Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Член од
24 март 2010
Мислења
15.306
Поени од реакции
26.208
Me interesira:
-Kolku luge zaginaa za Skopje 2014?
-Zosto nekoj od spomenicite smenija boja za nekolku meseci (iako se poskapi od skender beg/iskender)...onoj kaj soborna napukna pa dojdoa od srbija da go popravat
-zosto tolku se mava na privatizacija (pred 2 nedeli se prodade hidrocentrala-pisuvase na tekstot sto odi na dnoto od televizorot na mtv)
-zosto tolku se posvetuva vnimanie na reklamiranje sto se postignalo (ako nesto se podobrilo ke se bide ocigledno)
-zosto na alfa vesti pred 3-4 dena rekoa deka problemot so jazikot vo vrska so evropska unija e od 2009 deka sega samo se trga vnimanie od drugi raboti (mislam deka od EU izjavile,ne sum siguren)
-zosto na sekoja promena na sezona(leto i zimo) se poskapuva struja/parno a nikogas ne se poevtinuva
-sto se desi so A1...do krajot nemozea da se dogovorat na koja suma ke zaokruzat deka se dolzi
-sto se desi so A2... prvo rekova deka ke ja ispituvaat zosto ne prikazuvala za koja godisna vozrast e programata (zeleno,zolto,pomaranjesto, plavo krukce) a posle isto kako kaj A1 pocnaa da vadat sumi od rakav (znae nekoj sto se desi..ja zatvorija ili ne?)

ima mnogu samo pazam za da ne napisam nesto vo koe ne sum siguren
1. За Скопје 2014 не загина никој, двајца или тројца работници загинаа градејќи објекти од проектот Скопје 2014.
2. На планетата Земја тоа е така, бронзата менува боја и позеленува. Инаку и споменикот на Скендербег смени боја.
2.jpg 1.jpg
Поцрнет е бидејќи не е бронзен, да беше бронзен ќе позеленеше. Споменикот спроти Соборна напукна баш затоа што не беше скап, туку беше изработен со Србија за околу 200.000 евра. Ама, ако вреди неколку милиони -- зашто бил скап, ако е ефтин -- зошто напукнал...
3. Хидроцентрала не е продадена, дадена е под концесија локација за изградба на хидроцентрали. Причина, бидејќи немаме пари да ги изградиме сами. Ниедна рентабилна фирма не се продаде во последниве 5 години. Незнам од каде констатацијата дека се мава на приватизација.
4. Таква е ПР-политиката на Владата и владеачката партија. Очигледно е успешна.
5. Да, проблемот со јазикот е од првата позитивна препорака што ја добивме од ЕУ. Само тогаш не лажеа дека тоа е така бидејќи мора да компензираат со Грција, тие нас позитивна препорака и демек да ја залажеле Грција со јазикот. Имаше ветувања дека од догодина веќе нема да биде така, ама ова им беше трет пат по ред да го говорат истото. Не сме будали. Секој има точка на толеранција. Евро-бирократите ја пројдоа нашата.
6. Енергенсите поскапуваат во цел свет, а ние како држава сме силно зависни од увоз на енергија. Сеуште имаме цена на струјата многу пониска од пазарната, па тешко дека некогаш струјата ќе поефтини.
7. А1 отиде во стечај и сеуште е во стечајна постапка. Судот ќе одлучи дали и која сума ја должи.
8. А2 е во предстечајна постапка и го подмирија долгот кон УЈП(но не и кон останатите доверители, меѓу кои и А1), ама спротивно од процедурата. Сега судот одлучува дали смеат да направат такво нешто и дали ќе оди во стечај.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Ич да не те интересира мојата националност.
Е, како да не ги интересира од која националност си?
Па, како, бе батко, ќе проценат дали имаш право да коментираш или не?
Што ако си, на пример, некој БОСАНЏЕРОС???
Што ако, како "таков", кажеш нешто против Скопје2014???

Види, ризикуваме некој да изгуби Ц од никот, некој да се претвори у уште поголемо копиле, а некој трет да се исцеди од нервоза...опасно!

Не е битно што овдека имаш на кило (мерено во минути) "стручни" мислења на волови со човечки гени, ама тешко тебе ако си влав со негативен став, за Скопјево ни наше, што мора да ти паше, ако си наше...:rolleyes:

Z

zmej gorjanin

Гостин
Баш сега поминував покрај Собрание и до сега немав заприметено дека Карев изгледа пати од акромегалија на раката или некој друг синдром кој што вклучува гигантизам кај одредени делови од телото.

Ова е веќе срамота. Па уште 250 000 евра за три врби. Што ќе биде следно? 100 000 евра за пловеча елка у фонтаната за нова година со изговор дека му се оддава почит на Дедо Мраз, а може и на него споменик да му изградиме.

Tako

Student
Член од
26 октомври 2011
Мислења
23
Поени од реакции
11
1. За Скопје 2014 не загина никој, двајца или тројца работници загинаа градејќи објекти од проектот Скопје 2014.
2. На планетата Земја тоа е така, бронзата менува боја и позеленува. Инаку и споменикот на Скендербег смени боја.
Прегледај го приврзокот 35496Прегледај го приврзокот 35497
Поцрнет е бидејќи не е бронзен, да беше бронзен ќе позеленеше. Споменикот спроти Соборна напукна баш затоа што не беше скап, туку беше изработен со Србија за околу 200.000 евра. Ама, ако вреди неколку милиони -- зашто бил скап, ако е ефтин -- зошто напукнал...
3. Хидроцентрала не е продадена, дадена е под концесија локација за изградба на хидроцентрали. Причина, бидејќи немаме пари да ги изградиме сами. Ниедна рентабилна фирма не се продаде во последниве 5 години. Незнам од каде констатацијата дека се мава на приватизација.
4. Таква е ПР-политиката на Владата и владеачката партија. Очигледно е успешна.
5. Да, проблемот со јазикот е од првата позитивна препорака што ја добивме од ЕУ. Само тогаш не лажеа дека тоа е така бидејќи мора да компензираат со Грција, тие нас позитивна препорака и демек да ја залажеле Грција со јазикот. Имаше ветувања дека од догодина веќе нема да биде така, ама ова им беше трет пат по ред да го говорат истото. Не сме будали. Секој има точка на толеранција. Евро-бирократите ја пројдоа нашата.

6. Енергенсите поскапуваат во цел свет, а ние како држава сме силно зависни од увоз на енергија. Сеуште имаме цена на струјата многу пониска од пазарната, па тешко дека некогаш струјата ќе поефтини.
7. А1 отиде во стечај и сеуште е во стечајна постапка. Судот ќе одлучи дали и која сума ја должи.
8. А2 е во предстечајна постапка и го подмирија долгот кон УЈП(но не и кон останатите доверители, меѓу кои и А1), ама спротивно од процедурата. Сега судот одлучува дали смеат да направат такво нешто и дали ќе оди во стечај.
mojot post bese inspiriran od tekst slicen na ovoj:
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=8101D59FA54CE545AD0282D438DD2464
patem imam nekolku prasanja za tebe:
-od koja partija si?
jas ne sum od nikoja i nikogas ne sum ni bil...za prvpat godinava se opredeliv da glasam za edna od partiite (SDSM) ne deka gi sakam tuku deka gi smetam za pomalo zlo
-dali stvarno imate do/vo stabot telefoni za da vrtite na emisii kako bubmar i slicni (ova e od razgovor so pripadnici na vmro i so protivnici na istata partija so koj se druzam -i so dvete grupi na luge)
patem kolku sto se sekavam vo momentov nema poskapuvanje na mazutot koj se koristi za parno

Член од
24 март 2010
Мислења
15.306
Поени од реакции
26.208
mojot post bese inspiriran od tekst slicen na ovoj:
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=8101D59FA54CE545AD0282D438DD2464
patem imam nekolku prasanja za tebe:
-od koja partija si?
jas ne sum od nikoja i nikogas ne sum ni bil...za prvpat godinava se opredeliv da glasam za edna od partiite (SDSM) ne deka gi sakam tuku deka gi smetam za pomalo zlo
-dali stvarno imate do/vo stabot telefoni za da vrtite na emisii kako bubmar i slicni (ova e od razgovor so pripadnici na vmro i so protivnici na istata partija so koj se druzam -i so dvete grupi na luge)
patem kolku sto se sekavam vo momentov nema poskapuvanje na mazutot koj se koristi za parno
-Јас сум член на ВМРО-ДПМНЕ, никогаш не го кријам тоа, глупо е да глумам неутрален.
-Гласај за тој што мислиш дека би владеел најдобро. Тоа е твое право и никој нема да ти се меша во тоа.
-Не, јавувања од штобот на ВМРО-ДПМНЕ во такви емисии нема, сем ако не е темата за некои внатрешни случувања во партијата. Инаку, има членови на ВМРО-ДПМНЕ што редовно се јавуваат по такви емисии, но тоа не им е задача. Веројатно мислат дека ќе импресионираат некого така, но постигнуваат контра-ефект. Никој на раководна функција не ги гледа тие емисии, значи се јавуваат за џабе.
-Одлуката за поскапување ќе се донесе утре, па тогаш ќе може да видиме точно зошто е поскапено. Инаку еве за цената на мазутот, според другите оператори во државава, за Топлификација ќе видиме утре, но не би требало да е поразлично.

Согласно на одредбите од Договорот, набавната цена на природниот гас во четвртиот квартал од 2011 година изнесува 568,40 $/ 1000 nm3 која споредена со набавната цена на природниот гас во третиот квартал од 2011 година од 516,95 $/ 1000 nm3 е повисока за 9,9526%.

Барањето за крајната највисока цена на природниот гас е заснован на вредноста на САД доларот од 45,5500 ден/$ (за месец септември од претходниот квартал, согласно заклучницата за купопродажба на девизи), која споредена со вредноста на курсот на САД доларот кој беше
применет во третиот квартал од 2011 година од 42,9000 ден/$ е повисока за 6,1772 %.
Ова е за Макпетрол. Извор:http://www.erc.org.mk/Uploads/PG-C-2011.10.17- ODLUKA CENA MAKPETROL IV KVARTAL.pdf
Веројатно е слична и ситуацијата со Топлификација. Светски тред е растење на цената на енергенсите, тоа не ни бега колку и да не ни се допаѓа.

Tako

Student
Член од
26 октомври 2011
Мислења
23
Поени од реакции
11
Согласно на одредбите од Договорот, набавната цена на природниот гас во четвртиот квартал од 2011 година изнесува 568,40 $/ 1000 nm3 која споредена со набавната цена на природниот гас во третиот квартал од 2011 година од 516,95 $/ 1000 nm3 е повисока за 9,9526%.

Барањето за крајната највисока цена на природниот гас е заснован на вредноста на САД доларот од 45,5500 ден/$ (за месец септември од претходниот квартал, согласно заклучницата за купопродажба на девизи), која споредена со вредноста на курсот на САД доларот кој беше
применет во третиот квартал од 2011 година од 42,9000 ден/$ е повисока за 6,1772 %.
sekoja cest za dobro formuliranite odgovori.
ako ne se lazam mazut ne e plin (priroden gas) a nema ni edna toplana vo makedonija sto raboti na plin (za vtorovo ne sum bas siguren)
+dali se organiziraat verski sobiri na koj govorat pripadnici na vmro za toa kako se odnesuvaat vistinskite makedonci
so sigurnost znam deka na eden od ovie zborel Gjorcev kako vistinskite makedonci nemaat poveke od eden partner deka ne iskacaat po klubovi/kafici ...zosoto bi go zborel istoto koga licno go imam videno na leninova, osven ako istoto ne go koristat za pridobivanje na poeni i perenje mozoci preku voveduvanje na frame (nacin na gledanje na svetot...zatoa sto ne postoi vistina-vistinata ja formira nacinot na koj mislis/veruvas)
+ dali onaa molitvana koja sto odese na mtv(nemozam da ja najdam...cudno,ako ja imas prikacija me interesira) vo koja kako eden od trite narodi sozdadeni od gospod se "makedonite" i za "noviot spasitel" (nacionalizmot e steten po racionalnite odluki). dali na uste nekoj mu lici na primena na afirmacii, ili ja si go zagubiv mozokot?
zaboga imam drugar sto ja slusal po 3 pati dnevno... za perenje mozok (steknuvanje novi naviki) potrebno e da pravis ista/povtorliva rabota od 21 do 30 denovi(ili ponekogas 2 meseci).

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Ова со врбиве стварно го претераа, ај палми ок, ајде коњи ок ајде триумфалн порти ок, све е тоа пролазно, ама врбиве што ке ги насадат во вардар стварно е претеризам. Една врба чини 82 000 евра мислам со кој памет.
Дали до толку мислат дека е глуп народот?
А кога ке видам па можда и е глуп народот што не се буни, можда убаво си процениле ВМР-овциве. Не сум СДСМ-овец, за никој не сум, бев за ВМРО ама гледам дека претеруваат, постануваат како СДС во времето на приватизацијата,SDSM in the dark age of Macedonia, и сега на избори ке идам само колку да го шкртнам ливчето, за никој нема да гласам.
Крај краева, што има бе некој мене да ме води некаде?
Сакам ниеден политичар да не постои, и затоа од мене за време на избори може само да добијат поништување на ливче, глас, нема шанси.
Со ќутење само ги поттикнуваме да прават уште поглупи работи и уште повеќе да си ставаат во џепче народни пари. Прво треба да си признаеме сами на себе дека сме глупи послушни роботи кои сме водени од некоја група на луѓа како кученца на ланец, па после тоа можеме да се побуниме и да кажеме ,не, на некои работи.

Z

zmej gorjanin

Гостин
[quote="ʐṃεј gσrjαnín, post: 4521791" Што ќе биде следно? /quote]

http://cande.blog.bg/photos/114682/original/Branko Crvenkovski 3.jpg

или по избор на граѓаните
http://cande.blog.bg/politika/2011/01/24/izmeni-i-dopolneni-a-na-proektot-skop-e-2014-ta-plan-b-e-1.672991
(y)
И што со ова? Некој те обвинува за предавник и партиски обоен само поради тоа што имаш финансиски проблеми и едноставно губиш надеж дека нешто ќе се смени во однос на тоа кога гледаш што се случува околу тебе. И ај сеа јавете се дека ова требало у економија и бизнис да го напишам.

Член од
27 септември 2011
Мислења
185
Поени од реакции
96
Значи нема да има повеќе споменици?
Со последните три одлуки за подигнување на спомен обележја на Кузман Јосифовски- Питу, д-р Христо Татарчев и Павел Шатев, и со поставувањето на овие и другите споменични обележја, кое поставување треба да финишира до крајот на 2012 година, се заокружува програмата за подигнување на споменичните обележја. Значи завршува процесот. Не би можел да исклучам во целост дека во иднина, во смисла доколку се појави некоја посебна граѓанска иницијатива дека нема да се подигне некој друг споменик, но тоа ќе биде исклучок. Како што реков, програмата е веќе заокружена.

Од интервјуто на Грујо за Утрински

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
многу недостатоци (маани) изнајдовте на спомениците -
а што да кажат русите - на споменик на Ленин- стои главата на Тарас Шевченко :pos:

Член од
18 април 2010
Мислења
2.656
Поени од реакции
3.570
многу недостатоци (маани) изнајдовте на спомениците -
а што да кажат русите - на споменик на Ленин- стои главата на Тарас Шевченко :pos:

Баш ми е гајле за русите, јас сакам кај мене да е добро..А ова не е добро:

Nikola%20Karev%200206.jpg

Kajgana Shop

На врв Bottom