Секти

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Најдобро би било со следново објаснување.

разни пакувања,различни имиња....меѓусебно се натпреваруваат која е најдобра,која е полнета од самиот извор,дава вистинско освежување - живот и најдобро ја гаси жедта.
На која припаѓа некој не е битно,тој верува дека тоа е тоа(вистинското).

Но не е....затоа што не е ова..

:)
Вистина е внучковци! Да му верувате на Алф!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Vistinata e talemitska...da mu veruvate na hepta..
Виничанецот лаже. Гурџиев, не лажи море(ист си како Гурџиев „мистикот“)...
Јас никаде не велам да ми верува било кој. Телемата не е религија па да се верува во нејзините зборови. Мисли... малку.
Јас велам да си бараат искуство луѓето, не да веруваат слепо како ти што проповедаш, свети книги и слични „финти“.
Не ми верувајте! Никако!
Сработете си го вашиот дел и дознајте сами :)
Ама си полн со омраза море :) Просветлен а? Браво...

п.с. Гурџи, се затвори темата, ти реков :) Внимавај што посакуваш може да ти се исполни. Следно е затворање на што? Цел подфорум религија? :sneaky:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Виничанецот лаже. Гурџиев, не лажи море(ист си како Гурџиев „мистикот“)...
Јас никаде не велам да ми верува било кој. Јас велам да си бараат искуство луѓето, не да веруваат слепо како ти што проповедаш, свети книги и слични „финти“.
Не ми верувајте! Никако!
Сработете си го вашиот дел и дознајте сами :)
Ама си полн со омраза море :) Просветлен а? Браво...

п.с. Гурџи, се затвори темата, ти реков :) Внимавај што посакуваш може да ти се исполни. Следно е затворање на што? Цел подфорум религија? :sneaky:
Мелез...не е моја кривица што си ниедна вера...
Светите книги се вистината...а не книги од некоја секта...секс ракија и рокен рол...
Затварање теми има само кога ти пријавуваш....не гледаш дека сите знаат дека нон стоп лижеш кај админите....
и не ми пропагирај дека сектите ја кажуваат вистината...оди на црква да се прочистиш малку...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Колку што знам вино и ракија се пие на христијански празници до бесвест (и тоа свештени лица пијат), а нели тие не се секта.
Бидејќи според тебе сектите само лошо... само лошо прават, а религиите како христијанство, ислам итн итн се цвеќе до цвеќе. БРЕ! :facepalm:
Пијани попови колку сакаш кога одат од куќа на куќа да „осветат“ местото.
Бидејќи нели, ти си неспособен сам да комуницираш со богот, ти требаат свештеници. Така? Или не е така?

П.С. И не се нервирај. Што таа нервоза. Не е никој крив што не разбираш, ами само скокаш.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Колку што знам вино и ракија се пие на христијански празници до бесвест (и тоа свештени лица пијат), а нели тие не се секта.
Бидејќи според тебе сектите само лошо... само лошо прават, а религиите како христијанство, ислам итн итн се цвеќе до цвеќе. БРЕ! :facepalm:
Пијани попови колку сакаш кога одат од куќа на куќа да „осветат“ местото.
Бидејќи нели, ти си неспособен сам да комуницираш со богот, ти требаат свештеници. Така? Или не е така?

П.С. И не се нервирај. Што таа нервоза. Не е никој крив што не разбираш, ами само скокаш.
Абе каква нервоза брат...јас уживам кога множам некој од некоја секта....
Абе вие мислите дека другите се овци па ќе им кажувате дека религијата е грешна, дека спас е некоја секта .....па кога ќе ви догоре свеќата , требе да се фрлите од 19 спрат....или секс за време на церомонии, оти девици не требе да има во вашите секти...уживај во животот, секс ракија и роќен рол, тоа е животот..нема никакви други вредности....
Само на тој начин можете да ги излажете младите...кој нема да „падне“ на гратис секс, ракија и рокон рол...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Абе јас само ти правам неврзан муабет колку да се нервираш... Зарем сериозно ќе запаѓам во муабети со тебе кој што немаш општи познавања за учењата на религиите и нивните разни школи? Не зафркавај. Ти се палиш на Гурџиев и „медитацијата“ додека редиш кутии на работа ти е цела јога, не очекувам да ги разбираш разните линиите на школи кои излегуваат од едно духовно учење и да имаш некој реален став за било што.

Ти сакаш во твоето семејство да има девици? :) Ако сакаш, имај :)

Не знам во која секта си бил и на што си присуствувал ама... мислам дека не е така ко што велиш :) Кој знае што книги читаш или пак каде по нетот ровариш.
Како да ми ти е испран тебе умот во врска со религиите и во врска со сектите... или пак грешам?
Во глобала малку си запознаен... Има и такви секти кои бладаат, исто како што има и религиозни групи кои бладаат. Тоа е нормално. :) Не може сите да ги ставиш во ист кош. Тоа е... глупо.

На пример гностичарите се секта во христијанството(според христијаните) и тие мислам дека немаат ни ракија, ни секс ни рок :)
Исламот исто така има некои суфи движења кои исламот како религија ги смета за секти... кој да им најде крајот :)

П.С. И Гурџиев се палел и свршувал на суфи поезија и мантрања... :) Може пак затоа сега се ти е секта тебе... кој те знае.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Смешен си ми брат....сакаш да ме нападнеш и да ме оптужиш, ама не знаеш каде да се „закачиш“
Шврљаш лево и десно ама немаш аргументи.....
Ниту знаеш која религија сум......ги бранам сите религии од вас секташите
А не можеш да ме оптужиш дека сум во некоја секта...оти сум против нив...
На крај, свесен си дека со мене лаги не ти проаѓаат, можеш да излажеш некој тинејџер, па се плашиш од мена како од ѓаволот.....и употребуваш тактита, нападот е најдобра одбрана....
Те предизвикав на многу теми....дури и на твоите најомилени....и секогаш ќе си подвиткаш опашката и ќе побегнеш...пропагираш јога а не знаеш што рекол Патанјали,
збореш за вољата кај човекот, а не си разбрал што е тоа кај него.....за битие и да не збореме, далеку си од поимање на тој термин...
Ти успева само во пријавување кај админите и затварање на сите теми кои не зборат за талемата...оти си се заслепил во таа секта..
Јас пробам да ти помогнам...ама ти ука не фаќаш....

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Мирен, мирен... :vozbud:
Полека со предизвикувањето :)
Ти само трескаше зелени на „мојата омилена“ тема па и на многу други (изгледа бидејќи ти го знаеш богот, исто како што тврдат гностиците).
Нема сигурно да се расправам со тебе што значи волјата или пак битието... не биди смешен.

И ти најде да одлучуваш кој што разбрал и што знае? Бре бре што силни зборови си научил ти. Ти не браниш ништо, ти само си полн со омраза кон луѓето што немаат исти ставови како твоите. Ме мразиш? :)
Тоа е лошо.

Он-топик:
И ти СИ секташ ако гледаме од призмата на христијанството, кое пак почна како секта на ортодоксното верување на евреинот . Може да ги браниш, но ти ги браниш токму тие што те камшикуваат и ти велат дека си грешен. Малку е лудо твоево ама... ајде.
Секој ослепен од светите книги, романтичарски заљубен во нивните ликови и кој што се поистоветува со некои од нив не може да направи ништо полезно. Така прават децата, не е лошо тоа, ама тоа не е реалност.

Но, нека ти биде :)
Имај убав ден мој верен „непријателу“ :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ова твојто ме потсеќа на ...сакам кажам, можам речам...
Брат...има една стара Македоска....страв грозје брани....
па така и ти...не влеваш во директни дуели, него само како пи_ка, избегнуваш директен дуел.
ако си толку сигурен во твојата секта . зошто бегаш од директниот дуел?
Еве по 100 пат те предизвикувам јавно...на тема на твојата секта....
Што е воља кај човекот?
Што е битие?
Да не те прашам за свест кај човекот?...тоа за вашата секта е шпанско село...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Е па Гурџи извини што не ме разбираш, попросто од ова не знам да ти кажам. Што да правам сега јас тука што ти не разбираш?
И еве јас да прашам нешто се ти ме прашуваш:
Што е секта, етимолошки и философски?
Што е религија и по што се разликуваат боговите од различни религии?
Дали разликата е заради луѓето или е суштинска разлика?
Што е вера?
Како верата завршува во бесконечниот вител на религијата?
Кои се религиозни пракси?
Богот е внатрешна или надворешна концепција кај религиозниот човек?
Како варираат праксите кај верникот и зошто?
Сега откако ова ќе си го одговориш (или нам ќе ни одговориш) одиме со темата:

Зошто едно ново учење одстапува од еврејските традиционални вредности пред 2000 години?
Зошто постојат тајни уредувања кои од некоја установена религија се наречени секти?
Зошто станале тајни?
Дали иста е смислата на зборот секта како во прашање бр.1?
Зошто волјата на човекот се врзува со божественост и со религија?
Зошто човекот бара битие и зошто тоа битие мора да има религиозен призвук?
Зошто човекот учи за бесмртност? Страв или незнаење?

Еве бре Гурџи, јас да поставувам прашања да видам како е :)
Одговарај ако си немаш работа... гледаш колку сум мудар кога поставувам прашања. Дури помудар и од тебе сум сега со овие прашања!

Немој сега да ми одговараш простачки. Ако не сакаш да одговараш кажи. А да ми даваш паушални одговори, округло па во ќош, немој. Тоа може да го правиш пред пријатели на маса додека пиете ракија..

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
хахахаха...
абе смешен си ми брат....
ти сакаш да бидеш филозоф?
Еве ќе ти го цитирам Ошо...пошто успеа и таа тема да ја затвориш...:
Филозофијата е млатење празна слама.

Затоа не поставувај филозовски прашања...него научи прво што е тоа религија , па после дојди да ти објаснам некои поими од религијата...

Можеш да се вртиш во круг колку сакаш....типично за тие што немаат одговори...
Вистината е една..а ти не ја знаеш

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Ааааааахахаха :)
Вистината е една... а ти не ја знаеш и мене ме окривуваш за тоа.:facepalm:
Што сум ти јас? Родител па јас ќе ти бидам крив?

Ете имаш прашања, одгоаврај. ТИ си љубител на прашања, без одговори. Ете ти :)
Сите прашања ти се овде, врзани убаво, ти само одговарај, нели таман ќе ја дознаеме едната ти вистина.
Сите :)

Се вртиме во круг бидејќи ти не знаеш да разгораваш.
Сектите се криви па сектите се криви. Да беше папагал ќе научеше поеќе до сега. Ама не бре брате, не иде и не иде.

Колку што не ја бидува религијата, толку не ја бидува ни сектата што произлегува од нејзе!

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
А

Колку што не ја бидува религијата, толку не ја бидува ни сектата што произлегува од нејзе!
Еве јас ќе ти кажам од каде произлезе твојата секта...
Блаватскаја е основач....откако ќе ожени богаташ (значи основа на сектата се парите) а за почеток го проповеда Будизмот..потоа уведува и мистицизам за да се разликува од Будизмот.
како и секоја секта и оваа има хиерархија....
По извесно време се појавува кроули, успева да постигне врв во сектат. За да го постигне тоа, газел по се живо и диво...
Да се разликува од претходните, уведел и ритуали на паганство.....тие ритуали и ден денес се присутни...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Грешка и е неточно твоето тврдење.
Мислам дека треба да си повториш историјата на О.Т.О. и да направиш компарација со теозофите, па и други школи кои за тебе се едно та исто :)
Реков јас ти не ги разликуваш разните херметички учења и што е што, ама ајде...

О.Т.О. како Ред е постар од учењето на Блаватска и нејзината школа. О.Т.О. е РЕД. Теозофијата е философска школа која има основа од источните учења.
О.Т.О. беше во тајност и со друго име во тие времиња, со пракса и ритуали :) Провери си од каде ги наоѓаш овие податоци. Ќе помислам дека Богот лошо те информира тебе!

Научи ги работите еднаш за секогаш како што треба.. така ќе правиш разлика од религија, секта и таен иницијаторски Ред и нема да тролаш по темите.
Не мислам да те поправам на секоја реченица. Премногу е.

Не ми е грижа многу за „тошозофите“ и нивните учења. И тие се ко тебе, религиозни филозофи без трошка пракса. Само зборуваат и бладаат!
Подобро да си христијанин.

Kajgana Shop

На врв Bottom