Сакам да студирам Архитектура

Член од
16 мај 2010
Мислења
115
Поени од реакции
6
^До петок е краен рок, а за уплатено немам, утре таа работа.
 
Член од
27 јуни 2012
Мислења
15
Поени од реакции
10
Сепак фала ти, но чекам одговор од тие што студираат на факултетов.

Како некој шо студира на факултетов:

Прва година имаш математика само [лесна е, искрено, треба само малку напор да вложиш, а и се препишува доста, ама ќе си го презапишеш ако си бот како мене па да не знаеш да препишуваш (или ако се скараш со демонстраторката хаха :Р)];

Статика прв семестар (треба да знаеш да примениш цели три формули од кои две се само со собирање, а една има дури и множење :О);

Втор семестар јакост на материјалите [далеку позаебано од статика, ама имаш шанси за собирање поени, пошо не ти е се на колоквиуми, имаш 4 тематски вежби кои треба да ги научиш на памет како се решаваат (исто иде и со статика)];

Понатаму имаш дрвени конструкции, бетонски, челични и не знам какви, и за ништо од тоа не ти треба напредно познавање на математика, иако не се лесни предметите.

Понатаму, се студира 10 семестри, односно 5 години, од кои последниот семестар ти е магистратура и си заминуваш од факултетот со титула Магистер инженер архитект, но, колку што знам, не е на исто ниво како на другите факултети (како Master's диплома нешо мислам дека е тоа, демек магистер си, ама не баш). Од друга страна, може така и ни викаат само професорите затоа што во нивно време ти требало многу повеќе за да магистрираш.
За ова кого и да прашаш ќе добиеш различен одговор, тоа можам да ти го потврдам, зашто и јас сум прашувал и другите исто, а сите различни одоговри добиваат од различни луѓе. Дека се студира 5 години сите знаат, некои викаат 4+1, некои 3+2, сите знаат дека без петта година можеш да се вработиш во трафика и да шиткаш весници, иако има легенди за некои што се вработиле во архитектонско биро и им носеле кафе на архитектите:Р

Само една работа, за сите ова: ако не сакате архитектура, ве молам не се запишувајте. Трошите простор и пари само, како многу луѓе што само гледаат да ги завршат обврските без никакво уживање. Трагично е што ќе излезат многу луѓе од овој факултет со иста диплома како некои кои се вистински талентирани, какви што ги има неколку во секоја генерација.

П.С.
Прва година сум само, некој постар може да ти каже за другите години како е.
 
Член од
12 март 2013
Мислења
92
Поени од реакции
17
Сега сум за 4та година средно но од 1ва година работам една програма за 3D моделирање за објекти (куќи итн). По мене доста сум креативен и интересно ми е еве едно видео->
http://www.youtube.com/watch?v=qEQE2I2MPiE
 
Член од
16 март 2013
Мислења
78
Поени од реакции
95
како ви беше денес на демо тестирањето ?
беше некој?
 
Член од
11 февруари 2013
Мислења
156
Поени од реакции
241
Дали има приемни на Универзитетот Гоце Делчев у Штип на "Архитектура и дизајн" ?
Ако има некој што студира во Штип на овој факултет, нека ми пише ПП, имам неколку прашања. :)
 
Член од
11 јули 2013
Мислења
19
Поени од реакции
1
Сакам да се запишам на архитектонски ама цртањето не ми е баш добра страна... сакам да конструирам со линијари и се тоа, и ми иде математика многу ама слободно цртање баш и не..дали би можел да се запишам?
 
Член од
14 септември 2011
Мислења
13
Поени од реакции
2
Сакам да се запишам на архитектонски ама цртањето не ми е баш добра страна... сакам да конструирам со линијари и се тоа, и ми иде математика многу ама слободно цртање баш и не..дали би можел да се запишам?
Ќе можеш да се запишеш
 
Член од
24 јули 2013
Мислења
6
Поени од реакции
0
Decki,pogore citav deka e na 17 avgust priemniot,a upisite se na 15 i 16-ti avgust,taka? Ama nigde precizno ne procitav sto tocno se polaga? Samo nacrtna geometrija ili i nesto drugo? P.S. Jas nemozev da stasam da odam na podgotvitelnite casovi,pa ako moze da mi kazete broj od nekoj profesor/profesorka od fakultetov sto dava privatni casovi...pisete pls :((
 
Член од
16 март 2013
Мислења
78
Поени од реакции
95
пријавување на кандидати 15 и 16 август
полагање приемен тест 19 август (мислам дека е во 10 часот ама не сум сигурен)
резултати од приемен 23 август
објавување решение за прием на кандидати 26 август
запишување на кандидатите 29 август
Ова важи за прв приемен рок :)
 
Член од
24 јули 2013
Мислења
6
Поени од реакции
0
Paskal,a znaci samo nacrtna geometrija se polaga i tie psiho testovite (taka mi rekoa koga prasuvav )?
 
Член од
16 март 2013
Мислења
78
Поени од реакции
95
сега ќе ти опишам попросто кажам какви задачи ќе има
1. дадено геометриско тело да го зголемиш 2пати (со слободна рака од око што се вика без да мериш со некој помошен алат)
2. дадено тело во коса проекција да го претставиш во ортогонална проекција со поглед од три страни (одозгора, однапред и странично од десна страна)
3. дадено тело во ортогонална проекција (дадени ти се трите проекции на страни одозгора, однапред и странично) ти според тоа да го претставиш телото во коса проекција (ако си учел нацртна геометрија ќе ги познаваш проекцииве кои ги пишувам ако не нека ти објасни некој кој дава часови ќе му платиш фино лепо и ќе ти се разјасни). што значи дека точка 3. ти е обратен процес од точка 2. но верувај е многу потежок за решавање.
4. задачи со рубикова коцка ти кажуваат кои коцкичиња од коцката треба да ги извадиш и ти треба да нацрташ што ќе остане со сите внатрешни и надворешни рабови.
5. ротација на дадено геометриско тело
и плус ќе има 2-3 логички задачи за кои никој не знае какви точно ќе бидат
забрането е штрафирање, сенчање, дополнителни непотребни линии и некакви непотребни пишувања по листовите (за овие работи ќе дискфаливикуваат) затоа што сметаат дека го означуваш твојот тест и праќаш шифри на тие што ќе ги бодуваат и прегледуваат тестовите.
подобро објаснување од ова нема да добиеш од никој ;)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom