Славењето на Нова година е пагански празник

G

galaxy

Гостин
Абе ти да не си плавуша?!? Божик на 7ми се слави кај православните христијани
На 25 декември се слави и кај православните.
Ти го имаш отворено тоа календарчето што ви го даваат од црква?
--- надополнето: 27 декември 2011 во 21:31 ---
Божиќ со декрет се слави на 25 декември, тогаш го славеле и православните. Информирај се зошто сега го слават на 7ми и зошто имаме празник како Стара Нова Година кој е на 13-ти. Значи јас за одлуката од 350 година зборував (види погоре) а таа е Божиќ да се слави на крајот од декември заедно со Сатурналиа. Немам потреба да се базирам на православните христијани кога зборувам за Божиќ.
Неколку дена пред Божиќ да отвориме тема со наслов, ШОКАНТНО: И Православните Христијани, Божиќ го слават на 25 декември.
Мислам дека за многумина ова ќе биде откритие.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
За повеќето :)
Што ме потсети: Embrace your selfs, photo is coming!
--- надополнето: 27 декември 2011 во 21:37 ---

И никој не знае зошто, исто како и за датумиве. Важно така е :)

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
На 25 декември се слави и кај православните.
Ти го имаш отворено тоа календарчето што ви го даваат од црква?
Божиќ со декрет се слави на 25 декември, тогаш го славеле и православните. Информирај се зошто сега го слават на 7ми и зошто имаме празник како Стара Нова Година кој е на 13-ти. Значи јас за одлуката од 350 година зборував (види погоре) а таа е Божиќ да се слави на крајот од декември заедно со Сатурналиа. Немам потреба да се базирам на православните христијани кога зборувам за Божиќ.
Како бе јас сите што ги познавам го слават на 7ми. Секако дека и јас го славам и одам на 2 визити секоја година на тој датум. Од кај сте вие? Јас сум од Охрид овде Божик на 7ми се слави со сите обичаи ова не го мислам го тврдам

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
За повеќето :)
Што ме потсети: Embrace your selfs, photo is coming!
--- надополнето: 27 декември 2011 во 21:37 ---

И никој не знае зошто, исто како и за датумиве. Важно така е :)
Се вржав и го преживеав шокот. Не моев да не заприметам, извини. Кљик туека.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.309
Поени од реакции
84.456
Како бе јас сите што ги познавам го слават на 7ми. Секако дека и јас го славам и одам на 2 визити секоја година на тој датум. Од кај сте вие? Јас сум од Охрид овде Божик на 7ми се слави со сите обичаи ова не го мислам го тврдам
Серат само, не обраќај пажња.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
хаха, фала! Во теорија сум добар, во пракса малку го користам и правам грешки. :)
--- надополнето: 27 декември 2011 во 21:48 ---
Не сереме, бе, остај го ти Бјорн пак е христијански расположен :)
Ѕирни на нет за грегоријански и јулијански календар, ќе ти се разјасни. Дополнително, некои православни цркви го слават заедно со католиците.

G

galaxy

Гостин
Не знам кај ми е календарчето од МПЦ да го сликам, ама некој имаше поставено слика деновиве од православен календар во кој јасно стои дека Божиќ е на 25 декември.
Ако најдам на интернет ќе ставам слика.
едит:

kalendarce.PNG

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
хаха, фала! Во теорија сум добар, во пракса малку го користам и правам грешки. :)
--- надополнето: 27 декември 2011 во 21:48 ---

Не сереме, бе, остај го ти Бјорн пак е христијански расположен :)
Ѕирни на нет за грегоријански и јулијански календар, ќе ти се разјасни. Дополнително, некои православни цркви го слават заедно со католиците.
И што значи ова? Да им одам на лугето на визита на 25ти кога тие го слават на 7ми.

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Добро, можно е НИШТО да не разбра од тоа што ти објаснуваа??

:vozbud:
Разбрав бе брат, ама то што вие делува контрадикторно на тоа што јас го знам правам веќе од кога сум роден. Сеа што да ви кажам. Лугето го слават на 7ми и сите што ги познавам тогаш го слават- таков е Охрид. Ако објаснувам јас спротивна теорија на нивната , ке ме прогласат за атеист

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
Разбрав бе брат, ама то што вие делува контрадикторно на тоа што јас го знам правам веќе од кога сум роден. Сеа што да ви кажам. Лугето го слават на 7ми и сите што ги познавам тогаш го слават- таков е Охрид. Ако објаснувам јас спротивна теорија на нивната , ке ме прогласат за атеист
Уф, еден куп одговори има овде:

1. Не, нема!
2. Што ќе ти фали?
3. Или ќе те прашаат што имаш по математика...

Засега важно е да знаеш дека православните и католиците слават Божиќ на ист ден, единствената дискусија е околу календарите. А датумот е 25 декември.

Kajgana Shop

На врв Bottom