Резултати од Избори 2008

Статус
Затворена за нови мислења.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
ДА! Прочитај за системот и ќе ти стане јасно. Не може секогаш кога не ти одговара да го мењаш системот.
Koga ne e funksionalen ili pak izbornite edinici namerno se taka podeleni za da postojat takvi propusti, ke go smenam, zosto da ne?!

Член од
16 мај 2008
Мислења
452
Поени од реакции
2
Koga ne e funksionalen ili pak izbornite edinici namerno se taka podeleni za da postojat takvi propusti, ke go smenam, zosto da ne?!
Не, нема да го смениш, треба 61 пратеник а вие немате ниту еден.

И доста со оваа дискусија, темата е Резултати од Избори 2008 а не изборниот модел, оф топик си.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Nekoj dobiva pratenik so 6 iljadi glasovi a nekoj so 8. Dali navistina vazat istite zakoni za site?!
Да де, и обратно.

Истите закони важат за сите партии, тука нема отстапки.

Доколку ВМРО било слабо, тогаш и тие ќе се жалеле.

Никогаш нема да постои ситуација каде сите би биле задоволни, затоа што неможат сите да бидат мнозинство/ Власт.

Овие правила на сите им се познати уште пред да се впуштат во играта, затоа сега е излишно дали ти се свиѓало или не.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Не, нема да го смениш, треба 61 пратеник а вие немате ниту еден.

И доста со оваа дискусија, темата е Резултати од Избори 2008 а не изборниот модел, оф топик си.
Mislam deka ednas ti objasniv deka ne sum ni za pdp ni za dua, ili kratko kazano sloboden umetnik sum......
I voopsto ne sum off toppic, temata e rezultati od izborite i bas za toa govoram.

Член од
16 мај 2008
Мислења
452
Поени од реакции
2
Mislam deka ednas ti objasniv deka ne sum ni za pdp ni so dua, ili kratko kazano sloboden umetnik sum......
I voopsto ne sum off toppic, temata e rezultati od izborite i bas za toa govoram.
не говориш за тоа, туку сакаш да со смениш изборниот систем. Овие избори беа со ОВОЈ изборен систем и нема зошто да зборуваме за друг.

Зборувај за резултатите од изборите со ОВОЈ изборен систем, не води дебата за кој систем е подобар. Ќе игнорирам идни коментари од таков тип, тоа е само губење на моето време.

Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
поздрав до партизаните со песната: зајди зајди јасно сонце, зајди удави се!

честито победа македонци!
нема зошто да стравуваме, уште најмалку 4 години македонска власт. верувам уште многу повеќе!

изборните резултати по малку се претворија во сеир, од најави на шеќеринска дека груевски губи и ја влече македонија доле со него, па до изјави од типот "имаме добар резултат", потоа дека изборите биле залудни бидејќи ете врмо сепак не успеале да освојат 61 пратеник, па се до изјавата "намaливме од 3:1 на 2:1" :pos:

ВМРО не е партија, ВМРО не е Груевски, ВМРО не е ДПМНЕ... ВМРО е се она што е македонско во мене, јас не се пронаоѓам во ВМРО, ВМРО се пронаоѓа во мене. ВМРО е Македонија, единсвеното и вистинско СОНЦЕ .. нека не грее сите!
честито до секој оној што се чуствува македонец, бидејќи сега нема од што да стравува!

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
Пратеничките места според Донтовиот модел
Мандатите ќе се делат со примена на чист пропорционален модел, без изборен праг за влез во Собранието. Од секоја од шесте изборни единици во Парламентот треба да се добијат по 20 пратеници

Мандатите за новиот парламентарен состав, за кои гласаа македонските граѓани, Државната изборна комисија ќе ги распредели со Донтовиот модел. Мандатите ќе се делат со примена на чист пропорционален модел, без изборен праг за влез во Собранието. Од секоја од шесте изборни единици во Парламентот треба да се добијат по 20 пратеници. Секоја изборна единица има приближно ист број гласачи, околу 300.000.
Откако ќе бидат преброени гласовите што ги добиле листите со кандидати во сите изборни единици поединечно, ДИК со Донтовиот модел треба да ги распредели дваесетте пратенички места од секоја изборна единица. Според Донтовиот модел, вкупниот број гласови што ќе ги добие секоја листа поединечно се дели со низот 1,2,3,4, до 20. Така добиените изборни количници се подредуваат по големина, а најголемите дваесет се местата што ги добиле листите. Секоја листа со кандидати добива пратенички места колку што има најголеми количници во тие дваесет. Доколку при распределбата на последното, дваесетто место се јават два идентични количника, тоа пратеничко место се определува со ждрепка.
Право на глас на предвремените парламентарани избори имаа 1.779.116 граѓани запишани во Единствениот избирачки список. Тие на 2.976 гласачки места се изјаснуваа за вкупно 18 листи со 1.540 кандидати за 120 пратенички места во Собранието.
Во Изборната единица 1 беа поднесени 16 кандидатски листи. За нив можеа да се изјаснат 295.917 гласачи. Во изборната единица два имаше 15 кандидатски листи, а бројот на гласачи е 303.120. Во изборната единица три има 288.585 гласачи, а беа поднесени 11 кандидатски листи. Во Изборната единица четири, 289.664 гласачи можеа да избираат меѓу 10-те поднесени кандидатски листи. Во петтата изборна единица имаше 12 листи, а можеа да гласаат 290.101 граѓанин. Во последната - шеста изборна единица, 311.729 избирачи својот глас можеа да го дадат за 13 поднесени кандидатски листи.

ДОНТОВА ФОРМУЛА
Ако на изборите учествуваат три партии со свои листи, А,Б и В и добиле, листата А 120.000, листата Б 80.000, а листата В 60.000, бројот на гласовите на секоја партија се дели со еден, два, три,... се до 20. Според Донтовата формула, од партијата со листа А во Собранието би влегле првите девет кандидати од листата, од листата Б би влегле шест пратеници, а од листата В пратеници ќе бидат првите петмина од листата.
Новото Собрание до 22 јуни, Владата до 6 август
Конститутивната седница на новоизбраното Собрание треба да се одржи најдоцна 20 дена по одржаните избори. Седницата ја свикува претседателот на Собранието од претходниот состав. Доколку не се закаже конститутивна седница во предвидениот рок, пратениците сами се состануваат и го конституираат Собранието на дваесет и првиот ден од денот на завршувањето на изборите.
Претседателот на државата е должен во рок од десет дена од конституирањето на Собранието мандатот за состав на Владата да го довери на кандидат на партијата, односно партиите што имаат мнозинство во Собранието.
Уставот одредува дека мандатот се доделува на кандидат на партија, односно партии кои што имаат мнозинство во Собранието со освоени 61 пратенички мандат. Во случај на освоени ист број пратенички мандати од страна на две партии, односно коалиции, претседателот на државата ќе го додели мандатот за состав на нова влада на оној кој ќе демонстрира дека зад него стојат потписите на 61 пратеник.
Мандатарот во рок од 20 дена од денот на доверувањето на мандатот, на Собранието му поднесува програма и го предлага составот на Владата. Седницата за избор на Владата, претседателот на Собранието ја свикува во рок од 15 дена од денот на приемот на предлогот за состав на Владата и програмата. Собранието ја избира Владата со мнозинство гласови од вкупниот број пратеници.
Според предвидените рокови, Македонија би требало да го добие новото Собрание најдоцна до 22 јуни, а новата Влада до 6 август.

eve ogace kako se delat pratenickite mesta

Член од
16 мај 2008
Мислења
452
Поени од реакции
2
ВМРО не е партија, ВМРО не е Груевски, ВМРО не е ДПМНЕ... ВМРО е се она што е македонско во мене, јас не се пронаоѓам во ВМРО, ВМРО се пронаоѓа во мене. ВМРО е Македонија, единсвеното и вистинско СОНЦЕ .. нека не грее сите!
честито до секој оној што се чуствува македонец, бидејќи сега нема од што да стравува!
Добро кажано. Направи добар избор Македонијо! Да живее името Македонско.

За крај, да наздравиме за Победата!

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
Герасиме! :)

не ми ги вреѓај партизаните пријателе. дедовците ми беа партизани.

овие садистиве не се партизаните, то се кодошите и чпијуните, односно децата и внуците нивни!*

прочитај некои коментари на Гарфилд, мои и останати членови, шо се однесуваат на Киrо Глигоров, Лазо Колишев(ски), верните поданици на Блгарскиа Цар и Краљско Височанство. А најверојатно ќе најдиш и за другите наши „првоборци“ :)

п.с.

* = не мора да значи дека ако нечиј дедо бил кодош, мора и тој да е, ама некако тешко паѓа крушата под јаболко, јбг :)

Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Герасиме! :)

не ми ги вреѓај партизаните пријателе. дедовците ми беа партизани.

овие садистиве не се партизаните, то се кодошите и чпијуните, односно децата и внуците нивни!*
немој да ме караш братко кога знаеш дека сум прав. кога велам партизани не мислам на дедо ти, на дедо ми ... :)

уствари имам подобра формулација : партизановци :pos:
сега мислам дека има повеќе смсила, не?

биди ми добар, сепак должност ми е да го чувам она што ми е светост. така сум воспитан, во македонски патриотски дух
поздрав

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Честитки до ВМРО-ДПМНЕ со желби за многу натамошни успеси!

Речиси две децении го чекаме овој ден; од се срце се радувам.

Но сега не чека многу работа: прво и основно - одбрана на името, бидејќи лешинарите се наредени и чекаат да клекнеме; потоа инвестиции и економски развој; и не помалку важно - чистење на ДПМНЕ од внатрешното ѓубре, врбувано да работи за туѓи држави и не-македонски каузи, меѓу другото.

За Албанските партии нема да коментирам сем дека ја прелија чашата со своето силеџиско однесување, и дека во странство заради нив сме претставени како земја на дивјаци. Можеби тоа им беше целта (ДУИ како да игра по грчкото сценарио за федерализација или поделба на Македонија), не знам, но ќе мора да се зауздаат за да се проживее нормално во државата.

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
За монгу години браќа и сестри Македонци! За могу години за Македонија! И ова им е малку на рецидивите на комунизмот, али да знаат кои и да се, дека Македонскиот народ не греши! Поздрав!

П.С. Кај е интел?!

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
ne one en onli kae posto sea slusam ke se gradel poseben zatvor na golem grat za mafijata od resen
baj da vej VMRO DPMNE pobede za prv pat vo resen po 17 god i sum presreken

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
ХАхахахах не ми се верува...

Неофицјално: ВМРО-ДПМНЕ победи во Гевгелија!!!

Цццц не ми се верува еј. Не за многу но сепак победиле... кога ГвГ падна што останува за другите... не верувам дека некаде има тепано СДС...

Неофицјално: Победиле и во Богданци...

за информација, во овие општини ВМРО нема победено никогаш.
Освен во 1998 : Ристо Спанаков :wink:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom