Скутерчиња: Се за и околу нив

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
значи вака за сите да си знаете кога купувате половен мотор...

без разлика дали моторот е регистриран или нерегистриран или пак без разлика дали има осигурање или не - при префрлување сообраќајна од еден на друг соопственик обавезно се регистрира моторот одпочеток исто ко да не е регистриран и промена на таблици не е обавезна - на 4 места прашав 4 исти одговори добив

зашто е ова вака незнам - т.е се знае - за да се земе пари на секој можен начин.

Околу осигурањето - за една сезона која трае 5 месеци од прилика 700 денари за осигурање не е ништо - заштедете 2 резервара и ете ви го осигурањето. ако ве соопре полиција ке ви опне казна поголема отколку за осигурање што ке дадете + да не зборам при сообраќајка (недај боже) сепак тоа е за ваше добро пред се.

Мислев на скутер под 50 cc, значи само купопродажен договор си правиш вадиш нова сообраќајна го осигураш (ретко кој го осигура скутерот секоја година) и тераш.
--- надополнето: 24 јануари 2013 во 00:30 ---
Него нешто друго ме интересира јас го купив скутерот од жена, но тој и тогаш и сеуште се води на нејзиниот сопруг кој е починат (бог да го прости) јас го земав така без да го преведам пари на рака со све документи никаков договор не сме направиле го возев и летово јас го продадов на друг, му ги дадов документите и сеуште не е преведен, ме интересира колку зафрканции има таа да го преведе прво на нејзино име па потоа директно на тој јас што го продадов на треба на мене, треба да вади некој документи за наследство ова она некоја ако имал слична ситуација нека каже повеќе информации околу ова и колку чини преведување на друго име..
јас имам сличен проблем како тебе. и јас го земав скутерот од човекот кој што си има купопродажен договор со стариот газда на чие име сеуште е собраќајната (стар купопродажен има) и си имам мука за префрлање сега.

прашав на нотар како одат работите и добив 2 различни одговори.

едниот ми рече да се раскине купопродажниот договор со стариот соопственик и да се направи нов со соопственикот кој е на сообраќајна книшка (со правиот соопственик) - за раскинување ми рекоа 900 денара за нов купопродажен 600 денара..

на друго место каде што прашав според закон ми рекоа вака - купопродажниот договор го има во 3 примероци 1 за нотарот како архива и по еден за соопственикот. од денот на потпишување во рок од 15 дена купувачот треба да извади нова сообраќајна на негово име инаку договорот неважи (иако 90% од приватните технички не гледаат на тоа за да земат пари)
таа теткицата ми рече нема потреба да се раскинува стариот купопродажен договор затоа што чим не е префрлена сообраќајната тој по автоматизам неважи - скинете го тој договор исто како да го нема викни го правиот соопственик по сообраќајна направи си купопродажен со него и префрли си го на твое име со нова сообраќајна (и регистрација нели пошто е обавезна)

откако ке се напише сообраќајна на твое име никој ништо веќе не ти може...

е сеа - возење со купопродажен и не е некој валиден документ. затоа што џандарот ако сака да те дупи ке ти рече донеси го правиот соопственик да си го земе моторот и ете ти проблем... така да најубаво е со чисти документи на ваше лично име да се вози (иако не се малце 3000ки да се дадат за глупост за понова регистрација... но тоа е - на државна чешма никој вода не се напил)

него забегав ептен јас... кажете ми дали познавате некој што растура и продава кинески 4тактни скутери во скопјево или уште поубаво бројче од него да ми дадете ако имате?

Член од
18 ноември 2010
Мислења
885
Поени од реакции
408
Едно прашање како е возможно на мотор од 80 кубици да има графа од 14 вртежи? o_O

Член од
10 февруари 2006
Мислења
385
Поени од реакции
90

без разлика дали моторот е регистриран или нерегистриран или пак без разлика дали има осигурање или не - при префрлување сообраќајна од еден на друг соопственик обавезно се регистрира моторот одпочеток исто ко да не е регистриран и промена на таблици не е обавезна - на 4 места прашав 4 исти одговори добив

зашто е ова вака незнам - т.е се знае - за да се земе пари на секој можен начин.

Околу осигурањето - за една сезона која трае 5 месеци од прилика 700 денари за осигурање не е ништо - заштедете 2 резервара и ете ви го осигурањето. ако ве соопре полиција ке ви опне казна поголема отколку за осигурање што ке дадете + да не зборам при сообраќајка (недај боже) сепак тоа е за ваше добро пред се.

јас имам сличен проблем како тебе. и јас го земав скутерот од човекот кој што си има купопродажен договор со стариот газда на чие име сеуште е собраќајната (стар купопродажен има) и си имам мука за префрлање сега.

едниот ми рече да се раскине купопродажниот договор со стариот соопственик и да се направи нов со соопственикот кој е на сообраќајна книшка (со правиот соопственик) - за раскинување ми рекоа 900 денара за нов купопродажен 600 денара..

на друго место каде што прашав според закон ми рекоа вака - купопродажниот договор го има во 3 примероци 1 за нотарот како архива и по еден за соопственикот. од денот на потпишување во рок од 15 дена купувачот треба да извади нова сообраќајна на негово име инаку договорот неважи (иако 90% од приватните технички не гледаат на тоа за да земат пари)
таа теткицата ми рече нема потреба да се раскинува стариот купопродажен договор затоа што чим не е префрлена сообраќајната тој по автоматизам неважи - скинете го тој договор исто како да го нема викни го правиот соопственик по сообраќајна направи си купопродажен со него и префрли си го на твое име со нова сообраќајна (и регистрација нели пошто е обавезна)

е сеа - возење со купопродажен и не е некој валиден документ. затоа што џандарот ако сака да те дупи ке ти рече донеси го правиот соопственик да си го земе моторот и ете ти проблем... така да најубаво е со чисти документи на ваше лично име да се вози (иако не се малце 3000ки да се дадат за глупост за понова регистрација... но тоа е - на државна чешма никој вода не се напил)

него забегав ептен јас... кажете ми дали познавате некој што растура и продава кинески 4тактни скутери во скопјево или уште поубаво бројче од него да ми дадете ако имате?
1. Кој тоа те излажа дека правиш нова полиса нова регистрација. Или те нашле за дупчење или те издупчиле за сите пари. Со купопродажен договор во МВР се менува "сопственост" на таблицата, односно во евиденцијата се менуваат информациите и апсолутно нема потреба да се пререгистрира. Целата процедура е 800 денари. Што ако денес јас регистрирам и утре ти ја продадам на тебе? Пак ке регистрираш?
2. Со купопродажен договор можеш да возиш се додека е валиден (15тина дена беше?) и не смее НИШТО да ти каже џандарот затоа што е заверен од НОТАР - кој што има пемпеле од државата дека е овластен за заверка на такви документи

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
1. Кој тоа те излажа дека правиш нова полиса нова регистрација. Или те нашле за дупчење или те издупчиле за сите пари. Со купопродажен договор во МВР се менува "сопственост" на таблицата, односно во евиденцијата се менуваат информациите и апсолутно нема потреба да се пререгистрира. Целата процедура е 800 денари. Што ако денес јас регистрирам и утре ти ја продадам на тебе? Пак ке регистрираш?
2. Со купопродажен договор можеш да возиш се додека е валиден (15тина дена беше?) и не смее НИШТО да ти каже џандарот затоа што е заверен од НОТАР - кој што има пемпеле од државата дека е овластен за заверка на такви документи
Za polisata i osiguranjeto prasav na 4 mesta na tehnicki i samiot dzandar sto im e tamu mi rece pri prefrlanje soobrakjajba na drugo lice regustracija i osigueanje se OBAVEZNI BEZ RAZLIKA DALI PRETHODNO E REGISTRIRAN MOTOROT

Член од
10 декември 2011
Мислења
170
Поени од реакции
19
Тешка глупост е, мислам со тебе дека зборев за нејкедот што е на жена а она отидена во странство, моторот на трет газда дошол и ја изгуби сообраќајната
што не проба легално неможе да извади нова
Torte Mobile™ Точно е јас и ти зборевме за нејкедот дека се изгубени документите и дека нема шанси легално да се извадат нови (освен ако имаш јаки врски во полиција) а мојов случај со твојот има голема разлика затоа што твојот нема никакви документи, а мојот ја има цела документација и е регистриран, ќе те стопре полиција му покажуваш документи и си тераш, а ако те стопрат со скутер без документи со све него у апс те носат, мене не ми е толку битно него човекот на кого го продадов сака да си го преведе на негово име јас ако сум го земал така не преведен он сака све цакум пакум да си биде, утре и он може ќе сака да го продаде и нормално секој сака одма да си го преведе на свое име и да си биде раат..
--- надополнето: 24 јануари 2013 во 15:42 ---
Kalakurnica so dokumentive a sto spomna so toa koj osiguruva skuter sekoja godina, jas osiguruvam posto ako ne go osiguras kako da ne ti e registriran,toa edno a nedaj boze nesto loso da se desi so nego neznam kako na kraj kje izlezes.

edit: posle kje ti se desava kalakurnica ko sea ti so dokumentive ;)
Јасно ми е има одговорни луѓе кои секоја година си го осигураат скутерот, не дека е некоја голема цена 600 денари голема работа него треба да оди до град и да го осигура некој го гледа тоа како голем трошок, а некој и го мрзи o_O а за тоа ако недај боже падне и притоа има и сопатник или удри у некој го удрат и слично за тоа ќе го јаде дополнително..
--- надополнето: 24 јануари 2013 во 15:58 ---
Исто и јас секоја година го осигурам скутеров, па и брат ми неговиот обавезно
за 600-700 ден. годишно осигурање СЕКОЈ може да си дозволи не зезајте сеа и вие, не е 5000
За то си у право не е којзнае која пара, него сакам нешто друго да кажам има кај мене еден вози 150 cc ни еднаш го нема регистрирано а штом не е регистриран не е ни осигуран, нема комплетирано документи сеуште е со фактурите од каде го купил.
--- надополнето: 24 јануари 2013 во 16:01 ---
Едно прашање како е возможно на мотор од 80 кубици да има графа од 14 вртежи? o_O
Малце е чудно, сепак прикачи слика да видиме за што моторче се работи.
--- надополнето: 24 јануари 2013 во 16:36 ---

Не викам дека не си прашал, али при менување на сопственик да се регистрира и осигура све одново како до сега да не бил, тоа е стварно премногу да им дадеш 50 евра џабе со тие пари ќе му направиш целосен сервис,за осигурање 600-700 денари е помалку важно ако имаш пари да возиш скутер и да ставаш бензин ќе одвоиш секоја година по 600 денари и ќе си го осигураш + има и додатно осугурување мислам за сопатник за недај боже сообраќајка и притоа последици од истата, кога ја читав полисата за осигурување на мојот скутер пишуваше
нели ако при сообраќајка (недај боже има смртен случај) и имаше празна црта на која ако си го осигурал додатно ќе имало некоја сума за исплата сепак ако отидеш џабе ти се парите исто така имаше и црта празна за последици скршени екстремитети (раце-нозе) и некои ситни повреди и скршеници, некој ако не му е тешко нека ѕирне во полисата за осигурување.

Во врска со моторот како што велиш имаш ист проблем како мене да објаснам, јас го купив моторот, и ги дадов парите на рака си ја земав целосната документарица (документи и полиса која беше истечена само еднаш бил осугуран кога бил регистриран 2006-2007) не сме направиле никаков купопродажен договор апсолутно ништо, договорот помеѓу нас беше таа да си среди наследство ли како оди тоа за моторот да го земе она на нејзино име па после тоа да го преведеме на мое име, али одма ако не го завршиш тоа после тешко дека ќе се наканиш да одиш да шеташ по град, после тоа се десило нешто на таткоми тој колега што му го препорача скутерот неговата мајка се скарала со жената од која јас го купив моторот и на крај оваа се наљутила и затоа што не сме и оставиле број бла бла бла и така си остана или подобро речено се откажавме, но кога јас го продадов моторот со тој се договоривме ние да ги средиме документите со жената исто и тој на мене ми даде пари на рака без никаков договор на хартија, и потоа кога се слушнавме со жената таа ни го кажа тоа или едноставно речено се заинати и не ни се помачила да ги среди документите, новиот сопственик само еднаш ми се јави, а телефонот ми беше исклучен и така си остана, во мојов случај ти ја имаш улогата на новиот сопственик на тој што го купил од мене само што тој од кој ти си го купил скутерот значи вториот сопственик имал купопродажен договор со првиот газда иако како што кажа zelenoto тој договор важи само 15 дена и со истиот можеш да го возиш скутерот, но после тој рок од 15 дена тој договор веќе не важи, да се вратиме на темата за регистрација при префрлање дали треба одново да се регистрира и осигура или само се плаќа технички преглед и осигурување, бараме одговор од некој кој бил во оваа ситуација да објасни како поминал..

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Во врска со моторот како што велиш имаш ист проблем како мене да објаснам, јас го купив моторот, и ги дадов парите на рака си ја земав целосната документарица (документи и полиса која беше истечена само еднаш бил осугуран кога бил регистриран 2006-2007) не сме направиле никаков купопродажен договор апсолутно ништо, договорот помеѓу нас беше таа да си среди наследство ли како оди тоа за моторот да го земе она на нејзино име па после тоа да го преведеме на мое име, али одма ако не го завршиш тоа после тешко дека ќе се наканиш да одиш да шеташ по град, после тоа се десило нешто на таткоми тој колега што му го препорача скутерот неговата мајка се скарала со жената од која јас го купив моторот и на крај оваа се наљутила и затоа што не сме и оставиле број бла бла бла и така си остана или подобро речено се откажавме, но кога јас го продадов моторот со тој се договоривме ние да ги средиме документите со жената исто и тој на мене ми даде пари на рака без никаков договор на хартија, и потоа кога се слушнавме со жената таа ни го кажа тоа или едноставно речено се заинати и не ни се помачила да ги среди документите, новиот сопственик само еднаш ми се јави, а телефонот ми беше исклучен и така си остана, во мојов случај ти ја имаш улогата на новиот сопственик на тој што го купил од мене само што тој од кој ти си го купил скутерот значи вториот сопственик имал купопродажен договор со првиот газда иако како што кажа zelenoto тој договор важи само 15 дена и со истиот можеш да го возиш скутерот, но после тој рок од 15 дена тој договор веќе не важи, да се вратиме на темата за регистрација при префрлање дали треба одново да се регистрира и осигура или само се плаќа технички преглед и осигурување, бараме одговор од некој кој бил во оваа ситуација да објасни како поминал..
вака... ја моторот го земав и сообраќајната - паритењ на рака и се договоривме џа превод да се слушнеме. пошто сакам да го праам моторот за себе и ке ми требаат пари најпрво сакам да го преведам на мое име да сум чист па после се друго. ја со вториот газда нема фактички ништо да имам односно ке имам само со првиот - да напраам купопродажен и да си го префрлам.
околу осигурањето и регистрацијата - за осигурањето да не трескам мислам дека само се префрла на другиот соопственик односно новиот соопственик а регистрацијата е ОБЕВЗНА значи денеска се јавив во ПСС во АМСМ во радишани во технички преглед и во шутка нов што отворија - сите ми го рекоа истото при префрлање ОБАВЕЗНО се регистрира т.е оној технички преглед шо треба да го помине.... и ме прашаа ако е скопска таблицата може да си остане истата ако не може да си доплатам за смена на таблица - ако сакаш и ако те интересира баш прашак да видиш шо ке ти кажат - чисто информативно а кога ке го префрлам на мое име пак ке ви пишам на темава и топчно ке ви кажам што се сум направил.

Член од
10 декември 2011
Мислења
170
Поени од реакции
19
вака... ја моторот го земав и сообраќајната - паритењ на рака и се договоривме џа превод да се слушнеме. пошто сакам да го праам моторот за себе и ке ми требаат пари најпрво сакам да го преведам на мое име да сум чист па после се друго. ја со вториот газда нема фактички ништо да имам односно ке имам само со првиот - да напраам купопродажен и да си го префрлам.
околу осигурањето и регистрацијата - за осигурањето да не трескам мислам дека само се префрла на другиот соопственик односно новиот соопственик а регистрацијата е ОБЕВЗНА значи денеска се јавив во ПСС во АМСМ во радишани во технички преглед и во шутка нов што отворија - сите ми го рекоа истото при префрлање ОБАВЕЗНО се регистрира т.е оној технички преглед шо треба да го помине.... и ме прашаа ако е скопска таблицата може да си остане истата ако не може да си доплатам за смена на таблица - ако сакаш и ако те интересира баш прашак да видиш шо ке ти кажат - чисто информативно а кога ке го префрлам на мое име пак ке ви пишам на темава и топчно ке ви кажам што се сум направил.
Добро ќе биде, зашто вака све се празни муабети ти викаш така, тој онака, некој сосема трето, најубаво кога ќе ја завршиш целата процедура ќе ни кажеш што како било дали треба или не регистрација и колку те чинело сето тоа.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Добро ќе биде, зашто вака све се празни муабети ти викаш така, тој онака, некој сосема трето, најубаво кога ќе ја завршиш целата процедура ќе ни кажеш што како било дали треба или не регистрација и колку те чинело сето тоа.
договорено. реков јас кога ке завршам работа со моторот ке постирам и ке ви кажам што се дешава само тоа ке биде понатака да подсоберам некој денар - безпари ни баба на дедо не му дава :)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Да разјасниме нешто... мотор и велосипед со мотор не е исто. Ова погоре важи за велосипед со мотор, а.к.а. прпалце до 50 кубици.

За мотор важи истото како и за кола, менуваш само сообраќајна ако е регистриран и толку.

Шо ви е бе? Кај кој настинати одите? Какво раскинување договори какви црни врагови, кои 15 дена која сообраќајна... кога сакам ќе вадам сообраќајна, никој не те ограничува со време.

Одиш на нотар со сообраќајна, договор за купопродажба 1 и купувач од договор 1, купувачот од договор1, во договор 2 е продавач, ти го префрла возилото и чао пријатно. Јас така го префрлав мерцедесот, првично беше префрлен на татко ми, па после татко ми ми го префрли на мое име. Си ојдоф на регистрација со двата договори и никому ништо. Максимално е до тука, ако сакав јас да го продавам возилото ќе требаше прво да го регистрирам на мое име па да го продавам.

И немој да те лажел умот кинење на договори, затвор се оди за таа работа. Не смее едно возило да биде продадено двапати на различно лице.

Џандарот можи да ти се фати за мандалото... ти си сопственик, тоа го докажува купопродажниот договор. Шо ако во меѓувреме продавачот замини во Америка? Да се врати за да го земи возилото? Или шо ако продавачот умри? Ќе го станиш?

И нема право да ти одземи ИСПРАВНО И РЕГИСТРИРАНО ВОЗИЛО (освен ако не прајш криминал од типот на носење дрога/имигранти). Во нормален сообраќај, нема теорија.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Dzish
тоа со мерцедесот... првиот купопродажен беше постар од 6 месеца? и кога го направи ти тоа - од дамна или сега у скоро време

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Dzish
тоа со мерцедесот... првиот купопродажен беше постар од 6 месеца? и кога го направи ти тоа - од дамна или сега у скоро време
Епа рачунај, 2010 го купив и го преведив на татко ми (некаде во мај-јуни), 2011 во ноември татко ми ми го “продаде“ и го регистрирав на мое име.

Така да, да, беше појќе од година и нешто договорот стар.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Епа рачунај, 2010 го купив и го преведив на татко ми (некаде во мај-јуни), 2011 во ноември татко ми ми го “продаде“ и го регистрирав на мое име.

Така да, да, беше појќе од година и нешто договорот стар.
малце ме буниш и ти сега..... јас прашав и на друг нотар меѓувремено кажав што ми рекоа претходно за кинење на претходниот купопродажен и ми рекоа неможе тоа да се направи така а за рокот од 15 дена за вадење собраќајна ми го спомна и она само никој не го поштува тоа... она ми предложи да се раскине стариот купопродажен и да се напраи нов - најчиста работа. и ко што гледам нашиве нотари изгледа не си ја знаат добро работата - ако прашам уште некој ке ми каже сосема шеснаеста варијанта.

Член од
10 декември 2011
Мислења
170
Поени од реакции
19
Чекаме на тебе да видиме што ќе направиш:vozbud:
кога планираш да го средиш тоа ?

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Чекаме на тебе да видиме што ќе направиш:vozbud:
кога планираш да го средиш тоа ?
преводот планирам деновиве а тоа со собраќајната и регистрирањето понатака..... здравје имам време..

него ај да си ја побарам ја среќата тука може ке најдам одговор...

имам проблем со моторов - многу тешко пали!
му сменив нова свекица карбураторот го отворив не е прљав бензин му иде вакум има кабел за свекица сменив да не е пробиен добра компресија има а за палење треба да молам бога да запали - откако ке загрее после нема проблем со палење! проблемот е само на прво палење - што може да му е ???? и откако ке запали повеќе од 30 несака да чуе ни ладен ни загреган!

се работи за 4 тактен скутер 50 кубика....

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
саухот работи ли? Сега на ладново го пробуваше? Мене ми личи како раштелован карбуратор

Kajgana Shop

На врв Bottom