Сè за опаѓањето на косата - совети и искуства

Член од
22 септември 2010
Мислења
9
Поени од реакции
0
Јас сум нов на форумот со стар проблем со косата.Ми опаѓа на 17 годишна возраст и тоа скоро целосно,имав големи залистоци на предниот дел и проретчена коса во останатиот дел од скалпот,пред да ми опаѓа забележав дека имам претерано многу првут.Косата ми опаѓа во рок од две недели,а кај залистоците имав бели влакна кои си стоеја за украс,не растеа никако,забележав дека косата многу ми се мрси.Бев на дерматолог и ми даде некој шампони,спрејови,апчиња,но ништо не помагаше,бев кај др.Вајс,подобро да не одев,зедов Велформ,редовно го користев и пак ништо.Имам и кафени дамки 3 поголеми и некој поситни.Сакам да прашам дали можеби поради тоа што во пубертот се лачат повеќе мрснотии и поради тоа што постојано и ставав гел на косата во поголеми количини,дошло до преголеми мрснотии и опаѓање на косата?Дали тироидната жлезда или хормонален дисбаланс може да биде причина за лачење на премногу мрснотии на скалпот?Ве молам за мислење
 
Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Ке може ли нешто повеке за Alopecia Areata зошто мислам дека баш тоа моментално го имам и се нервирам бидејки не знам што да правам.
Однапред Благодарам.
Позбрав.
 

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Mr new, не сум сигурна колку ќе можам да ти помогнам, бидејќи ќе одговорам гледајќи од женска страна. Кај женските што лачат поголемо количество на тестостерон се јавуваат такви симптоми, опаѓање на косата (повеќе околу темето, отколку на слепоочниците), првут и масна коса и појава на кружни темни дамки околу вратот, под мишки, меѓу препоните и зад колената. Сето тоа може да упати на евентуална дисфункција на тиреоидата. Други симптоми можат да бидат хроничен замор и истоштеност, слабост во мускулите, нагло слабеење, гушење (односно тешко дишење), кршливи или нокти што лесно се лупат, срцебиење, тресење на рацете, топли бранови, несоница итн.

Не сакам да те паничам, можеби е друга причината, но најмногу ти пишав бидејќи ги спомна темните дамки што ти се појавиле. Така што мој совет би бил да не си губиш време со дерматолози, туку да си направиш хормонално испитување, или на ендокринологија или на патофиза, и плус да те видат на ехо.
Пак ќе спомнам, не сум сигурна за симптомите кај машките, но одејќи по некоја логика дека хормоните на штитната жлезда повеќе или помалку делуваат на ист начин, нема да биде на одмет еден хоронски статус.
 
Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
Finasterid произведен од локалните фармацевтски компании е 3-4 пати поевтин од Proscar или Propecia.
ceni.reglek.com.mk

od Wikipedia:
"In December 2008, the Swedish Medical Products agency concluded a safety investigation of Propecia and subsequently advised that the use of Propecia may result in irreversible sexual dysfunction. The Agency's updated safety information lists difficulty in obtaining an erection that persists indefinitely, even after the discontinuation of Propecia, as a possible side effect of the drug."

---------

Finasterid i Propecia e ist lek so razlicno ime i poradi vakvite predupreduvanja od medicinski istrazuvacki agencii tesko da se odluci nekoe masko da go zima lekov
 
Член од
22 октомври 2010
Мислења
47
Поени од реакции
2
Би сакал некој да искоментира за производ што се вика Ревивоген. Тоа што можев да го прочитам на www.revivogen.com и на други вебсајтови е дека станува збор за дхт-инхибитор кој се нанесува на скалпот и ги нема оние несакани ефекти што може да ги има Propecia. На форуми некои луѓе го сметаат за скам, некои за добар производ. Интересното е тоа што на www.hairlosstalk.com (вебстрана што некои од вас ја референцираа како добар извор на информации) Ревивоген го сметаат во редот со Propecia, што значи го рачунаат за производ кој функционира. Значи ме интересира што мислите за овој производ? Дали некој го користел или има некоја информација да ја сподели?

јас сум иначе во рана фаза на опаѓање на коса така што другите речиси и не забележуваат.

Поздрав
 
Член од
25 април 2005
Мислења
162
Поени од реакции
5
domazetovska: Prvo konsultiraj se so lekar po moznost ako imas srestva napravi go toa nadvor od drzavata sepak se raboti za 3 godishno dete. Tie lekovi sto ti gi spomnav ne se nameneti mislam za alopecia areta. Za ovoj problem za zal ne sum dovolno informiran.

Za drugite koj imaat alopecia. Sepak ostanuva the big 3 kako "najdobro" reshenie protiv opaganje na kosa predizvikano od hormonite. Vnimavajte ima mn preptarati na pazarot koj se na prirodna baza i tvrdat deka moze da pomognat pri opaganje na kosa predizvikano od hormoni Za zal od moeto dolgogodishno listanje na forumi od vakov tip ne naletav na nekoj koj e prezadovolen od priroden preparat, mislam deka ako imate areta ili nedostig na vitamini moze nekoj da pomognat. No pred da se reshite da potroshite pari informirate se ubavo.

Vo vrska so idnite tretmani seuste nema nesto novo. Interclyx koj pred nekoja godina bea vo Phase II za kloniranje na kosa i tvrdea deka do 2012 ke ja nudat ova usluga se veke out of business godinava gi kupi druga firma koja aktivno istrazuva kako da dojde do magicnata formula za kloniranje na kosa koe spored site teorii ke bide prviot vistinski izbor za da si go vratite so sigurnost sekoe vase izgubeno vlakno no za zal tesko toa da go docekame vo narednive 5 godini.

Histogen koj minatata godina na eden semirar objavija fotografii od nivniot magicen eliksir koj dade impresivni rezultati nema nisto novo sepak firmata ostanuva na svoeto deka do 2015 nivniot prozvod ke bide na pazarot do 2015 i ke bide najefikasen nacin od site sho gi imame vo momentot.

Follica nema nisto novo osven so go smenija menadzerot nema seuste informacii do kade odi nivnoto istrazuvanje.

Cosmo ovoj mesec objavija impresivni rezultati od nivniot topical anti androgen krem koj za kratok period od koristenje dade stvarno dobri rezultati, sepak seuste e vo rana faza i ako se odi vo red bi go imale ovoj proizvod na pazarot min 5 godini.

Za zal seuste naukata e nemokna da najde reshenie za problemot, nekoj se nervira nekoj koj prodava prirodni tretmani si gi polni dzepovite. Seuste veruvam deka do 2020 ke ispadne proizvod i tretmat pobezbeden i poefikasen od tie sto gi imame vo momentot.
 
Член од
9 ноември 2009
Мислења
325
Поени од реакции
56
Ме нервира веке ова следењево со препаратите за коса. Ми треба нешто што ке ме опорави зашто јас нема да издржам со коса до 2015 година. Затоа се повеке сум на мисла покрај со миноксидил да почнам и со пропециа, али имам страв. Друга опција ми е оние коса системи што ги читав на haiirloss, и на други страни.
Едно прашање кој шампон да го користам во комбинација со миноксидил. Дали алпецин можам, пошто го рекламираат, а и другар од поодамна ми збори дека е природен анти ДХТ. Ве молам за совет кој би бил најдобр шампон во комбинација со миноксидилот, а што го има на пазарот во Македонија
 
Член од
25 април 2005
Мислења
162
Поени од реакции
5
Ме нервира веке ова следењево со препаратите за коса. Ми треба нешто што ке ме опорави зашто јас нема да издржам со коса до 2015 година. Затоа се повеке сум на мисла покрај со миноксидил да почнам и со пропециа, али имам страв. Друга опција ми е оние коса системи што ги читав на haiirloss, и на други страни.
Едно прашање кој шампон да го користам во комбинација со миноксидил. Дали алпецин можам, пошто го рекламираат, а и другар од поодамна ми збори дека е природен анти ДХТ. Ве молам за совет кој би бил најдобр шампон во комбинација со миноксидилот, а што го има на пазарот во Македонија
Najdobar shampon vo kombinacija e Ketokonazol 1% od Alkoholid zaboraviv kako se vikase. Isto ima i rekolnazol (2% ketokonazol) ama mn e jak i go sushi skaplot. Nizoral (1% ketokonazol) e edinstven shapmon sho e verificiran i napraveni se nezavisni klinicni studii za negovata efikasnost. Kako negativen efekt na minoxidilot e prvutot vo ovoj slucaj nizoral pomaga mn no znae da go slusi i skalpot taka da ne stavaj mn od nego i kombiniraj go so obicen shampon.
 
