Семејно насилство: Колку е често кај нас и колку се борат институциите да го спречат истото?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.410
Она што мене ме загрижува, е што огромен дел од злоставуваните не го пријавуваат насилството, туку молчат и ги трпат сите психички и физички малтретирања. Обично злоставуваните жени се премногу зависни од мажот и немаат начин како да побегнат од него, па затоа и не си одат, а и премногу им е страв да го пријават. Дури психата им оди до таму што на крај почнуваат да го оправдуваат, муабетот од типот: он е многу добар, не сака да не тепа, ама и јас сум самата крива... Жалосно е, но факт е дека тешко може да се открие, освен ако не е пријавено. Исто, жал ми е што има и злоставувани мажи, кои од срам пред општеството затоа што ќе ги исмее, не пријавуваат злоставување. Имам чуено за случај на психичко малтретирање од страна на жената врз мажот, до толку сериозно станало, што го терала да јаде храна од подот. И случајот како што знам е само раширен како урбана легенда, но и никогаш не бил пријавен, затоа што веројатно на човекот му било премногу срам ако се дознае. А да не зборам за злоставуваните деца. Тоа е веќе страшно, особено ако нема друг родител кој ќе ги заштити, или во уште полош случај кога и двајцата го злоставуваат и тепаат.
 
Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Мислам дека најголемата причина што ваквите случаеви не се пријавуваат е поради стравот од последицата. Најлошото е што после пријавувањето (ако дојде до него) никаква социјална служба или полиција не го згрижува малтертираниот, туку го остава во околина на оној што малтертира. Треба да се обезбеди што е можно минимум контакт меѓу жртвата и оној што малтертира, а тоа треба да го обезбеди државата, преку социјална служба или со полиција. А, за државата да го осуди насилникот треба жртвата со приватна тужба да го гони, а сетоа тоа одзима време и дава повеќе шанса жртвата да е повторно нападната. Тој дел сметам дека треба да се доработи во законот и да биде поригорозен.
 

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.403
Поени од реакции
34.210
Ниедна жена несмее да си го дозволи тоа, да биде психички или физички малтретирана.
Но доколку веќе дошло до тоа, треба веднаш да се пријави, секогаш се започнува од 1 шамар и извинување и каење,,,до кога, до следната прилика. Не постои никакво оправдување за да опстојат ваквите бракови или врски, некои од нив се повикуваат ‘‘останав со него заради детето‘‘ - е па баш на тоа детенце далеку подобро ќе му биде да живее со 1 родител и полесно ќе го преживее разводот, отколку секојдневната грозна слика од расправии и семејно насилство меѓу неговите родители, кои патем треба да бидат слика за воспитување на децата.
Од друга страна често жртви се жени кои не се вработени и кои се зависни од сопругот, кои немаат друг излез, во тој случај државата е таа која треба да си најде соодветен механизам да ги заштити и да им помогне или со стан, вработување, на било каков начин самите да се изборат за својата иднина.
 
Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.078
Добро,а зошто таа се омажила за насилник...сама си го ордбрала.Нек и е со среќа на нејзе и на многуте други :)
 
S

Sagan

Гостин
Со оглед на тоа дека и удрен шамар на дете е семејно насилство, тогаш истото го има во 99% од семејствата во Македонија.
Процедурално:
За да постои кривично дело, потребно е
1. дејствие кое е
2. противправно, сторено во состојба на
3. пресметливост (одговорност) и за кое сторителот е
4. свесен (виновен).

Кај твоето мислење заглавуваме на точка 2, оти Законот вели:
Исклучоци од противправноста се
1. во Кривичен з. општ дел - дело од мало значење, крајна нужда, нужна одбрана,
2. во КЗ посебен дел - прекинување на бременост до десет недели, учество во тепачка заради раздвојување, неовластено откривање тајна заради општ интерес, писмена наредба од претпоставен, навреда преку критика или уметничко дело,
3. надвор од КЗ - дело извршено од службено лице, дозволен ризик, согласност на оштетениот, претпоставена согласност и, тоа што е предмет на интерес овде, правото на воспитување.

Шамарот не е семејно насилство сѐ додека е крајно средство за воспитување на сопственото дете.
 

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.749
Поени од реакции
1.854
Добро,а зошто таа се омажила за насилник...сама си го ордбрала.Нек и е со среќа на нејзе и на многуте други :)
Тресна и остана жив. Треба да се срамиш што како човек си земал слобода да напишеш вакво нешто! Најчесто насилствата се случуваат после стапувањето во брак. Тоа е напишано и во сторијата на почеток, па читај малку. Но и да е пред тоа, и да се омажила некоја девојка за дечко кој и во врска ја малтретирал, треба ли така да мислиме и зборуваме? Секој човек на светов си има причини зошто ги прави работите кои ги прави, па затоа мора да научиме да престанеме да судиме!
Денес јас сум премногу потресена токму од ваква случка. Комшиите од кои ме делат тенки ѕидови често се караат. Но денес, мислам дека беше врвот или барем јас се погодив дома во пожустра расправија. Гледав филм и немаше да ги слушнам доколку не осетив вибрации од силни трескања на врати, од кои и кученцата ми се вознемирија. Исплашена излегов во ходник и што да слушам... жена писка, маж се дере, дете плаче ли плаче... се фрлаат и кршат работи, надворешната врата ја трескаа постојано... хаос невиден! Цел влез ечеше, беше скоро полноќ и никој жив од страна не реагираше. Се слушаа и јасни звуци кога мажот ја тепаше жената. Заглавив дома од незгодно да излезам и поминам покрај нив. Но што ме потресе најмногу... додека се средував во wc (кое е веднаш до нивното) слушнав како влезе жената и почна по малку да плаче. Пушти вода од кадата и почна да липа на цел глас! Збореше нешто, но не разбрав што бидејќи е Албанка. Останав здрвена и не знаев што да правам. Не знам што во животов ме потресило повеќе! Језиво и гадно е да слушаш како некоја жена сама плаче, а ти не знаеш дали и како да помогнеш! Седев така додека почна полека да се смирува. Потоа земав телефон да вртам во полиција, но не знаев дали треба да го направам тоа. Мислам... ова им е секојдневие, но денес беше навистина страшно дури и за слушање! Од една страна си помислив дека може и сама да побара помош ако сака, затоа што ја гледам преку ден излегува, се дружи со други жени... значи не е затворена дома. Од друга страна си помислив дека можеби и покрај тоа, срам и е да побара помош, па може треба некој да и помогне и да ја поттурне во бегање од тој живот. Најлошото беше што не разбирав ништо. Можеби ќе беше поинаку ако слушнев да довикува помош или било што друго, што би ми помогнало да пресудам што треба јас да правам. Сепак на крај, потресена од плачот, решив да барам помош, но баксуз ден... вип не работеше. После пола час излегов и слушнав како сеуште се караат.
Е сега, ај што не знам дали и како работи било која институција за вакви случаи, туку не знам и јас дали треба нешто да направам во врска со ова. Покрај тоа што ми е жал, почнувам да се осеќам малтретирано, бидејќи од суперпрозвучните ѕидови мислам дека живеам со нив.
Има ли некој со вакво искуство? Што е најправилно да се направи, а никој да не е уште повеќе повреден? Јас навистина немам појма, ситуацијава е крајно непријатна!

п.с. И ајде пак некој нека каже дека е во ред да се остане во таков брак само поради децата. Плачот од детето е најтрагичното нешто во се`! Предизвикува гнев кога слушаш како беспомошно плаче, додека родителите незнаејќи да си ги средат проблемите ствараат невиден хаос и трауми за него со дерење, кршење и тепање!
 
A

AnFem

Гостин
Тресна и остана жив. Треба да се срамиш што како човек си земал слобода да напишеш вакво нешто! Најчесто насилствата се случуваат после стапувањето во брак. Тоа е напишано и во сторијата на почеток, па читај малку. Но и да е пред тоа, и да се омажила некоја девојка за дечко кој и во врска ја малтретирал, треба ли така да мислиме и зборуваме? Секој човек на светов си има причини зошто ги прави работите кои ги прави, па затоа мора да научиме да престанеме да судиме!
Денес јас сум премногу потресена токму од ваква случка. Комшиите од кои ме делат тенки ѕидови често се караат. Но денес, мислам дека беше врвот или барем јас се погодив дома во пожустра расправија. Гледав филм и немаше да ги слушнам доколку не осетив вибрации од силни трескања на врати, од кои и кученцата ми се вознемирија. Исплашена излегов во ходник и што да слушам... жена писка, маж се дере, дете плаче ли плаче... се фрлаат и кршат работи, надворешната врата ја трескаа постојано... хаос невиден! Цел влез ечеше, беше скоро полноќ и никој жив од страна не реагираше. Се слушаа и јасни звуци кога мажот ја тепаше жената. Заглавив дома од незгодно да излезам и поминам покрај нив. Но што ме потресе најмногу... додека се средував во wc (кое е веднаш до нивното) слушнав како влезе жената и почна по малку да плаче. Пушти вода од кадата и почна да липа на цел глас! Збореше нешто, но не разбрав што бидејќи е Албанка. Останав здрвена и не знаев што да правам. Не знам што во животов ме потресило повеќе! Језиво и гадно е да слушаш како некоја жена сама плаче, а ти не знаеш дали и како да помогнеш! Седев така додека почна полека да се смирува. Потоа земав телефон да вртам во полиција, но не знаев дали треба да го направам тоа. Мислам... ова им е секојдневие, но денес беше навистина страшно дури и за слушање! Од една страна си помислив дека може и сама да побара помош ако сака, затоа што ја гледам преку ден излегува, се дружи со други жени... значи не е затворена дома. Од друга страна си помислив дека можеби и покрај тоа, срам и е да побара помош, па може треба некој да и помогне и да ја поттурне во бегање од тој живот. Најлошото беше што не разбирав ништо. Можеби ќе беше поинаку ако слушнев да довикува помош или било што друго, што би ми помогнало да пресудам што треба јас да правам. Сепак на крај, потресена од плачот, решив да барам помош, но баксуз ден... вип не работеше. После пола час излегов и слушнав како сеуште се караат.
Е сега, ај што не знам дали и како работи било која институција за вакви случаи, туку не знам и јас дали треба нешто да направам во врска со ова. Покрај тоа што ми е жал, почнувам да се осеќам малтретирано, бидејќи од суперпрозвучните ѕидови мислам дека живеам со нив.
Има ли некој со вакво искуство? Што е најправилно да се направи, а никој да не е уште повеќе повреден? Јас навистина немам појма, ситуацијава е крајно непријатна!

п.с. И ајде пак некој нека каже дека е во ред да се остане во таков брак само поради децата. Плачот од детето е најтрагичното нешто во се`! Предизвикува гнев кога слушаш како беспомошно плаче, додека родителите незнаејќи да си ги средат проблемите ствараат невиден хаос и трауми за него со дерење, кршење и тепање!
Го имам водичов
http://www.esem.org.mk/Root/mak/_docs/Publikacii/Водич за постапување на професионалните структури при заштита од семејно насилство.pdf
Можеме да најдеме контакти од советувалишта и засолништа, само проблемот не е така едноставен. Што ако оваа жена го негира сето тоа? Многу боли кога сакаш да му помогнеш на некој, а тој, едноставно, одбива помош. Лошото е и што немаш (претпоставувам) контакт со женава, па да можеш да ја посоветуваш.
 
Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Тресна и остана жив. Треба да се срамиш што како човек си земал слобода да напишеш вакво нешто! Најчесто насилствата се случуваат после стапувањето во брак. Тоа е напишано и во сторијата на почеток, па читај малку. Но и да е пред тоа, и да се омажила некоја девојка за дечко кој и во врска ја малтретирал, треба ли така да мислиме и зборуваме? Секој човек на светов си има причини зошто ги прави работите кои ги прави, па затоа мора да научиме да престанеме да судиме!
Денес јас сум премногу потресена токму од ваква случка. Комшиите од кои ме делат тенки ѕидови често се караат. Но денес, мислам дека беше врвот или барем јас се погодив дома во пожустра расправија. Гледав филм и немаше да ги слушнам доколку не осетив вибрации од силни трескања на врати, од кои и кученцата ми се вознемирија. Исплашена излегов во ходник и што да слушам... жена писка, маж се дере, дете плаче ли плаче... се фрлаат и кршат работи, надворешната врата ја трескаа постојано... хаос невиден! Цел влез ечеше, беше скоро полноќ и никој жив од страна не реагираше. Се слушаа и јасни звуци кога мажот ја тепаше жената. Заглавив дома од незгодно да излезам и поминам покрај нив. Но што ме потресе најмногу... додека се средував во wc (кое е веднаш до нивното) слушнав како влезе жената и почна по малку да плаче. Пушти вода од кадата и почна да липа на цел глас! Збореше нешто, но не разбрав што бидејќи е Албанка. Останав здрвена и не знаев што да правам. Не знам што во животов ме потресило повеќе! Језиво и гадно е да слушаш како некоја жена сама плаче, а ти не знаеш дали и како да помогнеш! Седев така додека почна полека да се смирува. Потоа земав телефон да вртам во полиција, но не знаев дали треба да го направам тоа. Мислам... ова им е секојдневие, но денес беше навистина страшно дури и за слушање! Од една страна си помислив дека може и сама да побара помош ако сака, затоа што ја гледам преку ден излегува, се дружи со други жени... значи не е затворена дома. Од друга страна си помислив дека можеби и покрај тоа, срам и е да побара помош, па може треба некој да и помогне и да ја поттурне во бегање од тој живот. Најлошото беше што не разбирав ништо. Можеби ќе беше поинаку ако слушнев да довикува помош или било што друго, што би ми помогнало да пресудам што треба јас да правам. Сепак на крај, потресена од плачот, решив да барам помош, но баксуз ден... вип не работеше. После пола час излегов и слушнав како сеуште се караат.
Е сега, ај што не знам дали и како работи било која институција за вакви случаи, туку не знам и јас дали треба нешто да направам во врска со ова. Покрај тоа што ми е жал, почнувам да се осеќам малтретирано, бидејќи од суперпрозвучните ѕидови мислам дека живеам со нив.
Има ли некој со вакво искуство? Што е најправилно да се направи, а никој да не е уште повеќе повреден? Јас навистина немам појма, ситуацијава е крајно непријатна!

п.с. И ајде пак некој нека каже дека е во ред да се остане во таков брак само поради децата. Плачот од детето е најтрагичното нешто во се`! Предизвикува гнев кога слушаш како беспомошно плаче, додека родителите незнаејќи да си ги средат проблемите ствараат невиден хаос и трауми за него со дерење, кршење и тепање!
Нареден пат ти предлагам да викниш полиција. можеби таа да сака помош, можеби не, но ти пробај. Ако не барем друго ќе дознаеш дали таа ќе сака помош, оти има и такви што мислат дека мажот има секакво право врз неа. Можеби откако ќе дојде полицијата жената ќе добие храброст да побара помош и во краен случај да си отиде од домот.
Детето во случајот е многу за жалење, може да му остане траума и да замрази, општо, семејство. Може да пријавиш во социјални служби да видиш како одат таму работите, но тоа ти е преголемо мешање.
Види прво како ќе одат работите ако викниш полиција. И со среќа:).
 
Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Добро,а зошто таа се омажила за насилник...сама си го ордбрала.Нек и е со среќа на нејзе и на многуте други :)
Човек може многу да се измени со создавање брак па и добивање деца. Тоа е сосема нов живот за брачните другари и во таа ситуација досега не се имале можност да се покажат како ќе се однесуваат. Не е можно да се предвиди како ќе изгледа животот во брак на двајца. Сигурно никој нема свесно да влезе во брак што ќе му донесе само пекол во животот, ова важи и за машките и за женските.
Имам многу примери во Штип за тоа како живот може да се претвори во пекол поради лечење на комплекси од страна на мажите врз жените и децата.
 
Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.078
Тресна и остана жив. Треба да се срамиш што како човек си земал слобода да напишеш вакво нешто! Најчесто насилствата се случуваат после стапувањето во брак. Тоа е напишано и во сторијата на почеток, па читај малку. Но и да е пред тоа, и да се омажила некоја девојка за дечко кој и во врска ја малтретирал, треба ли така да мислиме и зборуваме? Секој човек на светов си има причини зошто ги прави работите кои ги прави, па затоа мора да научиме да престанеме да судиме!
Денес јас сум премногу потресена токму од ваква случка. Комшиите од кои ме делат тенки ѕидови често се караат. Но денес, мислам дека беше врвот или барем јас се погодив дома во пожустра расправија. Гледав филм и немаше да ги слушнам доколку не осетив вибрации од силни трескања на врати, од кои и кученцата ми се вознемирија. Исплашена излегов во ходник и што да слушам... жена писка, маж се дере, дете плаче ли плаче... се фрлаат и кршат работи, надворешната врата ја трескаа постојано... хаос невиден! Цел влез ечеше, беше скоро полноќ и никој жив од страна не реагираше. Се слушаа и јасни звуци кога мажот ја тепаше жената. Заглавив дома од незгодно да излезам и поминам покрај нив. Но што ме потресе најмногу... додека се средував во wc (кое е веднаш до нивното) слушнав како влезе жената и почна по малку да плаче. Пушти вода од кадата и почна да липа на цел глас! Збореше нешто, но не разбрав што бидејќи е Албанка. Останав здрвена и не знаев што да правам. Не знам што во животов ме потресило повеќе! Језиво и гадно е да слушаш како некоја жена сама плаче, а ти не знаеш дали и како да помогнеш! Седев така додека почна полека да се смирува. Потоа земав телефон да вртам во полиција, но не знаев дали треба да го направам тоа. Мислам... ова им е секојдневие, но денес беше навистина страшно дури и за слушање! Од една страна си помислив дека може и сама да побара помош ако сака, затоа што ја гледам преку ден излегува, се дружи со други жени... значи не е затворена дома. Од друга страна си помислив дека можеби и покрај тоа, срам и е да побара помош, па може треба некој да и помогне и да ја поттурне во бегање од тој живот. Најлошото беше што не разбирав ништо. Можеби ќе беше поинаку ако слушнев да довикува помош или било што друго, што би ми помогнало да пресудам што треба јас да правам. Сепак на крај, потресена од плачот, решив да барам помош, но баксуз ден... вип не работеше. После пола час излегов и слушнав како сеуште се караат.
Е сега, ај што не знам дали и како работи било која институција за вакви случаи, туку не знам и јас дали треба нешто да направам во врска со ова. Покрај тоа што ми е жал, почнувам да се осеќам малтретирано, бидејќи од суперпрозвучните ѕидови мислам дека живеам со нив.
Има ли некој со вакво искуство? Што е најправилно да се направи, а никој да не е уште повеќе повреден? Јас навистина немам појма, ситуацијава е крајно непријатна!

п.с. И ајде пак некој нека каже дека е во ред да се остане во таков брак само поради децата. Плачот од детето е најтрагичното нешто во се`! Предизвикува гнев кога слушаш како беспомошно плаче, додека родителите незнаејќи да си ги средат проблемите ствараат невиден хаос и трауми за него со дерење, кршење и тепање!
Ма дај,послем бракот...а пред тоа господинот берел кокичиња и пеел оди славејќи ја пролета :)
Таков си бил тој,прашај некој психолог и ќе ти објасни дека некој луѓе се склони кон насилство а некој не.
За последиците сама си е крива,а решение може многу едноставно да најде.Но така не би и одговарало бидејќи тоа е спротивно на нејзините фантазии.
 
Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.059
Човек може многу да се измени со создавање брак па и добивање деца. Тоа е сосема нов живот за брачните другари и во таа ситуација досега не се имале можност да се покажат како ќе се однесуваат. Не е можно да се предвиди како ќе изгледа животот во брак на двајца. Сигурно никој нема свесно да влезе во брак што ќе му донесе само пекол во животот, ова важи и за машките и за женските.
Имам многу примери во Штип за тоа како живот може да се претвори во пекол поради лечење на комплекси од страна на мажите врз жените и децата.
Точно. Дури човек може и 40 години да не згазне на мравка и на крај да стане сериски убиец. Како прво и прво ние самите не знаеме што ќе направиме утре, а камоли некој друг.
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.410
Ма дај,послем бракот...а пред тоа господинот берел кокичиња и пеел оди славејќи ја пролета :)
Таков си бил тој,прашај некој психолог и ќе ти објасни дека некој луѓе се склони кон насилство а некој не.
За последиците сама си е крива,а решение може многу едноставно да најде.Но така не би и одговарало бидејќи тоа е спротивно на нејзините фантазии.
Дечко, дали си свесен колку случаеви има на насилни мажи кои не биле насилни пред бракот, па дури и години после бракот? Да, има луѓе кои се склони кон насилство, но има и такви кои знаат тоа вешто да го кријат. Тие луѓе се манипуланти и пред да почнат со насилство се осигуруваат да ја направат жената психички и материјално зависна од нив, па потоа почнуваат со насилство затоа што само така се осеќаат моќни, а во суштина се ништожни суштества. Од каде знаеш зошто е со него? Можеби се заканува дека ќе ги повреди децата или дека не дај Боже уште пострашно?
Не можеш да судиш за некого додека не го запознаеш. Уствари немаш право ни да судиш воопшто, бидејќи не е твој живот и не си во кожата на другиот.
 
Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.059
Ма дај,послем бракот...а пред тоа господинот берел кокичиња и пеел оди славејќи ја пролета :)
Таков си бил тој,прашај некој психолог и ќе ти објасни дека некој луѓе се склони кон насилство а некој не.
За последиците сама си е крива,а решение може многу едноставно да најде.Но така не би и одговарало бидејќи тоа е спротивно на нејзините фантазии.
Кој е тој што има фантазија да биде тепан и тоа пред детето? Ако има таков те молам посочи ми го.
 
Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.078
Има
Кој е тој што има фантазија да биде тепан и тоа пред детето? Ако има таков те молам посочи ми го.
Има...еден куп госпоѓи кој се фалат како животот им е супер а усвари јадат ќотек...Непризнаваат дека се малтретирани за другарките да неречат дека се “заебала“
Па наместо да си бара решение за проблемот лаже кај сите како и е супер и се и е погодено...нешто како романтичен филм.
Од таа пуста гордост како да им се помогне.
 
Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Ма дај,послем бракот...а пред тоа господинот берел кокичиња и пеел оди славејќи ја пролета :)
Таков си бил тој,прашај некој психолог и ќе ти објасни дека некој луѓе се склони кон насилство а некој не.
За последиците сама си е крива,а решение може многу едноставно да најде.Но така не би и одговарало бидејќи тоа е спротивно на нејзините фантазии.
Баш така.
Имајќи во предвид дека додека човек е во врска, а нема заеднички живот со партнерот, испаѓа само кога е расположен, нема заеднички проблеми со партнерот кои произлегуваат од заедничкиот живот, и обично додека се во врска партнерите гледаат да се импресионираат, додека во бракот кога веќе се гледаат секојдневно во секакво светло, таа желба веќе ја немаат. Заедничкиот живот или бракот е нов предизвик за двајцата и нешто што го немаат искусено и двајцата и не се знае каква ќе биде нивната реакција на тој стил во животот, за жал кај некој се претвора во пекол.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom