Риба

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.216
Поени од реакции
34.484
Oва тебе ќе те изеде бе еј!
 
Член од
3 март 2005
Мислења
101
Поени од реакции
0
Ti nemash pojma kolku vkusna riba e Halibut. :)
 
J

janicka

Гостин
Bljak, ribe be... najgadnoto jadenje shto mozhe da postoi. Kako ne vi prechi smrdeata? :x
 

StenmarC

Скијач
Член од
24 март 2005
Мислења
2.179
Поени од реакции
50
janicka напиша:
Bljak, ribe be... najgadnoto jadenje shto mozhe da postoi. Kako ne vi prechi smrdeata? :x
Зашто бе? Ако не ти ја спремиле добро ондак ќе ти се одмили.... Колку вкусни риби има и начини за спремање .... мњам мњам. Треба да дојдеш на ручек кај мене мајка ми кога прави риба 8)
 

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
113
Риба во мајонез

- 1 пастрмка од 1,5 кг.
- 250 гр. мајонез
- 1 лимон
- лебни трошки
- црн пипер во зрна
- неколку ловорови листови
- сол
- 100 мл. павлака
- 50 гр. полнети зелени маслинки
- 1 домат и француски магдонос за декорација

Во тава за печење на оган налеваме 1 литар вода. Посолуваме. Во тавата ги додаваме зрната црн пипер и ловоровите листови. Во тава со сад во неа за варење на пареа налеваме вода. Тавата ја ставаме на оган.
Во садот со желатин додаваме вода и мешаме со лажица. И во садот во тавата налеваме вода. Со лажица размешаниот желатин го додаваме во садот, за да се вари на пареа. Мешаме за време на варењето. По потреба додаваме уште малку вода. Промешуваме. Претходно исчистената и измиена пастрмка ја ставаме во зовриената вода со зачини во тавата за печење на оган. За време на варењето пастрмката ја превртуваме. Тавата со желатинот ја тргаме од оган. Го вадиме садот од тавата и го ставаме на работната маса. Сварената пастрмка ја тргаме од оган и ја ставаме на чинија. Ја оставаме пастрмката да се излади. Павлаката ја додаваме во садот со мајонезот. Додаваме 2 лажици желатин. Мешаме со жица за матење. Со црпалка од преливот ставаме на чинија за сервирање риба. Врз преливот ја ставаме варената пастрмка, легната на стомакот. Со лажица го прибираме преливот за да ја придржува пастрмката исправена. Потоа со црпалка од преливот ставаме врз целата пастрмка. Од желатинот ставаме на чинијата за риба. Доматот го сечкаме на кришки. Со кришките домат ја потпираме пастрмката од двете страни. Украсуваме со гранчиња француски магдонос и кругови лимон. Од кругови полнета маслинка правиме очи на пастрмката.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.588
E za "Охридска пастрмка на пештански" i bi doshol! :wink:

Prasanjeto e sto e peshtanski garnir koga se pravi takva riba?
 

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
113
Риба лист со јаболка

потребни состојки:


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] - 800 гр. Риба лист
- 1 јаболко
- 1 портокал
- 1 морков
- 1 главица кромид
- маргарин
- бело вино
- шеќер
- маслиново масло
- сол и црн пипер
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]подготовка:

