Значи, прва работа, АРМ добро си ја заврши работа, проблемот беше во Претседателот и сите политичари што беа вклучени, бидејќи беа во паника и избезумени.АРМ многу слабо се покажа во 2001.
Ако постои чесна документација во светот (историска), (иако некои викаат дека барем половина цел од пишувањето на историја е да се скрие вистината),
тогаш ќе МОРА да биде АРМ прогласена за единствената (во мое знаење) во светот која изгубила војна од 150-200 УЧК-и во Арачиново.
(Ако на некој веднаш му текнува зборот „притисок“, тој е под силна медиумска пропаганда (програмиран за реплика).
И Палестина 70 години води војна, но не се откажа од идеалите.
Слично, Виетнам, Кабул, Иран, ...;
што повлекува дека тоа е комплетно едностран пропуст - од наша страна, специјално врховниот командант и втора по одговорност: АРМ, подоцна и министерство за одбрана, внатрешни, итн.)
АРМ и министерство за одбрана (со албанец за министер) не може да очекува Македонците да ја сфатат за озбилно.
Посебно не по третманот на бранителите.
Враќањето на редовна војска, скоро сигурно, нема да се случи. Ова се некои тажни обиди да се чуе мислењето.
Мислењето до АРМ е: ПОИМ ЗА СРАМ СТЕ.
Не почитувам хиерархија, ако забележам дека не е дојдено таму поради службени заслуги и улизување, туку само со екстра улизување (како компензација на службените заслуги).Остај не ми објаснувај правила на служба.
Сум бил во војска и поприлично сум запознаен со тоа.
Ти како стоиш со праксата ??
Имало соживот неколку векови наназад? Кога тоа брат? Ај дај ми доказ дека барем еден век имало мир и соживот на Балканов? Јас колку што имам читано и колку што знам историја тоа никогаш не било. Освен можеби кога неандерталците владееле на овие простори.
Апстрактна фраза без значење.нека ми објасни некој што значи тоа „долг кон татковината“?
мкд владе, м?
Околу 2001 ми се чини дека на многу од дечкиве не им е јасно што беше целта на учк.Целта беше "да се ослободат албанските територии од славомакедонските окупатори".Значи, прва работа, АРМ добро си ја заврши работа, проблемот беше во Претседателот и сите политичари што беа вклучени, бидејќи беа во паника и избезумени.
Она што требаше Претседателот да го каже, што и секој нормален присебен човек од оваа држава ќе и го кажеше на АРМ во тоа време, воените дејства се ваша работа, колку време ви треба толку, не се брзајте, а маркетинг улогата оставете ми ја мене.
Одоговорот на ова прашање би требало да го знаеш од општа култура.нека ми објасни некој што значи тоа „долг кон татковината“?
мкд владе, м?
А во кој тип на луѓе спаѓаш ти?Апстрактна фраза без значење.
Има значење само за оној тип на луѓе што бараат значење во неа или што „чувствуваат“ дека има некакво длабоко значење кое не ни пробуваат да си го објаснат.
По логиката секој маж војник која што важи од памтивек и од кога се тепаат луѓево помеѓу себе, нема таква професионална армија и платеници кој што не биле поразени од резервен состав и население кое што предходно е воено оспособено, “ професионалецот“ немој да ме смееш лигуши до даске влеени на работа преку врски и партија неспособни буквално за ништо не се одбранбена сила, ќе се тепа до моментот кога ќе реши дека не е доволно “ платен “ за да гине потоа ќе му ја дувне вид виделија.Ајде да бидеме реални. Во случај на напад од Грција, Бугарија или Србија заради големината на државата ќе немаме време да се мобилизираме, не пак да се браниме. Што се однесува до Косово, не ме фаќајте за збор, но мислам дека од минатата година добија одобрение од НАТО и ЕУ за опремување со тешко оружје, а и обученоста е на ниво на НАТО стандардите. Иако пешадијата има некоја помала предност кога се наоѓа во дефанзива во ридско-планински и урбани подрачја, цената во човечки животи која пешадијата ќе ја плати во одбрана од добро опремена војска е за наши услови неприфатлива. Треба да ви стане јасно дека времето кога Албанците се бореа со дрвени гранки е завршено.
По која логика повеќето држави во светот заклучиле дека професионалната војска е поефикасна, а по која логика тераат нашиве генерали?
Ако толку многу се плашите од Албанците, зошто не ја зголемете големината и техничко-материјалната опременост на професионалната војска?
Кога последен пат имаш видено од еманципиранава генерација некој да се грабнат и да се издрскаат мушки било за женска било за расправија било за гачка некоја ?Одоговорот на ова прашање би требало да го знаеш од општа култура.
А во кој тип на луѓе спаѓаш ти?
Јас знам два типа на луѓе ако веќе генерализираме.
Оние кои ти овозможиле ти да можеш да се образоваш на мајчин јазик, да живееш во своја држава и слободно да се нарекуваш како што сакаш.
И оние другите кои сметале дека нема потреба од тоа, доволно е само да се живее па макар и како роб.
Во кои луѓе спаѓаш ти??
Дали спаѓаш во оние кои се испостраа од самата помисла дека генералот на нашата армија кој е по потекло Македонец побара да се служи воен рок, и наеднаш им олесна кога министерот за одбрана, обичен политичар кој случајно е и етнички Албанец рече дека нема потреба од такво нешто и со радост ја поздравија неговата одлука.
Сега се поставува прашањето кој и мисли повеќе добро на својата држава.
Македонскиот генерал( кој нема резервна држава) или Албански политичар( кој има уште две на лагер, а се бореше и се бори за трета).
Така да ајде одговори ми во кои луѓе спаѓаш ти и останатите пацифисти тука?
По логиката секој маж војник која што важи од памтивек и од кога се тепаат луѓево помеѓу себе, нема таква професионална армија и платеници кој што не биле поразени од резервен состав и население кое што предходно е воено оспособено, “ професионалецот“ немој да ме смееш лигуши до даске влеени на работа преку врски и партија неспособни буквално за ништо не се одбранбена сила, ќе се тепа до моментот кога ќе реши дека не е доволно “ платен “ за да гине потоа ќе му ја дувне вид виделија.
Е сега не е проблемот за обуката и воведување на редова војска повторно протблемот е што воопшто и нема мажи кој би биле војници,од метеро сексуалци лизни мазни мамини и татини со бекам флизури не очекувам да бранат било каква држава.
Кога последен пат имаш видено од еманципиранава генерација некој да се грабнат и да се издрскаат мушки било за женска било за расправија било за гачка некоја ?
Се разбира после недела дена пак да пијат заедно како што беше до пред некој си 10 15 години.
значи ни ти немаш одговор, така? јас ако прашувам, значи дека не знам. ти употребуваш фраза, а не знаеш да ја објасниш.Одоговорот на ова прашање би требало да го знаеш од општа култура.
значи ли ова дека ти спаѓаш меѓу милитантите? бидејки со гадење го пишуваш зборот пацифист...Така да ајде одговори ми во кои луѓе спаѓаш ти и останатите пацифисти тука?
можеби не можеме заради трошоците, мал буџет, а слаба држава. Инаку повеќето држави низ светот (то што го најдов у википедија) имаат различни системи на обука, одбрана, национални гарди, цивилни обуки и единици..., значи пак се организирани на некој начин. Проблем е што ние не само што немаме дисциплинирани граѓани за оружани конфликти, ние немаме план, единици и состав за евакуација и спас ни од временски непогоди, камоли од воени интервенции. Една поплава да се случи ќе изгинеме како глувци. Професионалните војници се мал број и не може да стигнат насекаде.Регрутацијата на младите е последната карта која нашиве можат да ја изиграат, карта којашто нема да смени апсолутно ништо затоа што дебелата дама веќе ја испеа песната.