал, можеби ќе му се сруши светот. Треба и да размислиме- дали вреди сето тоа?

Ако би се одлучила да ја кажам слатката лага, некои би ме сфатиле дека сум лажга и дека ја кријам вистината, меѓутоа ПРЕД СЕ' треба да се имаат во предвид човековите емоции, да се стави на вага што повеќе ќе тежи, лагата или вистината.
Затоа никако не можам да одговорам дека веднаш би ја кажала горката вистина, точно и јас ја преферирам вистината, и сакам да ми ја кажуват истата, меѓутоа кога подобро ќе размислам во некои ситуации со нејзиното соопштување (зборувам за горката вистина) само би испаднала себична, без да внимавам на чувствата на другата стана. Јас ја кажав вистината, а тој нека си ги сноси последиците... i dont think so:nenene:

Член од
23 јули 2009
Мислења
217
Поени од реакции
8
Според мене горка вистина, бидејки вистината секогаш излегува на виделина и когаш тогаш се ке се дознае и тогаш ке биде уште по болно. Јас лично подобро и потрезвено ке ја примам и најгорката вистина и од нема ке го извлечам она што е најдобро и најпозитивно отколку да се залажувам со некој привремени слатки тајнички

Kajgana Shop

На врв Bottom