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Го земаме морковот и го сечеме на половина по должина , потоа секое парче на половина. На шпоретот ставаме две тави . Во нив додаваме маслиново масло да се загрее. [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Морковот го сечеме на ситни парчиња. Го земаме кромидот и ситно го сечкаме. Исечканиот морков и кромид ги ставаме во посебен сад настрана. Го земаме јаболкото и го сечеме на тенко кришки. Исечениот морков и кромид го истураме во помалата тава да се пржи. Кришките јаболка ги оставаме во еден сад.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Ги земаме парчињата риба и ги редиме на даската за работа. Ги посолуваме рибите од двете страни и ги ставаме во тавата со загреано масло да се пржат. Да потсетиме никогаш не печете влажна риба.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Со дрвена лажица го промешуваме морковот и кромидот во тавата и додаваме сол. [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Земаме еден портокал и го сечеме на половина. Го цедиме сокот од портокалот и го оставаме настрана. [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Во меѓувреме го промешуваме кромидот и морковот во тавата на оган и ги додаваме кришките јаболко. [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Рибите кои се пржат ги превртуваме за да бидат рамномерно испржени од двете страни. Го земаме белото вино и го додаваме во тавата каде се пржат рибите. [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Со дрвената лажица ја промешуваме смесата што се пржи во другата тава. Додаваме малку шеќер и промешуваме.
Сокот од исцедениот портокал го истураме во двете тави што се на огнот.
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Со лажица решетка ги вадиме парчињата риби од тавата и ги ставаме во чинија за сервирање.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Тавата каде што се пржат морковот, кромидот и јаболките уште еднаш ја промешуваме со дрвена лажица и добро ја протресуваме. Со лажица решетка ја вадиме испржената содржина од тавата и ги прекриваме парчињата пржена риба. [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Го сечкаме магдоносот на ситни парченца и ја украсуваме целата чинија.[/FONT]
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
62
[FONT=Verdana,Tahoma,Arial,Helvetica,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Pecena riba so zelencuk[/SIZE][/FONT]


[FONT=Verdana,Tahoma,Arial,Helvetica,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Obrok za 4 Osobi

Potrebno:

4 Mali ribi (pastrmka)
3 zeleni piperki
2 glavi kromid
2 morkovi
3 lazici zejtin
crn biber
1 mala lazica crven piber
1 mala lazica magdanoz
1 mala lazica vegeta

Pripremanjeto trae od prilika 1 i pol cas, sto za pred pripremanje ke vi treba 45 min.

1.Ribite se mijat i cistaat i posle toa se valkat so brasno od dvete strani.

2.Piperkite, morkovite, i kromidot se mijat i posle to se se seckat na mali parcinja.sto posle toa se stavaat vo tava i se zaprzuvaat sto pri krajot se dodavaat zacinite.(Sol, crn biber, crven piber i vegetata).

3.Poprzeniot zelencuk se stava vo edna golema keramicka tepsija i odozgora se stavaat ribite.Se stava 200ml voda i na krajot se stava po malku zejtin vo ribite i brasno na krajot.Inaku mozaat nekolku ribi da se isprzat vo tava po zelba na gostite.

Na dobro zagreana rerna se pece na 200°C od prilika 45 min.

Varianta namesto zeleni piperki ke mozete da stavite praz.

So ovoj obrok najdobro odgovara Krompir-Pomfrit.[/SIZE][/FONT]
 

cyberlady

стара чупа
Член од
2 ноември 2005
Мислења
329
Поени од реакции
12
Тибиди-дам-тибиди-дам-тибидам-дам-дам-риби-да-ти-дам

Вчера си купив прсти од бела риба пакувани по половина килограм за 75 ден. Ги пржев четири минути од едната страна и четири минути од другата страна, потоа врз нив исцедив лимон и воала.:kajg:
 
Член од
5 април 2007
Мислења
252
Поени од реакции
4
Samo morska od slatkovodnata mi e baktisano,tatkomi e ribar i friziderot e poln,koj saka neka poveli krap(vardarski-dojranski),klen,mrena,karas,belvica, BUJRUM.
 

Gebels

Ела да те бац’м!
Член од
15 март 2007
Мислења
681
Поени од реакции
4
Риба рулз. Башка шо е здрава ептен. У последно време, секој викенд дома кај мене се јаде риба, калифорниска пастрмка, од еден на пазарче шо ги пече (сигурно некој зимал од таму), мајка ми праи еден казан компир салата и мераци... Мммммм компир салата... Има ли нешто боље? Со многу кромид, таман кисела, со црн бибер... Мх мх мх... Прсти да лижеш.
 

зунза

Модератор
Член од
27 јануари 2006
Мислења
3.301
Поени од реакции
60
Најпоќе си ја поштовам рибата, а и највеќе ја јадам.

Најзакон ми е ко ќе направи мајка ми ослич со компири, печени во тава и полиени со бело вино, и како сос над тоа, мајонез - сос, со зачини и лук,таму нешто. :vozbud:

А инаку лосос не јадам,оти премногу ми е јако месото. Ич не можам да го поднесам, малку да каснам одма главата ме фрка и притисокот успич оди. :pipi:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom