- Член од
- 20 септември 2011
- Мислења
- 8.146
- Поени од реакции
- 8.544
Mрсно за мој вкус. Подобро печени во рерна.добро е ова, но мене више ми се свиѓаат пржени тиквички со лук и оцет
Mрсно за мој вкус. Подобро печени во рерна.добро е ова, но мене више ми се свиѓаат пржени тиквички со лук и оцет
обожавам мрсничко плус ќе бидат отцедени од маслото по пржењето ш ќе отстојат некое време на салфети и тоооооо...Mрсно за мој вкус. Подобро печени во рерна.
Да те поправам... нема подобро мезе за ракија од зелена салата (Домати, Крставици и пиперки, по можност со сиренце одозгора) . Ама кога нема зелена, ваљда и зденкиве се добри? Ќе ги пробам у секој случај.Поховани зденки
Потребно е : зденки (по желба колку сакате), брашно,јајце/а,и презла.
Начин на подготовка:
Се става брашно во сад,во друг сад јајцето,и во трет сад презлата.Потоа се земаат цели зденки се потопуваат во садот со јајце,потоа во садот со брашно,на крај во садот со презла и се ставаат да се пржат на јак оган.
п.с. добри се за мезе со ракија
Со добра урда (не многу солена) се уште поубави.Вака треба да ви излезе меденото срце
п.с.Може нема форма на срце, али вкусот е ист ко на медено срце
--- надополнето: Oct 24, 2011 1:17 PM ---
Уште еден вкусен и брз рецепт од мене
Полнети пиперки со сирење
Потребни состојки (за 4 лицa):
- 12 зелени дебели пиперки (по можност прави-полесно се филуваат)
- 4 јајца
- 350 гр. сирење
- 100 гр. свински врат
- сол
- зејтин
Подготовка:
Рерната вклучете ја на 250 степени да се загрее, за тоа време исчистете ги пиперките од дршката и семките. Јајцата изматете ги и посолете, па додајте го ситно издробеното сирење. Во тава ставете малку зејтин. Со мало лажиче полнете ги пиперките со филот, (не до крај на пиперката туку 1 цм да бидат испразнети) Откако ќе ги наполните на крајот од секоја пиперка ставете едно кругче (колку што е отворот) свински врат. Ставете ги во рерна и намалете на 180 степени. Печете 30 минути. Наздравје
Јас имам правено нешто слично. Веге плескавици. Со тиквица, компир, морков и кашкавал. DeliciousАј да ја освежиме темава, да ви дадам идеја... Денеска ми текна да правам плескавици од грашок. Само се мислам дали освен кромид, да додадам во нив и рендан морков и компир... Има правено некој нешто овакво?
Во рецептот што го предложи најдов дека се ставаат живи јајца ( матени жолчки и белки ). Според мене тоа е многу опасно, посебно на овие горештини. Сметам дека јајца приготвени на овој начин би требале да се јадат веднаш.Еве еден одличен рецепт за тирамису
домати, краставица, пиперка & сирење .. ние тоа ( во Источна Мк. ) го викаме шопска салатаДа те поправам... нема подобро мезе за ракија од зелена салата (Домати, Крставици и пиперки, по можност со сиренце одозгора) . Ама кога нема зелена, ваљда и зденкиве се добри? Ќе ги пробам у секој случај.
врати се наназад на темава, мислам дека постирав торта од банани ( или побарај ја темата )Дај кажете некој рецепт со банани! Купив 1 кило банани, и за еден ден ми поцрнаа! Што да му прам? Несакам да ги фрлам!
Во тавче за во рерна, тенџере, или во подлабок, но со рамно дно стаклен или порцелански сад нареди обични бисквити. Врз бисквитите наредиби ги на парчиња исечените банани. Свари обичен ванила пудинг во млеко и додека пудингот е топол, со него прелији ги бананите и бисквитите. Почекај да се олади потоа можеш га прекриеш со шлаг од ќесичка и украсиш со рендано чоколадо, слатко, желе бомбони и сл.... и то је то... Добар тек...Дај кажете некој рецепт со банани! Купив 1 кило банани, и за еден ден ми поцрнаа! Што да му прам? Несакам да ги фрлам!