Ситуации кои што ве вадат од такт

  • Креатор на темата Lu
  • Време на започнување

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Животното не може да размислува човечки, затоа ситуацииве кои што ме вадат од такт се предизвикани од газдите.
Страшно ме нервира кога не знаат да си ги чуваат кучињата.
Без разлика која раса и да е кучето, треба да знаат дека ПАРКОТ НЕ Е ЗА ШЕТАЊЕ ПУШТЕНИ КУЧИЊА, ТУКУ Е МЕСТО КАДЕ ШТО ОДМАРААТ ЛУЃЕ.
Ај што немаат од тоа корпите, ги пуштиле кучињата, тие трчаат низ цел парк, а овие си стојат си слушаат музика уво не ги боли.
Страшно се нервирам, особено ако е раса од типот ротвајлер, пит бул, вучјак, кане корсо (особено ова е во мода во последно време), доберман и што ти ја знам.
Колку пати до сега, си седиме на клупа без разлика дали е локално паркче, или градски парк, и ни улетува некој што не може да го додржи кучето или го пуштило да оди пред него и кучево ни рипа во нас.
Се смее сакало да си игра.
МЕ БОЛИ КУР ДАЛИ САКА ДА СИ ИГРА, со вујна ти нека си игра ебате тоа, од такт ме вадат вакви дегени.
Има луѓе што се плашат од огромни кучиња, не можеш да пуштиш кане корсо да ми скока туку така под изговор СИ ИГРА.
Многу ме нервира ова, значи скренувам кога гледам вакви ситуации.
Особено еден пат кога и скокна ни скокна на клупа едно огромно куче, пошто типката не можеше да го собере, и после девојка ми ми требаа пола саат да ја вратам во нормала од што беше уплашена.
Големи дегени има меѓу луѓево, и стварно немаат осет.
Имаме едно игралиште кај мене во населба, и одиш навечер да си седиш или да играш, и од секаде само некое куче дотрчува пошто кретените ги пуштаат таму.
Или едно морониште, се враќаме со другариве накај дома, и типот пуштил пред него ОГРОМЕН ШАРПЛАНИНЕЦ без корпа (не дека со корпа не е опасен...).
Како може он да гарантира дека кучето нема да нападне некој?
Или нма да помине друго куче или мачка па кучево негово да ги здави?

Друга работа што ме нервира, е повеќето што чуваат кучиња се восхитуваат како нивното куче брка мачки.
И намерно кога ќе видат мачка, го пуштаат од ланец и се дерат ко мрднати да ја здави
И ти си во право пријателе и целосно те поддржувам, имаме проблеми со сите профили на луѓе, но каде веќе и сопствениците да излезат и соодветно да си го истрчаат кучето. Во Скопје има еден, сега каков таков парк за кучиња, ама што да кажеме ние што сме од страна, јас кога сум дома шетам два лабрадора само во град и тогаш сите ме заобиколуваат од далеку, не знам што им е поентата, да е пуштено, да скока да се влече, ајде да разберам, ама и двете кучки ми се воспитани барем за во град. И кога ќе отидам во игралиштето обично навечер, кое и преку ден никој не го користи, бидејки е целото утревено, ќе ми се најде некој заљубен пар за да коментира дека кучињата му сметале, епа нека ми простат ама за е.ање навечер нека си најдат посоодветно место. Додуша постарата кучка ни кога беше мала немаше некој посебен мерак да оди кај непознати луѓе а оваа помладата сака да се поздрави со сите, но што ќе и пријдат, сама не оди, ако е пуштена се враќа редовно на команда.
Кога ќе видиш, секогаш имало и ќе има и такви и такви. Јас чувам куче, ама јас сум првата против шетање на јавни места без поводник, на крај краева не сакам ни јас нечија џукела да ми го искасапи кучето.
 
Член од
19 март 2011
Мислења
12.769
Поени од реакции
14.041
Скоро сите ситуации ги имате наведено што ме нервираат.

Незнам дали е за тука али доста ме нервира кога наутро во 7-8 саат го шетам кучето али онака целиот поспан само колку да заврши работа и да си бегам дома и некој/а со куче оди накај мене демек да си поиграат кучињава, а јас се тргам на страна и упорно иде по мене. Ми иде да го/ја отерам у пм :D
 

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.449
Поени од реакции
2.000
Нема агресивна раса (исклучок пекинезер :D). Има агресивни сопственици...
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.720
Поени од реакции
18.457
pred nekoja nedela me iznerviraa kuchinjata (vospitani , dresirani , dobronamerni ) shto odnenadesh go raskinaa devojcheto shto otishlo na gosti kaj drugarkata , vo Anglija mislam beshe , a inaku super mirni bile do toj moment , ali jebiga...se nadevam deka devojcheto e sega na podobro mesto
Нема теорија да биле супер мирни до тогаш...тие кучиња биле агресивни долго време, или пак девојчето кога ги видело несакајќи изнудила таква реакција од нив, пример со гласно врискање, предизивкала стрес/паника - инстиктивна рекација кај кучињата, или пак некој друг гест кој ги натерал да направат такво нешто.

Ниту едно животно не напаѓа без причина, со ова не го оправдувам чинот нити викам дека овој грозоморен настан не треба да биде предупредување за сите сопственици на кучиња само посочувам дека изјавата дека тие кучиња до тогаш не направиле ништо слично, или не биле агресивни ми е многу неверојатна, освем ако не се случило нешто од оние работи кои ги наведов горе.
 

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
1. корпа на муцка!!! најважно нешто
2. хигиена, пиење вода од фонтана НЕ, собирање на изметот ДА
3. ако е исполнет условот број 1, тогаш и нека шетаат без ланец ако е од “мирните“. нека биде и шарко, ротвајлер или било кое друго.
4. знам дека некој сега ќе сака да ме опомене дека има деца кои се плашат. ДА, има, и јас имам едно кое од мравка се плаши (со стравот треба да се соочиш) така да ако и скокне или дојде до неа да ја мирисне, а она се плаши, ....... ич не ми е гајле.
5. штета, но долги години немам животно, но не значи дека нема да имам во иднина (било какво, од риби до алигатор ;))
П.С. било каква агресивност, ко дадениот пример за мачките во никој случај не го оправдувам. тоа е одраз на некултурата и непочитувањето на газдата кон останатите животни форми.
 
Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
Кога ќе го шетам кучето (стафорд) и кога некој сељак ќе ми дојде и ќе ме праша

-Го бориш ли? -Не
-Еееј не ,како не бе ,зошто не? - Па зошто сум го израснал од 200 грама и со него сум видел досега 1000 муки ете зошто.
И со зината уста остануваат.

А друга ситуација кога некој ни ме познава или сум сврзал две реченици до сега и ми дојде и ми рече: -Ииии брат дај кутре кога ќе го париш ,само ако може без пари.

Па кадеее бе јас црвен крст ли сум ?
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.290
Поени од реакции
29.767
Пред пар месеци шетам на кеј со девојка ми и на некои стотина метри напред тип пасивно седи до две кучиња кои се дават меѓу себе. Дефинитивно не се работеше за игра со целото тоа р'жење и крвта на муцката на едното од нив. Не сум сигурен ама од моето скромно познавање мислам дека беа дого аргентино или нешто слично во големина и генетика (изразени бул и мастиф карактеристики)... можеби грешам ама дефинитвно беа бели, големи, пониски од данска дога со нешто како „питбул„ фаца... и агресивни, многу агресивни.


Како и да е, си одиме ние полека и најблиску можно до реката и воопшто не гледаме накај џукеливе, нели да не „испровоцираме„ агресија со „однесување на плен„ или со повредување на „личниот простор„ или гледање во очи...
Во моментот на најблиско разминување, кучињата стануваат свесни за нас и ваљда им текнуе дека малку промена би било интересна работа, и се стрчуваат (сега сложно) заедно накај нас со лаење. Дап, без маски (и одврзани) и без пријателско мрдање на опашките...

Ја буткам девојка ми позади, го вадам полека ранецот од грб и почнувам од него да го вадам штрафцигерот што често го носам „да се најде„... кога типот се развика и дотрча да ги прибере назад џукеливе.
-„Не се секирај дечко, не касаат само сакаат да си поиграат„

Подсетувањето дека по закон има обврска да ги носи кучињата под ланец и со маска, звучеше како шега (на моја сметка) зошто ситуациите кога некој е казнет за ова се скоро непостоечки. Нормално дека на глуво уво наидоа моите коментари дека не му ги знам кучињата, не знам дали сакаат да си играат и уствари не ме ни интересира тоа зошто дефинитивно немам желба да ги запознаам и да си „играм„ со нив.
ЈБГ на листата за набавки ми се тејзер и спрејче за солзавец, кои следен пат нема да се либам да ги искористам (во комбинација со штрафцигерот) ако агресивна џукела ми го повреди мојот личен простор, кој го дефинирам со досегот на рацете. Не зборам за кучиња кои очигледно доаѓаат пријателски иако искрено и тие треба да се на ланец и со маска.

Тоа -„Не се секирај дечко, не касаат само сакаат да си поиграат„ е страње, зошто помали деца не знаат за психологија на однесување на плен и слични страња за „кучешката психологија„. Доволно е децата да бидат на десетина метри од родителите за да истите не стигнат на време да ги одбранат од овакви агресивни џукели како во мојата случка.
Изгледа несовесните власти чекаат да се деси некој ужас и кај нас па да почнат да се спроведуваат законите... За повеќето закони е исто,`бем ти државата ваква.



...ме ваѓа од такт кога ќе видам агресивна раса на кучиња што ги шетаат без маска. безразлика дали напаѓале или не, тие мора да се под контрола, односно да немаат можност да нападнат.
Во овој дел од форумите мора да бидеш политички коректен и да го формулираш тоа болдираното во форма што нема да им ги повреди чуствата на сопствениците (и нема да можат лесно да те удават со личните примери за нивните миленици, кои ете воопшто не се такви).

Така да на пример можеш да кажеш „Кучиња кои имаат физички предиспозиции во два залака да раскинат другите кучиња од помала големина„. Или кога ова не е прикладно „Кучиња кои се генетски селектирани за агресивност, борба и толеранција кон болка„.
Иако да бидеме искрени џабе е муабетов кога проблемот не е покриен со закон, и уште повеќе е бескорисно кога и тие закони што ги имаме, никој не ги спроведува.

П.С. Полицијата е за никаде...




pred nekoja nedela me iznerviraa kuchinjata (vospitani , dresirani , dobronamerni ) shto odnenadesh go raskinaa devojcheto shto otishlo na gosti kaj drugarkata , vo Anglija mislam beshe , a inaku super mirni bile do toj moment , ali jebiga...se nadevam deka devojcheto e sega na podobro mesto
Нема теорија да биле супер мирни до тогаш...тие кучиња биле агресивни долго време, или пак девојчето кога ги видело несакајќи изнудила таква реакција од нив, пример со гласно врискање, предизивкала стрес/паника - инстиктивна рекација кај кучињата, или пак некој друг гест кој ги натерал да направат такво нешто.

Ниту едно животно не напаѓа без причина, со ова не го оправдувам чинот нити викам дека овој грозоморен настан не треба да биде предупредување за сите сопственици на кучиња само посочувам дека изјавата дека тие кучиња до тогаш не направиле ништо слично, или не биле агресивни ми е многу неверојатна, освем ако не се случило нешто од оние работи кои ги наведов горе.
Овакви случки има безброј, дури имате тема на подфорумов каде документирав еден дел од случаите.
Можете да анализирате до бескрај зошто се десила случката и како, ама едно е сигурно без соодветни закони за третирање на проблемот и уште поважно, спроведување на тие закони: ништо нема да се смени и на секој може да му случи ваков ужас.



Нема агресивна раса (исклучок пекинезер :D). Има агресивни сопственици...
Сопствениците можеш само пост фестум да ги гониш судски и легално, а пошто немаме закон кој бара идентификација на кучињата со микрочип често и не ги наоѓаат. Примери имаме доста, а еден е кога во градинка во Скопје питбул нападна деца во дворот, каснувајќи неколку и беше убиен од полицијата. Власникот не го најдоа.

Проактивен закон ќе оди на превентива, задолжителна идентификација на кучињата преку микрочип, задолжително носење на ланец и маска, и одредени раси на кучиња да може да се чуваат само и исклучиво со специјална дозвола (не смеат да ги чуваат малолетници, осуденици, пациенти од душевни болести, итн итн).
 
Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
Setam i jas pred nekoj den i eden majmun so edna dzukela (mislam deka vucjak bese) go seta taka pusten, mine do mene pocnuva da me duska toa kuceto i mu rekov t.e. ne mu rekov tuku go zamoliv da go pribere i da ge vrze, kako moze taka srede ulica vo centar na gradot u 19:00 koga ima najvekje narod da go seta be taka vrzano i bez maska, i mi vika, abe druze ja ne go vrzuam a tebe ako ti smeta ili ne ispagjaj ili prijavi u policija i ne se raspravaj so mene. I so treba jas da napravam vo ovaa situacija? Znam (a i on znae) deka i da prijavam u policja ko prvo nema da dojdat a i da dojdat ke dojdat po 100 saata i on bog znae kaj ke fati patot.

Normalno, propisno go ispcuv bidejki ne sum od tie mnogu kulturnite ama dzabe e se, toj ako imal oset nmalo ko prvo toa da go pravi i da dozvoli nekoj da mu rece bilo sto. I taka, me gledase ko nekoe tele 10 sekundi i si prodolzi ko nekoj pubertetlija vrtejki so glavata.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.290
Поени од реакции
29.767
Стави се малку на нивна страна gt80, многумина прават така баш заради тоа што законот никој не го спроведува. Зошто да го почитува законот ако му е полесно да не го прави тоа, а никој не го казнува.
 
Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
Znam de, za toa i ne viknav policija. Sakav edno vreme da se svrtam i da go sledam i da vidam kaj zivee i da mu ja otrujam dzukelata, ama zena mi (a nejze i e uzasno strav od kucinja) me predomisli, i vo pravo bese, niso ne mi e krivo kuceto. Abe u princip jas ne mrazam zivotni, site maalski dzukeli gi igram, gi ranam, covece hamburgeri im kupuvam, na 3 od niv t.e. 2 ednoto umre im imam jas licno dadeno iminja, ama posto nejze i e strav i mene togas me fakjaat zivcite koa ke pocne nejze da ja fakja panikata.
--- надополнето: 11 април 2013 во 13:48 ---
Doponitelno, koga bese bremena zena mi, i normalno i e strav od kucunja, i seta eden labrador tuka u maalo. Go znam i covekov. I mu vikam od daleku, Dragan priberi ja kuckava na zena mi i e strav a bremena e, i on uporno, abe ne se plasi ne griza, abe ne se plasi mirna e. Abe mu vikam se toa ok, ama ti razbiras li deka jas nejze 7 godini ne ja nauciv da ne i e strav od kucinja ti sega najde da ja ucis pa i baska koga e bremena, ama on uporno, ne se plasi ne se plasi. A taka li, stom ne se plasi, strcuvanje, edna kloca mavanje u stomak i auf da ja nema kuckava. Znam znam, trebase nego toa da mu go napravam ama ne mozam, ke moze da me tuzi posle. A baska znam deka sopstvenicite na kucinja povekje gii boli da mu go udris kuceto nego li nego. I normalno posle toa pcuenje sleduvase, da te ebam tebe, da ti ja ebam dzuekala itn itn itn... Pa od togas 1-2 pati sum go videl i toa meretnoto kuce use e zivo ama bese vrzano. Ali mislam deka togas bev u sostojba i nego da mu ja ucukam edna ako se pobunese.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.290
Поени од реакции
29.767
Znam de, za toa i ne viknav policija. Sakav edno vreme da se svrtam i da go sledam i da vidam kaj zivee i da mu ja otrujam dzukelata, ama zena mi (a nejze i e uzasno strav od kucinja) me predomisli, i vo pravo bese, niso ne mi e krivo kuceto. Abe u princip jas ne mrazam zivotni, site maalski dzukeli gi igram, gi ranam...
Зарем ќе одиме сега по законот на џунглата, ако тргнеш така да ги решаваш сите проблеми треба пола население да ги решиш и сите политичари да ги поубиеш, опозиција сосе позиција.

Но, освен што ќе те прогласиме за херој (и можеби ако остане место на плоштад, и споменик ќе ти подигнеме), ќе заглавиш во затвор во подобриот случај, а во полошиот случај ќе октриеш дека полицијата ревносно ги спроведува законите кога се работи за заштитата на драгите ни политичари... :)


Ако сакаш да направиш нешто (плус да биде сосема легално и безбедно по тебе), почни една смислена и добро организирана акција по интернетов, по форумов и на „социјалните мрежи„ да дадат подршка луѓево и можеме да ги бомбардираме МВР со барања да го спроведуваат законот за употреба на ланец и маска за кучиња. И да го дополнат со постриктни закони за чување на поголеми и поопасни видови на кучиња.
 
Член од
17 февруари 2013
Мислења
575
Поени од реакции
480
Најмногу ме нервират ко ке видам пуштени кучинја од расата агресори-ротвајлери,добермани и слични зверој.Зад нив обично одит гордиот сопственик,и со доза на ароганција ,ми објасвит дека зверов не касат.И се така дур не настрадат некој ,после е касно.
 
Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Znam de, za toa i ne viknav policija. Sakav edno vreme da se svrtam i da go sledam i da vidam kaj zivee i da mu ja otrujam dzukelata, ama zena mi (a nejze i e uzasno strav od kucinja) me predomisli, i vo pravo bese, niso ne mi e krivo kuceto. Abe u princip jas ne mrazam zivotni, site maalski dzukeli gi igram, gi ranam, covece hamburgeri im kupuvam, na 3 od niv t.e. 2 ednoto umre im imam jas licno dadeno iminja, ama posto nejze i e strav i mene togas me fakjaat zivcite koa ke pocne nejze da ja fakja panikata.
--- надополнето: 11 април 2013 во 13:48 ---
Doponitelno, koga bese bremena zena mi, i normalno i e strav od kucunja, i seta eden labrador tuka u maalo. Go znam i covekov. I mu vikam od daleku, Dragan priberi ja kuckava na zena mi i e strav a bremena e, i on uporno, abe ne se plasi ne griza, abe ne se plasi mirna e. Abe mu vikam se toa ok, ama ti razbiras li deka jas nejze 7 godini ne ja nauciv da ne i e strav od kucinja ti sega najde da ja ucis pa i baska koga e bremena, ama on uporno, ne se plasi ne se plasi. A taka li, stom ne se plasi, strcuvanje, edna kloca mavanje u stomak i auf da ja nema kuckava. Znam znam, trebase nego toa da mu go napravam ama ne mozam, ke moze da me tuzi posle. A baska znam deka sopstvenicite na kucinja povekje gii boli da mu go udris kuceto nego li nego. I normalno posle toa pcuenje sleduvase, da te ebam tebe, da ti ja ebam dzuekala itn itn itn... Pa od togas 1-2 pati sum go videl i toa meretnoto kuce use e zivo ama bese vrzano. Ali mislam deka togas bev u sostojba i nego da mu ja ucukam edna ako se pobunese.
Не сум некој ептен фанатик или човек што повеќе ги сака кучињата од луѓето,ама не си требал така да направиш,не ти е криво кучето ништо бе другар,треба со човекот да се реши :)
Неможам да те окривам,затоа што и јас враќав така на луѓето и на загариѕе што пробаа мачката да ми ја растргант(кои намерно беа пуштени кон него),ама не те(ниту себе си) те оправдувам :)
 
Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
@ Vanlok u ovaa dzungla 33 godini probuvam da ne odam po toj zakon ali gledam deka nisto ne se menuva taka da vreme e jas da se smenam. So ovoj narod izgleda samo so nasilstvo moze da izlezes na kraj. Navistina ne gledam drugo resenie.

@ Doc Holliday A sto trebase da napravam? Da ostavam da i se doblzi i od strav nesto da i se sluci? Vo tie situacii drugar i edniot i drugiot ke gi sjebam, ne mi cue dali e kuceto ili gazdata na kuceto.

I da, kazav, trebase gazdata da bide na negovo mesto. Megutoa sto ako otidev da se raspravam so nego a da ne prevzemev nesto vo vrska so kucisteto? Me boli mene stap i za kuceto negovo i za nego da ti kazam najiskreno taka da kogo ke izmlatev vo toj moment se isto mi bese. A veruvaj mi, da bese po salam drzavava odma u momentot ke go prijavev vo policija, ama svesni se i oni deka policijata nisto nema da im napravi i za toa taka pravat.

Dopolnitelno, vcera vecer mi se sluci ista situacija. Mada toa bese edna ulicka onakva zatorena, maalska. Odam po nea so zenata i deteto kaj drugar na gosti. I od drugiot kraj ete ja, dzukelata ide na kaj nas a po nea gordiot sopstvenik. I normalno, go zamoliv da go vrze. Fala bogu ovoj bese razbran odma se strca i go vrza. I posto mu rekov ubavo, druze izvini, ako sakas vrzi go na zena mi i e strav, odma go vrza i samiot on mi rece, ne se izvinuvaj, jas treba da se izvinam posto znam deka ne treba ovaka da go setam ama go pustiv poso nema nikoj pa malku da se izluftira itn itn itn... taka da, ne znam sto da kazam, kako ke ti se pogodi situacijata, ali goveda e fakt deka imalo i ke ima i so govedo mozes samo na govedski nacin da se razberes.
 
Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
[quote="gt80, post: 5811402, member: 65210]
@ Doc Holliday A sto trebase da napravam? Da ostavam da i se doblzi i od strav nesto da i se sluci? Vo tie situacii drugar i edniot i drugiot ke gi sjebam, ne mi cue dali e kuceto ili gazdata na kuceto.

[/quote]
Знам друже,многу јасно те сфаќам сум бил во исти ситуации само сум се бранел самиот себе,не некој друг :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom