Секти

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.611
Поени од реакции
1.160
Значи ти си роб на кајгана форумот! Со тоа што си ги прифатил неговите услови (си дал заклетва), Имаш user name - "alf" (си ставил етикета), и постираш (своите мисли ги споделуваш со други), го правиш токму тоа за што критикуваш.
:pos::pos:Многу ти е добра логиката.:pos::pos:
Не бре Ипси,не сум негов роб...:pos:туку негов син:vozbud:
Ќе ме распнат кога нема да платат сметка за струја:pos:

Еднаш ми рече дека мудрите мисли не требало да се споделуваат со останатите, а сепак мавташ со своите ставови и размисли.
Памтиш,што ти имам кажано,што не ме послушаш за да не редиш вакви бисери.:facepalm:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
:pos::pos:Многу ти е добра логиката.:pos::pos:
Не бре Ипси,не сум негов роб...:pos:туку негов син:vozbud:
Ќе ме распнат кога нема да платат сметка за струја:pos:
Твоја е логиката, не моја :) Дали е добра или не ти си знаеш.
Памтиш,што ти имам кажано,што не ме послушаш за да не редиш вакви бисери.:facepalm:
Незнам што се грижиш ти воопшто за нечиви бисери?! Зошто да те послушам? Нели самиот тврдеше дека треба да се слуша единствено сопствениот внатрешен глас? Или тоа за тебе неважи?
Секој пост ти е насочен кон мене или кон Хептаграм XI! Трошиш време и енергија за нешто во кое не се пронаоѓаш и се трудиш да им докажеш и на сите останати дека нема да се пронајдат исто така. Оди по својот пат, небиди пророк или проповедник кога веќе ги сметаш за нешто погрешно.

Онтопик:
Секта оргинално означува религиозна организација која се одделила од друга - веќе постоечка и најчесто во својата идеологија вклучува делови од матрицата од која е одвоена.
Секта за општата популација исто така може да претставува негативен назив за група која практикува општествено неприфатливи начини на изразување, размислување и делување.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.611
Поени од реакции
1.160
Твоја е логиката, не моја :) Дали е добра или не ти си знаеш.
Логика од која извади твој пример...брат Ипси.:tapp:

Незнам што се грижиш ти воопшто за нечиви бисери?! Зошто да те послушам? Нели самиот тврдеше дека треба да се слуша единствено сопствениот внатрешен глас? Или тоа за тебе неважи?
Тоа ти го предложи брат Хепта,не измислувај работи и со исите не ме поврзавај.

Секој пост ти е насочен кон мене или кон Хептаграм XI! Трошиш време и енергија за нешто во кое не се пронаоѓаш и се трудиш да им докажеш и на сите останати дека нема да се пронајдат исто така. Оди по својот пат, небиди пророк или проповедник кога веќе ги сметаш за нешто погрешно.
Кој тоа тебе те спомна сега,влета во разговорот со брат Хепта,па сега јас сум ти крив за бисерот.:facepalm:
Онтопик:
Секта оргинално означува религиозна организација која се одделила од друга - веќе постоечка и најчесто во својата идеологија вклучува делови од матрицата од која е одвоена.
Не мора да значи дека е религиозна,доволно е да следи некаква духовна филозофија,а истото да не го квалификуваат како религија,повеќе како друштво,органзација, се со цел да ги потиснува останатите групи од општествениот живот или да опстојуваат во сенка на поголеми секти.

Секта за општата популација исто така може да претставува негативен назив за група која практикува општествено неприфатливи начини на изразување, размислување и делување.
(y)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Кој тоа тебе те спомна сега,влета во разговорот со брат Хепта,па сега јас сум ти крив за бисерот.:facepalm:

(y)
Брат..они се како полицајканите...одат по двајца за да имаат осмо...:pos:

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.611
Поени од реакции
1.160
Ме чуди само што имаат против сектите луѓето... посебно луѓе кои не се верници на некоја религија!
Може некој да ми го објасни тој феномен?
Најдобро би било со следново објаснување.

разни пакувања,различни имиња....меѓусебно се натпреваруваат која е најдобра,која е полнета од самиот извор,дава вистинско освежување - живот и најдобро ја гаси жедта.
На која припаѓа некој не е битно,тој верува дека тоа е тоа(вистинското).

Но не е....затоа што не е ова..

:)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Религиите се натпреваруваат, не сектите! Си се збунил нешто...
Ти сега секташ си или религиозен човек? :D
Хм?
P.S. А и тоа што ти го сметаш за вистина е ограничено на Земјата. Мисли ...

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.611
Поени од реакции
1.160
Религиите се натпреваруваат, не сектите! Си се збунил нешто...
Ти сега секташ си или религиозен човек? :D
Хм?
P.S. А и тоа што ти го сметаш за вистина е ограничено на Земјата. Мисли ...
Nema razlika dali nekoja grupa ili
organizacija ima 7 chlenovi ili 7 milioni
taa e sekta,kolku i da negiraat ili kako
religija se deklariraat sve dodeka se
imenuvaa(etiketa),sledat edna kniga
ne promenliva vo tekstot (flashirana),imaat svoj simboli i red
drugi neshta ne se nishto drugo osve
sekta. Temata ne e alf,otvori tema ke ti
odgovoram,a imash opcija i LP. Primerot so vodata e samo
metaforichem i istoto ne ogranichen
na zemjata.Misli malku.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Доста бре „секташу“... собрал од кај стигне она што му сечи и сега поезии пишува и прогонува луѓе кои се различни од него...
Примерот не е ограничен, ниту метафорите, но ти си :)
По муабетите ептен се гледа колку си ограничен и закован за Земјата... мисли многу, не малку :)

Љуби го човекот море... што тука шириш омраза ? Зарем не рековме дека само оние што се плашат за нивната вера го користат зборот секта во негативен контекст?

Значи секогаш имало ко тебе луѓе кои бучат за ова или она низ историјата кои се обидуваат да направат раздор... бреј проклета крв значи носите со вас. Наследна... добро е што немате моќ! И синовите кои ги величите изгледа ви се проклети и задоени со вакви погани размисли за „другите“!!! Гнасно! МИ се гади веќе да коментирам...
Секој што е различен од вас не го бидува и е доволно спремен за на клада!!!
Бре... навистина? :facepalm:

Оди ајде спиј не можам да те читам поеќе... одиш на игнор!!!

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.611
Поени од реакции
1.160
:( Ми се налути,соце мое:love:
Зошто кога станува збор за некоја секта, луѓето се идентификуваат со истата и лично го чуствуваат тоа?
Како да тие се самата секта,а не нејзни членови кои во секое време можат од истата да излезат.
До вечера биле едно со кое се идентификувале,денес се друго ,утре кој знае што.

И што е најинтересно,поголемиот дел од сектите како основа на своето учење е соживот,толеранција,љубов.
Тоа е и основата на примерот што го дадов со водата и нејзините пакувања со различни имиња,таа дава живот без да прави поделба,но некој настојува постојано нејзе да ја подели и именува,нудејќи го тоа како екслузивност на поединци или групи кои ќе ја прифатаат само нивната етиката и за истата се залагаат во општеството.:facepalm:
--- надополнето: 1 декември 2012 во 11:09 ---
Ако дефиниција за секта е мала група која се отцепува од матичната поради различни убедувања тогаш религијата е најголемата секта на разумот.
Сосема точно,во неколку наврати имам спомнато секоја книга која сведочи за некаква духовност да се закопа или фрли во огин.
Само оние кој не сакаат да се оделат од истото ќе се распламтат со својот гнев или ќе легнат во дупка заедно со тоа,покажувајки колку ревни верници и следбеници се на буква која прави раздор.:(

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Сектите се опасна работа за христијанството, исламот, хиндуизмот... за секоја религија изградена како институција...
Ги раскопуваат од внатре на пофини делови... какок катакомбите под Рим :)

Разбираме зошто се „лоши“ :pos:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Sektite si se opasni sami za sebe.....davaat lazni vistini, a budalite veruvaat vo toa....

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Секој што верува, а не се сомнева, не истражува и не бара знаење за било што, Е будала.
Занесеник, фантазер, шарлатан...
True.

На пример, гностиците се нарекувани секташи од раните рисјани(па и сега, ама црквата нема веќе некаква моќ, освен материјална нели), а тие всушност барале знаење (и името им е такво) за божественото...
Ама религија кога е водена од идиоти и се заморува поеќе со земски отколку со „небесни“ работи (работи како институција), секогаш ќе напаѓа со зборот „секта“ како нешто лошо...
Но, лаењето е модерно во секое доба на човештвото...
Останува друго засекогаш...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Epa neznam koj ostanal za sekogash vo istorijata.....
sektite samo laat i zatoa gi odnemuva, za pokasno da se javi nekoja nova..
lagite imaat kratki noze....

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Неточно, 2000 години да чекаш „спас“ и да даваш надеж со верување и сомнежот и истражувањето да се проклетсво... тоа е лошо. Или не разбрано од сектата која се појави во еврејската вера и пракса, христијанството. Да, и тие почнаа како мала секта!!

Неспособноста се пренесува од колено на колено и трае вечно... Подобро да е лага и да умре, отколку неспособност бесконечна!
Сектите се учења кои го менуваат главното учење и со текот на време стануваат религии... и тука грешат!

Кога ќе размислиш и религијата и сектата е опасна работа ако нивното учење е против истражување и сомнеж која ќе го еволуира разбирањето кај човекот!

Kajgana Shop

На врв Bottom