СДСМ дали треба да се растури?

Ајанта

Македонка
Член од
21 декември 2008
Мислења
580
Поени од реакции
37
А бре тие одамна се пцовисани, ама ја држат вратата од фрижидерот затворена за ептен да не засмрди:nesvest:
Сериозно, ако исчистат 90% од актуелното раководство и ако соберат салам кадар, за 7-8 години можат да подзастанат на нога.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Со оглед дека на политичка сцена сдсм не може да си најде главата и не може дури ни кандидати да најде за трката на претседател а на локални избори листата на кандидати е старо-нова дали сметате дека е истрошена и треба да згасне како партија ?
Нејзините кадри се како да кажам политички неупотребливи и на јавноста веќе познати по своите гафови и скандали
А додека свежата крв бега од нив поради менталитетот кој налга да имаме партиска книшка од добитна партија кои они смаите ја имаат креирано ...

па што мислите?

Дефинитивно.
Со нивното тонење во гомна сакаат да ја повлечат и Македонија со нив.

Десетици СДСмовски експерти хараат по медиумите и го колнат Македонскиот народ зашто неке да си го смени името.

Мислам дека е време да видиме некоја друга опозиција, Македонска, која за разлика од оваа сега, нема да биде Анти-Македонски настроена.

Експертите на СДСМ не викаат КВАЗИМАКЕДОНЦИ

M

marsovka

Гостин
Дефинитивно.
Со нивното тонење во гомна сакаат да ја повлечат и Македонија со нив.

Десетици СДСмовски експерти хараат по медиумите и го колнат Македонскиот народ зашто неке да си го смени името.

Мислам дека е време да видиме некоја друга опозиција, Македонска, која за разлика од оваа сега, нема да биде Анти-Македонски настроена.

Експертите на СДСМ не викаат КВАЗИМАКЕДОНЦИ
vidi volku oni ne se anti-makedonski nastroeni туку алчни за пари и власт а мене не ми е јасно зошто бране го фура истиот филм кога се нафатира ептен па уште ли сака
Не го сваќам само пари за џабе ќе потроши по кампањи и анкети

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
vidi volku oni ne se anti-makedonski nastroeni туку алчни за пари и власт а мене не ми е јасно зошто бране го фура истиот филм кога се нафатира ептен па уште ли сака
Не го сваќам само пари за џабе ќе потроши по кампањи и анкети
Некој ги финансира од страна, за пари гзот ке си го дадат,
види им ги само изјавите

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
СДСМ не треба да се растури, туку мора сериозно да се среди, т.е. реформира и тоа на секое ниво.
По дефиниција власт без опозиција владее самобендисано и не внимава на своите потези.
Силната опозиција е коректив на власта, а со тоа ја прави и власта поквалитетна, попретпазлива, но и посовесна.
Ако СДСМ го снема, јас не гледам субјект кој би бил навистина сериозна опозиција.

Svetovid

Триглав
Член од
26 февруари 2006
Мислења
868
Поени од реакции
44
Ма какво растурање побогу.:nesvest:

Да се утепа тоа све....редом до последен.
Добро бе кој ви е тој ментален склоп комуњарски? Растурање не седесето не значи и крах на левичарската идеја во Македонија (ако некогаш и ја застапувале сдс таа идеја), а сачувај боже па некој да повикуваше на ликвидација на комуњарчињата. Него, не мислиш дека ако се распадне седесето од него можеби и ќе израсне нешо поквалитетно, а може и две асални да изникнат? Сега му е мајката за апдејтирани левичарски програми пријателе, ама твоите омилени дронови (а ми се чини ни ти самиот) немаат капацитет тоа да го сватат и остварат. Ќе се врати самоуправувањето ај вие... Ама не преку седесето и не прво во Македонија :pos2:

Член од
21 август 2008
Мислења
376
Поени од реакции
27
Па крајно време е да и направат фајронт на партијата секако е одамна мртва.Најверојатно овие избори ќе ја закопаат СДСМ...

Ако СДСМ го снема, јас не гледам субјект кој би бил навистина сериозна опозиција.
А СДСМ е сериозна одпозиција?Ништо сериозно нема на нашата политичка сцена:kesa:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
а кој ќе прави пуч?
гледаш некој таков?

најбитното ти беше во загради затоа го болдирав
Генералот во пензија Благоја Марковски,веќе се спрема.:smir:

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
kako be koj realen i samoubicana mali li se:)
А ти бе. Се шљепаш од тема на тема и пушташ бубачки со надеж дека ќе останеш неприметен.

И покрај тоа што се трудиш, морам да те разочарам и по втор пат:
- Не си смешен.
- Не си духовит.
- Ако имаш да ми реплицираш нешто на тема, реплицирај ми. Ако не (следи)
- Не се глупирај.
Или па глупирај се...твој избор.
Добро бе кој ви е тој ментален склоп комуњарски? Растурање не седесето не значи и крах на левичарската идеја во Македонија (ако некогаш и ја застапувале сдс таа идеја), а сачувај боже па некој да повикуваше на ликвидација на комуњарчињата. Него, не мислиш дека ако се распадне седесето од него можеби и ќе израсне нешо поквалитетно, а може и две асални да изникнат? Сега му е мајката за апдејтирани левичарски програми пријателе, ама твоите омилени дронови (а ми се чини ни ти самиот) немаат капацитет тоа да го сватат и остварат. Ќе се врати самоуправувањето ај вие... Ама не преку седесето и не прво во Македонија :pos2:
Така е Svetovid. Не ти спорам :toe: Само продолжи со вакви детални анализи, па можеби и како советник ќе те поканат на Бихаќка....кој знае.

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Би сакал (ако тоа е можно) конечно СДСМ да се реформира, да се модернизира (пред се кадровски, но и интелектуално) бидејќи предолго време ги гледаме истите фаци за кои досега единствена работа беше "греење" на фотељите.
На Бранко му измина времето, народот му даде не една, туку илјада и една можност за поправен, но за жал тој се прокоцка. СДСМ конечно треба да избере нов лидер и да се демократизира, а не да остане во стилот на Комунистичките партии (лидерот е секогаш во право).

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Се чудам зошто СДСМ не го предложи Ѓорѓе Иванов за сопствен кандидат,и онака потекнува од нивни блиски политички кругови,а и ДПМНЕ го немаат официјално кандидирано.:smir:

Б

Бат Елохим

Гостин
А што е сега СДС? на што личат бе ејјј!!
се надевам дека некогаш низ годините во македонија ќе има лева партија со национална свест! за таква со две раце ќе гласам....
за СДС никогаш не сум гласала а и нема да се деси никад!....
Замисли за Шема да треба да гласам ЦЦццц :nesvest: или Кондарко ејјјј.....нек се распаднат, што сакаат нека прават....

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Не, во никој случај не треба да се растури, ама ПОД ИТНО ДА СЕ РЕФОРМИРА, ДА СЕ ВНЕСЕ МЛАД, СВЕЖ, ИНТЕЛЕГЕНТЕН КАДАР. Или и ако го има тој кадар, да го пуштат да се пробие.
Разбирам дека таму отсекогаш поелитистички биле поставени работите, ама и во светот во сите елитистички партии има циркулација. Во СДСМ нема никаква циркулација, истите 6 души се вртат постојано околу врвот. Доколку се разбие тоа и се донесат надежни, напредни, млади, амбициозни луѓе и ја средат цакум пакум партијата, таман ќе си бидат.
Најпрвин, затоа што во моментов се опозиција, а опозицијата мора да биде јака, чак на моменти и повлијателна од позицијата, односно партијата на власт. Во некои држави опозициите се нарекуваат и “ влада во сенка“ од причина што имаат моќ да влијаат и да бидат критичари на владата, се разбира рационално, не маваат со камења во власта за секоја одлука.
Потоа, потребна е силна лева партија во Македонија. Да, да, знам дека се каша попара идеологиите, ама ... добро.:)

Како и да е, јас сметам дека на една политичка сцена најбитна е конкурентоста и анимозитетот меѓу партиите. Колку е поголема и поостра конкуренцијата (ама пазете зборам за квалитетна конкуренција на политичко, интелектуално и др. ниво.), толку ќе се зголемува и квалитетот на луѓе кои постојат на политичката сцена, а така ќе се подобри и општата ситуација во целата држава.

Вака...ништо...само се вртиме во маѓепсан круг.

Kajgana Shop

На врв Bottom