Руфи Османи: Македонија Држава на два народа - Македонскиот и Албанскиот!?

Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
Значи овој амандман ,


AMANDMAN IV

1. Gra|anite na Republika Makedonija, Makedonskiot narod, kako i gra|anite koi `iveat vo nejzinite granici koi se del od albanskiot narod, turskiot narod, vla{kiot narod, srpskiot narod, romskiot narod, bo{wa~kiot narod i drugite, prezemaj}i ja odgovornosta za sega{nosta i idninata na nivnata tatkovina, svesni i blagodarni na svoite predci za `rtvite i posvetenosta vo nivnite zalo`bi i borba za sozdavawe samostojna i suverena dr`ava Makedonija ....

треба повторно да се смени и тоа според тебе треба да гласи-

Граѓаните на Република Македонија, македонците,албанците,турците,власите,србите,ромите,бошњаците преземајќи ја одговороста за сегашноста и иднината на нивната татковина.
Тука имаш проблем, дали македонците се македонци и дали албанците се македонци или би се чувствувале како македонци а тоа те води кон поделба па затоа...
Еј ги ди!!! Амандманска расправа на форум!:vozbud:
Прифаќам!!!

Одговорот е: Згрешка си!!!:smir:
Според логиката, здравиот разум и резон, веќе глобално потврдената формула за успешен модел на уредување на држава, па и мене тој амандман треба да гласи вака:
Македонија КАКО национална држава на Македонскиот народ суверенитетот го носат сите нејзини правно регулирани граѓани кои живеат во нејзините граници...

Продолжувањето би одело или вака (полабава дефиниција):
а се дел од албанскиот народ, турскиот народ, влашкиот народ, српскиот народ, ромскиот народ, бошњачкиот народ и другите

или вака (поцврста дефиниција):
со потекло од албанскиот народ, турскиот народ, влашкиот народ, српскиот народ, ромскиот народ, бошњачкиот народ и другите

...преземајќи ја одговороста за сегашноста и иднината на нивната татковина, почитувајќи ги културното и јазичното наследство на нивните предци...



1.Со сегашната преамбула албанците,турците,власите,србите,ромите имаат уставна основа за формирање покраина.
Ова повеќе би го дефинирал како намерно оставен простор заради постоењето на можноста за етничко манипулирање со населението. Со цел концентрацијата да биде повеќе на „етничките“ отколку на вистинските вредности кои го сочинуваат благодетниот живот.

2.Идејата на Руфи Османи ги подига албанците на повисоко ниво,државотворно,рамноправно со македонците оставајќи ги во позадина другите малцински народи.
Ова води кон можност за создавање на две федерални држави.
Идејата на г. Руфи Османи е да искористи веќе постоечка состојба за стекнување на што повеќе симпатизери и членови. Со мојот предлог нема потреба од „дигање на повисоко ниво“ бидејки сите жители се носители на суверенитетот. Нема „порамноправни и понерамноправни“ и затоа нема потреба од етничко манипулирање.
Патем, не постои повисоко ниво во една национална (Германија, Франција, Данска и др.) и мулткултурна држава (Австралија, Канада, САД и др.) од граѓанин, жител, носител на сувереноста, освен ако некој има неблагородни (благо речено), намери. Тогаш што и да кажеш нема да чини.

3. Јас сум за граѓаните на Република Македонија, преземајќи ја одговороста за сегашноста и иднината на нивната татковина, почитувајќи ги културното и јазичното наследство на нивните предци ...
Ова води кон рамноправна држава на сите граѓани без разлика на нивната етничка,верска припадност па кој сака, како си сака нека се чувствува и нека си ја чува културата,јазикот,традицијата итн.
Се согласувам со твојот предлог, одличен е, но сепак тука не се земаат во вид, да ги речеме, благо речено, специфичните услови кои ги имаме!!!
Тие „специфични услови“ директно негативно и тоа мошне сериозно влијаат врз две третини од нашето население. Тоа, мора да признаеш, е сериозна бројка од нашето население кое има проблем што генерира многу други проблеми исто така преку тој проблем се кочат и други поволни процеси и мора да се реши доколку се има барем грам здрав разум и искрени намери.

Со прогласување на Македонија како национална држава на македонскиот народ се решава проблемот на македонците, а со граѓанскиот концепт на уредување (сите се носители на сувереноста) се спречуваат можностите за „етничко“ манипулирање со населението заради туѓи интереси. Се запира или во најмала рака многу се отежнува одржувањето на оваа контролирана нестабилност која ја имаме што ни ги спречува вишите (реалните) цели.
 

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Се мисли на ова:
Македонија КАКО национална држава на македонците суверенитетот го носат сите нејзини правно регулирани граѓани.
Може да се вметнат и имињата на етникумите кои живеат како составен дел на државата за да не ве „асимилираме“, де.:smir:
Pak doagjame do momentot na ekskluzivitetot i prvenecot vo zaednickata kukja.

Pazi samo eden moment. Velis "ke bidat vmetnati iminjata na etnikumite koi ziveat kako sostaven del na drzavata" ( sto e sosem normalno i ne se protivam na toa.)
Ama, za makedoncite kako etnikum ne ke bide toa potrebno, neli? :)
Oti nim im e dovolno imeto na nacijata i drzavata za da bidat definirani.
Ete ti ja razlikata. Ete ti ja neramnopravnosta.
Ete ti pak pricina za karanici i nesoglasuvanja. :)

Zatoa jas baram na nekakov nacin evoluiranje na poimot makedonci/makedonska, i na toa sto se podrazbira pod toj poim.


Болд 1:
А кој тоа те тера или пак би те принудувал да се именуваш поинаку и со сегашниов систем на уредување?
Има некој, кажи, маме му...:duel:
Nikoj sega za sega.
No poentata bese deka i ako ete sega pocne sistemot da go pravi toa ( toa sto vo Grcija go pravea vo minatoto pa i sega) jas pak ne ke potkleknam pred toj predizvik, bidejki veke sum zrel, vozrasen, i sposoben da rasuduvam. Sto mozebi ne bi bilo slucaj so ponovite generacii ako bi ziveele vo takvi sistemi kade sto ke bidat uste od najranite godini pod silen pritisok na indoktrinacija. :toe:

Болд 2:
Веќе го имаме тој механизам и функционира, колку-толку. Всушност онолку колку им е потребно на политичарите во дадено време.
Затоа мојата идеа е многу подобра од онаа на г. Руфи Османи. Едноставно, излишни ќе бидат сите повикувања на етничко палење кога ти, како граѓанин (плаќач на данок) имаш право да те услужи „државата“ онака како што ти сакаш бидејки ти плаќаш и тоа без посебни етнички препукувања.
Da, apsolutno, toa i na eden od prethodnite postovi go napisav, so Ramkovniot ne se doveduva vo prasanje toj opstanok ( fintata so manjakot kaj Ramkovniot e na drugo mesto.... jas naj pre bi rekol nekonciznosta i toa sto ne e dovolno ekspliciten ). No nie veke tuka razgovarame za drug model, za drugo ureduvanje, za drugi vnatresni konstalacii, model vo koj ke nema veke etnicki partii i etc.... e pri takvo ureduvanje ke treba da se najde i vnese i toj mekanizam vo funksioniranjeto na sistemot i opstestvoto.


Болд 3:
Дај ми ти добронамерност со јасно дефинирани позиции (моето) за да можам конечно да се ослободам од стегите на етничкото манипулирање (руфиевото) и да се концентрирам на поубавиот живот.
Smetam deka ne za dzabe Rufi nekolku pati povtori deka sevo ova bi se slucuvalo najmalku posle 10 godini, otkako Makedonija ke vleze vo Nato i EU. Mislam jasna e zamislata na covekot zosto bi trebalo togas. Za da nema nekoi nesakani posledici po integritetot na drzavata, neli? :toe:



Ако ти не преземеш иницијатива, тогаш јас ќе го сторам тоа.



Поздрав:smir:
Slobodno. :smir:
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Zatoa jas baram na nekakov nacin evoluiranje na poimot makedonci/makedonska, i na toa sto se podrazbira pod toj poim.

Кварк: Што подразбираш под оваа реченица и на кој начин би го остварил тоа?

Ова го кажуваш почесто и мисам дека е интересно да се развие дискусија по оваа прашање...
 
Член од
12 октомври 2008
Мислења
1.945
Поени од реакции
89
Zatoa jas baram na nekakov nacin evoluiranje na poimot makedonci/makedonska, i na toa sto se podrazbira pod toj poim.

Кварк: Што подразбираш под оваа реченица и на кој начин би го остварил тоа?

Ова го кажуваш почесто и мисам дека е интересно да се развие дискусија по оваа прашање...
Со еволуирање на пимот македонци/македонски зар ние вистинските македонци не го губиме идентитетот?? Ако сите кои што живеат во Македонија се викаат Македонци, ние што ќе бидеме?
 
Член од
25 април 2009
Мислења
47
Поени од реакции
6
Ne gi dirajte belite mecki mozete smao da im ladite muda po Ohridskiot dogovor sto sea toa e toa :tv:
 
Член од
25 август 2008
Мислења
156
Поени од реакции
5
Zatoa jas baram na nekakov nacin evoluiranje na poimot makedonci/makedonska, i na toa sto se podrazbira pod toj poim.
Odi baraj zaedno so bugarite i grcite..sto podrazbira pod toj poim hehehe..ti ova seriozno ili??
A malcinstvo?? zapoznat si sto znachi toa?
 
Член од
18 јули 2008
Мислења
35
Поени од реакции
0
Абе јас таквите како тебе не ги нарекувам никако, не постојат, ти самиот си се „нарекуваш“ , со културата и образованието што го имаш.
Јас сум и антички исловенски и денешен и иден МАКЕДОНЕЦ.
А од тоа што го знам јас , барем 2% да знаеше ти , твојот живот ќе течеше во многу подруга насока :smir:.

Македонија Вечна! :oeoeoe:
makedonija vecna ali so koe zname ups jazik ili narod ,so koe ime i crkva :D ajbe ne tresi molim te treba da si sreken sto samo nie albancite ve priznavame i pak kontra nas serete daj malce misli so taa prazna glava :D
 
M

marsovka

Гостин
for the love of god
не барајте мењање на уставот и онака имате се според сите норми и прописи добиено

Остајте им ја онаа малце гордост останата на македонците
 
Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Две прашања се наметнуваат:

1) Дали нацијата главно ќе ја сочинува еден народ (како до сега) а другите помалку или повеќе се етнички малцинста (или национални ако се припадници на туѓи нации)

2) Дали нацијата ќе ја сочинуваат сите државјани во земјата кои доброволно решаваат да бидат припадници на истата без разлика на нивното етничко потекло, јазик и култура

Мене второто решение ми е долгорочно пореално и поприродно но верувам дека повеќето нема да се согласат.
 
Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
makedonija vecna ali so koe zname ups jazik ili narod ,so koe ime i crkva :D ajbe ne tresi molim te treba da si sreken sto samo nie albancite ve priznavame i pak kontra nas serete daj malce misli so taa prazna glava :D
Кој да те признае тебе па ти да признаваш, простаче мало. После сто години почнавте да евоцирате спомени од „италијанска идеа“ за некоја измислена голема албанија и сега ви е тешко оти вас никој никаде не ве сака. Ја разбирам вашата потреба од чувство за „дома“ ама на ваков начин нема да ја добиете во Македонија. И не чепкај таму каде не е за чепкање, добивте тоа што сакате не одете „преку леб и погача“ ми се чини ќе го кркате.
Сите вие перверзни и унаказани, националистички албанчиња,бугарчиња,србчиња и грчиња!

Знаме -:oeoeoe:ОВА,
Јазик на овој кој ти пишувам сега , а и ти ми се обраќаш на истиот „албанецу“.

Црква - во онаа која се крстам секој ден.
 
Член од
22 април 2009
Мислења
4
Поени од реакции
0
Sto sakate be Albanci? Tolkava drzava imate ama malce vi e a? Kako ne vi e sram da barate uste. Unistivte edna od najubavite zemji vo svetov, unistivte miroljubiv narod koj vi ponudi zasolniste pod svoite kuki, a vie sto napravivte?! Zabivte noz vo grb!!! Kako ne vi e sram posle se da se setate po ulici kako nisto da ne se desilo i da prodolzuvate da barate uste!!!!!!!!!! STO SAKATE BE?? OSTAVETE NA MIRA DA SI ZIVEEME VO NASATA ZEMJA MAKEDONIJA!!!!!!!!!!!! Ni Albanec, ni Grk, ni Bugarin, ni nezz koj drug nema da go smeni imeto na mojata tatkovina, ako treba ke platam so zivot ali toa nema da go dozvolam. Nema da dozvolam nekoj da mi ja unistuva i podeluva mojata zemja (zemja vo koja sum se rodila, sum proodela, sum pregovorila, zemja koja mojot pradedo se obide da ja obedini i plati so zivot), zemja na Makedoncite. Nikoj nema da mi go zeme nacionalnoto bogatstvo i nema nikoj da mi kazuva kako treba da ziveam. OVA E MOJA ZEMJA, AKO SAKATE DA ZIVEETE VO NEA KE ZIVEETE KAKO STO MOJATA DRZAVA NALAGA, A KOGA KE DOJDAM DA ZIVEAM VO ALBANIJA, GRCIJA ILI BUGARIJA KE ZIVEAM KAKO STO NALAGA TAA DRZAVA, VIE STE GOSTI VO OVAA ZEMJA, OVAA DRZAVA, PA BIDETE PRIMERNI GOSTI I MADRO MOCETE SI DODEKA USTE VI SE DAVA NESTO. BIDETE "PAMETNI" KAKO STO VELITE DEKA STE PA SVITKAJTE SI JA OPASKATA!!!!!!!!!!


i da, nema sto da se nametnuvaat prasanja. Ova e makedonski narod, makedonski jazik i makedonska crkava. Ako ne ti se dopaga aj gitla vo Albanija kaj ke si bides so tvojot narod, ke zboruvas albanski i ke veruvas vo svojata crkva. I ne tuku se pravite svetci deka samo vie Albancite ste ne priznavale. Samo edno nesto da vi kazam i bez vas ovaa zemja ke prezivee. Ako preziveala tolku godini niz vremevo, ke ve preziveeme i vas kako NISTO. Ne mi se pravite deka ste bogovi koga ne ste. Vie za ovaa zemja ste NIKOJ I NISTO, svatete go toa ednas za sekogas i svitkajte si ja opsakata kako sto kazav i bidete primerni gosti vo ovaa drzava.
 
Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Две прашања се наметнуваат:

1) Дали нацијата главно ќе ја сочинува еден народ (како до сега) а другите помалку или повеќе се етнички малцинста (или национални ако се припадници на туѓи нации)

2) Дали нацијата ќе ја сочинуваат сите државјани во земјата кои доброволно решаваат да бидат припадници на истата без разлика на нивното етничко потекло, јазик и култура

Мене второто решение ми е долгорочно пореално и поприродно но верувам дека повеќето нема да се согласат.
Второто и само второто е вистинското решение. Само што со второто, македонците мислат дека губат. Ама нејсе, досега ептен добиваа, па не сакаме да почнат да губат нали?? Чунки ете и Бојана доле, со живот ќе платела само име да не се менува. Ако треба и за партија ќе гласа, ама име не менува!

Sto sakate be Albanci?

STO SAKATE BE?? OSTAVETE NA MIRA DA SI ZIVEEME VO NASATA ZEMJA MAKEDONIJA!!!!!!!!!!!!


Ako ne ti se dopaga aj gitla vo Albanija kaj ke si bides so tvojot narod, ke zboruvas albanski i ke veruvas vo svojata crkva. I ne tuku se pravite svetci deka samo vie Albancite ste ne priznavale. Samo edno nesto da vi kazam i bez vas ovaa zemja ke prezivee. Ako preziveala tolku godini niz vremevo, ke ve preziveeme i vas kako NISTO. Ne mi se pravite deka ste bogovi koga ne ste. Vie za ovaa zemja ste NIKOJ I NISTO, svatete go toa ednas za sekogas i svitkajte si ja opsakata kako sto kazav i bidete primerni gosti vo ovaa drzava.
Противпропаганда, појасно ти е сега на што циља Руфи Османи? :):)

Нејзина била Македонија, и ничија друга затоа и ќе не бркала во Албанија, да си зборам албански, дека тука строго македонски е дозволено. Спомнувавме нешто асимилација на култура нели?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom