Секакви рецепти

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
се сетив, имам видено индиски / турски зачини во супермаркетот Рамстор, за оризот и куминот сум сигурен
Оризот исто го има и во Рамстор, Веро и во Тинекс .. само зависи која фирма.
 
L

Luki Junior

Гостин
Додуша може секаков ориз, ама овај има посебен мирис. Иам пробано и со кочански, има целосно различен вкус целото јадејне. Исто е вкусно де. Оризо на сликата е од најевтините.
Ако има там и Kitchen King, Butter Chicken, Tandoori Chicken, пробај ги и них, месото го прават неверојатно вкусно...
А за вегетаријанците, тофу или пресно кравјо сиренце може да користат како замена за месо, коа прават кари.
 
П

Пепси_

Гостин
Компири со сусам

Потребни состојки:
- компири (што помали тоа подобри)
- сусам
- малку путер
- сол

Компирите се ставаат во подлабок сад за да се сварат (се варат околу 10-тина минути). Се лупи од лушпата, се ставаат во огнооптпорна тава,се посолуваат, се посипува со сусам и се ставаат парчиња путер одозгора.
Се печат на 250 степени, додека да заруменат.

Прегледај го приврзокот 49313
Со ова многу оде сос од печурки и павлака :cuc:

п.с. компирчињата си ги сакам по препеченки како крцкат мх мх :pipi:
 
L

Luki Junior

Гостин
Брзо, лесно, и убаво
за 2ца
600 грама компир
200 грама грашок
3 чешниина лук
1 лажичка црвен пипер
1 лажичка вегета
сол црн пипер

Компирите се лупат, дробат и варат 20 минути. Коа ќе се сварат се цадат од водата. У меѓувреме се лупе луко, сецка се на ситно и се става да се прже у зејтинче на среден огин. После 1-2 минути се додава грашоко и се прже оште 2 минути и се додават исцадените компири. Прже се сето околу 5-6 минути, и у него се додава црвенио пипер, вегетата, црн пипер, и сол.
Може да се сервира со секакво готвено месо, или па со сиренце/паниран кашкавал...


 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Брзо, лесно, и убаво
за 2ца
600 грама компир
200 грама грашок
3 чешниина лук
1 лажичка црвен пипер
1 лажичка вегета
сол црн пипер

Компирите се лупат, дробат и варат 20 минути. Коа ќе се сварат се цадат од водата. У меѓувреме се лупе луко, сецка се на ситно и се става да се прже у зејтинче на среден огин. После 1-2 минути се додава грашоко и се прже оште 2 минути и се додават исцадените компири. Прже се сето околу 5-6 минути, и у него се додава црвенио пипер, вегетата, црн пипер, и сол.
Може да се сервира со секакво готвено месо, или па со сиренце/паниран кашкавал...
Грашокот, дали е свеж или замрзнат или неопходно претходно да се обари или да е грашок од козерва?
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Грашокот, дали е свеж или замрзнат или неопходно претходно да се обари или да е грашок од козерва?
Обично грашокот од конзерва има темно зелена боја како на сликата, а и не прави разлика каков е истиот. Ако имаш дома замрзнат нормално дека ќе го обариш, а ако имаш конзерва грашок тогаш немаш потреба да го вариш.
 
Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.059
Поени од реакции
2.684
Макарони со туна?
Потребно ти е голема конзерва туна, пакетче макарони, една павлака, 2-3 лажици мајонез и лимон.
Макароните се варат со бибер и оригано, се засолуваат одкако ќе се сварат и исцедат, им се додаваат останатите состојки и се меша убаво.
Исцеди го маслото од туната и не заборавај на лимонот зошто инаку е "потешка" за јадење.
Фала, еве ги, само си дозволив да ставам и свежи домати. И имав сецкана туна дома, ама вкусот е секако ист.
100_5502.JPG
 
Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Топено сирење, превземено и надоградено од sitnoseckano.com

Користени состојки:
- 250 гр сомборска фета од президент
-Green Food органски доматен сос
-Овчо сирење (во случајов Николови)
-Кашкавал мешан битолски
-лукче
-бибер

Се премачкува тавата со лукче, па се реди фетата и се дроби со вилушка. Врз фетата се мачка доматниот сос (овој кој го користев е особено вкусен, ама може и кечап), па бибер. Врз него се ренда сирењето во еден потенок слој и одозгора се ренда поголем слој на кашкавал. Се става во загреана рерна на 200 степени и се пече 15 до 20 минути, додека не зарумени кашкавалот.

За фурнарините:

Смрзнато тесто за пица, се сече на 8 или 12 парчиња, се премачкува со матена жочка и одозгора сусам (јас ставив и вегета). Се пече онолку колку што пишува на пакувањето.

Се` на се`, битолско Буре може вода да ми носи. :icon_lol:
 

Attachments

П

Пепси_

Гостин
Топено сирење, превземено и надоградено од sitnoseckano.com

Користени состојки:
- 250 гр сомборска фета од президент
-Green Food органски доматен сос
-Овчо сирење (во случајов Николови)
-Кашкавал мешан битолски
-лукче
-бибер

Се премачкува тавата со лукче, па се реди фетата и се дроби со вилушка. Врз фетата се мачка доматниот сос (овој кој го користев е особено вкусен, ама може и кечап), па бибер. Врз него се ренда сирењето во еден потенок слој и одозгора се ренда поголем слој на кашкавал. Се става во загреана рерна на 200 степени и се пече 15 до 20 минути, додека не зарумени кашкавалот.

За фурнарините:

Смрзнато тесто за пица, се сече на 8 или 12 парчиња, се премачкува со матена жочка и одозгора сусам (јас ставив и вегета). Се пече онолку колку што пишува на пакувањето.

Се` на се`, битолско Буре може вода да ми носи. :icon_lol:
Браво,јас само би додал и печурки и салама со средни парчиња да биде по "богато" . Не дека сум правел дома, туку за 150 денара готово со се фурнаринки си порачувам презадоволен сум. :)
 
Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Браво,јас само би додал и печурки и салама со средни парчиња да биде по "богато" . Не дека сум правел дома, туку за 150 денара готово со се фурнаринки си порачувам презадоволен сум. :)
Ќе пробам следниот пат и со свежи шампињони и шунка, и да си направиш- верувај ми поубаво ќе ти испадне отколку купечкото. :)
 

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Ќе пробам следниот пат и со свежи шампињони и шунка, и да си направиш- верувај ми поубаво ќе ти испадне отколку купечкото. :)
Не бидува, излегуваат како варени шунката и печурките. Може само да ги наредиш одозгора на кашкавалот кога ќе се потпечи малку.

Пробај да уфрлиш малку чадено сирење следниот пат во комбинацијата, па кажи импресии.
 
Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.059
Поени од реакции
2.684
Јуфки со сирење и кечап
Прво во тавче ставете зејтин и пропржете ги јуфките да добијат убава боичка. Потоа само ставете го ренданото сирење и кечапот (по желба), полијте со врела вода и право во претходно загреана фурна на 200 степени да се пече 15-20 мин. додека да загорат малку, зашо нели крцкави се повкусни.

ПС. Ако знаете некакви рецепти со јуфки кажувајте, зашо дома имам две вреќи јуфка
100_5506.JPG
 
Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Не бидува, излегуваат како варени шунката и печурките. Може само да ги наредиш одозгора на кашкавалот кога ќе се потпечи малку.
.
Јас би ставила сланина наместо шунка, чисто да му даде мирис и обично ја сечам на тенки парчиња и ја пропржувам во тавата пред да ја ставам во јадењето.

Windfucker
Следниот пат, насечи ги печурките и шунката на тенки парчиња и стави ги одозгора, врз кашкавалот.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom