Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Кирил и Методиј како универзитет во Скопје постои повеќе од 60 години...Универзитетски град не се прави преку ноќ...За голем универзитет како УКИМ потребни се добро опремени згради, со предавални, и секако лаборатории...Да не зборам за студентски домови...Штип едноставно го нема тој капацитет...Каде ќе ги смести тие +50000 студенти ако дојдат?
Јас сум за развивање на сите градови во Македонија и да не е се само во Скопје, ама за такво нешто потребно е да се направи долгорочен план, а не само да ги префрламе сите институции од Скопје во другите градови...
Добар чекор е и факултетот во Штип
--- надополнето: 23 октомври 2012 во 16:41 ---
http://www.plusinfo.mk/vest/62874/FOTO-I-kontroverzniot-Sarafov-na-vrvot-na-MNR

Неоврховизмот зема се поголем замав или се работи за нешто друго, на пример обид за рехабилитација на сите „сомнителни“ ликови од историјата?
Тооо Сарафов !! гуд ван

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
http://www.plusinfo.mk/vest/62874/FOTO-I-kontroverzniot-Sarafov-na-vrvot-na-MNR

Неоврховизмот зема се поголем замав или се работи за нешто друго, на пример обид за рехабилитација на сите „сомнителни“ ликови од историјата?
Мислиш овој што го рекол ова.
Ние Македонците не сме ни Срби, ни Бугари, ами просто Македонци. Ние ги симпатизираме и едните и другите, кој ќе не ослободи, нему ќе му речеме благодарам, но Србите и Бугарите нека не забораваат дека Македонија е само за Македонците.
—Борис Сарафов, 2 септември 1902
--- надополнето: 23 октомври 2012 во 16:53 ---

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Рекол он и некои други работи ама ако, пред неколку години никој не се осмелуваше да ги спомне многи од овие ликови, сега кога за тоа има државна подршка, веќе не е проблем да се пеат „тие“ песни по кафани, да се дискутира за тоа, да се величаат „некои“ ликови, слободно да се поставуаат бисти, споменици, слики и паметници.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
1.543
Поени од реакции
767
Makedonski Disneyland ali sejem baročnega kiča

Еве статија од delo.si ама пренесено е воглавно од сите опозициски медиуми. Пошто политика и не ми е поле на интерес криво ми е како другите не гледаат и претставуваат. Жално е што ставовите за Скопје 2014 се поклопуваат со сега веќе на мнозинството Македонци.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Makedonski Disneyland ali sejem baročnega kiča

Еве статија од delo.si ама пренесено е воглавно од сите опозициски медиуми. Пошто политика и не ми е поле на интерес криво ми е како другите не гледаат и претставуваат. Жално е што ставовите за Скопје 2014 се поклопуваат со сега веќе на мнозинството Македонци.
Словенците кога ќе пренесат извори од опозициски медиуми..а најсмешно е што некои од тие медиуми делови од проектов ги имаат на најавните шпици:)
Види , ја можам да најдам многу коментари на јутјуб или други медиуми кои се позитивни,ама не ги ставам тука,лечење фрустрации на друго место..ја можам да напишам за Љубљана дека е најголем кич од град и треба сите Македонски медиуми да ме цитираат?? DadoTom
не мислев за тебе,општо зборам.

http://forum.kajgana.com/members/dadotom.35057/

Член од
3 ноември 2009
Мислења
1.543
Поени од реакции
767
Словенците кога ќе пренесат извори од опозициски медиуми..а најсмешно е што некои од тие медиуми делови од проектов ги имаат на најавните шпици:)
Види , ја можам да најдам многу коментари на јутјуб или други медиуми кои се позитивни,ама не ги ставам тука,лечење фрустрации на друго место..ја можам да напишам за Љубљана дека е најголем кич од град и треба сите Македонски медиуми да ме цитираат?? DadoTom
не мислев за тебе,општо зборам.
Мене само ми пречи како претежно странците гледаат за оој проект, има политика дефинитивно и тоа е жално, не за џабе е пренесено од опозициските медиуми. Само пренесов информација и тоа изворна, која е поврзана со темава.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Мене само ми пречи како претежно странците гледаат за оој проект, има политика дефинитивно и тоа е жално, не за џабе е пренесено од опозициските медиуми. Само пренесов информација и тоа изворна, која е поврзана со темава.
Пример најдобар..оној словенецот што беше во европскиот парламент известувач за Македонија ,Зоран Талер.. збореше све најцрно за нас таму,збореше исто како што збореше опозицијата на митинзи..а послем се откри дека земал дебело мито, а словенечкиот суд го осуди на незнам колку казна беше (или сеуште се суди)...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.819
Поени од реакции
12.308
Форчелино: Не ја фалсификувајте историјата на архитектурата, реставрирајте го автентичното наследство
20/10/2012
Архитектот, реставратор и експерт за делата на Микеланџело, Антонио Форчелино, во Скопје дојде на отворањето на Неделата на италијански јазик, а во МАНУ одржа предавање за реставрирањето на гробницата на папата Јулиј Втори и на скулптурата на Мојсеј.
Во интервјуто дадено за дневниот весник „Вест“ Форчелино зборуваше за „предизвикот да се реставрира еден мит“ и ризиците кои произлегуваат од тоа, начинот на кој Микеланџело преку своите дела ги изнесувал своите ставови блиски до реформаторскиот, лутерански круг; дека носот на славната скулптура на Мојсеј од Микеланџело, и тој на св. Павле во катедралата на Сиена се идентични, што укажува на импресионираноста на микеланџело од една конкретна физиономија.
На прашањето како би ги оценил новите градби во центарот на Скопје, и промената на фасадите во неокласицистички стил, додека важни споменици на културата, како црквата во Курбиново која датира до 12-тиот век се распаѓаат, Форчелино одговори дека не е добра идеја да се фалсификува стилот на градење. Скопје има долга историја, и таа приказна мора да се почитува.
- Ако во Скопје претходно немало градби изградени во неокласичен стил, не може да ги фалсификувате, и со тоа да измислите минато кое не соодветствува со вистината.
Еден град како Скопје мора да се почитува со целата негова историја, и најдобро е да се реставрира автентичното наследство, како градбите од отоманскиот период, кои се во фаза на распаѓање.Тие се навистина интересни и оригинални. Тоа е причината за која Европејците би дошле да го видат Скопје – изјави Форчелино и додаде дека ставањето неокласична маска, е како трговски центар да го покрил срцето на градот.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Пример најдобар..оној словенецот што беше во европскиот парламент известувач за Македонија ,Зоран Талер.. збореше све најцрно за нас таму,збореше исто како што збореше опозицијата на митинзи..а послем се откри дека земал дебело мито, а словенечкиот суд го осуди на незнам колку казна беше (или сеуште се суди)...
Ниту се откри дека земал мито, ниту бил осуден, не си измислувај.
--- надополнето: 25 октомври 2012 во 17:11 ---
Форчелино: Не ја фалсификувајте историјата на архитектурата, реставрирајте го автентичното наследство
20/10/2012
Архитектот, реставратор и експерт за делата на Микеланџело, Антонио Форчелино, во Скопје дојде на отворањето на Неделата на италијански јазик, а во МАНУ одржа предавање за реставрирањето на гробницата на папата Јулиј Втори и на скулптурата на Мојсеј.
Во интервјуто дадено за дневниот весник „Вест“ Форчелино зборуваше за „предизвикот да се реставрира еден мит“ и ризиците кои произлегуваат од тоа, начинот на кој Микеланџело преку своите дела ги изнесувал своите ставови блиски до реформаторскиот, лутерански круг; дека носот на славната скулптура на Мојсеј од Микеланџело, и тој на св. Павле во катедралата на Сиена се идентични, што укажува на импресионираноста на микеланџело од една конкретна физиономија.
На прашањето како би ги оценил новите градби во центарот на Скопје, и промената на фасадите во неокласицистички стил, додека важни споменици на културата, како црквата во Курбиново која датира до 12-тиот век се распаѓаат, Форчелино одговори дека не е добра идеја да се фалсификува стилот на градење. Скопје има долга историја, и таа приказна мора да се почитува.
- Ако во Скопје претходно немало градби изградени во неокласичен стил, не може да ги фалсификувате, и со тоа да измислите минато кое не соодветствува со вистината.
Еден град како Скопје мора да се почитува со целата негова историја, и најдобро е да се реставрира автентичното наследство, како градбите од отоманскиот период, кои се во фаза на распаѓање.Тие се навистина интересни и оригинални. Тоа е причината за која Европејците би дошле да го видат Скопје – изјави Форчелино и додаде дека ставањето неокласична маска, е како трговски центар да го покрил срцето на градот.
Абе, Соросоид, комуњар, земал мито од БЦ, секој си има право на свое мислење, за вкусови не се расправа, на народот му се допаѓа - покажа на избори, идат туристи да уживаат во градот, барем нешто се гради, конечно заличи Скопје на светска метропола... итн, итн...

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
ФОТО: Вака ќе излгеда 60 метарското Панорамско тркало во Скопје

Скопје | 26. октомври 2012 - 22:45
Тркалото треба да биде изградено на нов пешачки мост, а Градот за проектот бара концесионер кој ќе стопанисува со него во наредните 35 години

3

Мене ми се допаѓа само напред Направете го Скопје нормален главен град!

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
скопје-дизниленд,скопје-дизниленд скопје-дизниленд,скопје-дизниленд скопје-дизниленд,скопје-дизниленд скопје-дизниленд,скопје-дизниленд скопје-дизниленд,скопје-дизниленд скопје-дизниленд,скопје-дизниленд........

Ај да се кладиме дека неможеш да напишеш скопје -дизниленд 999999 пати.???

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Го има чувениот „потез“ на Жан веќе виден кај Влајко и крстот на Водно....
.....фрустрација, дрога, пореметена ментална состојба, недостаток на интелект, затуцаност - се' се тоа широки полиња за жнеење инспирација....комплетен прекин на контактите со реалноста....и кога убаво ќе се помеша тоа со неограничена финансиска слобода овозможена од еден куп овластени, а неписмени - резултатот е ова погоре....

....абе главен град....улици со дупки, раскопани тротоари, ѓубре, гомна, шпорети и пластични шишиња во Вардар, транзициони „мансардни“ грдотии со доградби и надградби, новопечен гипс - „барок“, бронзи, карузели....сега тркалово ќе заврши работа, ќе го „среди“ селово....

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
Ај да се кладиме дека неможеш да напишеш скопје -дизниленд 999999 пати.???
Опа, Кумановац је нешто неурозан. Да не си љубоморен што Куманово не го направија Дизниленд?

Kajgana Shop

На врв Bottom