Славењето на Нова година е пагански празник

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Тоа е твоја перспектива, како несовршено битие.

Остатокот не можеш да го разбереш без духовна логика.(y)
Сега почнуваш да д'ткаш. Не се секирај, те разбирам јас. Секогаш кога ќе наидеш на аргумент кој ја тера твојата претстава за Универзумот, смислата и се останато у курац, ти го пикаш аргументот под тепих. Тој на тебе ќе ти се буни!

Долу со аргументите, да живее глупоста, упс духовната логика.

Инаку, идејата за Божјиот план е моронска. Ако постои Божји план, не може да постои основ било кој да биде изведен пред страшниот суд, затоа што сите ја играат од Бога предодредената улога.

Ајде сега повтори, јас сум несовршено битие, не можам да разберам.

Тенгало неписмено...

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Јебеш цивилизација, ако вака паганите се забавувале. Не, сериозно. Свите празници се пагански уствари коа ќе видиш. Мислам традициите шо се дешаваат околу празниците. Празниците христијански се поклопуваат со датите со пагански празници па ете и традициите си продолжиле...Ваљда некој го пишал ова пред тоа, јаки фраери пишале на темава али сепак да си кажам јас, коа веќе почнав...

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Сиот пагански митос е само бледа сенка од БОЖЈИОТ Логос, Кого што Единствениот Вистински и Совршен БОГ - за спасение на сите - Го отелотвори во Исус Христос и со тоа го воспостави Вечно Новиот Завет, кој што е поважен од славењето на новата година, поважен од сите обреди и ритуали на обожавателите на сонцето, ... но и од оние на обожавателите на месечината, на каменот, ... и сите останати обреди и ритуали на паганскиот, неверниот и кривоверниот свет!

п.с. Ако човекот подлабоко ги анализира бледите сенки на неверниот и кривоверниот свет, ќе види дека се’ што е добро и вистинито во ними, во помала или поголема мера упатува на Совршениот Пат и укажува на Совршеното Слово БОЖЈЕ, Кого што Единствениот Вистински и Совршен БОГ - за спасение на сите - Го отелотвори во Исус Христос !

.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
бла бла бла бла бла.....

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
Јебеш цивилизација, ако вака паганите се забавувале. Не, сериозно. Свите празници се пагански уствари коа ќе видиш. Мислам традициите шо се дешаваат околу празниците. Празниците христијански се поклопуваат со датите со пагански празници па ете и традициите си продолжиле...Ваљда некој го пишал ова пред тоа, јаки фраери пишале на темава али сепак да си кажам јас, коа веќе почнав...
Точно е. Божиќ се слави на 25 декември со декрет од 350 година, за да се овозможи паганите полесно да го прифатат христијанството. Паганите во Рим во овој период го славеле празникот Сатурналиа, а им се ветувало дека ако преминат во христијани ќе можат да го слават истиот како Божиќ. Паганите имале обичај да носат и украсуваат елки во своите домови (ги украсувале со тркалезни лампиони кои го симболизирале сонцето). Палењето огнови што кај нас е обичај за Коледе или Стара Нова Година, каде-како, е исто така пагански обичај. Паганите принесувале жртви и дарови за време на декемвриските и јануарските празници и од таму е останата традицијата на дарување подароци за овие празници...

Член од
11 август 2011
Мислења
266
Поени од реакции
169
Za mene Bozik e HRISTIJANSKI praznik i jas go slavam raganjeto na ISUS HRISTOS.

Вака ќе ти одговори пола Македонија кога ќе им кажеш дека Божик е пагански празник.

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Не знам јас пагански, непагански. Јас ке го славам со пријатно друштво во домашен амбиент, жива музика, алкохол прекумерно,домашна скара и ред други работи. Единствено петарди нема да пукам:pos:
Вие како што си мислите;)

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
Во ред е тоа, Божиќ е христијански празник, само се слави на 25 декември заради ускладување со паганите, и многу обичаи кои се практикуваат денес се преземени од паганите.

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Во ред е тоа, Божиќ е христијански празник, само се слави на 25 декември заради ускладување со паганите, и многу обичаи кои се практикуваат денес се преземени од паганите.
Абе ти да не си плавуша?!? Божик на 7ми се слави кај православните христијани

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Славењето Нова година е баш фина работа. За сите. Особено ако си имаш сакани луѓе да ја прославиш и да се радуваш на она што те очекува. Среќна ви Нова 2012 година на сите! Нека ви биде поуспешна и порадосна. Паганска-маганска, ваква-онаква...није битно.:)

Хипстерски е постов, ал баш сум у фино расположење денес. Нека стои, шо!:)

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
Абе ти да не си плавуша?!? Божик на 7ми се слави кај православните христијани
Божиќ со декрет се слави на 25 декември, тогаш го славеле и православните. Информирај се зошто сега го слават на 7ми и зошто имаме празник како Стара Нова Година кој е на 13-ти. Значи јас за одлуката од 350 година зборував (види погоре) а таа е Божиќ да се слави на крајот од декември заедно со Сатурналиа. Немам потреба да се базирам на православните христијани кога зборувам за Божиќ.

Kajgana Shop

На врв Bottom