Никола
Државник
- Член од
- 18 април 2005
- Мислења
- 5.074
- Поени од реакции
- 333
спомнав, спомнав, ти си славел, јас на пц.ОФ топик:
Дали некој знае каде е членот реален_07 ?
спомнав, спомнав, ти си славел, јас на пц.ОФ топик:
Дали некој знае каде е членот реален_07 ?
Добро што бараш на политика кога вакви основни работи не разбираш? Дали имаш гласано досега човеку?Ne mi e jasno kako mozat VMRO da imaat dobieno 48% od glasovite a da imaat okolu 64 mandati kako sto tvrdat. Ako e vistina toa sto go tvrdat togas ima samo edno logicno objasnuvanje, defekt na izborniot model, i od narednive izbori seriozno treba da se razmisluva da celata teritorija na drzavata da bide edna edinica a ne podelena na 6.
A zarem ne vide deka problemot go gledam bas vo toa sto postojat 6 edinici.Добро што бараш на политика кога вакви основни работи не разбираш? Дали имаш гласано досега човеку?
Прво Македонија има 6 шест изборни единици, не е една па совршено да се пресликува состојбата.
Друго донтовиот модел на гласање им дава мала предност на победниците. Заради ова и Вмро и сдс имаат повеќе пратеници од гласови, а малите немаат ниту еден.
Системот си е добар. И со чист систем ќе изгубевте катастрофално, бидејќи тогаш и вие ќе имавте помалку пратеници.
Јас кога ви велев Вмро ќе има 65-70 пратеници вие ме праевте будала. Сега се виде кој беше во право. За друг пат, читај пред да коментираш на политика или пак ќе испаднеш смешен. :kesa:
Мислам дека требаше да бидете свесни и да малку пореално да размислувате.Неколкуте присутни во штабот со тажни лица и неверување ги гледаа прелиминарните резулати од гласањето објавени на веб-страницата на Форум. Најмногу се изненадени од резултатите од Првата изборна единица и од четворката. Некои не ги кријат ниту солзите.
Додека пдп беше јака партија овој систем и одеше во корист, сега бидејки е мала и штети. Не може системот постојано да се менува во зависност од тоа дали ти користи или ти штети.A zarem ne vide deka problemot go gledam bas vo toa sto postojat 6 edinici.
Demokratska Unija na Albancite - 7.064 glasovi
Partija za Demokratski Prosperitet - 10.609 glasovi na nivo na republika.
Nitu edno od niv nemaat dobieno mandat, da bese edna izborno edinica sigurno ke dobieja po eden a ednata od niv za malku i dve.
p.s. sega sfati deka ne sum so komunjarite.....
па кој ги тера у сите изборни единици да излезат со листи??исто вака плачеше и Велија Рамковски ако ви текнува во 2006. он имал на ниво на Македонија повеќе гласови отколку Фијат Цаноски и пак не стана пратеник.ама неговите гласови беа "расфрлани" низ сите шест изборни единици, а Фијат беше само во 5 изборна единица и затоа и си влезе исто и сеа така си влезеA zarem ne vide deka problemot go gledam bas vo toa sto postojat 6 edinici.
Demokratska Unija na Albancite - 7.064 glasovi
Partija za Demokratski Prosperitet - 10.609 glasovi na nivo na republika.
Nitu edno od niv nemaat dobieno mandat, da bese edna izborno edinica sigurno ke dobieja po eden a ednata od niv za malku i dve.
p.s. sega sfati deka ne sum so komunjarite?
од каде пикантерииве за солзи и сл? линк?Ах, само ќе кажам на комуњарчињата овде дека нема потреба да плачете, еве што пишуваат:
Мислам дека требаше да бидете свесни и да малку пореално да размислувате.
Нема потреба од плачење, остваривме историска победа-64 пратеника. Во овој момент ги поздравувам Охрид, Струмица и Карпош-ВМРОовски бастиони места во кои особено ми е мило што ве тепавме и тоа убедливо.
А да не ги набројувам: Центар, Гази Баба, Ѓорче Петров, Зелениково (7:1)..... и уште многу други.Знам дека ве боли ова и тоа многу. Во моментов запаѓате во сопствената агонија која сами си ја создадовте.
Druze kur me zdobole za pdp, daj boze uste utre da gi snema, jas samo ukazuvam na defektot koj sto postoi vo izborniot model i koj sto e realen i ne go izmisluvam jas, sakal ti da priznaes ili ne.Додека пдп беше јака партија овој систем и одеше во корист, сега бидејки е мала и штети. Не може системот постојано да се менува во зависност од тоа дали ти користи или ти штети.
пдп сама на овие избори? значи они се готови сега а? ај со здравје, и сдс да ја дочека истата судбина.
Еве ти тексот е со наслов:од каде пикантерииве за насолзени очи и сл? линк?
Нема дефект во изборниот модел. Донотовиот модел на пропорционалниот систем постои во теорија на изборните системи. Тој е една од верзиите, и мислам дека е најчесто бирана верзија на пропорционалниот систем.Druze kur me zdobole za pdp, daj boze uste utre da gi snema, jas samo ukazuvam na defektot koj sto postoi vo izborniot model i koj sto e realen i ne go izmisluvam jas, sakal ti da priznaes ili ne.
Nekoj dobiva pratenik so 6 iljadi glasovi a nekoj so 8. Dali navistina vazat istite zakoni za site?!Дефект? За кого како нели.
Кога би била обратна ситуацијата и би ти одговарала тогаш немаше да се буниш.
Правилата на игра се тие, ако мислиш дека си доволно јак и способен прифати предизвик, можеби ќе опстоиш може не.
Тоа е математиката, истите закони важат за сите.
ДА! Прочитај за системот и ќе ти стане јасно. Не може секогаш кога не ти одговара да го мењаш системот.Nekoj dobiva pratenik so 6 iljadi glasovi a nekoj so 8. Dali navistina vazat istite zakoni za site?!