Само за вегетаријанци (вегетеријански рецепти)

ViRuS

ПрОвОкАтОр
Член од
20 август 2005
Мислења
2.048
Поени од реакции
21
хм...

абе во месото ги има сите состојки освен еден витамин
витаминот Б12 го има во месото а го нема во другата исхрана
поради тоа јас (како вегетаријанец) морам да го внесувам тој витамин али преку апчиња или преку витаминизирано млеко? а btw сега ова месо што го „јадеме“ е добиено по вештачки пат и ние всушност инекциите што им ги ставаат на добитокот или пак концетратот со кој ги хранат ние индирекно го внесуваме и затоа доаѓа до некој деформитети на човечкото тело. На пр: кога порано некој луѓе носеле чевли број 50? никогаш а сеа? секој втор човек и тако даље....

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
ja sum eden od ponovite vegetarjanci...mi trebase mesec dena da se ubedam sebesi deka ke ziveam bez proizvodi od zivotinsko poteklo,ama veke 1 mesec se custvuvam extra poso jadam samo zdrava hrana a ne hormonizirani proizvodi od razlicno poteklo!Se nadevam deka ke uspeam da ziveam a vakov nacin!Mislam deka e extra i im se voshituvam na takvite lugje!

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Virus напиша:
поради тоа јас (како вегетаријанец) морам да го внесувам тој витамин али преку апчиња или преку витаминизирано млеко? а btw сега ова месо што го „јадеме“ е добиено по вештачки пат и ние всушност инекциите што им ги ставаат на добитокот или пак концетратот со кој ги хранат ние индирекно го внесуваме и затоа доаѓа до некој деформитети на човечкото тело. На пр: кога порано некој луѓе носеле чевли број 50? никогаш а сеа? секој втор човек и тако даље....
Izvini, no toa ne e tochno. Vitamin B12 ima vo algite Spirulina i Chlorella povekje od dovolno!

Член од
26 мај 2005
Мислења
288
Поени од реакции
4
Virus напиша:
поради тоа јас (како вегетаријанец) морам да го внесувам тој витамин али преку апчиња или преку витаминизирано млеко? а btw сега ова месо што го „јадеме” е добиено по вештачки пат и ние всушност инекциите што им ги ставаат на добитокот или пак концетратот со кој ги хранат ние индирекно го внесуваме и затоа доаѓа до некој деформитети на човечкото тело. На пр: кога порано некој луѓе носеле чевли број 50? никогаш а сеа? секој втор човек и тако даље....
И овој пост , како и некои други пред него и после него содржат некои невистини или заблуди кои сепак би требало да ги проучиме подобро , ако не за нас , за да барем другите да не ги доведуваме во заблуда. „Витаминизирано млеко , месо добиено по вештачки пат (my ass), затоа доаѓа до деформитети” и останати буллшит работи се само buzz words , кои производителите на „здрава храна„ ги користат за да ја продадат својата храна која , во поново време и кај нас иима повисока цена.
Б12 витаминот не е тоа што недостасува ако не јадете храна од анимално потекло., има едни амино киселини , кои се викаат есенцијални, и кои ги нема во храната од растително потекло. некои од нив точно е дека ги има во некои алги и габи ( не габриели), но некои не може да се надоместат. Инаку природата (некој би рекол и Господ химселф, си ги наредила работите онака како што требало. Има живи суштества кои се карнивори или месојади, има животињи кои се хербивори или растителојадни хахах, но има и омнивори кои се сештојаДИ, во кои спаѓа и човекот како најголема животиња. Секоја желба за промени на природниот тек на настаните ,повлекува некоја катастрофа природна, како кога енглезите пробуваа кравите да ги направат месојади со овци болни од Скрепие стопени на 1000 степени, ама после настана болест на луди крави, од еден протеин... ај да не должам. А никој не спомнува дека Генетски Модифицираните Организми (ГМО) - како и некои фитоестрогени предизвикуваат слични проблеми ... ама поише друг пат.
п.с: The Essential Amino Acids
Histidine
Isoleucine
Leucine
Lysine
Methionine (and/or cysteine)
Phenylalanine (and/or tyrosine)
Threonine
Tryptophan
Valine

Two of the essential amino acids, lysine and tryptophan, are poorly represented in most plant proteins. Thus strict vegetarians should ensure that their diet contains sufficient amounts of these two amino acids.
http://users.rcn.com/jkimball.ma.ultranet/BiologyPages/A/AminoAcids.html

BobRock

Middle-Earth Dude
Член од
2 ноември 2005
Мислења
126
Поени од реакции
0
Јас сум исто вегетаријанец.
Едно две години веќе. Дури воопшто не би беше тешко во Македонија да бидам вегетаријанец оти зеленчукот и овошјето е доста поефтино отколку тука (германија).
Е само беше заебано кога одев на некоја слава кога има триста вида на месо, а јас им викам не јадам месо. е оди разбери се, сите право те мислат дека си болен.

ViRuS

ПрОвОкАтОр
Член од
20 август 2005
Мислења
2.048
Поени од реакции
21
хм...

