Револтот на Ламбе Алабаковски, Je suis Lambe Alabakovski

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.976
Поени од реакции
8.651
Ke dobie godina dena zatvor, za pola ke go pustat kako primeren a u prvata polovina ke iskaca vikendi, ke mu nosat hrana od nadvor, cigari, mobilen...

6 meseci vredi da se plati za da si relevanten povtorno u javnosta, oti neli artist, so ke prai u mk? Go odbral najemotivniot nacin, patriotizmot.... Ne deka go bolelo kurac ili znael za stvarite u mk koga bil usa, kako site sto sme nadvor od zemjata.

Taka nekako jas ja sfakam situacijata od edna statija i 5 komentari procitano. Nema patrioti tuka sto bi rizikuvale krivicna sami ili nesto licna materijalna zaguba, moze sum cinik ama osven licno profitiranje, nikoj ne mava boi po zgradi od vnatre ponesen basically sakam da kazam.

Toa kazano, sepak kul podvig, ima jajca, bezrazlika na motiv i cel. :icon_mrgr:
Абе 6 месеца да го осудат, што е минимално а ги исполнува условите, на третиот ќе го пуштат. Мада ко ќе ми текне каков вандализам направија шарените и никој не одговараа. Ми се повраќа од двојниве аршини.

Член од
18 јуни 2021
Мислења
285
Поени од реакции
618
Овој форум е спас за Vasileos и такви како него. Замисли во кафана да каже нешто од ова тука што го кажува...

Е да, научи да пишуваш има разлика кај буквите П и Б. Знам дека ти е тешко ама потруди се. Некаде со име и презиме ќе напишеш аБсолутно или аБсурдност па нема да можеш до продавница да отидеш ке те пукнат од заебавање.

Иначе мое мислење околу тема.
Ако нема некоја позадина и е индивидуална постапка поради емоции тогаш е една од најголемите глупости во последно време.
Не само што ќе треба да лежи затвор, ќе треба и материјално да изгуби а херојството ќе трае недела дена. Во Август ако прашаш некој на улица за овој настан ќе му треба 10 минути да се сети.
Немаше за што да ми се фатиш, па ми се фати за трвијалности. Извини те молам господине Блаже Конески, некои од нас зборуваат други славјански јазици (не бугарски) на дневна основа кои имаат други норми околи п/б.

Член од
21 мај 2021
Мислења
790
Поени од реакции
1.659
Ke dobie godina dena zatvor, za pola ke go pustat kako primeren a u prvata polovina ke iskaca vikendi, ke mu nosat hrana od nadvor, cigari, mobilen...

6 meseci vredi da se plati za da si relevanten povtorno u javnosta, oti neli artist, so ke prai u mk? Go odbral najemotivniot nacin, patriotizmot.... Ne deka go bolelo kurac ili znael za stvarite u mk koga bil usa, kako site sto sme nadvor od zemjata.

Taka nekako jas ja sfakam situacijata od edna statija i 5 komentari procitano. Nema patrioti tuka sto bi rizikuvale krivicna sami ili nesto licna materijalna zaguba, moze sum cinik ama osven licno profitiranje, nikoj ne mava boi po zgradi od vnatre ponesen basically sakam da kazam.

Toa kazano, sepak kul podvig, ima jajca, bezrazlika na motiv i cel. :icon_mrgr:
Nikoj,nikogash,ne bi napravil bilo kakvo patriotsko delo ako znae deka nema da bide afirmiran od drugite.
Lugjeto ziveat za afirmacija.

Кајганеро

Немој не ме радуј!
Член од
3 јули 2010
Мислења
2.891
Поени од реакции
2.803
Брат.... неќам да сум негативен, но ова што го напиша во најмала рака не прави смисла, а ако би бил по дрзок би кажал е ретардирано.

Значи ти што мислиш, кој го формирал тој клубот во Битола? Локални битолчани со бугарско самосознание.

Второ, знаеш дека Иван Михајлов е роден во тоа што е денешна Северна Македонија? Ново Село, Штипско, значи тогаш македонците се фашисти.

Дај собериси ги мислите, тгни ги настрана cringe фашист/партизан наративите и размислувај логично, едноставно е.
Не, твоево тврдење е ретардирано. Си чул некад за интереси од туѓа држава и какви инсталации прават по други држави? На пример, ова ти е чист доказ за бугарска инфилтрација што тлее години уназад и кај што не можат да соберат ни 5000 души бугари у Македонија, они ќе негувале бугарштина у Битола.

Немој да сереш.

Плус, сеа ко печурки никнуваат платени бугари по професија, не по националност. Не се прави наудрен. Иначе ликот не бил нацист и соработник на Хитлер?

Ајде де, фашисти сте биле,односно не, жртви на фашистичката АДМИНИСТРАЦИЈА.

Член од
13 март 2009
Мислења
1.968
Поени од реакции
1.868
Да, тоа што албанците што дивеа и не беа осудени е неправда, но тоа не значи дека треба да дозволиме Ламбе да пали куќи низ Битола.
Баш тоа значи. Законот е исти за сите државјани.

Член од
30 април 2022
Мислења
248
Поени од реакции
347
Брат.... неќам да сум негативен, но ова што го напиша во најмала рака не прави смисла, а ако би бил по дрзок би кажал е ретардирано.

Значи ти што мислиш, кој го формирал тој клубот во Битола? Локални битолчани со бугарско самосознание.

Второ, знаеш дека Иван Михајлов е роден во тоа што е денешна Северна Македонија? Ново Село, Штипско, значи тогаш македонците се фашисти.

Дај собериси ги мислите, тгни ги настрана cringe фашист/партизан наративите и размислувај логично, едноставно е.
МРШ племе ти ебам копиленце гадно сега Македонците се фашисти маме ви ебам.

Штета не изгоре и ти обесен на вратата.

Член од
26 декември 2020
Мислења
119
Поени од реакции
268
Немаше за што да ми се фатиш, па ми се фати за трвијалности. Извини те молам господине Блаже Конески, некои од нас зборуваат други славјански јазици (не бугарски) на дневна основа кои имаат други норми околи п/б.
Хахахахах значи (не бугарски)
Руски или украински?

Има за што да ти се контрира ама не вреди. Во право си дека не треба селективно да се суди и оправдува ама не можеш да кажеш дека името не е провокација и да негираш дека некој бил фашист.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.157
Поени од реакции
9.844
Палењето не значи многу...Овде треба да почнат да летаат нечии глави за да те сфатат сериозно и да има за што да лежиш. Инаку секоја чест на Ламбе дај Боже што повеќе вакви херојски дела да има во иднина.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.242
Поени од реакции
23.811
Абе 6 месеца да го осудат, што е минимално а ги исполнува условите, на третиот ќе го пуштат. Мада ко ќе ми текне каков вандализам направија шарените и никој не одговараа. Ми се повраќа од двојниве аршини.
Tie ruseja rezim. Ova rusi dobrososedski odnosi.
Ima razlika :cautious:

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.724
Поени од реакции
6.106
Оваа работа има повеке аспекти од кои може и треба да се согледа.
Најпрво во целата ситуација треба да се испита кој и зошто дозволил регистрација на клуб со такво име. Согласно законот, кога регистрираш било каков правен субјект на кај сакаш да му дадеш име кое го содржи зборот Македонија, или име на некоја историска личност, настан, име на град... и сл., пример земјоделска задруга Гоце Делчев, за да под таквото име биде запишана задругата мораш да прибавиш согласност од Министерството за правда па потоа таа согласност ја приложиш заедно со актот за основање и Централен регистар да ти направи упис. Сега се поставуваат прашањата: Дали министерството за правда издало согласност за тој нужник да се вика Ванчо Михајлов? Ако министерството издало таква согласност дали не треба да се побара одговорност од ,,одговорното лице,, кое ја издало таа согласност? Дали тука не станува збор за лицемерие од власта која од една страна отворањето на нужникот со цел државен врв од бг го сметаше за провокација а од друга страна издала согласност за регистрација под тоа име? Ако министерството не издало таква согласност, како тогаш е направен уписот во Централниот регистар? Дали е побарана одговорност од тој што го направил уписот во регистарот без потребната согласност и таквиот упис без потребниот документ да биде поништен? И во двата можни случаи одговорноста е на власта и надлежните органи на државата а јавниот обвинител треба по допрен глас да отвори истрага и утврди каде и кој го прекршил законот, дали министерството за правда или централниот регистар, и согласно резултатите од истрагата покрене обвинение за несовесно постапување во службата и таму други слични дела, па таму да бара притвор. За таква истрага не треба повеке од 15 минути, само треба од централниот регистар да ги побара актите за основање и погледне дали во нив има согласност од министерството за името или нема таква согласност и веднаш може да почне со пишување на обвинението и барањето за притвор, еден од двајца е виновен, има или нема согласност. Третата опција е да нема ниту упис во регистарот, па тогаш се знае која е процедурата.. инспекција и катанец. Ова му е многу јасно и на премиерот и на претседателот и на обвинителот. Наместо државниот врв да испушта некои неартикулирани гласови, за отворањето очекував Ковачевски или Пендаровски да излезе и да каже дека веднаш разговарал со министерот за правда од кого му било кажано дека таква согласност нема издадено и дека е во тек контрола во регистарот за да се види кој и како го направил уписот ако таков воопшто има и дека го повикуваат обвиниителството да си превземе што треба по закон исто како и надлежните органи и инспекторати..... ама неее, ќутат, вртат, демек се лути од отварањето, лути од бг.... а во нив е целата кривица. Па дури и опозицијата која држи пресови и за некој функционер што јадел плескавица на државна сметка сега ја нема никаде а го знае горенаведеното, ги нема ниту новинарите кои исто ја знаат процедурата за упис... нема никој, сите мукла. Еве ако некој од нас има време и нерви нека проба да регистрира ,,информативен центар Гебелс,, или ,,културен центар Гадафи,, или ДПТУ Садам Хусеин..... па да видиме дали ке му дадат согласност од мп за тоа име?
Е сега за Ламбе.
Ламбе во овој случај е или херој или соработник на бг службите. Трето нема, нема средина.
Ако ова го направил од патриотски побуди, тогаш капата доле и поклон.... па нека и го судат, само ке биде поголем во нашите очи. Јес да стореното е кривично дело, јес да никој не треба да го зема законот во свои раце, никој нема право да подметнува пожар оти нешто не му било право и секако законот треба да функционира и да ги санкционира сторителите на кривични дела. Може и мене некој ме иритира ама тоа не ми дава за право да одам и да го запалам. Така во пожар ке изгориме сите за два дена. Некогаш иако некои работи во нашите очи се исправни и се согласуваме со нив тоа не значи и дека се законски а државата треба да ја спроведува законската правда а не правдата што ние во моментот ја чувствуваме. Така да неможеме да замериме на органите на прогонот што го гонат Ламбе, тие во овој случај и несмеат поинаку, мора да го гонат. Исто како што мора да ги гонат мп или регистарот за согласноста или уписот без согласност, АМА НЕ ГИ ГОНАТ. Тоа е тоа што иритира, СЕЛЕКТИВНАТА ПРАВДА. Иритира и мерката притвор која се злоупотребува и за која во случајот на Ламбе немаше ама баш никаква потреба. Така да ако Ламбе ова го сторил како патриот, нека му е алал и ја има целата наша подршка, тој го стори она што сите ние го мислиме ама немаме муда како неговите. Тоа е едната варијанта за Ламбе, варијанта во која тој е херој.
Другата варијанта е дека тој го стори тоа за што бугарите и го отворија тој ,,клуб,,. Го запали нужникот и сега бугарите кењаат по еу, шират смрдеа по цела европа како ние ете ги мразиме и заради тоа не треба да бидеме интегрирани во еу без да ги исполниме нивните услови и дека тие не одработуваат за некои други служби ами ние навистина не сме за во европа. На нив ова им требаше баш во овој момент кога Макрон ете поради други причини сака да овој регион се интегрира во еу и наводно прави некои притисоци со некоја ни жена ни риба работа да тргне работата (ако е навистина искрен, не е он баш за верба). Ако Ламбе несвесно одиграл во корист на бг, ако навистина ги потпали поради емоции, тогаш рековме погоре тој е херој, ама ако ова го направил свесно во корист и по нарачка од бг, тогаш е за срамота, тогаш и притворот има смисла оти таму треба да биде ,,сослушан,, од нашите служби за неговите активности и контакти и ке треба да пропее ако не сака да добие шестица со кромид.... во тоа се уклапа и реакцијата на една наша партија со анти нато и анти европска реторика која веднаш застана во заштита на Ламбе и ке прави протест а која се колни во законите и нивно спроведување.

Е сега која е вистината.... засега не знаеме, може само да си погодуваме.
Retko dobra analiza na celata situacija so realen I nepristrasen komentar.

Ke koregiram samo delot "ili e heroj ili e sorabotnik na bg sluzbite". Duri I da ne sorabotnik, ne moze da bide heroj, sto ima herojsko da dojdes noke I da zapalis vrata? Moze da bide samo mlad naiven koj padnal na provokacija I go napravil tokmu toa sto sakaa bugarskite gubrinja. Duri bi rekol I vo vreme koga na tatarite mnogu im odgovara....
Mislam deka kako javna licnost mozel I poproduktivno... Ne znam, mini koncert na ulicata pred klubot na denot na Vataskite deca.... Obrabotka na Makedonska patriotska pesna so promocija pred toj ebam klub...

A za vtorata opcija deka e del od namerna igra, so znam... Imas muabet, pa I sliki, za bliskost so vladikata od Bigorski koi imase nekoi probugarski stavovi... Ispadna informacija za brat mu, koj bil policaec/inspektor, so navodna bliskost so pretsedatelot na klubot, valjda Bitolcani mozat da potvrdat ili demantiraat... Isto I za navodna prikriena soobrakajka I mozna ucena...

Kako I da e, ke pokaze vremeto...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.242
Поени од реакции
23.811
Neznam zosto sobirot se planira pred policija ili sudot koga bugarskiot konzulat e na 100 metra od tamu. Baska i ljugeto vekje tamu si se, si kisnat sekoj den za pasos so dokumentite deka imaat bugarski proizhod ili kako se veli. Ako nisto barem povekje lugje ke ima, ke dobie na tezina. E sega nekoj ako go fati budnoto oko na personalot od konzulatot mozi da se zboguva so evropskiot pasos ali toa e mala cena sto treba da se plati za Lambe.
Republikata i Lambe pred se.

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.916
Kaznata za vakvo delo e od 6 meseci do 5 godini zatvor.
Kako da ti objasnam deka nema elementi na krivicno Delo
Автоматски споено мислење:

Мислам сега во зона на абсурдност преминуваме, значи не зборуваме тука за некое обскурно дело каде законот е тежок за толкување, човекот намерно подметна пожар на објект, акт превземен од национална омраза.

Оштетување на станбени и деловни згради и простор
Член 2 чисто вели дека е кривично дело ако актот ја намали употребливоста на објектот, кажи ми ти те молам во твое разбирање, како запалена влезна врата, не ја намали употребливоста на објетктот?

Член 243
Вратата која ја запали, кажи ми како би ја употребувале понатаму во таа состојба што е?

Член 417
Кажи ми ти како не ги загрози правата на македонските бугари од битола, со тоа што го направи неупотреблив единствениот културен центар каде можат да ја негуваат нивната етничка припадност

Значи незнам, ова и за лаик човек е црно на бело, полицијата најде материјални докази, има видео и сам призна, нема тука лево десно, прост човек направи просто дело, затвор.
Kako go napravil neupotrebliv kulturniot centar koga vnatre nisto ne e cepnato? Do temel izgore? Ne se glupiraj molim te.. NEUPOTREBLIV ti stoi vo toj clen, ebanata vrata malce sto izgorela samo, vnatre čitav si e centarot..

Da ne diskutirame ponatamu, moras da sfatis deka pod toa neupotrebliv ti znaci nekoj predmet sto ne moze da se zameni, primer ti izgorel vnatre u centarot nekoi retki sliki, retki predmeti istoriski.. Vrata ne ti spagja u predmeti sto ne mozat ponatamu da se upotrebat..

Kaznata za vakvo delo e od 6 meseci do 5 godini zatvor.
Citirsj mi go clenot..

Последно уредено:
Член од
9 декември 2012
Мислења
1.034
Поени од реакции
1.114
Kako da ti objasnam deka nema elementi na krivicno Delo

Kako go napravil neupotrebliv kulturniot centar koga vnatre nisto ne e cepnato? Do temel izgore? Ne se glupiraj molim te.. NEUPOTREBLIV ti stoi vo toj clen, ebanata vrata malce sto izgorela samo, vnatre čitav si e centarot..

Da ne diskutirame ponatamu, moras da sfatis deka pod toa neupotrebliv ti znaci nekoj predmet sto ne moze da se zameni, primer ti izgorel vnatre u centarot nekoi retki sliki, retki predmeti istoriski.. Vrata ne ti spagja u predmeti sto ne mozat ponatamu da se upotrebat..

Citirsj mi go clenot..
Уште обвинение не е поднесено, некој експерти овде го осудија . И ако 1941-1944 не се судело за борба против фашизмот, зашто сега да го осудат.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.079
Поени од реакции
27.578
ахахах многу чудно разбирање на концептот за правда имаш. Човекот на здрав памет зеде и подметна пожар, што подразбираш под правда? Медал да му дадат да не треба?

Ќе си оди затвор, ќе си плати оштета и тоа е правдата тука.
Чекај, по оваа логика зошто украиниците земаат оружје од најмладо до најстаро и идат да се тепаат со агресорите наместо да чекаат ЕУ и Нато да преговараат во ОН додека русиве им ја ораат државата ?

Kajgana Shop

На врв Bottom