Рок музика и рокерски бендови

Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
i sto e kraj....na prikaznata???

ja pisuem...a ti citas...........:je: :je: :je: :je:

V

VirtualA

Гостин
Еј не биди прост и лечи комплекси на друго место
Ако имаш да кажиш нешо за рок кажи
Иначе Лу за тебе е енциклопедија

MSV

Член од
24 март 2005
Мислења
2.423
Поени од реакции
38
VirtualA напиша:
Иначе Лу за тебе е енциклопедија
Уште не е свесен за тоа......
Кога ке свати на кого он уствари му мрчел муда.....Сигурно ке направи една многу кисела фаца......:)

gOJDO

Пациент, неизлечив
Член од
4 јануари 2006
Мислења
1.304
Поени од реакции
20
абе шо го банираа.....не е интересно вака!

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
gOJDO напиша:
абе шо го банираа.....не е интересно вака!
Некако се исили многу дечкото и си доби банче.Го излажала снагата изгледа....А да си прашам јас нешто:
Т-Rex у glam rock ли се класифицира?Мене така ми се чини.

П.С.Јес да слушам рок ама не се разбирам ептен од стиловите

Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
Lion Spirit1 напиша:
Toa ako ti se prijateli moderatorite ne te pravi popameten. Si se dokazha do koj stepen ti e akalot.:eek:jea:

se utepav od smeja........:pos: :pos: :pos: :pos:

prodolzi..........bas e ubavo taka........:je: :je:

cabe mavas reputacii...........:baeh:

gOJDO

Пациент, неизлечив
Член од
4 јануари 2006
Мислења
1.304
Поени од реакции
20
море Лу, ти го отепаја другарот!
нема сеа со кого да пееш рок ми бејбе

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
strumics напиша:
Некако се исили многу дечкото и си доби банче.Го излажала снагата изгледа....А да си прашам јас нешто:
Т-Rex у glam rock ли се класифицира?Мене така ми се чини.

П.С.Јес да слушам рок ама не се разбирам ептен од стиловите
точно, викаат дека они биле првите глам рокери

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.180
Поени од реакции
26.000
и основоположници на панкот. Последните песни на Болан ги имаат тие карактеристики.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
јас лично многу многу и не сум истражувал по рок водите а гледам тука некои луѓе кои побајаги се разбираат во таа сфера би му бил многу благодарен кога би ми ги класифицирале следните бендови:
Pulp,
Blur,
Placebo i
Travis,
Нормално може некои се покомерцијала а некои веќе растурени али онака ме интересира

Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
Bacillus gagous напиша:
јас лично многу многу и не сум истражувал по рок водите а гледам тука некои луѓе кои побајаги се разбираат во таа сфера би му бил многу благодарен кога би ми ги класифицирале следните бендови:
Pulp,
Blur,
Placebo i
Travis,
Нормално може некои се покомерцијала а некои веќе растурени али онака ме интересира

toa ti e definitivno brit-pop...........:pehar:

VBB

Член од
24 јануари 2006
Мислења
12
Поени од реакции
0
@Lion Spirit
Според кој критериум според тебе НИН спаѓаат во НМ
А,да, и не е Nu туку Neo или New Wave
не е баш така.
New wave-от е правец кој произлезе од панкот и е тесно врзан со него. (крај седумдести-почеток осумдести)
Бендови како Devo, Blondie, XTC, Elvis Costello & The Attractions, B52's, одредени фази кај Police, The Jam, Stranglers, Talkin Heads итн.)
Во екс-Југославија (мк. нов бран, ср. нови талас, хр./сло. нови вал), бендовите од култните компилации „Пакет аранжман“, „Артистичка радна акција“ и др., ги знаете: Шарло Акробата, Идоли, раните Оргазам, раните Прљаво казалиште, одредени фази на Азра, Хаустор итн.

http://en.wikipedia.org/wiki/New_Wave_music
еве и артикл за југословенската сцена, но е баеги килав:
http://en.wikipedia.org/wiki/Novi_val

Новиот бран беше исклучително влијателно движење од кое како деривати излегоа разни стилови вклучително new romantics-ите (како Duran Duran,Spandau ballet..), post-punk/dark/gothic итн..(Joy Division, Bauhaus, Gang of Four..), synth-pop (Yazoo, Depeche mode, Ultravox, OMD..) итн...и играше главна улога во оформувањето на популарната музика на осумдесеттите.
А заслужен е и за revival на стари движења (например за втората СКА генерација: Madness, Specials, Selecter, The Beat итн..)

сега стварно незнам во кој контекст го користите тој израз сега, јес’ да се користел и во друга смисла (например New wave of the British heavy metal, као Мејдн и сл., сепак тоа е друго)

Член од
2 декември 2005
Мислења
13
Поени од реакции
0
utre (t.e. veke denes, 27.jan) ima nekoj mini rok festival so interesni mak bendovi, vo park nekade, ne znam tocno kaj... vlez free. znam ke bidat mooger fooger, deni te chuva (ako taka se pisuva), itn. might be interesting.

Kajgana Shop

На врв Bottom