Русија ја сака Србија во својот воен сојуз

Беркут

Мрчатор
Член од
12 април 2010
Мислења
10.033
Поени од реакции
14.965
Значи Русија не може да ги одбрани своите интереси. Гледај ја Куба во што личи , а само замислувам како ќе личеа ако не се вмешаа русите и не ги уништеа и нив како и сите останати.
Куба да не беше СССР денес ќе беше нешто слично на Ирак, Авганистан, Либија.
ГДПто по глава на жител им е (спремај се за бројката) : 52 место во светот
Не е страшно нели , одма позади Литванија, еееј Литванија а.
И Луксембург има подобра стандард од Русија ама нема сила да заземе село на соседна држава
На пример во Македонија и младо и старо знае кој е амбасадор на САД.
Ама за амбасадор на Русија , жити се дека нити знам на која буква му почнува името или како изгледа. Еве , ти се колнам.
Влијание на медиумите. Дали си го видел амбасадорот на РосФед да ти кажува што да правиш? Ги даваат секогаш на телевизија додека с*рат што било најдобро за нас. Глуп да си, ќе го знаеш нивното име.
А Русија да не е хомогена на етнички план ?
Според најновиот попис наводно 80% се руси.
Но реално дали се толку , се зборува за над 20 милиони муслимани кои имаат повисок наталитет од русите.
А за разлика од Путин кој создава руска православна држава , во САД сите се еднакви , еднанставно они ја имаат поставено државата како еден колач кој на сите им припаѓа и во кој за сите има место во масата.
А Русија со поставувањето на државата само на русите и само на православните , предизвикува нетрпеливост а понатаму и можни дестабилизации.
Нема етнички чиста држава, па ни Русија, ни САД, ни Македонија, ни Албанија. Во САД сите се еднакви? Кју Клукс Клан, исламофобија... Ако тое е еднаквост тогаш браво.
овој дардан од што толку ги сака американциве дури и америчко знаме има на аватар... па богами и во право е... и мене некој да ми даде на поклон држава и ја би веел негово знаме :)
(y)
п.с дардан кој ти беше претходно на аватар буш или клинтон? не ми текнува...
му беа претседатели на Албанија и САП КиМ
Русија е слепо црево и ништо друго, немојте да заборaвите дека руски војници имаше во Косово за време на НАТО бомбардирањата во Србија и Косово,но после како глувци избегаа назад во Русија..
Се повлекоа затоа што не сакаа да бидат одговорни за Косово (за тоа што е денес). Плус имаа војна во чеченија. Не сакаа да бидат дел од измамата ослободување на косово заедно со западот.
Да те потсетам Аеродромот во Приштина во чии раце беше?
Проблемот е дека нашите политичари се неспособни корумпирани будали кои гледаат само како да украдат за себе.Америка за разлика од Русија е многу поверен сојузник.
Поверен сојузник? САД ги поддржуваше ВС на Македонија во 2001ва, а на терен ги учеше планинарите да војуваат и ги снабдуваше со помош. Додека Украина и Македонија застанаа на страната на Македонија. Од таму се купуваше оружје.
Додека САД забрани испорака на тешко оружје за Македонија.
Паа ти види кој ти е поверен сојузник.
Расмунсен: Грузија ќе влезе во НАТО и ниту една земја нема право да се меша во одлуките на Алијансата

http://a1on.mk/wordpress/archives/33007

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/svet/rasmunsen-gruzija-ke-vleze-vo-nato-i-nitu-edna-zemja-nema-pravo-da-se-mesha-vo-odlukite

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=792369AE2A2D294B905646A33FC1581D

Да видиме Русија како ќе реагира? Јас мислам дека нема да реагира, затоа што овој пат пораката е многу силна од страна на НАТО..
грузија има нерешен територијален статус, нема контрола врз Абхазија и Јужна Осетија. Може да влезе доколку се откаже од нив.
 
Член од
16 декември 2009
Мислења
1.317
Поени од реакции
1.159
Мислам дека Бжежински има речено,дека полошо од тоа да бидеш американски непријател е тоа да бидеш американски пријател.
Ова требаше да го знаат албанезиве,пред да ја почнат нивнава фашистичка идеологија.
Сега е веќе доцна за нив,никој од нас нема да има разбирање и милост за последиците што ќе ги сносат во иднина.
 

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
[quote="Human, post: 5293644, member: 34407"
Воениот буџет не одредува кој ќе биде победник во војна.
Воената бројчаност исто така.

Нуклеарно оружје никогаш не имало надвор од Руска контрола.

Овие бројкиве од кај ги изваде?

Ако зборуваме онака бесцелно, тогаш Русија за 10 минути може да ја направи Америка пепел. И сега, каква е таа моќ на 7 пати поголемиот буџет и на 700000 воени бази во светот?[/quote]


Те молам немој да тресеш глупости ! Нуклеарното оружје точно не било никогаш надвор од Русија АМА РУСКОТО НУКЛЕАРНО НАОРУЖУВАЊЕ !!! ако не веруваш гуглај на нет и ќе видиш немам намера да те учим Географија и Историја... и викаш Америка пепел ќе биде,они знаеш чекаат СССР да ги напрае пепел.Нивните тогашни 35.000 нуклеарни ракети беа за снимање на Акционен филм во Холивуд,те молам дај ми да видим кој филм е тој толку нуклеарен..............

Воениот буџет не одредува кој ќе биде победник во војна.
Воената бројчаност исто така.

Не одредува !?!?!?!?!? епа ајде тогаш еве Кина има 50 милиона пати поголем и држевен и воен буџет од нас и Армија што се брои во милиони а нашата 10 илјади и значи може да ги згазиме ??????

А тие бројки сум ги слушнал од еден познат српски Воен Аналитичар се вика Мирослав Лазански,ако ти мислиш дека си попаметен и знаеш повеќе од него тогаш што има уште да зборам...:facepalm:

И доста веќе Русија била на Куба.. бил Советскот Сојуз а не Русија,они немаат пристат до таму исто како да кажеш дека СФРЈ била Србија.ти очигледно намерно или не намерно не ги броеш тие 19 или колку се други држави од СССР...
 

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.823
Поени од реакции
6.346
http://www.h-alter.org/vijesti/europa-regija/tieger-srbi-su-protjerani-odlukom-tudjmana-i-suska
http://www.novossti.com/2011/04/cilj-pothvata-–-protjerivanje-srba/
http://www.datafilehost.com/download-953e595b.html
http://www.youtube.com/watch?v=GgscZKgXk3Q
http://www1.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/15/015273601/pismo-generala-aleksandra-luzon.html?0
http://en.wikipedia.org/wiki/Catholic_clergy_involvement_with_the_Ustaše
Бато еве ти па читај и разбијај митова, најди ми ти сега некои планови за евакуација тука ти се има се добро објаснето за каква евакуација станува збор со бомбардирање на цивилни цели, јас сега да дојдам со ловџиска и да ти пукам во прозор што као ке седиш дома а ти да си ненаоружан, друга работа најди ми ти докази куде су четници правиле исти злочини како усташе, такој да замолија би те повише да читаш од колко да пишуеш глупости без везе, исто такој имаш га туј и писмо од некога си генерала до мусолинија, како у масакр на срби учествуев и римокатолички свештеници!
Ај прво ќе почнам со плановите за евакуација.Скенерот ми испадна поебан,па ќе морам рачно сега да ти куцам документите да ги препишувам.Имам доста примери од документација од Република Српска Крајина и хашки судења.
Само ќе ти препишам делови од 2-3 документи бидејќи ги има премногу,само првите неколку.

Првиот документ каде што се планираат евакуациите уште пред да почнат хрватските воени активности е од 27 јануари 1993.Во него некоја си фирма аутотранспорт Бенковац се спомнува.Прво изгледа плановите почнуваат од Бенковац.

Kriznom štabu SO Benkovac.
Plan evakuacije civilnog stanovništva

Autotransport ima na raspolaganju u Benkovcu 6 autobusa, koji su stalno dežurni sa vozačima i to :

10-294 vozač Bahić Novica tel. 81-688
10-282 vozač Uzelac Dušan ......

Да не го препишувам целиот документ..... понатаму се наведуваат сите возачи кои се на дежурство и нивните замени.Даден е целосен план кој автобус каде ќе се чека за евакуација, 1 пред аптеката, 2 кај некој објект Барица, 1 кај домот на милицијата и 2 на автобуската.
Се наведува капацитетот на секој автобус и колку гориво има (сите по 100 литри) и за колку километри ќе може да премине со тоа гориво (проценуваат 200-300 км).Има и дел во кој што ако не стигнат овие автобуси, може уште 3 од околните села да се стават на располагање.

Втор..... 18.02.1993 .....овој документ е означен како војна тајна и строго поверливо.Ова е доставено до сите воени единици.

Komanda 31 pbr.
str. POV. br 367-1
18.02.1993 god.

Plan evakuacije dostavlja - Komandi SVIH RJ

U cilju obaveštavanja porodica vojnih obveznika koji se nalaze u Vašim RJ, dostavljamo vam plan evakuacije MO Odeljenja - Petrinja. str. pov. br 02-156/93
Dostavljeni plan evakuacije koji se nalazi u prilogu ovog akta dobro proučite i obavestite vojne obveznike koje se nalaze u vašoj RJ,a u cilu pravovremenog izveštavanja članova njihovih porodica.
Ova aktivnost je neophodna da u slučaju početka borbenih dejstava izbegnemo paniku između civilnog stanovništva i pomognemo organima civilne zaštite u izvršenju zadatka vezano za evakuaciju civilnog stanovništva.
Nakon izvršenog informisanja pismeno izvestiti Komandu 31 pbr (скратеница за пешадиска бригада) o izveršenoj realizaciji ovog naređenja. Za realizaciju ovog naređenja lično su mi odgovorni Komandanti - komandiri jedinica.

Za komandant major Gruborović Nikola

3 ова е доста долг документ,односно самиот план за евакуација од министерството за одбрана на РСК,одделението во Петриње штабот за цивилна заштита.....
Во него се деталните планови за евакуација,многу е долго....се однесува најмногу на реонот на Петриње.

Februar 1993
Vojno bezbednosna situacija : Napadom hrvatskih oružanih snaga na teritorije pod zaštitom UNPROFOR-a, odnosno Republiku Srpsku Krajinu,naš narod je doveden u vrlo tešku situaciju da brani svoju slobodu od višestruko jačeg neprijatelja.Postoji realna opasnost od prodora neprijateljskih snaga na slobodno područje Banije, a osnovna pretpostavka za to je napad hrvatskih snaga na južni dio RSK, te stalno nago,ilavanje snaga hrvatske vojske na granicama Republike Srpske Krajine.......itd. itd. itd. ја опишуваат углавном целата ситуација до тогаш............. даље иде
Zbog napred navedene situacije Štab CZ (civilna zaštita) opštine Petrinja odlučio je, u saradnji sa svim drugim subjektima na područje opštine Petrinja, izraditi plan evakuacije stanovništva iz grada Petrinje ukoliko bi došlo do nepoželjnih prodora hrvatske vojske prema gradu.
Evakuacija stanovništva je planska i organizovana akcija premještanja stanovništva sa ugroženog područja na manje ugroženo područje.Evakuacija se mora provesti i odvijati sa tačno utvrđenim ciljem i pod određenim okolnostima, pri čemu se koriste sva raspoloživa sredstva.

Да не должам понатаму,како воој погоре документ имам примерок за повеќето од општините и градовите во РСК.Понатаму следуваат убаво разработени планови кој кога,каде и како ќе трга.Во кој правец ќе се движат, кои ќе возат.........испланирано се до последен детаљ.Има и документи во кој се планира и евакуација на целата документација на РСК вклучувајќи и матични и имотни листови на населението.
Има и документ во кој 7 дена пред Олујата се наредува перманентно дежурство и целосна подготвеност за евакуација во секој момент.Наредбата датира уште од 29.07.1995.

Реков има разлика помеѓу некој да ти пука на тебе и да те протерува на сила од дома и не чепнат да си избегаш.Овде имаме ситуација каде што целото население е спремно на евакуација чим дојде до било какви борбени дејствија,без разлика на исходот од истите.Хрватската војска 95 влезе во празни градови.Книн на пример има 80-90% од зградите неоштетени,тоа значи дека цивилните објекти не биле цел на напади и дека оштетените се колатерална штета.Сега друга работа е што би било ако останеле во тој период има доста случаи на лични одмазни на многу протерани хрвати повратници.Арно ама тоа се индивидуални дела кои во одреден дел и се процесуирани и покасно казнети.
Сепак целосна амнестија за сите борци на РСК и учесници во побуната одма после војната и обнова на сите куќи од страна на државата зборуват за некои други намери.Ако сакале да ги протераат никој немаше да добие амнестија,нешто што хрватската влада им даде на сите срби.Немаше и куќите да им ги реновира.......

Уствари Питер Галбрајт на судењето на Милошевиќ има многу добо кажано.Ова е извадок од судењето,на српски ми е напишано сведочењето.
Rekao sam da Hrvati nisu učestvovali u etničkom čišćenju u Krajini,ali da je ovde sa njihove strane došlo do ozbiljnih zloupotreba i kršenja ljudskih prava.Poanta je bila u tome, da je tamo na delu bilo etničko čišćenje kad su snage, paravojska, ušle u grad.Imali podršku vojske, terorisali stanovništvo, počinili ubistva, silovanja i prisilili stanovništvo da ode.U ovom slučaju, stanovništvo jeste otišlo pre nego što su Hrvati stigli, verovatno zbog opravdanog straha.Bilo kako bilo,oni nisu bili tamo u tom trenutku kad su Hrvati došli,dakle, to nije bilo etničko čišćenje.Analogija je možda sledeća, vi možda uđete u jednu prostoriju sa namerom da počinite ubistvo,ali osoba koju ste nameravali da ubijete nije unutra,ona je otišla.Sama vaša namera ne predstavlja krivično delo.

Убаво кажано,етничко чистење би било да дошол некој,да ги убива,да ги присилува на бегање,да пука по нив, да силува и пљачка,но тоа не се случило.Српското население бега од таму организирано неколку дена пред да влезе хрватската војска.Никако нема оправдување за одредени кршења на човекови права, за убиства од одмазда, за покасно и грабеж на дел од имотите,но главната поента е србите не се насилно протерани од таму.Ние можеме да претпоставуваме што би било кад би било и што би се случило ако останале,но ете си собрале парталите пред тоа.Не можеш бегалците од крајина да ги третираш како жртви на етничко чистење и геноцид,можеш само како обични бегалци кои побегнале од воени десјтвувања.

За четниците во втората светска војна имам уште еден ваков долг пост.Само цитирај ме бидејќи нема да ми прими ова затоа што ќе се спојат и ќе биде премногу долг постот.
 

Wolver1nE

Ај лав пуси
Член од
31 јануари 2008
Мислења
528
Поени од реакции
46
Воениот буџет нема никаква поврзаност за тоа кој е по јак кога станува збор за Русија и Америка, погледнете видео на Апачи колку чини колку троши, и колку му чини муниција, а од друга страна погледнете го Рускиот далеку по јак и по супериорен борбен хилихоптер Ка-52 „Алигатор“, по ова се гледа дека буџетот нема врска. Русија во моментов е водечка воена сила во светов, нема дискусија. А за Америка не ни дискутирам на воен план побрзо северна кореја ќе речам неголи америка...
 

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Воениот буџет нема никаква поврзаност за тоа кој е по јак кога станува збор за Русија и Америка, погледнете видео на Апачи колку чини колку троши, и колку му чини муниција, а од друга страна погледнете го Рускиот далеку по јак и по супериорен борбен хилихоптер Ка-52 „Алигатор“, по ова се гледа дека буџетот нема врска. Русија во моментов е водечка воена сила во светов, нема дискусија. А за Америка не ни дискутирам на воен план побрзо северна кореја ќе речам неголи америка...

Е стварно си воено многу поткован.. морам да те цитирам ПОБРЗО СЕВЕРНА КОРЕЈА НЕГО АМЕРИКА.... па Америка може да ги избрише Северна Кореја од мапа за 24 саати и тоа само воздушно со Раптори и Б2,Северна Кореја ја нема таа одбрана да издржи возушно а не копнено само Америка ја боли глава од Кина затоа што Африка е новата железна завеса и им се брза на Американците со Афганистанза да се вратат во Африка.Да не се мешаше Кина во Африка одамна Северна Кореја ќе беше уште една изорана нива во списокот :).А ако не знаеш Апачи е најјак хеликоптер со најјак радар (тоа над пропелерот горе што му е) а после него е Ми 24 имаш дискавери отвори види не мешај Алигатори и Крокодили.
 

Wolver1nE

Ај лав пуси
Член од
31 јануари 2008
Мислења
528
Поени од реакции
46
\А ако не знаеш Апачи е најјак хеликоптер со најјак радар (тоа над пропелерот горе што му е) а после него е Ми 24 имаш дискавери отвори види не мешај Алигатори и Крокодили.
Не го гледаш видеото со докази научни факти потковани кој е појак? Дискавери е проамеричка телевизија видеото ти е со точни бројки се, нема што да гледам дискавери а за ова ми-24 не тропај глупости жити се... Ка-52 надимак му е алигатор, а на ми-24 му е крокодил, на дискавери клипчето за ми-24 почнува "Never smile to the crocodile"...
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.041
Поени од реакции
4.698
Те молам немој да тресеш глупости ! Нуклеарното оружје точно не било никогаш надвор од Русија АМА РУСКОТО НУКЛЕАРНО НАОРУЖУВАЊЕ !!! ако не веруваш гуглај на нет и ќе видиш немам намера да те учим Географија и Историја... и викаш Америка пепел ќе биде,они знаеш чекаат СССР да ги напрае пепел.Нивните тогашни 35.000 нуклеарни ракети беа за снимање на Акционен филм во Холивуд,те молам дај ми да видим кој филм е тој толку нуклеарен..............

Воениот буџет не одредува кој ќе биде победник во војна.
Воената бројчаност исто така.

Не одредува !?!?!?!?!? епа ајде тогаш еве Кина има 50 милиона пати поголем и држевен и воен буџет од нас и Армија што се брои во милиони а нашата 10 илјади и значи може да ги згазиме ??????

А тие бројки сум ги слушнал од еден познат српски Воен Аналитичар се вика Мирослав Лазански,ако ти мислиш дека си попаметен и знаеш повеќе од него тогаш што има уште да зборам...:facepalm:

И доста веќе Русија била на Куба.. бил Советскот Сојуз а не Русија,они немаат пристат до таму исто како да кажеш дека СФРЈ била Србија.ти очигледно намерно или не намерно не ги броеш тие 19 или колку се други држави од СССР...
Јас не знам што подразбираш под нуклеарно наоружување. Целиот нуклеарен арсенал после распадот на СССР и припадна на Русија. И денес Русија поседува поголем број на нуклеарки, отколку САД.

Воената бројност не игра никаква улога во војна. Токму како што спомна, со вистинска стратегија може да ги победиме Кинезите, па макар биле 50 милиони. Многу пати во историјата се случувало малобројна армија да победи далеку поопремена и побројна армија.

Не го знам Мирослав, ама ги знам фактите. Така да....
 

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Јас не знам што подразбираш под нуклеарно наоружување. Целиот нуклеарен арсенал после распадот на СССР и припадна на Русија. И денес Русија поседува поголем број на нуклеарки, отколку САД.

Воената бројност не игра никаква улога во војна. Токму како што спомна, со вистинска стратегија може да ги победиме Кинезите, па макар биле 50 милиони. Многу пати во историјата се случувало малобројна армија да победи далеку поопремена и побројна армија.

Не го знам Мирослав, ама ги знам фактите. Така да....

Оптимизмот е добра работа :D

А што се однесува до видеото ако разбирате англиски бујрум

http://www.youtube.com/watch?v=mZ0ceHROfjo&feature=relmfu

+ зборат авијатичари + детални информации + се објаснува се детално и се објаснува дека е напраен Апачи за да уништи или допре што повеќе Советски тенкови.

а не е како на тоа видеото со алгаторот,го напраел некој си таму дотичен,имам и јас канал на youtube можам да напишам исто за некој хеликоптер и тоа е тоа..
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.041
Поени од реакции
4.698
Оптимизмот е добра работа :D

А што се однесува до видеото ако разбирате англиски бујрум

http://www.youtube.com/watch?v=mZ0ceHROfjo&feature=relmfu

+ зборат авијатичари + детални информации + се објаснува се детално и се објаснува дека е напраен Апачи за да уништи или допре што повеќе Советски тенкови.

а не е како на тоа видеото со алгаторот,го напраел некој си таму дотичен,имам и јас канал на youtube можам да напишам исто за некој хеликоптер и тоа е тоа..
Голем прашалник е дали ќе Апачито ќе било успешно во случај на Советска инвазија во С. Европа, бидејќи како хеликоптер е многу ранлив, особено на против воздушна одбрана, како што е Тунгуска, која оди заедно со тенковите. Впроечм, тенковската единица, заедно со Тунгуска практично е неуништлива од напад од хеликоптери.
Но оптимизмот е добра работа. :)
 

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.812
Поени од реакции
1.082
Заради геостратешки причини Србија ќе се прими во ЕУ ако треба и без реформи,се со цел да се блокира руските интереси на Балканот,исто ќе биде како што беше и со Бугарија, ги примија бугарите во ЕУ и во НАТО и тоа без никакви реформи, се со цел за да не влезат русите овдека на Балканот.. Мислам дека Западните земји пак политички има да ги заебат русите..
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Ај прво ќе почнам со плановите за евакуација.Скенерот ми испадна поебан,па ќе морам рачно сега да ти куцам документите да ги препишувам.Имам доста примери од документација од Република Српска Крајина и хашки судења.
Само ќе ти препишам делови од 2-3 документи бидејќи ги има премногу,само првите неколку.

Првиот документ каде што се планираат евакуациите уште пред да почнат хрватските воени активности е од 27 јануари 1993.Во него некоја си фирма аутотранспорт Бенковац се спомнува.Прво изгледа плановите почнуваат од Бенковац.

Kriznom štabu SO Benkovac.
Plan evakuacije civilnog stanovništva

Autotransport ima na raspolaganju u Benkovcu 6 autobusa, koji su stalno dežurni sa vozačima i to :

10-294 vozač Bahić Novica tel. 81-688
10-282 vozač Uzelac Dušan ......

Да не го препишувам целиот документ..... понатаму се наведуваат сите возачи кои се на дежурство и нивните замени.Даден е целосен план кој автобус каде ќе се чека за евакуација, 1 пред аптеката, 2 кај некој објект Барица, 1 кај домот на милицијата и 2 на автобуската.
Се наведува капацитетот на секој автобус и колку гориво има (сите по 100 литри) и за колку километри ќе може да премине со тоа гориво (проценуваат 200-300 км).Има и дел во кој што ако не стигнат овие автобуси, може уште 3 од околните села да се стават на располагање.

Втор..... 18.02.1993 .....овој документ е означен како војна тајна и строго поверливо.Ова е доставено до сите воени единици.

Komanda 31 pbr.
str. POV. br 367-1
18.02.1993 god.

Plan evakuacije dostavlja - Komandi SVIH RJ

U cilju obaveštavanja porodica vojnih obveznika koji se nalaze u Vašim RJ, dostavljamo vam plan evakuacije MO Odeljenja - Petrinja. str. pov. br 02-156/93
Dostavljeni plan evakuacije koji se nalazi u prilogu ovog akta dobro proučite i obavestite vojne obveznike koje se nalaze u vašoj RJ,a u cilu pravovremenog izveštavanja članova njihovih porodica.
Ova aktivnost je neophodna da u slučaju početka borbenih dejstava izbegnemo paniku između civilnog stanovništva i pomognemo organima civilne zaštite u izvršenju zadatka vezano za evakuaciju civilnog stanovništva.
Nakon izvršenog informisanja pismeno izvestiti Komandu 31 pbr (скратеница за пешадиска бригада) o izveršenoj realizaciji ovog naređenja. Za realizaciju ovog naređenja lično su mi odgovorni Komandanti - komandiri jedinica.

Za komandant major Gruborović Nikola

3 ова е доста долг документ,односно самиот план за евакуација од министерството за одбрана на РСК,одделението во Петриње штабот за цивилна заштита.....
Во него се деталните планови за евакуација,многу е долго....се однесува најмногу на реонот на Петриње.

Februar 1993
Vojno bezbednosna situacija : Napadom hrvatskih oružanih snaga na teritorije pod zaštitom UNPROFOR-a, odnosno Republiku Srpsku Krajinu,naš narod je doveden u vrlo tešku situaciju da brani svoju slobodu od višestruko jačeg neprijatelja.Postoji realna opasnost od prodora neprijateljskih snaga na slobodno područje Banije, a osnovna pretpostavka za to je napad hrvatskih snaga na južni dio RSK, te stalno nago,ilavanje snaga hrvatske vojske na granicama Republike Srpske Krajine.......itd. itd. itd. ја опишуваат углавном целата ситуација до тогаш............. даље иде
Zbog napred navedene situacije Štab CZ (civilna zaštita) opštine Petrinja odlučio je, u saradnji sa svim drugim subjektima na područje opštine Petrinja, izraditi plan evakuacije stanovništva iz grada Petrinje ukoliko bi došlo do nepoželjnih prodora hrvatske vojske prema gradu.
Evakuacija stanovništva je planska i organizovana akcija premještanja stanovništva sa ugroženog područja na manje ugroženo područje.Evakuacija se mora provesti i odvijati sa tačno utvrđenim ciljem i pod određenim okolnostima, pri čemu se koriste sva raspoloživa sredstva.

Да не должам понатаму,како воој погоре документ имам примерок за повеќето од општините и градовите во РСК.Понатаму следуваат убаво разработени планови кој кога,каде и како ќе трга.Во кој правец ќе се движат, кои ќе возат.........испланирано се до последен детаљ.Има и документи во кој се планира и евакуација на целата документација на РСК вклучувајќи и матични и имотни листови на населението.
Има и документ во кој 7 дена пред Олујата се наредува перманентно дежурство и целосна подготвеност за евакуација во секој момент.Наредбата датира уште од 29.07.1995.

Реков има разлика помеѓу некој да ти пука на тебе и да те протерува на сила од дома и не чепнат да си избегаш.Овде имаме ситуација каде што целото население е спремно на евакуација чим дојде до било какви борбени дејствија,без разлика на исходот од истите.Хрватската војска 95 влезе во празни градови.Книн на пример има 80-90% од зградите неоштетени,тоа значи дека цивилните објекти не биле цел на напади и дека оштетените се колатерална штета.Сега друга работа е што би било ако останеле во тој период има доста случаи на лични одмазни на многу протерани хрвати повратници.Арно ама тоа се индивидуални дела кои во одреден дел и се процесуирани и покасно казнети.
Сепак целосна амнестија за сите борци на РСК и учесници во побуната одма после војната и обнова на сите куќи од страна на државата зборуват за некои други намери.Ако сакале да ги протераат никој немаше да добие амнестија,нешто што хрватската влада им даде на сите срби.Немаше и куќите да им ги реновира.......

Уствари Питер Галбрајт на судењето на Милошевиќ има многу добо кажано.Ова е извадок од судењето,на српски ми е напишано сведочењето.
Rekao sam da Hrvati nisu učestvovali u etničkom čišćenju u Krajini,ali da je ovde sa njihove strane došlo do ozbiljnih zloupotreba i kršenja ljudskih prava.Poanta je bila u tome, da je tamo na delu bilo etničko čišćenje kad su snage, paravojska, ušle u grad.Imali podršku vojske, terorisali stanovništvo, počinili ubistva, silovanja i prisilili stanovništvo da ode.U ovom slučaju, stanovništvo jeste otišlo pre nego što su Hrvati stigli, verovatno zbog opravdanog straha.Bilo kako bilo,oni nisu bili tamo u tom trenutku kad su Hrvati došli,dakle, to nije bilo etničko čišćenje.Analogija je možda sledeća, vi možda uđete u jednu prostoriju sa namerom da počinite ubistvo,ali osoba koju ste nameravali da ubijete nije unutra,ona je otišla.Sama vaša namera ne predstavlja krivično delo.

