Сакам да зготвам: ... помош!

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Дали сте правеле риба пастрмка на скара и како ви се допаднала?
 
Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Kade da gi najdam receptite na Djimi Oliver kade prigotvuva jadenja za za cena od 2-3-4 funti gi gledav na tv ama sega sakam nesto i da isprobam
 
Член од
11 февруари 2009
Мислења
1.072
Поени од реакции
1.144
Член од
17 ноември 2012
Мислења
4.547
Поени од реакции
5.305
Дали може кај нас да се најде брашно тип 00 за пица и каде? А ако не може, која би била најдобра замена за истото од наши достапни брашна?
 
Член од
23 август 2013
Мислења
296
Поени од реакции
640
Дали може кај нас да се најде брашно тип 00 за пица и каде? А ако не може, која би била најдобра замена за истото од наши достапни брашна?
Мислам дека нема кај нас, а за замена викаат дека тип 400 е најблиску (Не сум пробала пица со тип 00 за да ја знам разликата).
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
2.702
Поени од реакции
6.755
Дали може кај нас да се најде брашно тип 00 за пица и каде? А ако не може, која би била најдобра замена за истото од наши достапни брашна?
Одамна не сум проверил, порано го имаше во Веро-Џамбо, италијанско. Види и во Деликатесот на Тинекс. Од нашите го користам Тетовското брашно, тип 400. Можеш малку да му додадеш и тип 500 или пченкарно
 

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.504
Дали може кај нас да се најде брашно тип 00 за пица и каде? А ако не може, која би била најдобра замена за истото од наши достапни брашна?
Оригиналната италијанска пица се прави со прашно тип 00, но кај нас премногу ретко се наоѓа. Можеш да разгледаш низ поголемиве маркети од типот Рамстор, Веро........, затоа што има некои шанси да го има и мислам дека ако го има, би требало да е на Дивела. Иначе како замена се смета нашето брашно тип 500, но во пракса најкористено е тип 400. Така да и да користиш само брашно тип 400 или мешавина од тип 400 и тип 500, пак би било колку толку добро како замена за тип 00. А и од друга страна, не е само брашното клучен фактор за добра пица:)
 
Последно уредено:
Член од
6 декември 2014
Мислења
97
Поени од реакции
6
Помош
Како мајками да го направе лепчето за бадник како шо треба,оти еве две години по ред кога го кршиме лепчето парата е на средината
 
Член од
8 октомври 2009
Мислења
753
Поени од реакции
356
Мајка ми кога прави колач со мак (семе од афион), макот останува некако тврд.
Дали некој знае некоја финта за да биде мек како во кифлите од продавница?
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
23.366
Поени од реакции
38.343
Kako da go napravam stekot zamrznat od stokomak ili kam da bide tender na juicy kako onoj vo mesari sto e mariniraniot? Sto stavaat vo nego? Jas probuvam so sol biber i da otstoi nekoj saat ali sepak ne mozam da go napravam takov.
 
Член од
4 јануари 2015
Мислења
1.151
Поени од реакции
512
Ќуфтиња?? Ама топчиња
 

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.504
Kako da go napravam stekot zamrznat od stokomak ili kam da bide tender na juicy kako onoj vo mesari sto e mariniraniot? Sto stavaat vo nego? Jas probuvam so sol biber i da otstoi nekoj saat ali sepak ne mozam da go napravam takov.
Намачкај го и со вегета и со сенф. Посебно сенфот ќе го омекне:)
 

Skorp

That guy...
Член од
30 јуни 2010
Мислења
1.173
Поени од реакции
2.112
Kako da go napravam stekot zamrznat od stokomak ili kam da bide tender na juicy kako onoj vo mesari sto e mariniraniot? Sto stavaat vo nego? Jas probuvam so sol biber i da otstoi nekoj saat ali sepak ne mozam da go napravam takov.

У месара го пумпаат со обична вода за да добијат + некој грам. Дома стај си го во маслиново масло, бибер, сол и други зачини по твој избор.
 
S

silmarillion

Гостин
Ќуфтиња?? Ама топчиња
Зависи какво месо сакаш али рецептурата е иста.

Пола кило месо мелено, супена лажица сол, супена лажица бибер, четврт шоља презла, малце оригано, малце магдонос и мешај (некој става и ситно сецкан кромид ама ја го избегавам).

Земи лажица за сладолед, и така ќе си имаш мерка сите да ти бидат исти. Ќе ги обликуваш со раце како топчиња.

Можеш да ги пржиш и да направиш лом, а можеш и на мрсна хартија да ги печеш во рерна (мој избор). Ако не си по готвењето купи си готова сос маринада подзагреј ја малце и тоа е тоа. Можеш да изреднаш и ситно пармезан врз ќофтињата или врз сосот по желба.
 

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.018
Поени од реакции
22.923
Треба да се лупат патлиџаните, кога се прават пржени пиперки и патлиџани?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom