Резултати од Избори 2008

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
16 мај 2008
Мислења
452
Поени од реакции
2
Ne mi e jasno kako mozat VMRO da imaat dobieno 48% od glasovite a da imaat okolu 64 mandati kako sto tvrdat. Ako e vistina toa sto go tvrdat togas ima samo edno logicno objasnuvanje, defekt na izborniot model, i od narednive izbori seriozno treba da se razmisluva da celata teritorija na drzavata da bide edna edinica a ne podelena na 6.
Добро што бараш на политика кога вакви основни работи не разбираш? Дали имаш гласано досега човеку?

Прво Македонија има 6 шест изборни единици, не е една па совршено да се пресликува состојбата.

Друго донтовиот пропорционален модел на гласање им дава мала предност на победниците. Заради ова и Вмро и сдс имаат повеќе пратеници од гласови, а малите немаат ниту еден.

Системот си е добар. И со чист систем ќе изгубевте катастрофално, бидејќи тогаш и вие ќе имавте помалку пратеници.

Јас кога ви велев Вмро ќе има 65-70 пратеници вие ме праевте будала. Сега се виде кој беше во право. За друг пат, читај пред да коментираш на политика или пак ќе испаднеш смешен. :kesa:

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Добро што бараш на политика кога вакви основни работи не разбираш? Дали имаш гласано досега човеку?

Прво Македонија има 6 шест изборни единици, не е една па совршено да се пресликува состојбата.

Друго донтовиот модел на гласање им дава мала предност на победниците. Заради ова и Вмро и сдс имаат повеќе пратеници од гласови, а малите немаат ниту еден.

Системот си е добар. И со чист систем ќе изгубевте катастрофално, бидејќи тогаш и вие ќе имавте помалку пратеници.

Јас кога ви велев Вмро ќе има 65-70 пратеници вие ме праевте будала. Сега се виде кој беше во право. За друг пат, читај пред да коментираш на политика или пак ќе испаднеш смешен. :kesa:
A zarem ne vide deka problemot go gledam bas vo toa sto postojat 6 edinici.
Demokratska Unija na Albancite - 7.064 glasovi
Partija za Demokratski Prosperitet - 10.609 glasovi na nivo na republika.
Nitu edno od niv nemaat dobieno mandat, da bese edna izborno edinica sigurno ke dobieja po eden a ednata od niv za malku i dve.

p.s. sega sfati deka ne sum so komunjarite?

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Ах, само ќе и препорачам на комуњарчињата овде дека нема потреба да плачете, еве ги вашите солзи:

Неколкуте присутни во штабот со тажни лица и неверување ги гледаа прелиминарните резулати од гласањето објавени на веб-страницата на Форум. Најмногу се изненадени од резултатите од Првата изборна единица и од четворката. Некои не ги кријат ниту солзите.
Мислам дека требаше да бидете свесни и да малку пореално да размислувате.

Нема потреба од плачење, остваривме историска победа-64 пратеника. Горди сме на тоа.
Во овој момент ги поздравувам Охрид, Струмица и Карпош-ВМРОовски бастиони места во кои особено ми е мило што ве тепавме и тоа убедливо. Местоа кои мислевте дека се ваши.

А да не ги набројувам: Центар, Гази Баба, Ѓорче Петров, Зелениково (7:1)..... и уште многу други.
Знам дека ве боли ова и тоа многу. Во моментов запаѓате во сопствената агонија која сами си ја создадовте. Сеуште тешете се дека сте ОК и дека Рада ви е супер. Само додека сте вакви на нас ќе ни одговара-ќе немаме реален противник тука.

Џабе ми беше залудно потрошеното време овде и на другите слични сајтови. Сега сите ИТ момци на СДСМ кои го трујеа форумов добиваат отказ за недобро завршена работа-Рада ќе ве строи. лелел ве жалам.

Член од
16 мај 2008
Мислења
452
Поени од реакции
2
Nitu edno od niv nemaat dobieno mandat, da bese edna izborno edinica sigurno ke dobieja po eden a ednata od niv za malku i dve.

p.s. sega sfati deka ne sum so komunjarite.....
Додека пдп беше јака партија овој систем и одеше во корист, сега бидејки е мала и штети. Не може системот постојано да се менува во зависност од тоа дали ти користи или ти штети.

пдп сама на овие избори? значи они се готови сега а? ај со здравје, и сдс да ја дочека истата судбина. :vozbud:

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.858
Поени од реакции
5.709

p.s. sega sfati deka ne sum so komunjarite?
па кој ги тера у сите изборни единици да излезат со листи??исто вака плачеше и Велија Рамковски ако ви текнува во 2006. он имал на ниво на Македонија повеќе гласови отколку Фијат Цаноски и пак не стана пратеник.ама неговите гласови беа "расфрлани" низ сите шест изборни единици, а Фијат беше само во 5 изборна единица и затоа и си влезе исто и сеа така си влезе

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Замисли... на ВОДНО еј.. ВМРО тепаше 2-1.

Или изумреа поголемиот дел од првоборците или внуците им станаа полнолетни :)

Можам да си земам за право дека младите пресудија на овие избори.

Член од
16 мај 2008
Мислења
452
Поени од реакции
2
Ах, само ќе кажам на комуњарчињата овде дека нема потреба да плачете, еве што пишуваат:

Мислам дека требаше да бидете свесни и да малку пореално да размислувате.

Нема потреба од плачење, остваривме историска победа-64 пратеника. Во овој момент ги поздравувам Охрид, Струмица и Карпош-ВМРОовски бастиони места во кои особено ми е мило што ве тепавме и тоа убедливо.

А да не ги набројувам: Центар, Гази Баба, Ѓорче Петров, Зелениково (7:1)..... и уште многу други.Знам дека ве боли ова и тоа многу. Во моментов запаѓате во сопствената агонија која сами си ја создадовте.
од каде пикантерииве за солзи и сл? :pos: линк?

И да, си заслужија кумуњари едни. Мислеа народот е улав и ќе гласа за некој кој ќе го смени името и кој нема никаква програма. Да не почнувам за мизерната кампања.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Додека пдп беше јака партија овој систем и одеше во корист, сега бидејки е мала и штети. Не може системот постојано да се менува во зависност од тоа дали ти користи или ти штети.

пдп сама на овие избори? значи они се готови сега а? ај со здравје, и сдс да ја дочека истата судбина. :vozbud:
Druze kur me zdobole za pdp, daj boze uste utre da gi snema, jas samo ukazuvam na defektot koj sto postoi vo izborniot model i koj sto e realen i ne go izmisluvam jas, sakal ti da priznaes ili ne.

Член од
16 мај 2008
Мислења
452
Поени од реакции
2
Druze kur me zdobole za pdp, daj boze uste utre da gi snema, jas samo ukazuvam na defektot koj sto postoi vo izborniot model i koj sto e realen i ne go izmisluvam jas, sakal ti da priznaes ili ne.
Нема дефект во изборниот модел. Донотовиот модел на пропорционалниот систем постои во теорија на изборните системи. Тој е една од верзиите, и мислам дека е најчесто бирана верзија на пропорционалниот систем.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Дефект? За кого како нели.

Кога би била обратна ситуацијата и би ти одговарала тогаш немаше да се буниш.

Правилата на игра се тие, ако мислиш дека си доволно јак и способен прифати предизвик, можеби ќе опстоиш може не.

Тоа е математиката, истите закони важат за сите.

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Мнозинскиот модел на гласање има една предност: гласаш за човекот, а не за партијата. Вака, кое фајде ако сакаш да гласаш за човек, ставен на број 17? Во секој случај, нека се отрезнуваат,:) и нека почнуваат со работа, и да гледат да не прават грешки, оти многу грешки се веќе сторени... Од мене толку, ќе прочитате можеби уште нешто, по неколку часа:)

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Дефект? За кого како нели.

Кога би била обратна ситуацијата и би ти одговарала тогаш немаше да се буниш.

Правилата на игра се тие, ако мислиш дека си доволно јак и способен прифати предизвик, можеби ќе опстоиш може не.

Тоа е математиката, истите закони важат за сите.
Nekoj dobiva pratenik so 6 iljadi glasovi a nekoj so 8. Dali navistina vazat istite zakoni za site?!

Член од
16 мај 2008
Мислења
452
Поени од реакции
2
Nekoj dobiva pratenik so 6 iljadi glasovi a nekoj so 8. Dali navistina vazat istite zakoni za site?!
ДА! Прочитај за системот и ќе ти стане јасно. Не може секогаш кога не ти одговара да го мењаш системот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom