Сакам да зготвам: ... помош!

  • Креатор на темата Креатор на темата Black Swan
  • Време на започнување Време на започнување
Дали сте правеле риба пастрмка на скара и како ви се допаднала?
 
Kade da gi najdam receptite na Djimi Oliver kade prigotvuva jadenja za za cena od 2-3-4 funti gi gledav na tv ama sega sakam nesto i da isprobam
 
Дали може кај нас да се најде брашно тип 00 за пица и каде? А ако не може, која би била најдобра замена за истото од наши достапни брашна?
 
Дали може кај нас да се најде брашно тип 00 за пица и каде? А ако не може, која би била најдобра замена за истото од наши достапни брашна?

Мислам дека нема кај нас, а за замена викаат дека тип 400 е најблиску (Не сум пробала пица со тип 00 за да ја знам разликата).
 
Дали може кај нас да се најде брашно тип 00 за пица и каде? А ако не може, која би била најдобра замена за истото од наши достапни брашна?
Одамна не сум проверил, порано го имаше во Веро-Џамбо, италијанско. Види и во Деликатесот на Тинекс. Од нашите го користам Тетовското брашно, тип 400. Можеш малку да му додадеш и тип 500 или пченкарно
 
Дали може кај нас да се најде брашно тип 00 за пица и каде? А ако не може, која би била најдобра замена за истото од наши достапни брашна?
Оригиналната италијанска пица се прави со прашно тип 00, но кај нас премногу ретко се наоѓа. Можеш да разгледаш низ поголемиве маркети од типот Рамстор, Веро........, затоа што има некои шанси да го има и мислам дека ако го има, би требало да е на Дивела. Иначе како замена се смета нашето брашно тип 500, но во пракса најкористено е тип 400. Така да и да користиш само брашно тип 400 или мешавина од тип 400 и тип 500, пак би било колку толку добро како замена за тип 00. А и од друга страна, не е само брашното клучен фактор за добра пица:)
 
Последно уредено:
Помош
Како мајками да го направе лепчето за бадник како шо треба,оти еве две години по ред кога го кршиме лепчето парата е на средината
 
Мајка ми кога прави колач со мак (семе од афион), макот останува некако тврд.
Дали некој знае некоја финта за да биде мек како во кифлите од продавница?
 
Kako da go napravam stekot zamrznat od stokomak ili kam da bide tender na juicy kako onoj vo mesari sto e mariniraniot? Sto stavaat vo nego? Jas probuvam so sol biber i da otstoi nekoj saat ali sepak ne mozam da go napravam takov.
 
Ќуфтиња?? Ама топчиња
 
Kako da go napravam stekot zamrznat od stokomak ili kam da bide tender na juicy kako onoj vo mesari sto e mariniraniot? Sto stavaat vo nego? Jas probuvam so sol biber i da otstoi nekoj saat ali sepak ne mozam da go napravam takov.
Намачкај го и со вегета и со сенф. Посебно сенфот ќе го омекне:)
 
Kako da go napravam stekot zamrznat od stokomak ili kam da bide tender na juicy kako onoj vo mesari sto e mariniraniot? Sto stavaat vo nego? Jas probuvam so sol biber i da otstoi nekoj saat ali sepak ne mozam da go napravam takov.


У месара го пумпаат со обична вода за да добијат + некој грам. Дома стај си го во маслиново масло, бибер, сол и други зачини по твој избор.
 
Ќуфтиња?? Ама топчиња

Зависи какво месо сакаш али рецептурата е иста.

Пола кило месо мелено, супена лажица сол, супена лажица бибер, четврт шоља презла, малце оригано, малце магдонос и мешај (некој става и ситно сецкан кромид ама ја го избегавам).

Земи лажица за сладолед, и така ќе си имаш мерка сите да ти бидат исти. Ќе ги обликуваш со раце како топчиња.

Можеш да ги пржиш и да направиш лом, а можеш и на мрсна хартија да ги печеш во рерна (мој избор). Ако не си по готвењето купи си готова сос маринада подзагреј ја малце и тоа е тоа. Можеш да изреднаш и ситно пармезан врз ќофтињата или врз сосот по желба.
 
Треба да се лупат патлиџаните, кога се прават пржени пиперки и патлиџани?
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom