- Член од
- 22 февруари 2014
- Мислења
- 172
- Поени од реакции
- 27
https://www.facebook.com/groups/635245866540824/ група за сите студенти на Архитектонски факултет - Скопје (под УКИМ), за размена на материјали, искуства, прашања, информации и сл.
Знам малку касно дека реагирам, АМАЗа физика не се плаши, еден семестар мислам беше, и ако предава уште истата професорка нема да имаш проблеми, ќе ви дава семинарска во која треба да имаш куп текст и слики и тоа е.... не се сеќавам дали имаше колоквиум, значи лесен било...
Тригонометрија? има предмет нацртна геометрија, еден од најинтересните и најважните, трае само првата година, ако редовно си ги завршуваш вежбите нема да имаш проблеми... и асистентите се фини, ќе ти помагаат многу.... Бранко веќе е пензиониран, новиот тогаш беше асистент...
Во прва година ќе имаш проблеми со Архитектонски Конструкции и Принципи на статика...
Ова важи ако се примиш, а за приемниот не знам што има сега.....
Архитектура историја??? ќе те здосади историјата на архитектурата, верувај ми...
на архитектонски нема никој појма од математика така да, ќе се влечеш со толпата надевајќи се дека професорот ќе ти даде шесткаГи прочитав скоро сите коментари но тие се од 2007-2011 но сепак како да не ми се доволни одговориве хаха . Значи учам средно економско училиште математика имавме само во прва и втора година но џабе математика сум тапа едвај 2 :S , не цртам уметнички ама ми оди. Сакам да знам дали многу се бара математика да се знае и некој како мене шо нема појма математика да се запиши на архитектонски? и дали се исти приемните како и порано.. Фала
Колку ти душа сака....Po kolku predmeti se polagaat vo eden semestar?
Ако ни математика ни цртањето не ти идат, не се регистрирај брат во архитектонски.Ги прочитав скоро сите коментари но тие се од 2007-2011 но сепак како да не ми се доволни одговориве хаха . Значи учам средно економско училиште математика имавме само во прва и втора година но џабе математика сум тапа едвај 2 :S , не цртам уметнички ама ми оди. Сакам да знам дали многу се бара математика да се знае и некој како мене шо нема појма математика да се запиши на архитектонски? и дали се исти приемните како и порано.. Фала
a ima li mnogu teorija ili poveke e crtanje ?Колку ти душа сака....
Но зависи од кој семестар, некои предмети се со семинарски само, кај некои само треба да бидеш редовен итн.
Колку што се сеќавам имаме по 9 предмети во семестар.[DOUBLEPOST=1397669399][/DOUBLEPOST]
Ако ни математика ни цртањето не ти идат, не се регистрирај брат во архитектонски.
Не ти треба портрет, треба перспективата да ја разбираш, да имаш око за цртање.Абе за цртање цртам убо сеа не можам портрет да ти напрам ама цртам убо . А за математика тро послабо ич не ми оди а само архитектонскиов факултет ми е по ќеф ..
Повеќе цртање има, но и теоријата не е за потценување, историтре очи ќе бодат, до 4 гоф се.a ima li mnogu teorija ili poveke e crtanje ?
Одев на подготвителна настава што ја организира факултетот (отприлика се одржува во периодот од 20 јуни до 5 јули). Она од часови што го научив со тоа и отидов на приемен, без некое си вежбање дома и влегов во државна квота. Задачите на испитот се ЕПТЕН лесни. Прво имаш 3 тела кои треба да ги зголемиш односно да ги намалиш во даден размер. После имаш неколку логички задачи како делење фигура на еднакви делови и други глупости, битно едноставно е. Трето, ќе ти бидат дадени коцки поделени на помали коцкички обично 3x3 или 4x4, и од тие малите коцки некои ќе ти бидат одбележани, па треба да ги исфрлиш и да го нацрташ телото како ќе изгледа без нив. И последно 3 тела кои треба три пати да ги изротираш. И во главно тоа е се'. Ќе се потрудам да најдам некои тестови, па ќе ги постирам. И сега си викаш гајле и е на оваа сигурно нема да бара, ама напротив знам како ми беше мене кога немаше кој да ми објасни, па бев целата збунета, така да ако ти треба нешто слободно прашај.dali nekoj moze da mi kazit kade da najdam priemni ispiti za arhitektura ..ili da odam na casovi za arhitektura kako odi toa potocno so se polagat i nekoe prasane primer ?