Убаво кажано,етничко чистење би било да дошол некој,да ги убива,да ги присилува на бегање,да пука по нив, да силува и пљачка,но тоа не се случило.Српското население бега од таму организирано неколку дена пред да влезе хрватската војска.Никако нема оправдување за одредени кршења на човекови права, за убиства од одмазда, за покасно и грабеж на дел од имотите,но главната поента е србите не се насилно протерани од таму.Ние можеме да претпоставуваме што би било кад би било и што би се случило ако останале,но ете си собрале парталите пред тоа.Не можеш бегалците од крајина да ги третираш како жртви на етничко чистење и геноцид,можеш само како обични бегалци кои побегнале од воени десјтвувања.

За четниците во втората светска војна имам уште еден ваков долг пост.Само цитирај ме бидејќи нема да ми прими ова затоа што ќе се спојат и ќе биде премногу долг постот.
И што сакаш као да ми кажеш избегале Срби од Крајина онакој предвреме, евакуирале се безвезе ги текнало... нема логика овој, Срби су протерани од Хрватску тој е факт, а тија што су останале су испоубиени и тој се вика геноцид, кд на одредену териториу чистиш одредено население по верску, етничку,културну определбу!21!
Тој ти е исто како да зборимо сга Хитлер не е крив за холокауст, затој што има пуно евреи што су добровољно отишле у логори без да давав никакв отпор!
 

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.823
Поени од реакции
6.346
И што сакаш као да ми кажеш избегале Срби од Крајина онакој предвреме, евакуирале се безвезе ги текнало... нема логика овој, Срби су протерани од Хрватску тој е факт, а тија што су останале су испоубиени и тој се вика геноцид, кд на одредену териториу чистиш одредено население по верску, етничку,културну определбу!21!
Тој ти е исто како да зборимо сга Хитлер не е крив за холокауст, затој што има пуно евреи што су добровољно отишле у логори без да давав никакв отпор!
Нема смисла понатамошна дискусија.....едноставно не разликуваш протерување и геноцид и бегалци од воени дејствија.
Само неколку работи ќе ти спомнам.Прва е амнестија за сите срби од РСК кои не учествувале во воени злосторства,а втората е обновување на куќите.Поголем доказ од тоа дека не се протерани немаш......ако некого протеруваш нема да му дадеш амнестија,па после тоа вработување под државна капа (ако не си знаел во етнички мешаните средини полцијата и администрацијата наликува на таа во Македонија каде што учките се испобутани на позиции) и на крај нема на твој трошок да му ги изградиш куќите за да може во нив да се врати.
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Нема смисла понатамошна дискусија.....едноставно не разликуваш протерување и геноцид и бегалци од воени дејствија.
Само неколку работи ќе ти спомнам.Прва е амнестија за сите срби од РСК кои не учествувале во воени злосторства,а втората е обновување на куќите.Поголем доказ од тоа дека не се протерани немаш......ако некого протеруваш нема да му дадеш амнестија,па после тоа вработување под државна капа (ако не си знаел во етнички мешаните средини полцијата и администрацијата наликува на таа во Македонија каде што учките се испобутани на позиции) и на крај нема на твој трошок да му ги изградиш куќите за да може во нив да се врати.
Кажими ти кои се тие бегалци од воени дејствија коибегаат во Србија веднаш по олуја, а пред тоа ми зборуваш као демек избегале пред олуја за ова имаш и видео клипчиња на јутуб!!!
Тоа ти што го зборуваш за Амнестија и куќите мислам а можеби сум и грешка е под покровителство на ЕУ, така да не дека Хрватите од добрина сакале Србите да се вратат, иако има голем број кои се уште се плашат да се вратат во своите домови и сеуште се во Србија!
 

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.734
Поени од реакции
7.547
Заради геостратешки причини Србија ќе се прими во ЕУ ако треба и без реформи,се со цел да се блокира руските интереси на Балканот,исто ќе биде како што беше и со Бугарија, ги примија бугарите во ЕУ и во НАТО и тоа без никакви реформи, се со цел за да не влезат русите овдека на Балканот.. Мислам дека Западните земји пак политички има да ги заебат русите..
Ќе треба да побрзаат, ако легне кредитот на сметка, ќе одат потешко работите.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom