kano напиша:
тоа е точно... централниот регистар ти ја завршува работата, ама ти ги бара и следниве документи:
-оснивачки влог од 5000 евра, било во кеш на сметка, пари кои ќе се сметаат за оснивачки капитал или недвижен и подвижен имот во таа висина... ако немаш кеш ке ставиш оснивачки влог во ствари (компјутери, алати, па и коли), ама одоздола пописот мора да биде заверен од овластен проценител... тој кошта со закон 2500 денари плус данок...
-после има некои нотарски заверки, незнам за што ама има....
-печатот кошта исто, (незнам колку)... и на крај трчаници, бутканици од шалтер на шалтер, таксена маркица ваму, па онаму се собираат... не викам не, правникот гарант тоа го прави и трча за тебе сигурно не за гратис и ќеиф, ама како што си реков, идеш си платиш и друг трча за тебе... ако треба да уштедам 2000 до 2500 денари, па нека трча некој друг а не јас...
незнам за во гевгелија, ама централен регистар во ск е гужва невидена... исто како и со пасошите и личните карти... низ македонија другите градови завршуваат за 2-3 недели, а во скопје за тоа трае од 1 до 1,5 година од закажување до издавање и пак гужви, бутканици и слично...
п.с. хитман... не беше ти на форумот зазабава?
Не сум член на ниеден друг форум.
Да да, но како што кажа ако немаш 5000 евра ќе ти заложат капитал, како што направив јас, НО ТОА Е ПОСЛЕ 1 ГОДИНА, имаш година грејс период да стекнеш капитал или 5,000 евра.Јас заложив пред некој месец и тоа банални работи од дома(дека седиштето на фирмата ми е дома, телевизор, тросед, перална и ситнежи. А правникот трча за тебе и не ти бара ништо за возврат, тоа му е работата. Јас отворив фирма за 3 дена, отпосле си извадив печат и тоа долгото ние го викаме штембил на кој го има логото на мојата компанија и тоа го извадив од Скопје по цена од 1500 денари (мислам дека ми земаа толку скапо дека сакав моето лого да стои на тој долгиот печат инаку поефтино е многу), но и тоа се заврши за 2-3 дена. Е сега како што ми кажа татко ми, порано се чекало и по 3 до 6 месеци, а сега е навистина подобро.
Не сакам да критикувам се и сешто како 90% од форумџите овде, кои се ванабе критичари и се ним нешто не им чини и се тие знаат. Кога некоја работа е добра, заслужува пофалба, барем во Гевгелија.
Е сега, не го барајте тој фамозниот "едношалтерски систем" затоа што не постои сеуште и само лажат. Ќе ве прошетаат низ неколку институции и шалтери, но ништо страшно.
Плус отварање на жиро сметка - бесплатно
Заверување во Пензиско и инвалидско - бесплатно
Пријава за здравствено осогурување на вработените - бесплатно
Проценка на почетен капитал - бесплатно
Не е некоја филозофија тие работи да си ги завршиш сам, отколку да му дадеш 6000 или 8000 на некој правник за обични глупости. Потрудете се малце, ќе почекате по некои шалтери и тоа е тоа. Ако некој има за фрлање 8,000 денари во ред, но јас немам и сам си ја завршив работата. Повеќе документи треба за да запишеш постдипломски на државен отколку за да отвориш фирма.
А за Скопје не знаев дека е толкава гужва. Па дојдете регистрирајте кај нас, за 2 дена ќе завршите работа, проверено.
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
Не ви треба закажување затоа што нема гужва.
Ама ова се само трошоците на Централен регистар. Кај ти се нотарски трошоци, отварање жиро сметка, пријава у здравство, вработување, пио, па после печати, па проценка на основни средства, итн.... Вака со правник ти е ем полесно, ем попрактично и нема да луташ многу. Иначе ќарт им е околу 2000 од фирма.
Како што кажав, се друго е бесплатно, нека не ве лажат правниците. Ќарот не им е 2000 туку минимум 5,000, 6,000
Ако некој има прашања, слободно прашајте се ќе ви кажам кај треба да се оди по ред, аман од тие правници веќе, само пари да збираат од ништо.