Самоубиство!

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.402
Поени од реакции
4.775
изборот не се коментира...таму мозокот застанува со функција

N

Nessa Alcarin

Гостин
Колку и да се обидувам да не ги „осудувам“ тие што си го одземале животот или што планираат, сепак неможам... Иако мислиме дека сме сами на овој свет сепак не сме. Незнам, можеби таа моја суета произлегува од самиот факт што се сметам за борец, и секогаш сакам да видам што ќе се случи наредниот ден без разлика во каква депресивна, луда или безизлезна ситуација ќе се најдам... Женска радозналост, јбг :) Можеби произлегува од фактот што ги гледав моите братучеди како растат сами со мајка им која остана вдовица на 22 бидејќи некој одлучи да се фрли низ тераса... Секогаш ќе се борам, мислам дека сум спремна за големи дела колку тоа и да стои неверојатно ...

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.424
изборот не се коментира...таму мозокот застанува со функција
i normalno deka veke nema potreba od komentar onamu kade., mozokot zastanuva so funkcija ., se gubat i site drugi semozhni funkcii.......i komentarot ke bide samo patetika i licemerie ., nepotrebno;)

Член од
8 мај 2009
Мислења
284
Поени од реакции
102
A zatoa sto samoubistvoto e sepak smrt... sto e tolku strashno vo smrtta? Osven toa sto e prirodno da se plasime od nepoznatoto. Ne moze nekoj da mi kaze dali da ostanam ili ne. Ako nekoj odluci da go napravi toa togas gi zatvora vratite i nikoj nema da znae sto se slucilo... dur ne go pronajdeme teloto. Zvuci surovo, no ako covek odluci nema da go napravi toa glasno i ke doznaeme mnogu docna... togas covek ne cepka po blogovi i po forumi da vidi sto mislat drugite.

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Tolku si vo pravo za toa sto go zboruvas, no samo ke se nadovrzam na tvojot post. Vo princip onie koi sakaat da umrat ili koi veke se samoubilo prethodno davale znaci, sigurna sum deka se potrudile da pobaraat spas, no mnogu pati lugeto pogresno postapuvaat so repliki od tipot: Zaboravi sto bilo, ti si silen/silna... so sto avtomatski se prekinuva muabetot, sustinata zaminala. Jas pominvam niz edna teska depresija ovoj period, bitka pomegu zivot i smrt, no lugeto koi sakaat da ja smirat situacijata beter panicat: NE UMIRAJ! I uste ako mozat da ti napravat povinovno da se cuvstvuvas. Dali vsusnost tuka vie znaete sto e depresija? Ne zboruvam za periodi na taga, tuku depresija? I vtoro, so osuda nema da mu pomognete na covek da prezivee.. mene cesto pati koga sum gi citala ovie vakvi temi mi pominuvalo niz glava: Ete uste edna pricina, za nisto ne me biva, sto i da napravam e pogresno. Ova se tekovni misli na covek koj ja vodi bitkata pomegu zivotot i smrtta sekoj den i koj seuste naoga po malku sila i nekoja sitna pricina za da ostane. Jas seuste ostanuvam ovde ocigledno, no nikoj nema pravo da mi sudi za moite odluki i za mojot zivot. Toa sto e za mene ispravno ne e bitno za koj drug e ispravno. Vsusnost ovoj zivot e moj, nit se mesam vo necij drug. Ako nekoj ima nekakva ideja da pomogne, bujrum... no so sudenje ne mu e pomaga nikomu, osobeno ne vo vakvi teski psiholoski sostojbi... Mozebi so uste mnogu napori i ke ja nadminav ovaa sostojba, no koja e poentata nekoj da mi sudi zatoa sto imam razmislvuano na suicidalen nacin? Jas si gi znam pricinite...
Ако сакаш да ти се помогне треба да ги отвориш картите т.е. да ги изнесеш јавно или да ги довериш на некој причините кои тебе ти се познати и кои сметаш дека се доволни да го извршиш тој чин, па заедно да поразговарате.
Суицидните мисли речиси поминале во главата на секој тинејџер, животот е всушност во својата основа борба за преживување и одржување, но за жал циклусот мора да се затвори со умирање, колку побрзо човек го прифати тоа подобро за него, дури тогаш ќе може да биде среќен и задоволен со сегашноста, реалноста, со она што во моментот му се нуди без навараќање во минатото
(зашто таму неможеме ништо да поправиме), ниту со некакви очекувања од иднината. .Смртта е смрт од неа никој не побегнал, измеѓу раѓањето и смртта е уметноста на живеењето, што по "cool" го живееш животот толку си по среќен, исто како една жена кога ќе остане бремена, плодот во нејзината утроба е дел од нејзиното тело, таа сите промени на организмот ги прифаќа онакви какви што се. Ветриштата на животот се понекогаш ладни и носат тага, некојпат топли и носат насмевка.

Ништо и никој не е вреден да биде причина за некој да биде тажен или во депресија. :)

Член од
8 мај 2009
Мислења
284
Поени од реакции
102
No korenite lezat dlaboko vo potsvesta i jas sum vo faza na 'kopanje'. Ne mi e ni na mene se taka jasno...

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Ми се чини дека темава беше затворена еден период нели?
--- надополнето: 28 декември 2011 во 14:25 ---
No korenite lezat dlaboko vo potsvesta i jas sum vo faza na 'kopanje'. Ne mi e ni na mene se taka jasno...
Колку години имаш? Што е потсвеста? - Резервоар на закопано минато.Остави се што е таму и продолжи.:)
--- надополнето: 28 декември 2011 во 14:26 ---
Фати се за работа и лошите мисли ќе ги снема. Работата е добра терапија.

Член од
24 ноември 2011
Мислења
196
Поени од реакции
111
Тебе изгледа Пречистиот те викаат па не си ги повторуваш гревовите, а сите ние живееме во безгрешен свет. Само укажувам на тоа колку покајувањето е апсурдно во реалниот живот.
невозможно да но апсурно? тебе тоа ти нема никаква смисла?

Z

zmej gorjanin

Гостин
невозможно да но апсурно? тебе тоа ти нема никаква смисла?
Ми има ако не го повторуваш гревот, што генерално земено кај луѓето е апсурдно (не држи вода). Не дека сум против покајанието, сум против некој кој се колне во нешто, а во пракса не може да одолее на искушението.

Член од
24 ноември 2011
Мислења
196
Поени од реакции
111
Ми има ако не го повторуваш гревот, што генерално земено кај луѓето е апсурдно (не држи вода). Не дека сум против покајанието, сум против некој кој се колне во нешто, а во пракса не може да одолее на искушението.
ако вистински се покаеш нема да го повториш гревот. ако навистина некој паѓа во искушение да убие тоа е ван моето разбирање. тука кревам раце и му посакувам на тој што побрзо да се самоубие наместо да убива невини луѓе

Z

zmej gorjanin

Гостин
ако вистински се покаеш нема да го повториш гревот. ако навистина некој паѓа во искушение да убие тоа е ван моето разбирање. тука кревам раце и му посакувам на тој што побрзо да се самоубие наместо да убива невини луѓе
Говоревме генерално за гревовите, убиство е на врвот на некоја си замислена скала од гревови. Секое насилно прекинување на живот со намера е страшно. Она што сакам да кажам е: Зошто луѓето кои тука осудуваат или делат морални лекции едноставно не пробале барем да сочувствуваат со болката на луѓето кои добиваат такви идеи, да пробаат да сфатат како дошле до тој стадиум да посакаат да се самоуништат. Причината мора да е огромна за да некој се одлучи на таков чекор и за мене е премногу безосетно некој да се прави паметен и да критикува некој друг заради неговата душевна состојба, поради што всушност таа личност и се решила да го направи тој избор. Зарем не предизвикува каење тоа што барем не се обиделе да помогнат, туку само обвинувале и критикувале? Јас изгубив многу блиска личност која на овој начин го заврши животот, така да многу добро ми е позната тагата.

Член од
24 ноември 2011
Мислења
196
Поени од реакции
111
Говоревме генерално за гревовите, убиство е на врвот на некоја си замислена скала од гревови. Секое насилно прекинување на живот со намера е страшно. Она што сакам да кажам е: Зошто луѓето кои тука осудуваат или делат морални лекции едноставно не пробале барем да сочувствуваат со болката на луѓето кои добиваат такви идеи, да пробаат да сфатат како дошле до тој стадиум да посакаат да се самоуништат. Причината мора да е огромна за да некој се одлучи на таков чекор и за мене е премногу безосетно некој да се прави паметен и да критикува некој друг заради неговата душевна состојба, поради што всушност таа личност и се решила да го направи тој избор. Зарем не предизвикува тоа каење што барем не се обиделе да помогнат, туку само обвинувале и критикувале? Јас изгубив многу блиска личност која на овој начин го заврши животот, така да многу добро ми е позната тагата.
го пишав моето размислување од аспект на праведност. сочувство до сите што изгубиле некого, болката е огромна без огледа на тоа дали сме изгубиле некого во убисто, самоубисто, сообраќајка, при природна смрт..колку личноста ни е поблиска толку болката е поголема. и убаво и човечки е да и простиме на таа личност ако веќе решила да си го одземе животот а не себично да ја осудуваме зошто не оставила и зошто не не одбрала нас наместо отровот..ама гледано од растојание делото како дело носи иста тежина со убиството а можеби е и полошо самоубиството. може да убиеш некого за да заштитиш твој близок, твое дете, родител, девојка(дечко), жена(маж), не поради желба да убиеш, во туѓа одбрана со други зборови, а не во своја како при самоубиството. тоа е сепак чин на самоодбрана а сепак самонаштетување и малку е поегоистичен чекор да се решат проблемите, оставајки ги другите во црнила..ама да не ме сфатиш погрешно, пак ќе кажам дека не можеш да го обвиниш и осудиш блискиот кој се одлучил за таков чекор туку само да му простиш

Z

zmej gorjanin

Гостин
го пишав моето размислување од аспект на праведност. сочувство до сите што изгубиле некого, болката е огромна без огледа на тоа дали сме изгубиле некого во убисто, самоубисто, сообраќајка, при природна смрт..колку личноста ни е поблиска толку болката е поголема. и убаво и човечки е да и простиме на таа личност ако веќе решила да си го одземе животот а не себично да ја осудуваме зошто не оставила и зошто не не одбрала нас наместо отровот..ама гледано од растојание делото како дело носи иста тежина со убиството а можеби е и полошо самоубиството. може да убиеш некого за да заштитиш твој близок, твое дете, родител, девојка(дечко), жена(маж), не поради желба да убиеш, во туѓа одбрана со други зборови, а не во своја како при самоубиството. тоа е сепак чин на самоодбрана а сепак самонаштетување и малку е поегоистичен чекор да се решат проблемите, оставајки ги другите во црнила..ама да не ме сфатиш погрешно, пак ќе кажам дека не можеш да го обвиниш и осудиш блискиот кој се одлучил за таков чекор туку само да му простиш
Не е само болката од смртта, има и некое болно каење кое не би можел да ти го опишам. Што доколку таа личност немала кој да остави или тие кои што ги оставила не им било гајле за неа или не биле покрај неа кога биле најпотребни? Плус секој човек е посебен универзум и во вакви ситуации не може да функционира по одредени правила. Можеби од овој аспект и изгледа себично но верувај за да бидеш себичен треба да имаш и некакви желби, да сакаш нешто. Обично тие кои доаѓаат до овој стадиум не сакаат ништо, немаат ништо или некој, освен болката која чекаат да им падне како товар од душата. Јас еднаш реков дека не го оправдувам самоубиството во никој случај, но имам разбирање за причините.

Kajgana Shop

На врв Bottom