Референдум: Достоинство или Александар Македонски ?

Достоинство или Александар Македонски ?

• Достоинство

Гласови: 44 78,6%
  • Александар македонски

Гласови: 12 21,4%

• Вкупно гласачи
    56
Б

Бат Елохим

Гостин
Jas ne ve razbiram iskreno pa Aracinovo bese neosvoivo drugo e sto go imaat na spotot dostoinstvo ajde najdete ja izjavata na Ljupco Georgievski kade kazuva za Aracinovo i se ce vi e jasno pa ne moze Trajko ili Petko povece da znaat od nego koj e bil vo vlasta nekoj ce napise go predadoa pa kolku trebase da zaginat od vojska i policija samo toa ve prasuvam...
Drugo vece napisav i kak ce napisam dali eden od tie braniteli se seti da donira nesto primer na deca bez roditeli a zemaa dobri pari toa vreme e sega nekoj ostanal invalid itd epa ne bil na odmor se znae vo vojna ima stradanja raneti zaginati itd itd...
Velat nie vojuvavme aa jas imam prasanje protiv kogo protiv Ali Ahmeti ajde de kaj e toj sega kaj ste vie no da go ostavime toa
Velat nie ne znaeme drugo da rabotime ajde de vidi majkata eden kup mladi ljude uste sega sakaat da bidat nesposobli pa marsiraat po ulici sramota mene me prasuva nekoj dali mi e lesno ne i jas rabotam vo privatna firma mozebi utre i mene ce me ispustat i sto sega ajde pred vlada da se bunam za rabota sram da gi e
а ти саглам ли си извини вака? ич не ми е целта да те навредам... туку навистина ме интересира....
Никој тебе не те прашува дали ти е лесно, затоа што никој не ти должи ништо на тебе (во случајов) а државата им должи многу на бранителите. Ако не за друго барем за предавството што го извршија политичарите!!!

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.613
Канта за темава? Објаснето е зошто.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Неколку дена по ред ги гледам документарните емисии на Достоинство. Секоја емисија е своевидна трагедија, вистински Македонски јунаци оставени на маргините на опшеството, предност имаат имагинарните јунаци од типот на Александар македонски чија борба била агресорска и освојувачка, спротивна на битката на јунаците од 2001. Според мене Македонскиот патриотизам треба да се темели токму на овие јунаци кои својот живот го дадоа за Македонија, но не би било тоа толку страшно доколку денес не се понижени до тој степен. Јас мојот глас го давам за Достоинство бидејќи доколку ги изгубиме нив ќе го изгубиме и достоинството. Нек вам је вечна слава ЈУНАЦИ !
Српче, темата ти е намерно разнебитувачки поставена, повели логото на достоинство

се гинело и ке се гине за македонија..така почнува спотот..нема или или...српче малокурче

види чиво знаме веат

Член од
27 ноември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
11
Алал да ти е ја постигна целта, само ме радува тоа што брзо се вратија тие што наседнаа на твојата проакација. Опасна игра играш Милојко, опасна...
Што има везе што сум србин, истите убавини и несреќи ги делиме, овие луѓе се темелите на Македонската држава, според мене тие се столбот врз кој ќе се гради идниот патриотизам, никој неможе да го оспори или присвои.
Ако споменикот почека уште малку, ти нема да бидеш Македонец. Една од битните работи за истакнување на идентитетот се токму градењето на спомениците и испостоветувањето со нив само го јакне она битното внатрешно. Е тогаш ќе нема испади како во овој пример во кој наседнаа неколку членови на форумот, туку Милојко ќе беше минато на ваква тема!!!

А и тебе тезата ти е опасна, свесен ли си што пишуваш?

споменикот може да почека...мислам луге патат и секоја држава настојува да ги заштити...зарем ти е тешко да се одлучиш.

не значи дека тие што гласаат се против александар....но првен реалните проблеми...александар го имаме во ТИ СИ МАКЕДОНИЈА:smir:

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
а ти саглам ли си извини вака? ич не ми е целта да те навредам... туку навистина ме интересира....
Никој тебе не те прашува дали ти е лесно, затоа што никој не ти должи ништо на тебе (во случајов) а државата им должи многу на бранителите. Ако не за друго барем за предавството што го извршија политичарите!!!
Mi dolzi i mene ama jas ne sum kako niv i jas sum ucesnik vo vojna vo Hrvatska i mene me isprati makedonskata drzava ama jas ne se pobuniv nitu trazev prava nisto od toa dojdov od JNA i koga ne vratija vidov deka traba zivotot natamu da prodolzi toa e toa i gledas na vistinata vo oci trazis rabota se zenis itd itd ....Eh sto e ubavo site od ovaa drzava po nesto da trazime
A eden me prasa dali sum jas doniral ne ne sum iskreno ama jas ne ni ucestvuvav vo vojnata znaci ne vemav plata kako branitelite a site znaeme kolkava plata imaa vo toa vreme

Член од
28 март 2006
Мислења
17.848
Поени од реакции
12.375
опција 3.) И ДВЕТЕ
За трета опција секако-и двете се битни. Нит се мери нит се споредува. Дали сте за Сандански, Груев или Рацин... нелогично.
Кога требаше да се поведе сметка за достоинството на Достоинство, немаше абер од споменик на плоштад на Александар Македонски, но имаше абер од споменик за Тито и никој не ги споредуваше овие 2 работи тогаш. Зошто?

Многу е побитно како и каде стручно (естетски, функционално, стручно) ќе се распоредат спомениците. Тие веќе се прават и нема назад -и да сака некој.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
A da zaboraviv da napisam vo ovaa vojna makedonskiot narod ja izgubi pa kako sakate vie toa go svatite zosto taka razmisluvam kaj se sega tie sto ja branea drzavata nikade kaj se sega borcite za sloboda vo parlament, administracija itd itd ...
E koj e sega spored vas pobednik vo ovaa vojna a koj porazen ????
Albancite velat nie se borevme za prava i dobivme se sto sakavme

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Идејата на претседателот Црвенковски за поставување на споменик на Тито ја поддржуваат и граѓаните. Маршалот е дел од македонската историја, велат тие.
„Сметам дека треба да се постави, бидејќи оној живот што го имавме ние кога беше Тито беше сосема друго, а вака сосема друго. Со оглед на тоа што се поминати толку години од неговата смрт и со оглед на тоа што целото она општествено уредување и целата фама што се крена, мислам дека не е правиот момент. Да било пред 10 години, можеби да. Треба апсолутно, затоа што е дел од македонската историја. Треба, зошто заслужил“, велат граѓаните.
В

Нивните семејства во тој режим беа жигосувани и малтретирани, а не мал број од овие лица беа испраќани на Голи Оток, место каде се направени нејѕверските мачења и убиства на илјадници граѓани кои размислувале поинаку.
Една од жртвите на тој режим е и Методија Андонов Ченто, кој како прв претседател на македонското Собрание се залагаше за независна Македонија.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Идејата на претседателот Црвенковски за поставување на споменик на Тито ја поддржуваат и граѓаните. Маршалот е дел од македонската историја, велат тие.
„Сметам дека треба да се постави, бидејќи оној живот што го имавме ние кога беше Тито беше сосема друго, а вака сосема друго. Со оглед на тоа што се поминати толку години од неговата смрт и со оглед на тоа што целото она општествено уредување и целата фама што се крена, мислам дека не е правиот момент. Да било пред 10 години, можеби да. Треба апсолутно, затоа што е дел од македонската историја. Треба, зошто заслужил“, велат граѓаните.
В

Нивните семејства во тој режим беа жигосувани и малтретирани, а не мал број од овие лица беа испраќани на Голи Оток, место каде се направени нејѕверските мачења и убиства на илјадници граѓани кои размислувале поинаку.
Една од жртвите на тој режим е и Методија Андонов Ченто, кој како прв претседател на македонското Собрание се залагаше за независна Македонија.
Ti skroz si zabegal covece.

Dejan];2519318 напиша:
Алал да ти е ја постигна целта, само ме радува тоа што брзо се вратија тие што наседнаа на твојата проакација. Опасна игра играш Милојко, опасна...

Ако споменикот почека уште малку, ти нема да бидеш Македонец. Една од битните работи за истакнување на идентитетот се токму градењето на спомениците и испостоветувањето со нив само го јакне она битното внатрешно. Е тогаш ќе нема испади како во овој пример во кој наседнаа неколку членови на форумот, туку Милојко ќе беше минато на ваква тема!!!

А и тебе тезата ти е опасна, свесен ли си што пишуваш?
Partiskite potrckovci bi gi zamolil da ja izbegnuvaat temava. Sepak ovde zborime za realni Junaci koj se borele pod makedonsko zname a ne nekoj kopjasi koj ebavale sojki u persija.

За трета опција секако-и двете се битни. Нит се мери нит се споредува. Дали сте за Сандански, Груев или Рацин... нелогично.
Кога требаше да се поведе сметка за достоинството на Достоинство, немаше абер од споменик на плоштад на Александар Македонски, но имаше абер од споменик за Тито и никој не ги споредуваше овие 2 работи тогаш. Зошто?

Многу е побитно како и каде стручно (естетски, функционално, стручно) ќе се распоредат спомениците. Тие веќе се прават и нема назад -и да сака некој.
So taa razlika sto Dostoinstvo go podrzuvaat site a konjot i Aleksandar na nego samo 30 % ( spored najnovata anketa na vecer )

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
БИЗАРНО, подмолно лудо и нечовечки е вака да се злоупотребуваат бранителите од истите тие по чија наредба судскиот совет нареди одземање на оштетата по основ незаконско збогатување

Член од
28 март 2006
Мислења
17.848
Поени од реакции
12.375
So taa razlika sto Dostoinstvo go podrzuvaat site
Ги тапшаат по рамо, но реално од 2002 навака никој не се нафатил сериозно со тоа. Дури дел од тие снаги од сегашната опозиција во времето после војната мислам дека беа третирани, гонети како криминалци, банда и истерувачи на долгови. Наводно многу од тепачките и убиствата по кафани, паркинзи беа од тие лица. Видете архива на весници, има пишано за тоа. Колку што се сеќавам последна хајка беше врз некое лице од скопско село, надимакот Поштар му беше, така нешто. Значи 7 години тие се борат, имаат барања и слично. Зошто сега се прави равенка помеѓу нив и некој дел -знаменитост од историја.
За анкетата во вечер не сум запознат, но не е тешко да се испере мозок на народ ако имаме предвид дека повеќето медиуми (кои имаат голема популарност) се под капа на некои 5 милиони евра и слични средства, што од Велија, Сорос.. и сличните. На власта и остануваат медиуми со лош рејтинг Вечер Сител и МТВ. Секојдневно миење секако ќе влијае на грото од народот. Исто како за референдумот за новата територијална, исто како за веронауката... гебелсова машина. Ради таа машина не се поставуваше питање за тој предложен споменик на Тито на времето, така мангупски се насочува јавното мнение. Е сега е проблем...ама зошто ако и Тито и Александар биле дел од историјата на Македонија. Еве ме интересира, зошто?

Со она погоре друго ми беше муабетот, не можеш да споредуваш две работи кои треба да се финансираат од различни ставки. Како да споредуваш пенизони или социјален фонд... или да споредуваш кој е поголем револуционер Јане или Даме.

bama

† Револуционер †
Член од
1 февруари 2007
Мислења
2.040
Поени од реакции
362
Српче, темата ти е намерно разнебитувачки поставена, повели логото на достоинство

се гинело и ке се гине за македонија..така почнува спотот..нема или или...српче малокурче

види чиво знаме веат

пеер не се замари нели гледаш сака да се прави фраер... тури му го нека му га мисли за косово он

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Ги тапшаат по рамо, но реално од 2002 навака никој не се нафатил сериозно со тоа. Дури дел од тие снаги од сегашната опозиција во времето после војната мислам дека беа третирани, гонети како криминалци, банда и истерувачи на долгови. Наводно многу од тепачките и убиствата по кафани, паркинзи беа од тие лица. Видете архива на весници, има пишано за тоа. Колку што се сеќавам последна хајка беше врз некое лице од скопско село, надимакот Поштар му беше, така нешто. Значи 7 години тие се борат, имаат барања и слично. Зошто сега се прави равенка помеѓу нив и некој дел -знаменитост од историја.
За анкетата во вечер не сум запознат, но не е тешко да се испере мозок на народ ако имаме предвид дека повеќето медиуми (кои имаат голема популарност) се под капа на некои 5 милиони евра и слични средства, што од Велија, Сорос.. и сличните. На власта и остануваат медиуми со лош рејтинг Вечер Сител и МТВ. Секојдневно миење секако ќе влијае на грото од народот. Исто како за референдумот за новата територијална, исто како за веронауката... гебелсова машина. Ради таа машина не се поставуваше питање за тој предложен споменик на Тито на времето, така мангупски се насочува јавното мнение. Е сега е проблем...ама зошто ако и Тито и Александар биле дел од историјата на Македонија. Еве ме интересира, зошто?

Со она погоре друго ми беше муабетот, не можеш да споредуваш две работи кои треба да се финансираат од различни ставки. Како да споредуваш пенизони или социјален фонд... или да споредуваш кој е поголем револуционер Јане или Даме.

Jas tie 8 000 000 € pre bi im gi dal na Dostoinstvo. Koja korist od Aleksandar na sred plostad. Toa ti e isto ko sega da zeme nekoj u engleska da gradi spomenik so centralno znacenje za nekoj si vojskovodec so Rimsko poteklo samo zatoa sto Rimjanite vladeele so ostrovoto.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Jas tie 8 000 000 € pre bi im gi dal na Dostoinstvo. Koja korist od Aleksandar na sred plostad. Toa ti e isto ko sega da zeme nekoj u engleska da gradi spomenik so centralno znacenje za nekoj si vojskovodec so Rimsko poteklo samo zatoa sto Rimjanite vladeele so ostrovoto.

Dobra ideja samo neostvarliva sto koga ce cujat albancite deka Grujo daval pari na braniteli a ne daval na UCK sto mislis sto ce bide togas ??? Ne biva
Razmisli sto napravija koga sakase Grujo da dade pari samo vo makedonskite opstini za cetvrto dete posle kolku vreme padna toj zakon a plus ima i albanci vo najvisokiot sud vo drzavata ..Toa sto pisuvate treba da dade na branitelite pari prvo razmislete dali moze da dade a potoa pisuvajte

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
Toa ti e isto ko sega da zeme nekoj u engleska da gradi spomenik so centralno znacenje za nekoj si vojskovodec so Rimsko poteklo samo zatoa sto Rimjanite vladeele so ostrovoto.
Не ти е исто ,Александар не е со римско потекло, плус Александар бил владар на своја територија (Македонија) ,а не на туѓа,така да споредбава со англичаните ти е само за подбуцнување и давање до значење дека Александар бил окупатор на овие простори ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom