Сè за опаѓањето на косата - совети и искуства

Член од
9 ноември 2009
Мислења
326
Поени од реакции
56
И јас сум серизоно заинетресиран за пресадување или за користење на оние коса имплатанти. Имено користам кето шампон, пијам зелен чај, витамини а парелно користев и миноксидил 5% (пилфуд) два пати дневно. И пред тоа сум користел но еднаш дневно и тоа во кратки периоди. Она што сакам да го кажам дека после користење на миноксидил 5 % два пати дневно едно 1.5 месец прекинав со негова употреба. Причината беше тоа што читав на странските форуми да негови негативни нуспојави може да бидат зголемено растење на влакна на телото, задржување на вода во телото (појава на отечено лице) и забрзано стареење на кожата. Се надевам и верувам дека не се точни, но ова ме уплаши што знам може и ми дојде на психичка база па прекинав со неговата употреба. Со оглед на тоа што го користев 1.5 месец само по два пати дневно се надевав и немав некој резултати до сега, како не би имал натамошно опагање. Иначе читав дека после употребата паѓаат сите влакна што и е нормално, но јас мислам дека сеуште немав некој ефект од пилфудот така да нема што да ми падне. Инаку продолжувам со здрава исхрана со пиење на зелен чај, со поливање со чај од коприва па се надевам ке терам некое време вака односно ке немам некое интезивно опагање како би чекал подобро време да одам на пресадување или друго чаре. Па да ве прашам овде оние кој користеле 2 пати дневно миноксидил дали имале некоо нус ефект, да ми одговорат јас искрено паднав психички мислејки дека може да имам некој нус ефект а особено забрзано растење влакна (однсно брада). Исто така ме уплаши и она забрзано стареење на кожа што се надевам не е вистина. Ајде се надевам со добра дискусија и одгатнување на тоа дека миноксидлот има лоши нус ефекти ке почнам пак да го користам или пак може би и ке најдеме нештп подобро. Еве сега читам за Saw palmento кое викаат дека е природно не предизвикува негативни нус ефекти а го спречува ДХТ.

Член од
24 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
42
Abe mu porasna na nekoj nekoe vlakno plus ili kako sto gledam temava e samo za licni mislenja procitami od internet
Aleks batali caevite ne pomagat znacitelno nitu pak koristenje minoxidil bez dht bloker
barem kaj meie ne pomogna tuku ja vlosi sostojbata (mi jaa proretci poveke)I pprekinav so minoxidilot

Член од
9 ноември 2009
Мислења
326
Поени од реакции
56
Мите_јан
Јас искрено порано бев на миноксидил 2% али еднаш дневно, па после почнав со миноксидил 5% еднаш дневно, и некаде 2 месеца бев на миноксидил 5% два пати дневно али не приметив разлика, дури и косата ми се проретчуваше. Е сега да те прашам тебе кој ДХТ блокер го користиш и како ти е од како користиш ДХТ блокер. Дали си со пропециа или одиш со оние природните Saw palmento или па нешто друго си нашол. Ако не ти е тешко пиши што се користиш и дали имаш подобрувања на косата и дали случајно имаш некој негативни нус ефекти

Член од
24 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
42
Моментално ништо не користам баталив све бидејки не видов подобрување туку влошување
го користев тоа што ми беше во подписот напишано
негативни ефекти не осетив освен чешање на главата
едноставно сакав да ти кажам дека нема фајде само од миноксидилот и некој слаб блокер како што се чаевите (барем така мислам)
ако би користел би си земал ревивоген(ако имаш пари) или би одел на пропециа/проскар

Член од
9 ноември 2009
Мислења
326
Поени од реакции
56
Со оглед на тоа што си немал некое подобрување претпоставувам и немаш некое опагање, али ај да те прашам. Колку време како го остави миноксидилот и дали приметуваш зголемено опагање (пошто нели влакната кој израснале како резултат на миноксидилот опагаат после престанувањето) на влакна. Знаеш и јас оставив, но се плашам да не имам некое интезивно опагање, пошто на оваа коса ако имам интезивно опагање тоа значи шишање на нула.

Член од
24 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
42
пред да почнам да го користам немав некое интензивно опагање ама после користењето почнаа да пагаат влакна али продолжив со употребата. Нанесував редовно секој ден по 2 пати едно 3 месеца после тоа намалив на еднаш бидејки немав доволно време да го нанесувам двапати ... ама сепак продолжив
и ете после 5-6 месеци се погледнувам да видам дали има некое подобрување ама нема никакво туку изретчена ми е повеке така да почнува да ми се гледа скалпот
јас порано ставив слика каде шематски е претставено после прекинот на миноксидилот што се случува
сега многу јасно дека ке испагат тие влакна што се биле под дејство на миноксидилот ама после нив ке почнат да си растат нови по природен пат така да немаш грижи и се вракаш исто како пред да си користел ништо (само тој процес трае неколку месеци)

Член од
13 октомври 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Jas imam problem so kosata veke 10 godini od moja 20 godina. Mi opadna nezabelezano, mislam mi se proretci. Inaku jas i prethodno nekoja gusta kosa ama mi se proretci go gorniot del. Sto se nemam probano, od losioni, shamponi, prirodni maski i mozam samo da recam deka ja odrzuvav taa shto mi ostana ne uspeav da ja obnovam kako shto ja imav prethodno, veke gubam i nadez deka ke ja povratam. Sega samo sum vo borba da uspeam da ja zacuvam i ta shto ja imam. Eve sega ovoj po period zabelezav deka pak mi paga i vo panika sum. Momentalno koristam Fitoval i od nego sum najzadovolna, sum koristela i Recept i Nirel od koj voopshto ne sum zadovolna, poveke mi se mrseshe i koga mi e mrsna poveke mi paga.Pijam i vitamini pivski kvasec, sum piela i Merc tableti. Sum bila i na lekar, ama ovde izgleda nema merki shto mozat da gi prevzemat lekarite za da ni pomognat. edinstveno te prepracaat da go proverish fizickoto zdravje za da bidat iskluceni nekoi fizicki pricini za opaganje a lek nema da ti preporacaat. Ako nekoja ima ili imala vakov problem a uspeala da go reshi ili barem da si pomogne na nekoj nacin, neka pishe.

N

Nicky Santoro

Гостин
каков шампон да користам оти косава ми е најверојатно мн оштетена од лаков.значи не ми опаѓа фала богу али коренот е некако ко послаб и мн лесно може да скинам влакна..

Член од
19 јуни 2011
Мислења
15
Поени од реакции
0
Jas bi ve zamolila site onie koi imaat retka kosa (zenite) da mi pratat slika vo inbox.Znaci ne mi treba vaseto lice tuku samo sliki od kosata posebno delot kade sto vi e najretka uvabo od site strani slikano.Istrazuvame za iznaoganje na resenie za opaganje na kosata kaj zenite na prirodna baza, no treba da dokazeme deka i opaganjeto na kosata kaj zenite e seriozen problem i go ima se poveke.Bi ve zamolila site da mi pratat, veruvajte nekoi ke vi bidat mnogu blagodarni.ODNAPRED BLAGODARAM

MacedonianSun

herE I gO agaiN!
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.111
Поени од реакции
33
Имам 24 години и последните 2 години забележав како јас, така и сите други дека имам големо опаѓање/проретчување на косата. Проретчувањето ми е кај залистоците/фронтално и на темето значително ми е оретчена косата. Значи да кажам предвреме, дедо ми е ќелав, а други во семејството го немаат тој проблем.

Долго време, со години користев лак за коса, но еве немам користено повеќе од 6-7 месеци...Почнав косата да ја мијам со свински сапун, потоа со шампон од коприва и на крај користам чај од рузмарин за полевање.

Би сакал некој да ми предложи соодветен шампон за користење, дали тој да биде кето шампон или фитовал.
Во план сум да земам овие денови витамини Мерц, како и други медикаменти за овој проблем.

Е сега за лекарствата немам никакво познавање, кои би биле најдобри т.е. од кои има значителен напредок(забавување на опаѓањето)...
дали тоа да биде миноксидил, ревивоген, пропециа, какви блокери да користам и слично.
п.с. Дали да се острижам кратко двојка или тројка, дали би помогнало во зајакнувањето на косата.

Заради многуте мислења по темата и различни совети се побркав и не знам што да користам.

Ќе ве молам некој што има користено и е запознат повеќе со ова.

Благодарам.

Член од
24 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
42
Имам 24 години и последните 2 години забележав како јас, така и сите други дека имам големо опаѓање/проретчување на косата. Проретчувањето ми е кај залистоците/фронтално и на темето значително ми е оретчена косата. Значи да кажам предвреме, дедо ми е ќелав, а други во семејството го немаат тој проблем.

Долго време, со години користев лак за коса, но еве немам користено повеќе од 6-7 месеци...Почнав косата да ја мијам со свински сапун, потоа со шампон од коприва и на крај користам чај од рузмарин за полевање.

Би сакал некој да ми предложи соодветен шампон за користење, дали тој да биде кето шампон или фитовал.
Во план сум да земам овие денови витамини Мерц, како и други медикаменти за овој проблем.

Е сега за лекарствата немам никакво познавање, кои би биле најдобри т.е. од кои има значителен напредок(забавување на опаѓањето)...
дали тоа да биде миноксидил, ревивоген, пропециа, какви блокери да користам и слично.
п.с. Дали да се острижам кратко двојка или тројка, дали би помогнало во зајакнувањето на косата.

Заради многуте мислења по темата и различни совети се побркав и не знам што да користам.

Ќе ве молам некој што има користено и е запознат повеќе со ова.

Благодарам.
брат според мене овие ти се опциите
1. да се помириш со сето тоа и да си створиш нов имиж со кратка коса
2.да се залажуваш со македонско , словенски (балканскиве) шампони и таблети
3.да се посветиш на одржување на косата неколку години преку овие докажаните ама треба многу внимание не смееш да испушташ дози

инаку стрижењето секако би ти дошло добро бидејки од една страна колку пократко толку повеке не ти се приметуват проретченоста а од друга страна знаеш нели колку почесто го сечеш влакното толку побрзо расти ама само постоечките :) на оние места каде немаш коса ништо нема да се постигне

Член од
19 јуни 2011
Мислења
15
Поени од реакции
0
Jas bi ve zamolila site onie koi imaat retka kosa da mi pratat sliki vo inbox.Znaci ne mi treba vaseto lice tuku samo sliki od kosata posebno delot kade sto vi e najretka uvabo od site strani slikano.Istrazuvame za iznaoganje na resenie za opaganje na kosata na prirodna baza, no treba da dokazeme deka i opaganjeto na kosata kaj zenite e seriozen problem i go ima se poveke.Bi ve zamolila site da mi pratat, veruvajte nekoi ke vi bidat mnogu blagodarni.ODNAPRED BLAGODARAM​

Член од
24 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
42
Jas bi ve zamolila site onie koi imaat retka kosa da mi pratat sliki vo inbox.Znaci ne mi treba vaseto lice tuku samo sliki od kosata posebno delot kade sto vi e najretka uvabo od site strani slikano.Istrazuvame za iznaoganje na resenie za opaganje na kosata na prirodna baza, no treba da dokazeme deka i opaganjeto na kosata kaj zenite e seriozen problem i go ima se poveke.Bi ve zamolila site da mi pratat, veruvajte nekoi ke vi bidat mnogu blagodarni.ODNAPRED BLAGODARAM​
хехе што ке ви се лични слики кога на интернет ги има илијадници вистински примероци
само кој да бара
американците немат изнајдено лек а ние ке пронајдиме (уствари имат ):) некако не ми се уклапа

Член од
19 јуни 2011
Мислења
15
Поени од реакции
0
Normalno deka ima mnogu na internet, no toa e istrazuvacka rabota da se pomacime sami.Jas ne ziveam vo Makedonija, jas ziveam vo Germanija i da se poveke se nadevame deka lekot e pronajden i toa ke cini mnogu evtino zasto e na prirodna baza, no sepak treba da napravime testiranja za da vidime dali ke ima negativni efekti.Pozz

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
По што се гледа дали ќе ја изгубиш косата?

Kajgana Shop

На врв Bottom