BobRock напиша:
Јас сум исто вегетаријанец.
Едно две години веќе. Дури воопшто не би беше тешко во Македонија да бидам вегетаријанец оти зеленчукот и овошјето е доста поефтино отколку тука (германија).
Е само беше заебано кога одев на некоја слава кога има триста вида на месо, а јас им викам не јадам месо. е оди разбери се, сите право те мислат дека си болен.
и мене ме нервира што сите ме гледаат како мрднат поради тоа што не сум јадел месо а згора на тоа ќе почнат да ме прашуват: а салами не јадеш а колбасици а паштети ..... Стварно многу ни е заостанат народов (постарите лица) тука (Во Македонија)
Misirkov напиша:
Izvini, no toa ne e tochno. Vitamin B12 ima vo algite Spirulina i Chlorella povekje od dovolno!
За алигиве првпат слушам. Ама ќе ги побарам за да ги пробам!!!
А витаминизирано млеко јас го викам она што е од ПКБ со едно чудо витамини на него што се напишани а не млеко во прав или било што.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Svetovid напиша:
Мисирков, братко те ценам и секогаш со задоволство сум ги читал твоите постови, ама со проповедањево вегетаријанство... некако ме разочара. Сакаш ли сега да броиме колку познати вегетаријанци умреле токму од тумор, или од рак? Месото, то ест протеините од животинско потекло се неопходни за градба на телото и тоа е факт! Јас во исхраната се држам до следнава златна формула: протеини од животинско потекло, масти од растително и БЕЛ ШЕЌЕР! Ако некому не му е јасно зашто бел шеќер нека праша ќе му објаснам.
Svetovid prijatele, ti blagodaram shto me cenish (i jas tebe isto), no jas ne pishuvam za da osvojam simpatii ili da dobijam zeleni. Isto taka jas ne ti velam "ne jadi meso", tuku ukazhuvam na negovata shtetnost i argumentiram deka mesoto ne e neophodno za gradba na teloto. Naukata i na Istok i na Zapad veli deka nema po-zdravo od (chisti) rastitelni proteini: algi, grav, lekja, barli, itn., od vitami od rastitelno poteklo, itn. Mnogu sum zainteresiran da chujam bilo kakvi informacii, podatoci, bilo shto koi bi go opovrgnale ova tvrdenje!

Primer: pogledni ja ovaa kombinacija od 17 rastitelni soedinenija (edna lazhicka):

http://www.naturalways.com/greenmagic.htm

Sakash da mi kazhes deka edna od tie 17 soedinenija -- Spirulinata -- koja sodzhi 65% protein, a toa e NAJMNOGU vo sporedba so bilo koj drug izvor na protein na planetava Zemja, e "poslaba" hrana od mesoto???

Tvrdam deka reshenieto na problemot so ISHRANA na organizmot (ne zhderenje kako shto mnozina pravat denes, t.e. trpanje "raboti" vo stomakot), problemot so glad vo svetot, i so celata serija moderni bolesti od koi umirame e relativno lesno reshliv! Jasno li e koe e reshenieto?! Zatoa pred nekoe vreme pochnav diskusija za "super hrana":

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=4442

Zhal mi e deka sum te razocgaral, no sepak stojam na moeto stanovishte bidejkji spored site dostapni informacii smetam deka e vistina.

P.S. Bash me interesira da objasnish zoshto koristish eden od trite osnovni otrovi so koi se ubiva chovekot -- bel shekjer -- ako ne i najgolemiot ?!? :)

ViRuS

ПрОвОкАтОр
Член од
20 август 2005
Мислења
2.048
Поени од реакции
21
Хм...

Еве бре сеа ќе видите од каде ми се сите мене информации за кој зборувам (НЕ ТРЕСКАМ ЈАС ТАКА ОД ПАМЕТ) Штом мислите дека јас се зезам идете на сајтов и сами ќе видите што се има за вегетаријанците http://www.geocities.com/healthier_new_you/bg_da_budete_vegetarianec.html (се извинувам што е на бугарски али јас не сум автор на ова)

osicka

ЅвЕрЧе
Член од
12 декември 2005
Мислења
312
Поени од реакции
4
Decki mnogu mi e zal za zivotnite sto di ubivaat za nie da jademe ama sto da pravam koga imaat ubavo meso?!

ViRuS

ПрОвОкАтОр
Член од
20 август 2005
Мислења
2.048
Поени од реакции
21
хм...

osicka напиша:
Decki mnogu mi e zal za zivotnite sto di ubivaat za nie da jademe ama sto da pravam koga imaat ubavo meso?!
и Холестеролот е вкусен али многу луѓе страдаат од холестерол во крвта ако е така

ViRuS

ПрОвОкАтОр
Член од
20 август 2005
Мислења
2.048
Поени од реакции
21
заприметив дека дури и организмот веќе не ми поднесува месо затоа што мирисот на скара ми доаѓа до нагон за повраќање :pov: бљак

love

The one and only
Член од
2 мај 2006
Мислења
716
Поени од реакции
1
Ne jadam meso 5 godini.Super mi e,ama nemam namera da ubeduvam drugi luge ili da im dokazuvam deka e podobro da bidat vegetarijanci.Jas sama si resiv da bidam vegetarijanka i ne mi e gajle so mislat drugite za toa.

S

Stef Bachatero

Гостин
Jas sum vegetarijanec i zatoa sebe se mislam za golem profesionalec

S

Stef Bachatero

Гостин
Toa bese brz odgovor jas i sestra mi sme vegetarijanci 1 godina imam 17 godini a sestra mi 16 godini i mislam deka sme najmladite vegetarijanci(iako site me smetaat za lud vo skolo)

S

Stef Bachatero

Гостин
Dobro de nema da umres ako ne zemes del od nekoja amino kiselina toa se kombinira so dobro kombimirana hrana soja koja vo prasok ima 90 % od site amino kiselini a drugite 10 moze da se dobijat so kombincaciii od hrana

Kajgana Shop

На врв Bottom