Регистрирање на фирма?

S

smart ass

Гостин
А што е разликата помеѓу Т/П(Трговец Поединец) и Дооел, мора да се има почетен капитал или не треба ? Кој може да отвори Т/П а кој Дооел. Дали Т/П важи за сите понуда на сервиси, телефонски услуги или мора Дооел да се отвара?

Однапред ви благодарм доколку одговорите.
Епа колку што памтам од трговско право...ДООЕЛ=Друштво со ограничена одговорност(основано од)Едно лице...

А ТП..па само ти кажува...трговија-телефонски услуги ЈОК...тоа се вииисини големи.

А инаку може секој да отвори,минималниот влог беше 5000 евра(ако не е изменето),за аакционерско друштво 50000 евра..(само за напомена за банки е 3 милиона евра,за осигурување слично...малце помеко е за штедилници).

Значи ТП не важи за секаква понуда на сервиси.

H

^HITMAN^

Гостин
kano напиша:
8.000 денари е регистрација на фирма, кај правник кој се бави со тоа... едноставно си идеш таму, си пополнуваш формулари одредени, бираш име и дејност на фирмата, одбираш банка, си плаќаш и чекаш за 1 до 2 дена ќе ти се јави правникот, да ги допополниш формуларите од банката... во тој момент си ги зимаш и документите од фирмата, веќе е регистрирана, и ќе ја почекаш жиро сметката уште ден два, ќе си ги земеш картиците со се печатите нови... и со среќа нека ти е...

се за тие пари е, и потврди, проценки за оснивачки влог од 5.000 еура (фиктивни нормално) буквално се што треба... нема сокриени трошоци, ништо... понатака е на твоја одговорност што ќе правиш... дури и пријавувањето во социјално е негова одговорност... седиште на фирмата... кај сакаш таму ќе ти го регистрираат седиштето...

кој сака телефон од правничка во скопје која ги решава фирмите нека пише тука...
Ништо од ова не е вистина !!! Централниот регистар ти ја завршува целата работа во Гевгелија барем, нема потреба од никакви правници, тие имаат вработено правник.
2550 денари е за регистрација на фирма ДООЕЛ, а за ТП е 1700 ден, толку.

Член од
6 септември 2007
Мислења
134
Поени од реакции
4
Ништо од ова не е вистина !!! Централниот регистар ти ја завршува целата работа во Гевгелија барем, нема потреба од никакви правници, тие имаат вработено правник.
2550 денари е за регистрација на фирма ДООЕЛ, а за ТП е 1700 ден, толку.
Ама ова се само трошоците на Централен регистар. Кај ти се нотарски трошоци, отварање жиро сметка, пријава у здравство, вработување, пио, па после печати, па проценка на основни средства, итн.... Вака со правник ти е ем полесно, ем попрактично и нема да луташ многу. Иначе ќарт им е околу 2000 од фирма.

H

^HITMAN^

Гостин
kano напиша:
тоа е точно... централниот регистар ти ја завршува работата, ама ти ги бара и следниве документи:
-оснивачки влог од 5000 евра, било во кеш на сметка, пари кои ќе се сметаат за оснивачки капитал или недвижен и подвижен имот во таа висина... ако немаш кеш ке ставиш оснивачки влог во ствари (компјутери, алати, па и коли), ама одоздола пописот мора да биде заверен од овластен проценител... тој кошта со закон 2500 денари плус данок...
-после има некои нотарски заверки, незнам за што ама има....
-печатот кошта исто, (незнам колку)... и на крај трчаници, бутканици од шалтер на шалтер, таксена маркица ваму, па онаму се собираат... не викам не, правникот гарант тоа го прави и трча за тебе сигурно не за гратис и ќеиф, ама како што си реков, идеш си платиш и друг трча за тебе... ако треба да уштедам 2000 до 2500 денари, па нека трча некој друг а не јас...

незнам за во гевгелија, ама централен регистар во ск е гужва невидена... исто како и со пасошите и личните карти... низ македонија другите градови завршуваат за 2-3 недели, а во скопје за тоа трае од 1 до 1,5 година од закажување до издавање и пак гужви, бутканици и слично...

п.с. хитман... не беше ти на форумот зазабава?

Не сум член на ниеден друг форум.

Да да, но како што кажа ако немаш 5000 евра ќе ти заложат капитал, како што направив јас, НО ТОА Е ПОСЛЕ 1 ГОДИНА, имаш година грејс период да стекнеш капитал или 5,000 евра.Јас заложив пред некој месец и тоа банални работи од дома(дека седиштето на фирмата ми е дома, телевизор, тросед, перална и ситнежи. А правникот трча за тебе и не ти бара ништо за возврат, тоа му е работата. Јас отворив фирма за 3 дена, отпосле си извадив печат и тоа долгото ние го викаме штембил на кој го има логото на мојата компанија и тоа го извадив од Скопје по цена од 1500 денари (мислам дека ми земаа толку скапо дека сакав моето лого да стои на тој долгиот печат инаку поефтино е многу), но и тоа се заврши за 2-3 дена. Е сега како што ми кажа татко ми, порано се чекало и по 3 до 6 месеци, а сега е навистина подобро.
Не сакам да критикувам се и сешто како 90% од форумџите овде, кои се ванабе критичари и се ним нешто не им чини и се тие знаат. Кога некоја работа е добра, заслужува пофалба, барем во Гевгелија.
Е сега, не го барајте тој фамозниот "едношалтерски систем" затоа што не постои сеуште и само лажат. Ќе ве прошетаат низ неколку институции и шалтери, но ништо страшно.

Плус отварање на жиро сметка - бесплатно
Заверување во Пензиско и инвалидско - бесплатно
Пријава за здравствено осогурување на вработените - бесплатно
Проценка на почетен капитал - бесплатно

Не е некоја филозофија тие работи да си ги завршиш сам, отколку да му дадеш 6000 или 8000 на некој правник за обични глупости. Потрудете се малце, ќе почекате по некои шалтери и тоа е тоа. Ако некој има за фрлање 8,000 денари во ред, но јас немам и сам си ја завршив работата. Повеќе документи треба за да запишеш постдипломски на државен отколку за да отвориш фирма.

А за Скопје не знаев дека е толкава гужва. Па дојдете регистрирајте кај нас, за 2 дена ќе завршите работа, проверено. :) Не ви треба закажување затоа што нема гужва.

Ама ова се само трошоците на Централен регистар. Кај ти се нотарски трошоци, отварање жиро сметка, пријава у здравство, вработување, пио, па после печати, па проценка на основни средства, итн.... Вака со правник ти е ем полесно, ем попрактично и нема да луташ многу. Иначе ќарт им е околу 2000 од фирма.
Како што кажав, се друго е бесплатно, нека не ве лажат правниците. Ќарот не им е 2000 туку минимум 5,000, 6,000
Ако некој има прашања, слободно прашајте се ќе ви кажам кај треба да се оди по ред, аман од тие правници веќе, само пари да збираат од ништо.

Член од
6 септември 2007
Мислења
134
Поени од реакции
4
Не сум член на ниеден друг форум.

Плус отварање на жиро сметка - бесплатно
Заверување во Пензиско и инвалидско - бесплатно
Пријава за здравствено осогурување на вработените - бесплатно
Проценка на почетен капитал - бесплатно

Не е некоја филозофија тие работи да си ги завршиш сам, отколку да му дадеш 6000 или 8000 на некој правник за обични глупости. Потрудете се малце, ќе почекате по некои шалтери и тоа е тоа. Ако некој има за фрлање 8,000 денари во ред, но јас немам и сам си ја завршив работата. Повеќе документи треба за да запишеш постдипломски на државен отколку за да отвориш фирма.

Како што кажав, се друго е бесплатно, нека не ве лажат правниците. Ќарот не им е 2000 туку минимум 5,000, 6,000
Ако некој има прашања, слободно прашајте се ќе ви кажам кај треба да се оди по ред, аман од тие правници веќе, само пари да збираат од ништо.
Ова можда важи за Гевгелија ама не и за Скопје.

„Отварање сметка бесплатно„ ама ти треба тековна состојба од дента и кошта 253 денари
„Заверување во Пензиско и инвалидско - бесплатно„ ама ке се изначекаш на шалтер
„Пријава за здравствено осогурување на вработените - бесплатно„ ама ке т побеле коса на шалтер
П2роценка на почетен капитал - бесплатно„ - ова можда у гевгелија и не од овластен проценител. Сегде на друго место у македонија е 2500 денари и е со закон утврдена такса.
Значи 2500 централен+2500 проценител+500 нотар+ситно наваму натаму =6000+1000 (1500) печат завис каков сакаш = 7500

Епа како што кажаа подоле ќе дадам уште 2000 на некој и нема да се малтретирам. Мене за 10000 ми отворија фира с сите нишани, печати, броеви, потврди, пријава у царина, ддв број, код за плата, прјава на работно време и што уште не за 11000. Така да мило ми е што ми ќари правникот 2000-3000 денари, ама јас си работев и не му се секирав и не се заебавав со нашава бирократија.

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
hehe
jas plativ 300 evrinja za DOOEL za da mi ja sredat:uvo:
dobro me kokna

Clen 7

Од Форумот
Член од
5 јуни 2007
Мислења
2.843
Поени од реакции
360
Ако му треба на некој регистрација на фирма или пак ликвидација нека пише слободно. 6000 е комплет,ЦР,жиро,печати,чекање по шалтери,проценка од овластен судски проценител.....се. Какви 300евра какви 2000 денари.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
ЗАКЛУЧОК:Регистрирајте фирма во Гевгелија ем, на граница , ем се брзо се договара и решава , ем пасош и слични заебанции за три дена,..ем Солун на пола саат(пристаниште, брз и ефтин парцел...од пиле млеко итн.)..ем сите ги познаваш во градот......еммм :) .....јас почнувам да рзмислувам седиштето на МКД фирмата да го селам таму.
Или некој друг град нуди можеби подобри услови????

Член од
1 јануари 2006
Мислења
21
Поени од реакции
5
Дечки, едно прашање.
Имам идеа за еден мал бизнис. Е сеа за тоа ќе треба да отворам ДООЕЛ ок не е проблем ќе избркам се во Централен Регистар и кај и да треба тоа. Прашањето ми е што јас сум си вработен и неќам да си ја напуштам работата туку ова да го пукам After Work . Значи преставува ли проблем што сум веќе пријавен здравствено и пензиско и оваа фирма што би ја отворил киога би гласела на мое име како ќе ги регулирам тие работи.
Фала

Член од
26 април 2010
Мислења
501
Поени од реакции
21
Дечки, едно прашање.
Имам идеа за еден мал бизнис. Е сеа за тоа ќе треба да отворам ДООЕЛ ок не е проблем ќе избркам се во Централен Регистар и кај и да треба тоа. Прашањето ми е што јас сум си вработен и неќам да си ја напуштам работата туку ова да го пукам After Work . Значи преставува ли проблем што сум веќе пријавен здравствено и пензиско и оваа фирма што би ја отворил киога би гласела на мое име како ќе ги регулирам тие работи.
Фала
Нема проблем да регистрираш и повеќе фирми.Ти ќе бидеш газда, но мора да назначиш одговорно лице - директор.Регистрација сега е поефтина-комплет со се и целото трчкарање мислам дека е околу 8000денари.Тука спаѓаат и луксузни печати,сметки и се што е потребно за почеток за работа на фирмата.:smir:

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Дечки, едно прашање.
Фала
значи, можеш да регистрираш фирма и да бидеш запишан како сопственик и управител на истата, а да не се пријавиш во пензиско, т.е. да немаш пријавено ниедно лице како вработено, а фирмата да си остварува профит, пари да се вртат преку жиро сметка и на крај од годината да си принесеш ти (сметководителот) завршна сметка и нема да имаш никаков проблем... значи повторувам ФИРМА БЕЗ НИЕДЕН ВРАБОТЕН... во регистрацијата на фирмата тебе како сопственик и оснивач ти следуваат автоматски управителските привилегии, така да на картиците од банка стои твој потпис, со твој матичен број. ако сакаш да пријавиш некого како полномошник, вадиш втори картици со потпис на полномошникот, кој исто така немора да биде пријавен...сакаш трет полномошник? нема проблем и за него картици и тн... никој не мора да биде пријавен. сега за сега функционира тоа и иако од власта знаат дека има вакви фирми не прават никаков проблем, бидејки, нели, фирма= данок... ако ме присилат да пријавам некого, ондак затварање на фирмата= нема данок... така да можеш и 5 вакви фирми да имаш ако имаш потреба....

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
мислам дека веќе не е можно така ..
мора да има минимум еден пријавен на фирмата ..
а инаку да .. Лиднам .. можеш да бидеш вработен на друго место и да отвориш фирма на твое име ... но како шо реков мислам дека е сменет законот ... мора да има минимум 1пријавен/вработен ... иако функционираше и без пријавен до пред некое време ..

Член од
26 април 2010
Мислења
501
Поени од реакции
21
а инаку да .. Лиднам .. можеш да бидеш вработен на друго место и да отвориш фирма на твое име ... но како шо реков мислам дека е сменет законот ... мора да има минимум 1пријавен/вработен ... иако функционираше и без пријавен до пред некое време ..
И јас мислев дека мора вработен, сега ми кажуваат дека има сеуште и функционира без ниту еден вработен???
Власта собира данок а друго не и е гајле.
Смешката е што има фирма а нема вработен ( видете колку има што имаат отворено фирми а се дел од власта и јавните претпријатија и се ќе ви биде јасно). Сега и јас видов зошто ова се толерира.:smir:

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
нејќам да се експонирам и да вадам докази дека функционира... тоа беше гачка пуштена низ народот, да се опипа пулсот и мислењето на народот од типот “шта би било кад би било“ дека се спрема закон кој ќе забрани постоењето на вакви фирми... и веројатно добиените податоци биле поразителни, па не е ништо сменето во тој правец... исто како и за милион други работи за кои се пушта гачка т.е. се прави на некој начин тестирање за да се утврди дали или не ќе донесе нешто позитивно (читај поише пари во буџет) ако се донесе оваков или онаков закон... исто како и со еден куп работи што се кажаа во периодот на носење закони набрзинка, па после испадна дека не било тоа баш така, туку “народот си измислува“... е како да не... ако не сте знаеле, тоа е еден од начините за пипање на пулсот од народот и како што реков екстра пари или мање пари за во буџет ако се донесе закон...

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.464
Поени од реакции
18.470
Не е точно. Оваа власт донесе закон со кој ги забрани фирмите без вработени т.е. мораш да имаш барем еден вработен, но тоа падна на Уставен суд.

Така да сега можеш да имаш фирма без ниту еден вработен.

Kajgana Shop

На врв Bottom