Свекрва / мајка - како ги нарекувате родителите на вашиот партнер?

Член од
15 февруари 2006
Мислења
31
Поени од реакции
1
На име ,па не ми е мајка да ја викам мамо!!
 
Член од
6 април 2006
Мислења
19
Поени од реакции
0
se uste ne sum dosla vo takva situacija ama koga ja slusam na sestrami koga po nekoj so niti ja rodil niti ja odgledal vika tato i mamo nekako mi e glupavo majka i tatko si se znae koj se i mislam deka e tesko odednas zaradi neznam kakov adet da vikam nekoj drugi taka nezna so mozit da mi se desit i mene ama ne sum za to
 

Мари

...
Член од
31 декември 2005
Мислења
1.109
Поени од реакции
0
Јас уште не сум се омажила ама кога ќе дојде тој момент нема да ја викам мајка...Таа сепак за мене ќе биде свекрва(родител на дечко ми) или свекор..Може да се вика и мајка ама пошто не ми е нема да ја викам..Бе мајка си е мајка..Но,ако толку веќе ја сакаш викај ја..јас по име или свекрво:)
 
Член од
6 април 2006
Мислења
19
Поени од реакции
0
sigurno koja i da e devojka sto si gi vika svekorot i svekrvata "mama" i "tato" ne go kazuva toa od srce ba ako ne neso drugo barem da sme iskreni prema niv
 

+BaltaZaR+

The DeviL Ÿф±
Член од
7 јуни 2006
Мислења
72
Поени од реакции
1
Свекрва ми ја викам Змијо зашо секогаш ми прави некој мучки во врска со жена ми:star:
 
Член од
6 мај 2006
Мислења
1.890
Поени од реакции
4
сум немал свекрва до сега али кога ќе имам дефинитивно ќе ја викам мама и ќе се трудам и она да ме прифати и чувствува како "син"
 

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Екшли, свекрвата не треба да ја викаш мамо туку бабо.
А јас сум за тетка Ј. и чичко К....:)
 
Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Ја по име викам : имам една мајка а свекрвата е модерна жена. :wink:
 
Член од
16 февруари 2006
Мислења
191
Поени од реакции
0
Јас немам проблем со тоа ја викам мамо а мојата мајка си ја викам мамче,не ми е тешко да го изговорам тој збор.
 

Iris

Ruzha, ruzhica...
Член од
29 април 2005
Мислења
278
Поени од реакции
7
Kje ja vikam "mamo" samo ako me saka kako kjerka i ne mi pravi raboti zad grb. Vo sekoj drug sluchaj ostanuvame na distanca: so persiranje i bez navreduvanje.
 

marga_k

HONEY
Член од
6 март 2006
Мислења
347
Поени од реакции
5
Jas mislam deka e toa zakoraveno maksimalno.Znam deka na svekrva mi i svekor mi ne im se dopaga sto ne gi vikam mamo i tato bidejki tie mislat deka taka treba,no jas nemozam i nesakam.Majka imam edna, taa sto me rodila,a tatko mi e pocinat uste koga sum imala 6 godini i tolku mnogu mi falel,i tolku godini ne sum rekla tato, za da recam sega na nekoj sto ne mi e tatko koga ne sum mozela na svojot ,NEMA SANSI.Za mene e toa licemerie i najgolema glupost!Za pocit o.k.ama ako ja vikam mamo ne znaci deka ja pocituvam....teski gluposti!
 

Ece

*Sunshine*
Член од
7 јули 2006
Мислења
2.567
Поени од реакции
47
Mene glupavo mi e nekoi sto ja vikaat svekrvata "mamo". Jas ne bi ja vikala "mamo" i voopsto ne e sramno da ja vikas po ime. Jas imam edni roditeli (edna majka i eden tatko) i nema sto da ja vikam nea "mamo" ili da mi bide sram po ime sto ja vikam. Glupavo e majka da vikas po ime koga ti e navistina majka, a ne e glupavo svekrva da vikas po ime, bidejki taa ne ti e nisto, a bidejki e glupavo da reces "svekrvo" ti ostanuva samo po ime da ja vikas kako i sto treba.
 

Mickey_k

Прохујао са вихором...
Член од
8 август 2006
Мислења
130
Поени од реакции
4
Абе можеш да викаш тетко или на име и пред се да се обраќаш со вие. И најважно нешто е да живеете со твојот маж/жена одделно од родителите и да се гледаш многу ретко за да останеш во добар контакт. Оти ако ти е во куќа колку и да е ”модерна” таа по нормала ке ти се меша у живот, свекрва ко свекрва. А најубаво е отпрво да си ја поставиш комуникацијата со the in laws, ако од почеток не ги поставиш твоите ground rulles џабе ти е после да се замараш ко расправии.
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Баш сакав да отворам тема за ова и видов дека веќе постои.

Некои мислат (поготово свекрвата и свекорот) дека треба да ги викаат "мамо" демек од почит, демек ако ги вика така ги почитува снаата, на некој начин да се "курчат" малку пред роднините, "Еееј, глеате ли, "мамо" ме вика, закон сум". Ова е најселското и најстаромодното и закоравено сфаќање. Всушност, незнам и дали во некоја нормална држава постои ваква традиција како нашата.

Дека викањето "мамо" нема врска со почитувањето покажуваат безброј нарушени односи свекрва-снаа. Снаата ја вика "мамо", а некогаш и за коси се фаќаат од што не се во добри односи. Од друга
страна пак, има многу кои прекрасно се сложуваат и кои не го фураат ова со "мајчинството "во пракса.

Жената има еден татко и една мајка. Не заебаајте. Ебате глупата традиција.
 
N

NeMiRnA

Гостин
So seta pocit kon majkata na ljubovta na mojto zivot,ama so saka neka bide jas mamo nema da ja vikam,sepak si imam edna majka sto si ja sakam,a mene taa zena nisto ne mi e,ne sme ni krvno povrzani,samo sto sum mazena so nejziniot sin,ke ja vikam posteno po ime,sto neznaci deka ne ja pocituvam i ne ja sakam.Majka mi baba mi ja vika mamice ama poveke se zezaat,ma da znae da i kaze mamo,ama pocesto po ime.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom