Сакам да знам!

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.152
Поени од реакции
16.095
Ја прашав и ми рече дека не сакала да се трошам. :D Инаку како што гледам стално е заеднтерисирана за парфеми и такви работи. :)
Оригинално, тоа ако сам ја уклучиш креативната жичка и да спремиш нешто. :D
Парфем да ти одбира друг е зезнато, зашто не на сите ни се допаѓа ист мирис.
Купи и нешто ситно што ќе може да го искористи, капче, шал, ракавици, марама ... ко за времево. :)

Член од
20 јануари 2015
Мислења
309
Поени од реакции
609
Дали некој знае да ми појасни како да прикачам видео во презентација?Постои начин да се прикачи линкот во слајдот но дали има некоја страна преку која можам да го симнам видеото и да го прикачам во презентацијата?
Фала однапред :)
Видеа можиш да спушташ од тука (внесваш линк од видеото на youtube и десно на стрелката) и после во powerpoint одиш insert/movies and sounds/movie from file за да го прикачиш видеото.

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Оригинално, тоа ако сам ја уклучиш креативната жичка и да спремиш нешто. :D
Парфем да ти одбира друг е зезнато, зашто не на сите ни се допаѓа ист мирис.
Купи и нешто ситно што ќе може да го искористи, капче, шал, ракавици, марама ... ко за времево. :)
супер совет...чудно е колку се радувате на мали работи,баш вакви какви што наведе...

Т

Триптико

Гостин
Прашањево ми дојде при пишување на пост и малку е "проблематично" неговото поставување овде :) но не ми се отвара цела тема, па да се изгубиме во преводот. Пред да ме нападнете за "мешање, преземање" правопис од др јазици, би сакал убаво да прочитате што прашувам. Дали во нашиот јазик има акцентски знак (надреден знам дека има и за .... не го бива, барем во случајов) и, ако нема како се потенцира одредена буква во специфични ситуации. Конкретно, прашањето би било: (некаков муабет за проблем и следува одговор) Тоа се решава во од. Вака напишано изгледа како грешка или како неписмен да го пишувал. Како да го означам "о" во "од" за да го добие значењето "во чекор со"?
Или, поедноставно, дали е правилно ставање ^ или ' над буквата, или има друго правило. Знам дека ѐ и ѝ се нешто сосем друго и нив не ги чепкам. Како да напишам "о" како нив?

Член од
4 мај 2014
Мислења
322
Поени од реакции
35
Некој што има македонска фан страна да споделе едно видео??
Повеке информации порака

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.876
Поени од реакции
1.633
Прашањево ми дојде при пишување на пост и малку е "проблематично" неговото поставување овде :) но не ми се отвара цела тема, па да се изгубиме во преводот. Пред да ме нападнете за "мешање, преземање" правопис од др јазици, би сакал убаво да прочитате што прашувам. Дали во нашиот јазик има акцентски знак (надреден знам дека има и за .... не го бива, барем во случајов) и, ако нема како се потенцира одредена буква во специфични ситуации. Конкретно, прашањето би било: (некаков муабет за проблем и следува одговор) Тоа се решава во од. Вака напишано изгледа како грешка или како неписмен да го пишувал. Како да го означам "о" во "од" за да го добие значењето "во чекор со"?
Или, поедноставно, дали е правилно ставање ^ или ' над буквата, или има друго правило. Знам дека ѐ и ѝ се нешто сосем друго и нив не ги чепкам. Како да напишам "о" како нив?
Мислам дека во овој случај може да си ставиш надреден знак на зборот кој сакаш да го потенцираш барај правопис исклучок за нафреден знак и акцентирање.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.604
Поени од реакции
15.409
јас знам ама сакам да знам,кој од вас знае, кој „комуниста“ ова го кажа?
„Да ми наредеше партијата и мајка ми ќе ја утепав“
( во врска со масовните и поединачни убиства во Македонија по 1945 год. а и самиот учесник во нив)

Phoenixx

The Last Pharaoh
Член од
9 ноември 2015
Мислења
788
Поени од реакции
956
u slucajot sto go navede sepak mislam nadreden znak se stava (`) dodeka pak akcentot igra uloga vo govorot ne vo pravopisot.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.364
Поени од реакции
26.412
( во врска со масовните и поединачни убиства во Македонија по 1945 год. а и самиот учесник во нив)
Зошто си го ставил комунист под наводници? Човекот си бил комунист и основоположник на нашето беспрекорно високо образование.

Т

Триптико

Гостин
@macko i @Phoenixx нема правило. Акцентски знак како таков не постоел. Она "о со повлака" било означување на должина на вокали (и тоа немаме). Правило нема. Сакаш ставај, сакаш не. ^ ова не, ама ' можело (ако сакаш). Којзнае како е точно.

Phoenixx

The Last Pharaoh
Член од
9 ноември 2015
Мислења
788
Поени од реакции
956
@macko i @Phoenixx нема правило. Акцентски знак како таков не постоел. Она "о со повлака" било означување на должина на вокали (и тоа немаме). Правило нема. Сакаш ставај, сакаш не. ^ ова не, ама ' можело (ако сакаш). Којзнае како е точно.
Epa da, striktno akcentski znak nema, posto maltene edinstven slucaj e ovoj, a za da go potenciras „od“ kako cekor a ne kako predlog kje stavis nadreden znak: (`) kolku da bide pojasno za citatelot bez razlika sto ne e pravilo.[DOUBLEPOST=1454212565][/DOUBLEPOST]Sakam da isprintam nesto na staklena casa, kade moze toa da se izvede? Polyesterday mi kazaa deka ne printaat..

Последно уредено:

UniqueM

dreamer
Член од
30 јули 2014
Мислења
71
Поени од реакции
20
Epa da, striktno akcentski znak nema, posto maltene edinstven slucaj e ovoj, a za da go potenciras „od“ kako cekor a ne kako predlog kje stavis nadreden znak: (`) kolku da bide pojasno za citatelot bez razlika sto ne e pravilo.[DOUBLEPOST=1454212565][/DOUBLEPOST]Sakam da isprintam nesto na staklena casa, kade moze toa da se izvede? Polyesterday mi kazaa deka ne printaat..

До сега по литературата, за примерот како што беше наведен се користел ^, односно " ôд" било напишано. Верувам дека и така е правилно.

Што се однесува до печатење на стаклена чаша, има кај зелен пазар, во кулата (ќе навлезеш малку од автобуската, следи го ѕидот на зградата и одма на првиот нејзин агол има клучара...е таму печатат по желба). Се надевам ќе се снајдеш, ако не, пиши ми лп да ти дадам контакт

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Ванчо??????????????????

Kajgana Shop

На врв Bottom