Регистрирање на фирма?

Robbie

Hope Never Dies
Член од
8 август 2008
Мислења
110
Поени од реакции
1
А... за какви точно услуги збориме?
Пакет од правни услуги и еротска масажа? :)
Да бе и плакање такси и автобус 53-ка :) не ме заебавај.
Јас работам со факти ако сакаш доказ кажи ке седнеме ке се напиеме по едно пиво и ке ти кажам се како што е....а така да зборуваме глупости мислам нема смисла не ми личи на должноста и на годините(веќе) :toe:

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Aрно де, нема сега цела тема да ја поминеме во анализирање на маркетиншките потези на адвокатските фирми преку кои привлекуваат и дерат муштерии. Крајно, точно е дека секој си има цена на личниот труд, покрај официјалните трошоци во правото (како тужби, поднесоци, молби, кулци и парци :) ).

Зборуваме за процедурите за регистрирање на фирми. Интересно искуство сподели со нас Роби, но сепак човекот не платил 1000 евра за регистрација на фирма, него за пакет непознати тајни строго доверливи услуги.

Одиме понатака.

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Да брат депозитот е минимум 5000 евра,пред две недели ја регистрирав фирма,може депозитот да е материјален а може да е во банка. И знаеш како е кај нас можеш да платиш на некој адвокат и он ке ти осигури се. Доколку знам фирма се регистрира за 200-300 евра а мене ми земаа искрено 1 000 евра ама не мрднав со прст, се ми заврши адвокатот, само бев да се потпишам кај нотарот и фирмата беше готова за три неполни дена, тоа е сега за сега ако има нешто нејасно тука сум. Поздрав.
Sledniot pat koa ke ti treba advokatska usluga javi mi se, ke ti dadam na rati i 5% popust, a firmata gratis ke ti ja registriram.

Член од
8 мај 2006
Мислења
33
Поени од реакции
2
ej sakam i jas da pitam nesto sto e sustinska razlika od Trgovec poedinec i Dooel i koja e razlikata vo davacki

MaryJane

It's alive!
Член од
11 јуни 2008
Мислења
369
Поени од реакции
33
а да не случајно некој знае која е процедурата за регистрација на туристичка агенција?се отепав од барање никаде не најдов конкретно кои услови треба да се исполнуваат,

па ако некој има некоја информација/линк слободно нека го сподели :smir:

фала однапред

Член од
6 септември 2007
Мислења
134
Поени од реакции
4
а да не случајно некој знае која е процедурата за регистрација на туристичка агенција?се отепав од барање никаде не најдов конкретно кои услови треба да се исполнуваат,

па ако некој има некоја информација/линк слободно нека го сподели :smir:

фала однапред
Во кратки црти ....
1. Регистрираш најобична фирма (да рецеме ДООЕЛ) со претежна дејност туризам.
2. Вработуеш 4 лица (ако сакаш А лиценца). Еден мора да има Лиценца за туристички менаџер, и двајца со уверение за странски јазик.
3. Праис осигурање од одговорност на 50000 Еур (за А лиценца)
4. Договор праиш со сојуз на туристички водичи.
5. Зимаш барање за лиценца од министерство за економија, попунуес, приложуваш докумнети што ги пишуе таму и .....

Горе доле тоа е тоа.

Од кога ке добиеш лиценца, и најдеш простор, после пријавуеш почеток на работа во Собрание на град скопје, Трудова инспекција и ДПИ.

Ова горе е се ако сакаШ да работиш by the book, а може и само со обична фирма на диво без лиценца (нема да бидеш еденствен)

www.economy.gov.mk па после иди у туризам делот и имаш и сите закони правилници, минимални технички услови итн...

MaryJane

It's alive!
Член од
11 јуни 2008
Мислења
369
Поени од реакции
33
Во кратки црти ....
1. Регистрираш најобична фирма (да рецеме ДООЕЛ) со претежна дејност туризам.
2. Вработуеш 4 лица (ако сакаш А лиценца). Еден мора да има Лиценца за туристички менаџер, и двајца со уверение за странски јазик.
3. Праис осигурање од одговорност на 50000 Еур (за А лиценца)
4. Договор праиш со сојуз на туристички водичи.
5. Зимаш барање за лиценца од министерство за економија, попунуес, приложуваш докумнети што ги пишуе таму и .....

Горе доле тоа е тоа.

Од кога ке добиеш лиценца, и најдеш простор, после пријавуеш почеток на работа во Собрание на град скопје, Трудова инспекција и ДПИ.

Ова горе е се ако сакаШ да работиш by the book, а може и само со обична фирма на диво без лиценца (нема да бидеш еденствен)

www.economy.gov.mk па после иди у туризам делот и имаш и сите закони правилници, минимални технички услови итн...
фала за информацијата :smir:

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Вака до сите што незнаат фирма за да регистрираш сега се плака 8000 денари :helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou:

Член од
10 март 2009
Мислења
7
Поени од реакции
0
Вака до сите што незнаат фирма за да регистрираш сега се плака 8000 денари :helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou::helou:
Каде се плаќаова, во централен регистар?

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Има ли бе нешто во Македонија кое со плаќањето ДАНОК, оние доприностите по плата и слични обавезителни давачки е ПЛАТЕНО..према администрацијата.......или тоа е само МАЛИОТ АВАНАС..за да ти праат муабет...ОД ВИСОКО..???? :)

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Татко ми работи со тоа тој толку си бара за да регистрира фирма инаку во УЈП работи
1. Да си прочита кодексот.
2. Да си прочита чл. 34 од законот за Управа за јавни приходи.
3. Срамота!

Kajgana Shop

На врв Bottom