Скопје дефинитивно ќе добие трамвај

• Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување
H

Hip.Hop_MKD

Гостин

Децениски старата идеја конечно ќе се реализира. Скопје ќе добие трамвај, а скопјани можност да се возат со него.

За трамвајот заврши првата фаза, односно изработката на физибилити студија од страна на консултантот „Виалто“.
Проектот трамвај сега се наоѓа во втората фаза, а тоа е подготовката на тендерската документација, која треба да биде готова во јануари месец 2012 година. Веднаш потоа се објавува тендер за концесионер на трамвајот. Таа постапка ќе трае 3-4 месеци, што значи дека следната година во мај или јуни веќе ќе има избрано концесионер, најави градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски.
-Изградбата на трамвајската линија во должина од 15 километри, од Ново Лисиче до Ѓорче Петров е многу значаен проект за Градот Скопје. Анализата покажува дека оваа инвестиција е исплатлива, со тоа што постои можност Градот Скопје и Владата на РМ да дотираат во годишните трошоци за функционирањето на трамвајот со одреден процент, изјави Трајановски.
Првата линија на трамвајот ќе ги поврзувa скопските населби Ново Лисиче, Аеродром, Центар, Карпош, Влае и Ѓорче Петров, а неофицијално трамвајската траса би се одвивала по крајната десна лента по булеварите Партизански одреди, Димитрие Чуповски, комплексот банки и Јане Сандански.
Со спроведувањето на проектот „Трамвај“ ќе се намали сообраќајниот метеж во главниот град и ќе се заштити животната средина.
Извор: http://www.kurir.mk/republika/skopje/48374-Skopje-definitivno-ke-dobie-tramvaj

Дали ја подржувате оваа идеја или сте против?
Јас ја подржувам оваа идеја, ми се допаѓа иако мислам дека ќе дојде до мал хаос на почеток на скопските улици.

И ако може да биде поставена анкета, ја испуштив :mad:
Дали ја подржувате оваа идеја?
*Да, во ред е!
*Не, не ми се допаѓа!
*Сеедно!

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Алелуја, им текна дека треба да има поврзаност меѓу Ѓорче и Ново Лисиче со нешто повеќе освен автобус :cuc:. Во други градови таа траса со брз воз се поминува а не да се клацкаш со автобус поготово за тие што немаат кола.

Јас сум апсолутно ЗА, само да го направат а да не биде ко пругата за Бугарија шо се гради 100 години.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Да многу сум за редно е да имаме и ние трамвај -.- ко сите останати градови

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Ако ја направат пругата кон Бугарија, тогаш ќе зборуваме. Вакви ситни работи од типот на трамвај, кој и не е толку комплициран за изработка само во Скопје се проблем. Секој нормален град има трамвај.

Член од
24 мај 2010
Мислења
2.048
Поени од реакции
4.640
Ќе добие повеќе сообраќајни прекршоци и тепање и чукнати браници и ГУЖВА и сите среќно си живееја :love:

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Па ќе се преселиш во Скопје. :)
Па не ги сакате провинцијалците во Скопје...Не зборам дирекно за тебе ама сум видел многу примери каде на Скопјани им е криво и им пречи тоа што многу луѓе од другите градови одат да живеат во Скопје. Искрено, и мене тоа ми пречи, затоа што не треба само во Скопје да се инвестира и гради. Треба и другите градови да живнат малку, бизнисите и економијата во другите градови во споредба со Скопје е огромна. Не е само Скопје град во Македонија.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.444
„Скопје конечно ќе добие трамвај“ станува досадно како „Paypal конечно доаѓа во Македонија“.

Скопје требаше да добие трамвај пред 15-20 години, не сега. Сега треба да размислуваат за монорејл, не за трамвај.
Ако сакаа да бидат еко-френдли, тогаш можеа да направат автобусите на ЈСП да возат на електрична енергија, исто како во Бугарија...

Член од
6 ноември 2008
Мислења
1.115
Поени од реакции
1.372
Прв трамвај во Скопје наменет за турскиот султан при неговата посета во 1909 година.
Од таму доаѓа иницијативата за трамвај и повеќе пати е размислувано но сите идеи пропаѓале во вода затоа што финансиски не биле доволно поткрепени

Ако ја биде овој пат стварно аирлија нека е :)

Член од
20 ноември 2010
Мислења
738
Поени од реакции
749
Па не ги сакате провинцијалците во Скопје...Не зборам дирекно за тебе ама сум видел многу примери каде на Скопјани им е криво и им пречи тоа што многу луѓе од другите градови одат да живеат во Скопје. Искрено, и мене тоа ми пречи, затоа што не треба само во Скопје да се инвестира и гради. Треба и другите градови да живнат малку, бизнисите и економијата во другите градови во споредба со Скопје е огромна. Не е само Скопје град во Македонија.
Иначе од Прилеп сум. :)

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Ако ја направат пругата кон Бугарија, тогаш ќе зборуваме. Вакви ситни работи од типот на трамвај, кој и не е толку комплициран за изработка само во Скопје се проблем. Секој нормален град има трамвај.
Не се ситни, во една земја на ЕУ го промашија мерењето колкава да биде висината на вагоните (не зеле во предвид дека градот не е скроз равен) и кога ги монтирале вагоните не возеле :D. Ми кажуваше вработен во Филипс што била една од фирмите во проектот а инаку проектот го правеле Италијани во друга земја :D. Чоеков од кожа беше излезен вика како можеле да не измерат правилно, милиони фрлени во бунар :unsure:.

И они прават глупости да не ги преценуваме а знам и други вакви дешавки шо ми кажувале со тек на годините само се заташкуваат работите и не ни стигаат до медиумите :).

Kajgana Shop

На врв Bottom