Славењето на Нова година е пагански празник

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.281
Поени од реакции
23.913
абе го избунивте чоекот.
вие денес по кој календар се водите во секојдневниот живот, по јулијанскиот или грегорианскиот???
за секој обичен припадник на МПЦ божик е на 7 и точка, свештените лица нека си рачунаат што како и кога по старо.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
абе го избунивте чоекот.
вие денес по кој календар се водите во секојдневниот живот, по јулијанскиот или грегорианскиот???
за секој обичен припадник на МПЦ божик е на 7 и точка, свештените лица нека си рачунаат што како и кога по старо.
То није тачно....:D МПЦ нова година (ака стара нова година) кога е?

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
абе го избунивте чоекот.
Ние се водиме по истиот календар со windows, не сме забегани ко МПЦ :)

Член од
24 март 2010
Мислења
15.319
Поени од реакции
26.255
Разбрав бе брат, ама то што вие делува контрадикторно на тоа што јас го знам правам веќе од кога сум роден. Сеа што да ви кажам. Лугето го слават на 7ми и сите што ги познавам тогаш го слават- таков е Охрид. Ако објаснувам јас спротивна теорија на нивната , ке ме прогласат за атеист
Вака, не е е ништо контрадикторно, напротив е многу едноставно. Република Македонија како официјален го има прифатено грегоријанскиот календар. Според него денес сме 28 декември. МПЦ и уште неколку православни цркви одбиваат да го прифатат тој календар и се водат според јулијанскиот.

Значи тебе не ти викаат да одиш да славиш Божиќ на 25 декември по грегоријанскиот календар, туку дека вистинскиот одговор на прашањето на кој датум е Божиќ е 25 декември. Сите цркви на светот го слават Божиќ на тој датум, само по различни календари и затоа не е кај сите на ист ден.

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
абе го избунивте чоекот.
Убо им рече владе. Парохијата нека си го каже своето, јас пак по старо ке терам, додека ги сменат визитите на 25ти до тогаш божик ќе е на 7ми.
--- надополнето: 28 декември 2011 во 00:33 ---
То није тачно....:D МПЦ нова година (ака стара нова година) кога е?
Стара нова година е на 13ти-14 ти не знам точно. За василица се слави овде стара нова година.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
Не ти е малку чудно година да започнува на сред месец на 13-ти? :)
Ако, важно е да си знаеш па за друго...

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Сиот пагански митос е само бледа сенка од БОЖЈИОТ Логос, Кого што Единствениот Вистински и Совршен БОГ - за спасение на сите - Го отелотвори во Исус Христос и со тоа го воспостави Вечно Новиот Завет, кој што е поважен од славењето на новата година, поважен од сите обреди и ритуали на обожавателите на сонцето, ... но и од оние на обожавателите на месечината, на каменот, ... и сите останати обреди и ритуали на паганскиот, неверниот и кривоверниот свет!

п.с. Ако човекот подлабоко ги анализира бледите сенки на неверниот и кривоверниот свет, ќе види дека се’ што е добро и вистинито во ними, во помала или поголема мера упатува на Совршениот Пат и укажува на Совршеното Слово БОЖЈЕ, Кого што Единствениот Вистински и Совршен БОГ - за спасение на сите - Го отелотвори во Исус Христос !

.

бла бла бла бла бла.....

Член од
30 јануари 2012
Мислења
6
Поени од реакции
4
Сите славења и празници денеска во денешните монотеистички религии се украдени од паганизмот, само со сменети имиња и некои детали.

Kajgana Shop

На врв Bottom