Член од
9 ноември 2009
Мислења
325
Поени од реакции
56
Фала ти, и јас сум чул дека е добар, но од негде читав дека е неспоива комбинација со миноксидилот. Одам денес да си го купам. Само нормално нејвеке 3 пати неделно со него, а други денови ке комбинирам со друг шампон. Ке си земам и миноксидил 5 % и шампон со кетонозал 1 %. До пред некое време користев миноксидил 2 %, али очигледно тоа не дава резултати.
 
Р

~~РубинРед~~

Гостин
Јас го користам шампонот Рецепт за против опагање на косата,порано речиси секој ден мораше да забележам влакна во раката,а тоа е резултат на честото фарбање на косата и пеглање или пак од промена на времето.
Од кога го користам значително се промени.
Не сум забележала да ми опага.
 
Член од
20 октомври 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0
VeniVidiVic, ako seuste ja sledis temava , TE MOLAM da se vratis...makar i pod drug nick.....

Dimitar i drugite poiskusni, ve molam opisete gi detalno stranicnite efekti od Propecia....dali seksualnata zelba se gubi celosno, dali VOOPSTO ne postoi erekcija?
I dali celosno se gubat ovie stranicni efekti? Da ne ima negativni efekti vrz plodnosta? Posto procitav pogore deka se pojavuva poretka semena tecnost...

Pozdrav!

--- надополнето ---

i uste ova....ako koristam Propecia, dali so Viagra ke mozam da gi unistam stranicnite efekti - da imam zdrava erekcija? (ne mi sakal da se obrukam :pipi: )
 
Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Decki ke ve molam nesto poveke za Alopecia Areata, bidejki veke eden mesec koristam Neurobion (vitamin B1, B6, B12), sampon Rekonazol, gel Sinoderm, i mackam smesa od tolcen luk so cist alkohol po preporaka na dematolog i nema nikakvi rezultati. Zarista ne se najdeni, bakterija e isfrleno, i prepisaa na stres, Ako nekoj znae nesto Ve molam neka pise.
Odnapred blagodaram.
 

Bavarecot

Доле Влада !!!
Член од
4 март 2008
Мислења
2.813
Поени од реакции
358
VeniVidiVici беше легенда за темава.Широк спектар на знаење имаше и даваше одлични совети.

Многу викаат за тој шампонот Рецепт,баш ќе го пробам ама чисто сумњам на некој значителен ефект.
 
Член од
22 септември 2010
Мислења
9
Поени од реакции
0
Колку пари треба да издвојам за да направам испитување за тироидната жлезда и хормонален статус- со плави картони.Јас го имам проблемот со опаѓањето на косата многу одамна,но мислам дека прво што треба да се направи е да се направат вакви испитувања,Дали мрсната коса и првутот се знак за male pattern baldness или за хормонален дисбаланс и hyperthyroidism
 
Р

~~РубинРед~~

Гостин
Многу викаат за тој шампонот Рецепт,баш ќе го пробам ама чисто сумњам на некој значителен ефект.
Земи го,нема да зажалиш,јас обично давав по некоја лоша критика за речиси секој шампон но овој е лично испробан и можам да ти гарантирам со глава дека е одличен.Не си свесен колку многу имав проблеми со пагањето на косата,и кога еднаш ми го препорачаа тој(ретко ги слушам другите)оттогаш постојано го користам и значително ми се намалија тие проблеми.Влакно нема да испадне од мојата коса.
Секако тоа зависи и од твојата како ке реагира.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom