http://www.h-alter.org/vijesti/europa-regija/tieger-srbi-su-protjerani-odlukom-tudjmana-i-suska
http://www.novossti.com/2011/04/cilj-pothvata-–-protjerivanje-srba/
http://www.datafilehost.com/download-953e595b.html
http://www.youtube.com/watch?v=GgscZKgXk3Q
http://www1.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/15/015273601/pismo-generala-aleksandra-luzon.html?0
http://en.wikipedia.org/wiki/Catholic_clergy_involvement_with_the_Ustaše
Бато еве ти па читај и разбијај митова, најди ми ти сега некои планови за евакуација тука ти се има се добро објаснето за каква евакуација станува збор со бомбардирање на цивилни цели, јас сега да дојдам со ловџиска и да ти пукам во прозор што као ке седиш дома а ти да си ненаоружан, друга работа најди ми ти докази куде су четници правиле исти злочини како усташе, такој да замолија би те повише да читаш од колко да пишуеш глупости без везе, исто такој имаш га туј и писмо од некога си генерала до мусолинија, како у масакр на срби учествуев и римокатолички свештеници!
Ај прво ќе почнам со плановите за евакуација.Скенерот ми испадна поебан,па ќе морам рачно сега да ти куцам документите да ги препишувам.Имам доста примери од документација од Република Српска Крајина и хашки судења.
Само ќе ти препишам делови од 2-3 документи бидејќи ги има премногу,само првите неколку.
Првиот документ каде што се планираат евакуациите уште пред да почнат хрватските воени активности е од 27 јануари 1993.Во него некоја си фирма аутотранспорт Бенковац се спомнува.Прво изгледа плановите почнуваат од Бенковац.
Kriznom štabu SO Benkovac.
Plan evakuacije civilnog stanovništva
Autotransport ima na raspolaganju u Benkovcu 6 autobusa, koji su stalno dežurni sa vozačima i to :
10-294 vozač Bahić Novica tel. 81-688
10-282 vozač Uzelac Dušan ......
Да не го препишувам целиот документ..... понатаму се наведуваат сите возачи кои се на дежурство и нивните замени.Даден е целосен план кој автобус каде ќе се чека за евакуација, 1 пред аптеката, 2 кај некој објект Барица, 1 кај домот на милицијата и 2 на автобуската.
Се наведува капацитетот на секој автобус и колку гориво има (сите по 100 литри) и за колку километри ќе може да премине со тоа гориво (проценуваат 200-300 км).Има и дел во кој што ако не стигнат овие автобуси, може уште 3 од околните села да се стават на располагање.
Втор..... 18.02.1993 .....овој документ е означен како војна тајна и строго поверливо.Ова е доставено до сите воени единици.
Komanda 31 pbr.
str. POV. br 367-1
18.02.1993 god.
Plan evakuacije dostavlja - Komandi SVIH RJ
U cilju obaveštavanja porodica vojnih obveznika koji se nalaze u Vašim RJ, dostavljamo vam plan evakuacije MO Odeljenja - Petrinja. str. pov. br 02-156/93
Dostavljeni plan evakuacije koji se nalazi u prilogu ovog akta dobro proučite i obavestite vojne obveznike koje se nalaze u vašoj RJ,a u cilu pravovremenog izveštavanja članova njihovih porodica.
Ova aktivnost je neophodna da u slučaju početka borbenih dejstava izbegnemo paniku između civilnog stanovništva i pomognemo organima civilne zaštite u izvršenju zadatka vezano za evakuaciju civilnog stanovništva.
Nakon izvršenog informisanja pismeno izvestiti Komandu 31 pbr (скратеница за пешадиска бригада) o izveršenoj realizaciji ovog naređenja. Za realizaciju ovog naređenja lično su mi odgovorni Komandanti - komandiri jedinica.
Za komandant major Gruborović Nikola
3 ова е доста долг документ,односно самиот план за евакуација од министерството за одбрана на РСК,одделението во Петриње штабот за цивилна заштита.....
Во него се деталните планови за евакуација,многу е долго....се однесува најмногу на реонот на Петриње.
Februar 1993
Vojno bezbednosna situacija : Napadom hrvatskih oružanih snaga na teritorije pod zaštitom UNPROFOR-a, odnosno Republiku Srpsku Krajinu,naš narod je doveden u vrlo tešku situaciju da brani svoju slobodu od višestruko jačeg neprijatelja.Postoji realna opasnost od prodora neprijateljskih snaga na slobodno područje Banije, a osnovna pretpostavka za to je napad hrvatskih snaga na južni dio RSK, te stalno nago,ilavanje snaga hrvatske vojske na granicama Republike Srpske Krajine.......itd. itd. itd. ја опишуваат углавном целата ситуација до тогаш............. даље иде
Zbog napred navedene situacije Štab CZ (civilna zaštita) opštine Petrinja odlučio je, u saradnji sa svim drugim subjektima na područje opštine Petrinja, izraditi plan evakuacije stanovništva iz grada Petrinje ukoliko bi došlo do nepoželjnih prodora hrvatske vojske prema gradu.
Evakuacija stanovništva je planska i organizovana akcija premještanja stanovništva sa ugroženog područja na manje ugroženo područje.Evakuacija se mora provesti i odvijati sa tačno utvrđenim ciljem i pod određenim okolnostima, pri čemu se koriste sva raspoloživa sredstva.
Да не должам понатаму,како воој погоре документ имам примерок за повеќето од општините и градовите во РСК.Понатаму следуваат убаво разработени планови кој кога,каде и како ќе трга.Во кој правец ќе се движат, кои ќе возат.........испланирано се до последен детаљ.Има и документи во кој се планира и евакуација на целата документација на РСК вклучувајќи и матични и имотни листови на населението.
Има и документ во кој 7 дена пред Олујата се наредува перманентно дежурство и целосна подготвеност за евакуација во секој момент.Наредбата датира уште од 29.07.1995.
Реков има разлика помеѓу некој да ти пука на тебе и да те протерува на сила од дома и не чепнат да си избегаш.Овде имаме ситуација каде што целото население е спремно на евакуација чим дојде до било какви борбени дејствија,без разлика на исходот од истите.Хрватската војска 95 влезе во празни градови.Книн на пример има 80-90% од зградите неоштетени,тоа значи дека цивилните објекти не биле цел на напади и дека оштетените се колатерална штета.Сега друга работа е што би било ако останеле во тој период има доста случаи на лични одмазни на многу протерани хрвати повратници.Арно ама тоа се индивидуални дела кои во одреден дел и се процесуирани и покасно казнети.
Сепак целосна амнестија за сите борци на РСК и учесници во побуната одма после војната и обнова на сите куќи од страна на државата зборуват за некои други намери.Ако сакале да ги протераат никој немаше да добие амнестија,нешто што хрватската влада им даде на сите срби.Немаше и куќите да им ги реновира.......
Уствари Питер Галбрајт на судењето на Милошевиќ има многу добо кажано.Ова е извадок од судењето,на српски ми е напишано сведочењето.
Rekao sam da Hrvati nisu učestvovali u etničkom čišćenju u Krajini,ali da je ovde sa njihove strane došlo do ozbiljnih zloupotreba i kršenja ljudskih prava.Poanta je bila u tome, da je tamo na delu bilo etničko čišćenje kad su snage, paravojska, ušle u grad.Imali podršku vojske, terorisali stanovništvo, počinili ubistva, silovanja i prisilili stanovništvo da ode.U ovom slučaju, stanovništvo jeste otišlo pre nego što su Hrvati stigli, verovatno zbog opravdanog straha.Bilo kako bilo,oni nisu bili tamo u tom trenutku kad su Hrvati došli,dakle, to nije bilo etničko čišćenje.Analogija je možda sledeća, vi možda uđete u jednu prostoriju sa namerom da počinite ubistvo,ali osoba koju ste nameravali da ubijete nije unutra,ona je otišla.Sama vaša namera ne predstavlja krivično delo.
Убаво кажано,етничко чистење би било да дошол некој,да ги убива,да ги присилува на бегање,да пука по нив, да силува и пљачка,но тоа не се случило.Српското население бега од таму организирано неколку дена пред да влезе хрватската војска.Никако нема оправдување за одредени кршења на човекови права, за убиства од одмазда, за покасно и грабеж на дел од имотите,но главната поента е србите не се насилно протерани од таму.Ние можеме да претпоставуваме што би било кад би било и што би се случило ако останале,но ете си собрале парталите пред тоа.Не можеш бегалците од крајина да ги третираш како жртви на етничко чистење и геноцид,можеш само како обични бегалци кои побегнале од воени десјтвувања.
За четниците во втората светска војна имам уште еден ваков долг пост.Само цитирај ме бидејќи нема да ми прими ова затоа што ќе се спојат и ќе биде премногу долг постот.