Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.936
Поени од реакции
17.970
Може и овца од бачило да ти набавам ако сакаш. За таква сдсмОВЦА како тебе ќе ти „учинам“.[DOUBLEPOST=1510821781][/DOUBLEPOST]

Извини ѓорѓи неписмениот каде ми пишува дека сум сдсмОВЦА? Иначе овцата задржи си ја за себе бидејќи гледам имаш искуство во сексуални односи со животни

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Откриј ги скриените симболи на проектот „Скопје 2014“
http://skopje2014.com/

Господ знае какви фолијашки глупости пишува у книгава.
Тоа е само дел од стратегијата за развој на Скопје и на туризмот во него. Куп окултни градби и прирачник за нивно откривање, препознавање и толкување. Замисли како богати амерички и руски туристи со лопати истураат долари за да им биде откриена потзаскриената симболика. Заедно со некои други состојби, гледано од перспектива на некаков си странец качен на туристичкиот автобус (оној без покрив), можно е да сето ова да потсетува на сафари.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.313
Поени од реакции
15.479
Шилегов рече дека една од алтернативите е да се претопат спорните споменици и од нив да се направат нови. Матријалот е месинг и ако веќе се претопуваат, подобро е да им најдат некоја функционална цел и од нив да направат чешми, цевки и вентили и сл.
Малку да се потсетиме..кој ја донесе одлуката за подигнување на овие споменици, пред да се започни со топење, селење, рушење и слични работи својствени за варвари и талибанци...

Година: 2004 Број: 12

Датум на издавање: 12/14/2004

Општина: Совет на Град Скопје

Тип:Програма

Наслов: Програма за одбележување на значајни настани и истакнати личности со спомен-обележје

Текст:Врз основа на член 61 став 1 точка 5 од Статутот на Град Скопје, Советот на Град Скопје, на четириесет и седмата седница, одржана на 30 ноември 2004 година, донесе

П Р О Г Р А М А

за одбележување на значајни настани и истакнати личности со спомен-обележје

I. Вовед

Поаѓајќи од историската позиција и карактерот на Градот Скопје како град со богато историско мината и едно од најстарите цивилизациски жаришта, а сега главен град на Република Македонија во кој се концентрирани најголемиот дел од материјалните и духовните, популационите и стопанските, како и креативните и творечки потенцијали на Републиката се предлага Програма со која се утврдува потребата и обврската на Градот Скопје за одбележување со спомен-обележје на истакнати личности од историјата и културата. Во знак на почит и грижа на граѓаните на Градот Скопје, за зачувување на споменот на нивниот лик и дело, како и со цел да се збогатат јавните градски површини со уметнички и архитектонски дела и творби што со своите содржини и ознаки ќе ја изразат ваквата почит и грижа, се одбележуваат:

II. Личности кои ќе се одбележат

Со оваа Програма, Градот Скопје се определува за подигање спомен-обележје на следниве личности:

АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

ЈУСТИНИЈАН

ЦАР САМОИЛ

СКЕНДЕР БЕГ

КАРПОШ

ГЕНЕРАЛ МИХАЈЛО АПОСТОЛСКИ

КУЗМАН ЈОСИФОВСКИ ПИТУ

АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ ДОСИТЕЈ и

ЛАЗАР ТАНЕВ

III. Податоци за личностите и нивното значење, место каде ќе се подигне спомен-обележје, основните елементи за текстот што се истакнува на обележјето и рокот за подигање се утврдуваат со Одлука на Советот на Град Скопје за секое спомен-обележје одделно.

IV. Извор на средства за финансирање на подигањето и јавното промовирање на спомен-обележјето

Финансирањето на содржините на оваа Програма ќе се остварува од:

средства од Буџетот на Град Скопје;

донации;

Буџетот на РМ;

други извори, согласно закон.

V. Реализација на Програмата

За подигањето, чувањето, одржувањето, заштитата и користењето на секое спомен-обележје содржано во Програмата, Советот на Градот Скопје ќе донесе одлука.

За секое спомен-обележје содржано во Програмата, односно за спроведување на постапката за неговото подигање, Советот на Градот Скопје именува одбор за подигање на спомен-обележјето. Составот и делокругот на одборот се определува во актот за неговото именување.

Оваа Програма е отворена и за други содржини, односно може да се дополнува и со други значајни личности. Иницијатива за дополнување на Програмата можат да дадат до Советот на Градот Скопје, правни и физички лица.

VI. Оваа Програма влегува во сила осмиот ден од денот на објавувањето во “Службен гласник на Град Скопје”.

Број 09-3293/1

30 ноември 2004 година

С к о п ј е

СОВЕТ НА ГРАД СКОПЈЕ

ПРЕТСЕДАВАЧ,

Страшо Нелковски,с.р.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
имаш измешани чувства за претходните. Сегашниве строго предавници биле. Во ред.
за жал не го сториле. Од лидери на Балканот 2008-2009, од статус кандидат во 2005, сега сме во групата со најпоследните држави, нешто на ниво на 1995-6.

Спомениците, фасадите, зеленилото, "плажите", бродовите на Капетан Кука, врбите, палмите, кејот, милионските мостови и огради, гомноскоците... немаат врска со предавство или патриотизам.
Не е работата за чувства. Секој за себе си знае дали е патриот. Очигледно дека треба по 50 пати да повторуваш што си кажал на форумов. Јас ги коментирам откажувањата од своите основни национални интереси. И не шпекулирам. Договор со Бугарија ИМА, постои, потпишан. Со Грција уште нема, но ги коментирам изјавите на самите политичари кои јасно изјавуваат за промена на името, и индиректно слично откажување од македонскиот народ (малцинство) таму.
А зошто не сме во ЕУ и НАТО, одговорот треба да го бараш кај оние кои не блокираа(т) во тие процеси. Ако мислиш дека не е така, погледни ја пресудата на меѓународниот суд во однос на тужбата на МК против ГР. Таму е објаснето, со едногласна одлука на сите судии, сем грчкиот. Е сега грчкиот судија гласа различно од десетина негови колеги. Навистина станува за правна држава, Грција. Непристрасно судство. Е ние не чиниме. Не дека чиниме, ама кога „лукот му кажува на кромидот дека смрди“, нешто не штима.[DOUBLEPOST=1510909823][/DOUBLEPOST]
,,,neshto si gi izmeshal lonchinjata,,,nikade ne sum te spomnal nitu ti repliciral,,,imash pogreshni informacii ili ti se sonilo,,,,bez potreba si povikuvash nevolja,,,Bog proshteva jas ne i nemoj da pochnam so ozbilni repliki,veruvaj mi nema da ti bide nimalku prijatno,,,,ajt pozzzz,,,
,,,iPS,,,nachinot na koj shto gi vodish diskusite ja teraat vodata na pogreshna vodenica,,,,ako te chita choek malku poozbilno se dobiva vpechatok deka poveke si za rushenje otkolku za neshto drugo,,,,tiki neshto se shushka deka si kodosh i si vsashnost Berik i Let,,,
,,,vo shto pochnuvam da veruvam,,,
Што сакаше да ми реплицираш? Како во сон, во бунило да си пишувал. Можеш да објасниш што ти е муабетот? Или некоја грешка е?[DOUBLEPOST=1510910113][/DOUBLEPOST]
Може и овца од бачило да ти набавам ако сакаш. За таква сдсмОВЦА како тебе ќе ти „учинам“.[DOUBLEPOST=1510821781][/DOUBLEPOST]

Извини ѓорѓи неписмениот каде ми пишува дека сум сдсмОВЦА? Иначе овцата задржи си ја за себе бидејќи гледам имаш искуство во сексуални односи со животни
Извини Саша Илиќ (претпоставувам дека си од машки пол, бидејќи Саша кај нас повеќе за женски се става), ама јас само ти парирам. Мали, многу се навлекуваш на своите написи. За сексуални односи сам се „истопори“, типично за простак. За партиска припадност, пак ти почна во тој стил, јас само ти реплицирав во ист стил. Мислев дека тоа ти е капацитетот, па да не те збунам со повисоко ниво на дискутирање.[DOUBLEPOST=1510911697][/DOUBLEPOST]
Па тоа ти викам ете тие нема да го бутнат орелот, оди ти како патриот и бутни го. Организирај протест и бутнете го, биди корисен малку, биди патриот. Во спротивно престани да јадеш гомна и уживај во глетката што ќе следува наредните месеци. Конечно педерот грчки и татко му ќе бидат тргнати, вашиот идол ќосето ќе биде тргнат, и ти не можеш ништо да направиш за да го спречиш тоа можеш само да лаеш.
Колку нелогично пишуваш. Како прво, јас не сум надлежен или моќен да „бубубуткам“. Следно, твоите сакаат да „буууткаат“. А јас се залагам за „неубуткање“. Не се залагам за нешто лошо.
А следниве месеци за жал очекувам укинување на Република Македонија. Само ме чуди како заради партиска послушност можеш да ги браниш предавничките акции на простакот од Муртино што го следиш. Јас можам да разбирам да поддржуваш партија и слично. Ама да му ги поддржуваш предавничките акции на простикавиот муртинец... тоа не можам да те разберам. Некој да не денационализира, а ти да му „шлапкаш“ со рацете и да се смееш... Тешко тебе. А македонските дејци и револуционери се на сите, не на мене или на тебе. Од било кој период на историјата.
Се надевам дека успеав пишуваново да го прилагодам на твоето ниво (12000 денари со ВСС) и дека можеш да ме разбереш.

Последно уредено:

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.707
Поени од реакции
31.790
Александар е светски бренд, поврзан со Македонија. Не е ни наш, ни туѓ. Што има врска Чаир со муабетов? Каде треба јас да одам да туркам? И кога сум рекол дека нешто ќе сум туркал. Ги мешаш работите сакајќи да „победиш“. Напротив, тие што сакаат рушење прашај ги дали ќе одат да го турнат („бутнат“) орелот.[DOUBLEPOST=1510821619][/DOUBLEPOST]
Ова е очаен соговорник кој нема капацитет да се носи на форумов и се нешто измислува, контра-прашања поставува за да избегне конкретна ситуација... Замисли колкав капацитет е кога има плата 12,000 денари, а е факултетски образован. Барем така кажал, верувам дека е точно.[DOUBLEPOST=1510821969][/DOUBLEPOST]
Не можам да дадам одговор во стилот ДА/НЕ, ЦРНО/БЕЛО... Јас кажувам за конкретни постапки од типот договорот со Бугарија, случувањата и изјавите (од официјални лица, не од муабети) за промена на името... И не е партиски поврзано. Претходните власти не го сториле тоа. Сега некои работи веќе се случија, а некои се во сериозна најава.
,,,,, ova od tebe se pishuvanki i komentari ili od kogo,,,, se gubish vo prostor i vreme,,, ti rekov da se prizemjish,,,ete ti kade ti me komentirash,,,,ili da ti crtam,,,
,,,spoeno mislenje od vchera 09:46

,,,i ajt pozzzz,,,

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
,,,,, ova od tebe se pishuvanki i komentari ili od kogo,,,, se gubish vo prostor i vreme,,, ti rekov da se prizemjish,,,ete ti kade ti me komentirash,,,,ili da ti crtam,,,
,,,spoeno mislenje od vchera 09:46
,,,i ajt pozzzz,,,
Аха, гледам. Низок кадар. Седми ешалон дошол. Си кажал нешто колку да си кажал. Ниту, што, ниту зошто. Па да, очигледно нивото ти е под нула, па треба да се приземјам за да ме разбереш. Толку нормални работи пишувам...
Младинава место да е пообразована и понапредна.. се позатупена е. Ах тој интернет што стори... неуки „младежи“.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Не е работата за чувства. Секој за себе си знае дали е патриот. Очигледно дека треба по 50 пати да повторуваш што си кажал на форумов. Јас ги коментирам откажувањата од своите основни национални интереси. И не шпекулирам. Договор со Бугарија ИМА, постои, потпишан. Со Грција уште нема, но ги коментирам изјавите на самите политичари кои јасно изјавуваат за промена на името, и индиректно слично откажување од македонскиот народ (малцинство) таму.
А зошто не сме во ЕУ и НАТО, одговорот треба да го бараш кај оние кои не блокираа(т) во тие процеси. Ако мислиш дека не е така, погледни ја пресудата на меѓународниот суд во однос на тужбата на МК против ГР. Таму е објаснето, со едногласна одлука на сите судии, сем грчкиот. Е сега грчкиот судија гласа различно од десетина негови колеги. Навистина станува за правна држава, Грција. Непристрасно судство. Е ние не чиниме. Не дека чиниме, ама кога „лукот му кажува на кромидот дека смрди“, нешто не штима.[DOUBLEPOST=1510909823][/DOUBLEPOST]
Што сакаше да ми реплицираш? Како во сон, во бунило да си пишувал. Можеш да објасниш што ти е муабетот? Или некоја грешка е?[DOUBLEPOST=1510910113][/DOUBLEPOST]
Извини Саша Илиќ (претпоставувам дека си од машки пол, бидејќи Саша кај нас повеќе за женски се става), ама јас само ти парирам. Мали, многу се навлекуваш на своите написи. За сексуални односи сам се „истопори“, типично за простак. За партиска припадност, пак ти почна во тој стил, јас само ти реплицирав во ист стил. Мислев дека тоа ти е капацитетот, па да не те збунам со повисоко ниво на дискутирање.[DOUBLEPOST=1510911697][/DOUBLEPOST]
Колку нелогично пишуваш. Како прво, јас не сум надлежен или моќен да „бубубуткам“. Следно, твоите сакаат да „буууткаат“. А јас се залагам за „неубуткање“. Не се залагам за нешто лошо.
А следниве месеци за жал очекувам укинување на Република Македонија. Само ме чуди како заради партиска послушност можеш да ги браниш предавничките акции на простакот од Муртино што го следиш. Јас можам да разбирам да поддржуваш партија и слично. Ама да му ги поддржуваш предавничките акции на простикавиот муртинец... тоа не можам да те разберам. Некој да не денационализира, а ти да му „шлапкаш“ со рацете и да се смееш... Тешко тебе. А македонските дејци и револуционери се на сите, не на мене или на тебе. Од било кој период на историјата.
Се надевам дека успеав пишуваново да го прилагодам на твоето ниво (12000 денари со ВСС) и дека можеш да ме разбереш.
Исто како што ти 10 години поддржуваше предавници така и јас сега. Што побрзо сакам да го смениме името, да ги тргнеме спомениците и што побрзо да го заборавиме периодот 2006-2016. Уживанција.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.707
Поени од реакции
31.790
Аха, гледам. Низок кадар. Седми ешалон дошол. Си кажал нешто колку да си кажал. Ниту, што, ниту зошто. Па да, очигледно нивото ти е под нула, па треба да се приземјам за да ме разбереш. Толку нормални работи пишувам...
Младинава место да е пообразована и понапредна.. се позатупена е. Ах тој интернет што стори... неуки „младежи“.
,,,,, siromashkiot jas so vecherno ,,,:vrtioci::zloo:,,, se zameshav vo diskusija na intelektualci,,,,OMG,,,,:icon_mrgr:[DOUBLEPOST=1510914356][/DOUBLEPOST]
Исто како што ти 10 години поддржуваше предавници така и јас сега. Што побрзо сакам дtvсмениме името, да ги тргнеме спомениците и што побрзо да го заборавиме периодот 2006-2016. Уживанција.
,,, ama i ti ko mene si bil za zhalenje pominaa 20' minuti nikoj ne te lajkna od tvoite de iluminosusu berikot silmarionot i eden kup so isto mislenje ko tebe,,,,a da i onoj ilić pluknat ti,,,,:shok2:

Последно уредено:
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Исто како што ти 10 години поддржуваше предавници така и јас сега. Што побрзо сакам да го смениме името, да ги тргнеме спомениците и што побрзо да го заборавиме периодот 2006-2016. Уживанција.
Твое право.
Јас не сум поддржувал предавници.
Има разлика.
Туку, ти уште на 12,000 си? Минималец?

Kajgana Shop

На врв Bottom