Lu5
Som la gent Blaugrana!
- Член од
- 30 ноември 2011
- Мислења
- 4.225
- Поени од реакции
- 7.312
талент за јазик бе шо ти еНема теорија да си го превел освен ако не си од таму, а ти пишуе дека си од Прилеп мада немора тоа да е точно
Глава сечам![]()
![Пукам од смеа! :ROFLMAO: :ROFLMAO:](/styles/default/xenforo/smilies/roflmao.png)
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
талент за јазик бе шо ти еНема теорија да си го превел освен ако не си од таму, а ти пишуе дека си од Прилеп мада немора тоа да е точно
Глава сечам![]()
Тоа не е скопјанец, тоа е сељачинаЈас сум од Гевгелија и кога ке ми дојде овде Скопјанец и кога ке ми "збори, збори како тој бил во Грчка па таму пичиња па не знам што" абе немам збороии пеер, без коментар бре чоек!
Се представува дека од Скопје и живее во Ценар го знам типотТоа не е скопјанец, тоа е сељачина![]()
hahahaaa Како прво,има луѓе шо живеат во Скопје со години и си зборуваат како што си зборувале,не се лигават.Многу делува бедно некоја си која отишла да студира таму и е околу 6 месеци во тој град наеднаш да постани натурализирана скопјанка,таа само пробува да им се допадне на скопјани со тоа шо ќе ги тегни зборовите и ќе кажува фрази кои ги учела пред да излези од дома,да ги употреби во муабет и да мисли дека сега многу ќе ја почитуваат.Тоа ти е чувство на некоја ниска вредност,искомплексираност...wanna be from Skopje.Не заминала во друга држава па да се буни толку многу.И плус истата таа девојка уште пред да замини таму беше голем фан на Скопјето и од уста не го вадеше,делуваше многу смешно.Грев ми паѓа за таквитеMене ме нервираат дебатите на ваквите теми, тие од провинција генерализираат, ние од Скопје генерализираме и така, а најмногу од све ми е смешно, тоа што наводно ако си од "провинција" и збориш на Скопски дијалект кога ќе се вратиш во родениот град, те гледаат со презир и те хејтаат, а згора на се те викаат и "предавник" како во примерот погоре, абе комедии!![]()
Aбе литературно да зборуваш и правилно да акцентираш пак си предавник, пак си продадена душа[/quot
без врска муабет...
Јас го разбрав од прва.Искуство од на факс, инаку ова е ГивгилиијскиНема теорија да си го превел освен ако не си од таму, а ти пишуе дека си од Прилеп мада немора тоа да е точно
Глава сечам![]()
Не е безврска туку е чиста вистина. Такви примери има секаде па дури и кај вас во Битола.без врска муабет...
има не велам не.Предавник можам да го наречам само некој или некоја како во примерот шо го кажав,кога се лигави на туѓ акцент,инаку многу мал е процентот и на тие во Битола и на тие во Скопје,и на тие во Кочани и насекаде кадешто зборуваат литературно во секојдневното општење.Литературниот јазик ни е заеднички на сите за да можиме да се разбериме.Нормално јас ако излезам на телевизија или сум во друг град ќе им зборувам литературно за да можат да ме разберат,а во никој случај нема да пробам да глумам гевгеличанка,стружанка,скопјанка.Не е безврска туку е чиста вистина. Такви примери има секаде па дури и кај вас во Битола.
Јас кажувам спрема примери кои ги гледам секојдневно.има не велам не.Предавник можам да го наречам само некој или некоја како во примерот шо го кажав,кога се лигави на туѓ акцент,инаку многу мал е процентот и на тие во Битола и на тие во Скопје,и на тие во Кочани и насекаде кадешто зборуваат литературно во секојдневното општење.Литературниот јазик ни е заеднички на сите за да можиме да се разбериме.Нормално јас ако излезам на телевизија или сум во друг град ќе им зборувам литературно за да можат да ме разберат,а во никој случај нема да пробам да глумам гевгеличанка,стружанка,скопјанка.
Ти го зеде за пример единствениот град за кој јас знам каде треба да добиеш специјални дозволи за да живееш и купиш станбен простор. Имаше предлог пред некојлку години од некои "стари скопјани" и во скопје да се направи нешто слично но да се разбереме - Скопје не е Љубљана а Македонија во никој случај не е СловенијаМногу лош пример зема. Што не проба да не споредиш со Словенија. Љубљана има 272,220 жители. Кај нив (ова е нешто што го добив како информација од блиска другарка која се омажи таму) во секое друго населено место подеднакво може да се најде работа како во Љубљана.
Мубаетот ми е, жителите кои не се од Скопје, највеќе доаѓаат тука зашто гледаат прилика за вработување. И нормално подобар живот. Е сега доколку државава наместо „Скопје 2014“ да го дополнат со жални врби и остали работи, кои не викам дека не се убави само секој нормален човек ќе потврди дека е ПРЕМНОГУ натрупано и нема целина (нема целина приказната што ја почнале), можеле да вложат во подобра инфраструктура. Постојат места во Македонија каде што сеуште нема струја и вода. Што е срамота за толку мало парче земја да неможе да се овозможи тоа на сите граѓани а се трошат суми (што незнам да ги напишам) на глупости кои не прават добро на никого. Ни на нас Скопјани ни на останатите. Туку само стојат.. ќар невиден..
Историјата си ја знаеме сите, основно и средно сме поминале. Пари ни требаат за живот. Ама очигледно Коцекабана и компанија имаат друго гледиште на тоа.
можно е.Јас кажувам спрема примери кои ги гледам секојдневно.