Се каете ли што сте се иселиле од Македонија?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
После посетата во македонскиот конзулат (Бон Германија) пред некој ден и изливот на простаклук од страна на луѓе (читај говеда) кои ја представуваат мојата држава во странство, гордо велам дека воопшто не се каам што ја имам напуштено Македонија. Попросто нема ни во Гана (Африка).
Толку.
Жити се, како ги најде? Кој ти отвори? Кој ти крена телефон? Ти си ја решила мистеријата бе жено!:D

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.637
Поени од реакции
22.372
Жити се, како ги најде? Кој ти отвори? Кој ти крена телефон? Ти си ја решила мистеријата бе жено!:D
Имаат термини тие кога работат, телефонски и преку мејл можеш да ги побарав. За среќа само еднаш имав работа тука која не можев во конзулатот во Минхен да ја средам (ебати конзулатот кој неможе најобични работи да среди). Не знам колку имаат работа во Бон али многу малку персонал имаат и многу се немотивирани за работа, факт!

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Имаат термини тие кога работат, телефонски и преку мејл можеш да ги побарав. За среќа само еднаш имав работа тука која не можев во конзулатот во Минхен да ја средам (ебати конзулатот кој неможе најобични работи да среди). Не знам колку имаат работа во Бон али многу малку персонал имаат и многу се немотивирани за работа, факт!
Ако ти вратат на мејл кажи ми :) Апсолутно не функционира на мејл, нити на телефон толку луѓе вртат на сите телефони секој ден.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.874
Поени од реакции
10.395
Јас пратив мејл еднаш до амбасадата дури во Берлин пред 2 години, уште немаат вратено. Незнам ако заглави некој да изгуби пасош (пу, пу) или нешто слично нив да мора да ги брка, ќе отиде и здравје и нерви и се.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Телефонски нема шанси да ги добиеш, среќа или несреќа незнам како да го означам имав термин и се покајав милион пати што отидов.
Понеделник термин во 09:00. Писмото го добив во петок значи два дена пред терминот (снајди се па живи). Ќе ви го опишам само почетокот од авантурата, дека до крајот неможам да стигнам пак срце ќе ме фати од нервоза.
Мало собиче, надвор како стока чекаш, излегува еден (мислам дека беше под дрога скакаше целиот) и една госпоЖа, и типот ми вели:
-Зошто чекаш?
-Како прво велам добро утро, имам термин во дев..
-ТИШИНА!!!! ТИШИНА!!!! ЌЕ ВЕ ПОВИКАМЕ!!! БЕГАЈТЕ СИТЕ НАЗАД!!!!!! :eek::eek:
Јас избројав до 10, се повлеков настрана иако веќе бев на сто, велам ај може лошо спиел или дечкото не му го пушел како треба... Одеднаш од толку народ госпоЖата ми се обраќа баш мене и ми вели:
-Шо си ма ти така нервозна????
o_O
И тука веќе ни руски тенк не ме сопираше, останатото е како кошмар повуци потегни, јас едно зборам он друго збори, не сослушува итн дур на нашки не го смирив баткото со два три кафански збора.
Кога излегов надвор мислев дека сум во некој погрешен филм, уште неможам да се помирам со нивниот долен понашај спрема сите кои дошле да средат некој документ. Тоа е тука така, долу е уште полошо. Затоа поради такви, ми е мило што живеам во земја со високо ниво на култура.
Имав термин покасно во германска управа, милина да ги слушаш. Разликата неможам да ја споредам.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.637
Поени од реакции
22.372
Ако ти вратат на мејл кажи ми :) Апсолутно не функционира на мејл, нити на телефон толку луѓе вртат на сите телефони секој ден.
Pa ne znam za sega, ama posleden pat pred 2-3 godini imav rabota so niv, togas kolku tolku vrakaa.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Pa ne znam za sega, ama posleden pat pred 2-3 godini imav rabota so niv, togas kolku tolku vrakaa.
Сега ни на телефон, ни на мејл, ни по гулаб, уште на врата да им отидат кој знае дали некој ќе отвори.

Наташа коса ми се дигна и мене додека те читав, се надевам им го покажа местото на нашки.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Сега ни на телефон, ни на мејл, ни по гулаб, уште на врата да им отидат кој знае дали некој ќе отвори.

Наташа коса ми се дигна и мене додека те читав, се надевам им го покажа местото на нашки.
Џабе леандрич јас шо му покажав каде изгрева сонцето, кога пред и после мене сите му ведеа глава... Дур една постара жена ми вели аман не му збори така ќе го налутиш ептен :)
Тоа е тоа, така од турско е и тешко да се искорени.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.637
Поени од реакции
22.372
Друго прашајне од мене ако знае некој да ми каже:
Колку време се чека за добивајне Германска виза за престој после брак? Мене ми кажаа дека траело околу 2 месеци од поддавајне на документите за виза. Има ли некој општо искуство за таа процедура? Мислам со се сите документи треба да се оди во Германска амбасада во Скопје па тие ги проверуваат книгите и ти јавуваат после ко ќе треба да си ја земеш визата, така ли беше?

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.874
Поени од реакции
10.395
Друго прашајне од мене ако знае некој да ми каже:
Колку време се чека за добивајне Германска виза за престој после брак? Мене ми кажаа дека траело околу 2 месеци од поддавајне на документите за виза. Има ли некој општо искуство за таа процедура? Мислам со се сите документи треба да се оди во Германска амбасада во Скопје па тие ги проверуваат книгите и ти јавуваат после ко ќе треба да си ја земеш визата, така ли беше?

Најпрво полагаш А1 во Гете Институтот. Потоа поднесуваш документи и ако се е во ред за месец ипол до два добиваш виза. Може да те известат преку телефон или мејл ако си надвор од МК. На денот на аплицирање за секој случај не заборавај да однесеш дополнителни копии од сите документи како и дополнителни слики од оние биометриските за пасош. Исто така сопругот/сопругата мора да биде регистрирана во Германија т.е. да престојува таму во моментот кога ти ги обработуваат документите затоа што партнерот е контактиран од страна на канцеларијата за странци во пријавеното место на живеење. Доколку партнерот е германски државјанин аплицирањето за виза е без пари и оди прилично лесно, а доколку не е мислам дека се плаќа 40 евра или нешто слично. На денот на апликацијата има и мало интервју на германски од 2-3 прашања од типот каде живее партнерот и сл. да видат дека сертификатот навистина си го добил како што треба. Ова е се што можам да се сетам во моментов, не би требало да има потешкотии, посебно ако станува збор за германски државјанин како партнер и ако бракот е склучен во Германија. Со среќа на тој што ќе аплицира :)

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.637
Поени од реакции
22.372
Најпрво полагаш А1 во Гете Институтот. Потоа поднесуваш документи и ако се е во ред за месец ипол до два добиваш виза. Може да те известат преку телефон или мејл ако си надвор од МК. На денот на аплицирање за секој случај не заборавај да однесеш дополнителни копии од сите документи како и дополнителни слики од оние биометриските за пасош. Исто така сопругот/сопругата мора да биде регистрирана во Германија т.е. да престојува таму во моментот кога ти ги обработуваат документите затоа што партнерот е контактиран од страна на канцеларијата за странци во пријавеното место на живеење. Доколку партнерот е германски државјанин аплицирањето за виза е без пари и оди прилично лесно, а доколку не е мислам дека се плаќа 40 евра или нешто слично. На денот на апликацијата има и мало интервју на германски од 2-3 прашања од типот каде живее партнерот и сл. да видат дека сертификатот навистина си го добил како што треба. Ова е се што можам да се сетам во моментов, не би требало да има потешкотии, посебно ако станува збор за германски државјанин како партнер и ако бракот е склучен во Германија. Со среќа на тој што ќе аплицира :)
Фала многу за објаснувајнето :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Фала многу за објаснувајнето :)
Игорче еве ти од Германска Амбасада Скопје има детално објаснето се што ти треба
http://www.skopje.diplo.de/Vertretung/skopje/mk/04/Visa-u-Einreisebestimmungen/Langzeitvisa.html
Имаш за сите визи упатство и формулар. Само по овие инструкции одете и формуларите рачно нека си ги потполни има горе десно.

За сите визи се чека исто, пишува на сајтот дека е од 2/3 месеци најкасно. Али и за две недели може да и ја дадат ако е се во ред. Мислам дека за сите визи е исто ако ги имаш сите документи, без разлика дали е работна или брачна, студенска, пракса итн.

Член од
6 септември 2008
Мислења
1.049
Поени од реакции
367
Ма ЈОК... а кога ме фајќа носталгија си отворам една тегла домашен Ајвар со сирење и Мастика па одма се ми избледува.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.637
Поени од реакции
22.372
Игорче еве ти од Германска Амбасада Скопје има детално објаснето се што ти треба
http://www.skopje.diplo.de/Vertretung/skopje/mk/04/Visa-u-Einreisebestimmungen/Langzeitvisa.html
Имаш за сите визи упатство и формулар. Само по овие инструкции одете и формуларите рачно нека си ги потполни има горе десно.

За сите визи се чека исто, пишува на сајтот дека е од 2/3 месеци најкасно. Али и за две недели може да и ја дадат ако е се во ред. Мислам дека за сите визи е исто ако ги имаш сите документи, без разлика дали е работна или брачна, студенска, пракса итн.
Fala Leandra :)
A za termin da se dogovoris kolku vreme treba od prilika da se ceka?

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
Ne se kaam voopsto zatoa sto go napraviv vistinskiot poteg 2002 i zaminav na brod i bukvalno so eden udar 2 muvi...zatoa sto sum 7 meseci tamu a 2-3 doma..e sega treba da imas muda do kolena da izdrzis 7 meseca ama zatoa posle vo Mk caruvas za vreme na odmorot.
Znaci nikogas ne bi se otselil ona permanentno ali bi rabotel kontraktorski raboti ako treba i cel zivot.

Kajgana Shop

На врв Bottom