Edno prasane ako otvoris Dooel dali po treba da zaposlis uste nekogo ( primer otvaras firma mozes li sam da rabotis od 8 do 8 se razbira so pauza 1-2 sati ili treba da imas uste nekoj vraboten ?? Razgovarav so eden mi rece pokraj direktorot mora da imas uste eden zaposlen jas mislam ,ne moras poradi toa sto si dooel koj gresi
Dali so dooel mozes da drzis dve delatnosti primer da podavas igracki i knizarnica vo eden ducan bas se cudam mnogu trgovci ne se osmeluvaat da drzat dve delatnosti vo eden ducan pa se razmisluvam dali e toa deka ce dojde edna musterija za edno druga za drugo ne ce imas vreme da gi posvetis vnimanie sto znam fantaziram ili e poslozeno za knigvoditel stvarno neznam ajde pomognete sto mislite... vie sto imate firmi
--- надополнето: 8 март 2012 во 01:19 ---
Ova se razbiram ama sto mislese so ova kakva vrska ima gorivo i cistenje so trosoci za firma
-гориво
-чистење
--- надополнето: 8 март 2012 во 01:32 ---
Te pocituvam leandra onie sto imaat firma znaat deka ne se moze bez fiskalen aparat uuh koj trgovec e lud da ima fiskalna da ne si gi stava site pari v djeb ama ne mu e jasno na deteto dobro ce otvori firma ce vidi deka ne moze taka edna inspekcija i 500 do 2000 eura kazna pa ce se opameti ne edna fiskalna 3 ce zeme .. Mozes da rabotis na crno po prijateli drugari da instaliras operativni sistemi prodavas delovi za PC ama koga imas ducan e toa e druga prikazna.... Nego mene me interesira za koi zanaeti ne treba fiskalna kasa ja kolku sto znam kaj mene ima eden semkar i nema fiskalna i ovie sto prodavaat na zelenite pazari nemaat fiskalni ...
ај со ред....
1. кога ке регистрираш дооел, можеш и без ниеден вработен во фирмата... се додека се плаќа данокот на време се е ок... лани донесоа закон во кој стоеше дека неможе да постои фирма која ке функционира, ке има движење на сметката и ке плаќа данок а сепак нема вработени... законов експресно го повлекоа, зашто на денот на стапување на сила се поднесоа илјадници барања за поништување на вакви фирми... фирми кои како така, по нешто плаѓаа во буџет...
2. со дооел можеш да имаш и 5 делатности, доколку во дуќанот има услови за тоа... на пример неможеш да продаваш бурек, леб и слично, а на соседниот рафт да продаваш киселини, пестициди и слично... инаку, примерот играчки+книжара е ок... може и никој не ти брани... дури на ове 2 можеш да додадеш и трета и четврта и тоа... да речеме можеш за трета да пордаваш пијалоци ладни (без алкохолни), па четврта да ти биде двд, видео, тв и слично...
3. чистење и гориво... сегде кај ке отвориш дукан (зграда, трговски центар или кај и да е освен ако не ти е дома во куќата од задна страна) сегде те штават некоја сума за чистење на ходници и скалишен простор... не си имун и ти на тоа... гориво... гориво е треошок кој е релаен додека трчкаш лево десно и го договараш твојот бизнис... со оглед на актуелниве цени по литар гориво кои немаат тенденција да се намалат туку да растат, тое ти е сериозен трошок... па и со автобус да идеш пак е трошок...
4. тие што немаат обврска за фискален апарат (незнам точно кои се дејностите) имаат паушален данок... лично мене не ми се свиѓа тоа...да речеме паднеш и скршиш нога (пу пу скраја да е) и лежиш во болница 2-3 месеци... државата ја боли уво што ти не си способен да заработиш... ке си платиш данок-паушалот или ке те гонат на суд... јас на пример немам фискален апарат, ама јас рабптам со жиро сметка... поентата е дека јас не нудам услуги од областа на трговијата, т.е. јас не работам со готовина. мене ми плаќаат искллучиво на жиро сметка и фирми и физички лица... јас морам со жиро сметка, поинаку и несмеам... не те сватив (не читев погоре) со што имаш идеа да се занимаваш, но ако е услуга (без трговија) и ти ке мораш да идеш на тој начин, т.е. да ти се плаќа на жиро сметка.. и да сакаш нема фискална за тебе... нагласувам ако е само услуга...
п.с. ДООЕЛ фирма не подлежи на законот за паушални даноци... фирма за паушал е ТП т.е. трговец поединец...