Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Другар ова е форум, за дискутирање, јас постирам овде доколку не ти се свиѓа моето мислење, имаш опција да реплицираш и да ми го докажеш спротивното, да ме убедиш дека грешам. Иначе врати се на темава и не ми филозофирај. Ако можеш да докажеш спротивното, докажи ако не не само рецитирај мислење и билдај постови.
Кој тоа збираат пари од децата што ги носат во музејот да научат нешто? Министерот стои на врата и в’џеб ги става?
И дали ако на некој начин се перат пари преку музејот, не треба да идат децата таму и да научат нешто за сопствената историја?
Или најлесно е да пишиш „крадат“ и готово, решен случај.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
Имам против нешто друго, поврзано со музејот, ама нема да коментирам за да не бидам криво сватен.
Иначе треба да се шетаат по значајни места, и да се запознаваат.
Морам да те прашам нешто, не мораш да ми одговориш баш тука.
Мое мислење - албанец си, а албанската историја не е застапена во музејот. Што е и логично.
Дали сум во право?

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Морам да те прашам нешто, не мораш да ми одговориш баш тука.
Мое мислење - албанец си, а албанската историја не е застапена во музејот. Што е и логично.
Дали сум во право?
Не поврзано со историја, тоа што Тодор Александров цел живот учев историја и знам дека тој е Бугарофил, а сега е направен херој. Истиот тој човек што го уби Ѓорче Петров, и ги организираше Горно- Џумајските атентати.
Патем не сум Албанец, не сум ни Македонец, ни Бугар..

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
Не поврзано со историја, тоа што Тодор Александров цел живот учев историја и знам дека тој е Бугарофил, а сега е направен херој. Истиот тој човек што го уби Ѓорче Петров, и ги организираше Горно- Џумајските атентати.
Александров (колку што јас знам - уште не сум нашла време да одам) и останатите ,ликови, се прикажани во реално (лошо) светло - барем така коментираа на темата која беше отворена за музејот. Не гледам зошто да ги скриеме ликовите кои биле предавници - за нив учевме - и треба да ги има таму.
За мене Крица е најголем државен непријател, и не го признавам за председател прв, ама тоа се мои субјективни чувства и нормално дека и него ќе го има - како прв претседател на РМ. Додека е жив убаво ќе кажуваме за него... е после , ќе видиме :)
Не, сериозно, ѕирни ја темата, мислам дека е добро објаснето ,кој е кој, од страна на водичите низ музејот.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Не е точно дека е направен херој. Појди во музејот и прашај ги кустосите што ќе ти раскажат. Музејот не е само за хероите да ги научиме. Мора да ги знаеме кои биле и предавниците и крвниците на овој народ.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Александров (колку што јас знам - уште не сум нашла време да одам) и останатите ,ликови, се прикажани во реално (лошо) светло - барем така коментираа на темата која беше отворена за музејот. Не гледам зошто да ги скриеме ликовите кои биле предавници - за нив учевме - и треба да ги има таму.
За мене Крица е најголем државен непријател, и не го признавам за председател прв, ама тоа се мои субјективни чувства и нормално дека и него ќе го има - како прв претседател на РМ. Додека е жив убаво ќе кажуваме за него... е после , ќе видиме :)
Не, сериозно, ѕирни ја темата, мислам дека е добро објаснето ,кој е кој, од страна на водичите низ музејот.
Епа ок, тогаш треба да ги тепам оние кој што ми кажаа нешто друго, убаво рекле додека не видиш со свој очи не верувај ама нема врска...

Не е точно дека е направен херој. Појди во музејот и прашај ги кустосите што ќе ти раскажат. Музејот не е само за хероите да ги научиме. Мора да ги знаеме кои биле и предавниците и крвниците на овој народ.

СЕ ИЗВИНУВАМ И СЕ ПОВЛЕКУВАМ ОД ТЕМАТА

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Скопје е главен град на РМ и нормално е таму најмногу да се инвестира.
Политиката на Т-Мобиле не можеме да ја дискутираме, тоа си е приватен капитал и што сакаат можат да напишат.

Реков - се надевам дека ќе се вложи многу повеќе во внатрешноста, немам валидни информации што се случува, би можела да шпекулирам само вака.
--- надополнето: Oct 28, 2011 10:37 AM ---

Жал ми е што ти или не си прочитала, или ти ја одбрале опцијата која не си ја гласала, во градот во кој живееш.
Не го потценувај народот, многу добро знае што му одговара, а што не.

Секогаш пред било кои избори постојат агенди, мене ме интересира дали партијата која ја изгласале (која и да е) го остварува тоа што го напишала таму, во овој случај, околу средувањето на градовите.

П.С. Не си интересна, а ни смешна. Кажи нешто паметно, изненади ме.
1) народот гласаше мнозински против владејачката партија - факт; само изборниот модел (и притисоците и поткупувањата) им донесоа мнозинство во Собрание; дури и анкета на Дневник имаш неколку страни поназад (во врска со СК2014) која го тврди спротивното, па ти види
2) народот го играат како мало дете - додека не дојде “нож до коска“, а тоа ќе биде скоро - на многумина веќе им е дојден... и не знам од каде тој мит за “непогрешливоста на народот“... тоа е фраза која ја лупаат политичарите пред и по избори оти мораат - треба да си малоумен да веруваш навистина во тоа - народот е маса, масата отсекогаш била глупава и поводлива - пак ќе речам, додека не дојде “вода до грла“ (додуша и тогаш реагираат импулсивно, но барем правилно - оти кривецот во таква ситуација е јасен)... нејсе
3) ти гласаше за партија заради “Скопје 2014“? одредуваш кој ќе ја води државата на основа на тоа кој се нафаќа да направи еден куп претплатени кичести споменици (и по некое друго нетипично здание плус)? тоа ти е пресуден фактор во одлуката? типичен претставник на мудриот народ, нема што. кој би рекол дека тука ќе се најдеме во размислувањето - јас, на пример, гласав против СК 2014 - тоа ми беше доволно да видам со какви недоквакани си имам работа - прецизен лакмус тест. за останатите глупости што ги прават (а богами бааги ги прават), не морав ни да размислувам
4) таман работа да импресионирам некого кој смета дека Скопје 2014 е врвно дело - би помислил дека нешто не е в ред со мене

еве ти еден ПС од мене: најди еден странски архитектонски авторитет кој позитивно се изјаснува за “проектот“. уште подобро, најди некој таков кој не се исмева со “проектот“ (можеш и оној мутант - Куќата на Мајка Тереза да ја вклучиш овде). тогаш ќе разговараме.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
1) народот гласаше мнозински против владејачката партија - факт; само изборниот модел (и притисоците и поткупувањата) им донесоа мнозинство во Собрание; дури и анкета на Дневник имаш неколку страни поназад (во врска со СК2014) која го тврди спротивното, па ти види
2) народот го играат како мало дете - додека не дојде “нож до коска“, а тоа ќе биде скоро - на многумина веќе им е дојден... и не знам од каде тој мит за “непогрешливоста на народот“... тоа е фраза која ја лупаат политичарите пред и по избори оти мораат - треба да си малоумен да веруваш навистина во тоа - народот е маса, масата отсекогаш била глупава и поводлива - пак ќе речам, додека не дојде “вода до грла“ (додуша и тогаш реагираат импулсивно, но барем правилно - оти кривецот во таква ситуација е јасен)... нејсе
3) ти гласаше за партија заради “Скопје 2014“? одредуваш кој ќе ја води државата на основа на тоа кој се нафаќа да направи еден куп претплатени кичести споменици (и по некое друго нетипично здание плус)? тоа ти е пресуден фактор во одлуката? типичен претставник на мудриот народ, нема што. кој би рекол дека тука ќе се најдеме во размислувањето - јас, на пример, гласав против СК 2014 - тоа ми беше доволно да видам со какви недоквакани си имам работа - прецизен лакмус тест. за останатите глупости што ги прават (а богами бааги ги прават), не морав ни да размислувам
4) таман работа да импресионирам некого кој смета дека Скопје 2014 е врвно дело - би помислил дека нешто не е в ред со мене

еве ти еден ПС од мене: најди еден странски архитектонски авторитет кој позитивно се изјаснува за “проектот“. уште подобро, најди некој таков кој не се исмева со “проектот“ (можеш и оној мутант - Куќата на Мајка Тереза да ја вклучиш овде). тогаш ќе разговараме.
Вклучувајќи го твоето ,ми се плаче не победив, мислење и твојот дискриминирачки потпис, ќе се ограничам на само ова - не ме интересираш. Народот е во право, народот знае што сака, народот има право на избор и народот избра.
Поздрав, пријатно.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
PurplePuma напиша:
“Народот“ не е меродавен да бира уметнички дела. Народот ја бира Цеца. Иако, мора да се каже, “каков -таков“, народот одбра правилно; единствено изборниот модел малку ги сврте резултатите.

И што е дискриминирачки во мојот потпис?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
“Народот“ не е меродавен да бира уметнички дела. Народот ја бира Цеца. Иако, мора да се каже “каков -таков“, народот одбра правилно; единствено изборниот модел малку ги сврте резултатите.

И што е дискриминирачки во мојот потпис?
Дискриминираш геј популација преку нечие срцепарателно мислење.

Народот е меродавен дали сака одбрана на името по цена да не влеземе во ЕУ - и верувај дека полесно ќе го прифати невлегувањето, отколку губењето на идентитетот.
Народот нема потреба да бира уметност, има некој кој го прави тоа, и да, мене ми се допаѓа тоа како изгледа, и баш ме боли брига дали ти мислиш како мене или не.
Не го потценувај народот.
Жал ми е што не ти е по ќеиф, на мнозинството е.
А Дневник ама знаеш, ич не е валиден да кажува што сака глобално народот. Како што не беше А1, како што не е Сител.
Немој со такви ,ориентирани, информативни средства.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Дискриминираш геј популација преку нечие срцепарателно мислење.

Народот е меродавен дали сака одбрана на името по цена да не влеземе во ЕУ - и верувај дека полесно ќе го прифати невлегувањето, отколку губењето на идентитетот.
Народот нема потреба да бира уметност, има некој кој го прави тоа, и да, мене ми се допаѓа тоа како изгледа, и баш ме боли брига дали ти мислиш како мене или не.
Не го потценувај народот.
Жал ми е што не ти е по ќеиф, на мнозинството е.
А Дневник ама знаеш, ич не е валиден да кажува што сака глобално народот. Како што не беше А1, како што не е Сител.
Немој со такви ,ориентирани, информативни средства.
Не дискриминирам, се исмевам на недокваканиот хомофоб кој го напишал тоа. Толку ти сече.

И, пак, мнозинството гласачи гласаа против; невешто избраниот изборен модел (плус дијаспорците, плус притисоци и поткупи) донесоа парламентарно мнозинство.

И, пак, најди ми некој светски познат архитектонски експерт со позитивна рецензија. Еден.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
Не дискриминирам, се исмевам на недокваканиот хомофоб кој го напишал тоа. Толку ти сече.

И, пак, мнозинството гласачи гласаа против; невешто избраниот изборен модел (плус дијаспорците, плус притисоци и поткупи) донесоа парламентарно мнозинство.

И, пак, најди ми некој светски познат архитектонски експерт со позитивна рецензија. Еден.
Реков нема понатаму да се конфронтирам.
Можеби кога ќе имам малце подолго време и нерви.
Затоа ќе ставам три точки.. веројатно утре ќе ти реплицирам.
Поздрав.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Не ти требаат нерви,алпразоламко е во право дефинитивно.
:D

океј, тоа “толку ти сече“ беше непотребно дрско и грубо... Лаки је мало био нервозан... но, останатото е в ред.

Tako

Student
Член од
26 октомври 2011
Мислења
23
Поени од реакции
11
Me interesira:
-Kolku luge zaginaa za Skopje 2014?
-Zosto nekoj od spomenicite smenija boja za nekolku meseci (iako se poskapi od skender beg/iskender)...onoj kaj soborna napukna pa dojdoa od srbija da go popravat
-zosto tolku se mava na privatizacija (pred 2 nedeli se prodade hidrocentrala-pisuvase na tekstot sto odi na dnoto od televizorot na mtv)
-zosto tolku se posvetuva vnimanie na reklamiranje sto se postignalo (ako nesto se podobrilo ke se bide ocigledno)
-zosto na alfa vesti pred 3-4 dena rekoa deka problemot so jazikot vo vrska so evropska unija e od 2009 deka sega samo se trga vnimanie od drugi raboti (mislam deka od EU izjavile,ne sum siguren)
-zosto na sekoja promena na sezona(leto i zimo) se poskapuva struja/parno a nikogas ne se poevtinuva
-sto se desi so A1...do krajot nemozea da se dogovorat na koja suma ke zaokruzat deka se dolzi
-sto se desi so A2... prvo rekova deka ke ja ispituvaat zosto ne prikazuvala za koja godisna vozrast e programata (zeleno,zolto,pomaranjesto, plavo krukce) a posle isto kako kaj A1 pocnaa da vadat sumi od rakav (znae nekoj sto se desi..ja zatvorija ili ne?)

ima mnogu samo pazam za da ne napisam nesto vo koe ne sum siguren

Kajgana Shop

На врв Bottom