Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714

toiise

Паско Кузман
Член од
17 декември 2007
Мислења
661
Поени од реакции
94
Законот е чисто дискриминаторски спрема пушачите (меѓу кој сум и јас) и се надевам нема да издржи многу зошто ке опадне прометот во угостителските објекти (неможам да пијам пиво без цигаре, па ке пијам сокче).

Член од
22 јули 2009
Мислења
58
Поени од реакции
2
И ко че ти опна 500-1000 влез, и пијачка 300+ ќе видиме дали ќе викаш совршено....ќе гледаш журки по клипој од youtube, или ќе чекаш владава да организира нешто на плоштад за да го растресиш газето:smir:
ако на народот му се големи тие цени,никој нема да цапне во тие дискотеки шо значи дека нема да ги зголема.Примерот со италијанските дискотеки и со посебните кафичи за пушачи се најдобра идеа.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
И ко че ти опна 500-1000 влез, и пијачка 300+ ќе видиме дали ќе викаш совршено....ќе гледаш журки по клипој од youtube, или ќе чекаш владава да организира нешто на плоштад за да го растресиш газето:smir:
А имаш пари на цигари да троши 100-150 денари секој ден така?А немаш еднаш во неделата 500?

Законот е чисто дискриминаторски спрема пушачите (меѓу кој сум и јас) и се надевам нема да издржи многу зошто ке опадне прометот во угостителските објекти (неможам да пијам пиво без цигаре, па ке пијам сокче).
Секаде каде што го има истиот закон така викаа,па еве ги на исто си се вратија.Месец два ќе се бунтате после пак назад во кафичот.

V

VeniVidiVici

Гостин
Имаше една серија што ја емитуваа порано на РТС, се викаше - ТРАЖИЛИ СТЕ - ГЛЕДАЈТЕ... Само толку ќе кажам за овој и сите останати закони и драконски казни од овој тип...

И патем, анкетата ви е сугестивна и не сте го зеле в предвид фактот дека некој можеби смета дека законот не е дискриминирачки но ќе се одрази врз економијата или спротивно. Аматерски изведено.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Koj zakon be protiv pushenje, abe ajde vi se molam-

ke si go simneme site od internet ke si go korigirame:helou: i nema da si tupime glava- nek si tupat onie koi se izhivuvaat vrz narodov ebate zakonite-
ke gi zaebeme

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
isto edna od celite e da se sozdade konflikt megu dve grupi gragani (vo ovoj slucaj pusaci i nepusaci) odnosno diverzija so koja ke se odvlece vnimanieto na obicniot covek od vistinskite problemi :wink:

S

smart ass

Гостин
не е до конфликтот,иако да ќе го има....туку од кој народ бе параќе зимат.

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
цигара, европска
10 Декември, 2009 - 01:33

По неколку години, ќе дојде ден кога поради некоја нарачана студија, ќе се забрани белиот леб, затоа што црните се здрави, а со белиот сте еден чекор поблиску до дијабетес. Арно ама, не сите сакаат црн леб. Само што тогаш ќе биде, кој по дјаволите му пука?! Потоа ќе се забрани шеќерот. Сите ќе мора да се прешалтаат на органски и вештачки засладувачи. Не сакате лажни вкусови? Кој ве тркала! Тоа ќе биде закон. Некое време потоа, за храна која што сега вреди колку кутија цигари (органската, онаа што има вкус на хартија и се расипува за 24 часа), ќе плаќате колку за цела штека цигари. И не само тоа, туку ќе немате избор да купите друга - некоја друга студија ќе рече - еве, ова е добро за вас, а до сега сте се труеле. Нема да ви е сеедно, но никому веќе нема да му е гајле за тоа, затоа што во премногу битки веќе било кренато бело знаменце. Изборите ќе се стеснуваат до моментот кога нема да ги имаме ниту виртуелно. Секој параметар од животот ќе ни биде точно одреден со закон!

Државо, ти земи па напрчи краци

доста те командасва реформски глупаци

доста бесмо од стрипови јунаци

пушти курву европску у гз да те баци

Хипокризија, на интереси колизија

шоу маст гоу он, грчка евровизија

поштена си курво у свое колено

ситно е * ање у семејство големо

od blog.com

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Сите ќе мора да се прешалтаат на органски и вештачки засладувачи. Не сакате лажни вкусови? Кој ве тркала! Тоа ќе биде закон. Некое време потоа, за храна која што сега вреди колку кутија цигари (органската, онаа што има вкус на хартија и се расипува за 24 часа), ќе плаќате колку за цела штека цигари.

Ќе ги заебиме бавча има да си насадиме, е сега дали ќе биде легално тоа или не многу многу не не засега. Денес е нелегално човек дрва од планина да си набери, ама тоа не ги спречува луѓето да го прекршат законот затоа што со плата од 8000 денари не можи да се набават дрва за греење во зима кои што чинат 3000 денари од кубик. Секогаш од опшествениот закон природниот закон е појак кој што значи опстанок, за да опстани човек ако треба да прекрши некој закон (опшествен) ќе прекрши :toe:.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Додека ЕУ и некои нејзини членки кој немаат соодветно поднебје за одгледување тутун,либерализираат производство и промет на други психотропни супстанци и наркотици,Македонската влада реши да се “справи“ и со тутунот кој носеше девизен прилив од 100 милиони евра.Забраната за пушење со драконски казни за прекршителите,ќе допринесе побрзо да се имплементираат некои други либерални мерки како пример од ЕУ.
Eве всушност зошто се става во сила законот за забрана на пушење цигари:
Чешката влада ја одобрила листата на хаулциногени тревки и печурки, кои луѓето ќе имаат право да ги одгледуваат. Чесите сега слободно ќе можат да поседуваат до 15 грама марихуана или 1,5 грама хероин, без да бидат кривично гонети.
http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=65522&kategorija=6

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Додека ЕУ и некои нејзини членки кој немаат соодветно поднебје за одгледување тутун,либерализираат производство и промет на други психотропни супстанци и наркотици,Македонската влада реши да се “справи“ и со тутунот кој носеше девизен прилив од 100 милиони евра.Забраната за пушење со драконски казни за прекршителите,ќе допринесе побрзо да се имплементираат некои други либерални мерки како пример од ЕУ.
Eве всушност зошто се става во сила законот за забрана на пушење цигари:
Чешката влада ја одобрила листата на хаулциногени тревки и печурки, кои луѓето ќе имаат право да ги одгледуваат. Чесите сега слободно ќе можат да поседуваат до 15 грама марихуана или 1,5 грама хероин, без да бидат кривично гонети.
http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=65522&kategorija=6
јеби га...дури и Св.Кирил и Методи отишле нив да ги праат луѓе, виделе дека од овие овде ништо не бидува....:) кај се праи флејта од врба...евентуално само шупелка...

Alicair

pP
Член од
22 јули 2009
Мислења
17
Поени од реакции
0
abe i jas sum pusac i 2 i pol god sum vo Avstralija, i ovde e zabraneto da se pusi na javni mesta, restorani, kafulinja pa i nokjni klubovi i diskoteki. koga dojdov mi bese mnogu grdo zatoa so bev naviknat da palam cigarce sekade kaj so ce stasam ali so tek na vreme se naviknuvas. SE E NAVIKA VO ZIVOTOT, taka i ova! eve me dve i pol god ziveam spored ovie zakoni i standardi, pa uste sum ziv!!! sakam da kazam deka prvo vreme ke bide potesko, ali ako se praktikuva kako so treba ce se naviknite site do eden i duri togas ce zabelezite deka stvarno e podobro. pozz

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Како не, жими таквоото- во ред бил законов-
кажи ми ти дали у Австралија во сред центар- во населени места имате фабрики,? дали си поминал навечер , па се до раните утрински часови да видиш како во полна пареа работат ОЏАЦИТЕ кај Усје( а преку ден се мртви)подалеку од очите на народот, тука е и Охис, па Железара, па Окта, ...... што испуштаат тие- ПАРФЕМИ ????- или освежувачи за воздухот- кои не се штетни ни по здравјето на луѓето- тука имаш избор ??? ке бидеш активен вдишувач на истите или пасивен- ???? Ми дава ли мене некој опција да бирам - ????? НЕ,е а со цигарите е поинаку- сакаш пуши, сакаш не- Што е овде нејасно- па требало ЗАКОН да носат- гарант- некои непушачи- ..... ИНАКУ ТУКА СЕ НИ Е СРЕДЕНО- ОСТАНА УШТЕ ОВОЈ ЗАКОН па да се докомлетира-
здрава нација- хахахахах- :tapp::tapp:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Како не, жими таквоото- во ред бил законов-
кажи ми ти дали у Австралија во сред центар- во населени места имате фабрики,? дали си поминал навечер , па се до раните утрински часови да видиш како во полна пареа работат ОЏАЦИТЕ кај Усје( а преку ден се мртви)подалеку од очите на народот, тука е и Охис, па Железара, па Окта, ...... што испуштаат тие- ПАРФЕМИ ????- или освежувачи за воздухот- кои не се штетни ни по здравјето на луѓето- тука имаш избор ??? ке бидеш активен вдишувач на истите или пасивен- ???? Ми дава ли мене некој опција да бирам - ????? НЕ,е а со цигарите е поинаку- сакаш пуши, сакаш не- Што е овде нејасно- па требало ЗАКОН да носат- гарант- некои непушачи- ..... ИНАКУ ТУКА СЕ НИ Е СРЕДЕНО- ОСТАНА УШТЕ ОВОЈ ЗАКОН па да се докомлетира-
здрава нација- хахахахах- :tapp::tapp:
прашањето околу ЗДРАВА нација..никого не го интересира, богатите мислат дека се бесмртни, нормално додека не ги трефне, па после докторите ги дерат, па стануваат богати доктори, па почнуваат да мислат дека се бесмртни...и така у круг...., а сепак сите кој тивко , кој бучно си умираат..коа ќе им светне судениот ден....:)
....значи за вистинско народно здравје и здрава нaција...никого таквоото не го боли..., a Охис Железара,Цементара....тие ти се бизнисот , а тој ги купува ПОЛИТИЧАРИТЕ, а овие на тој начин се богатат...па мислат дека нив болест не ги фаќа....па......и.......................... така то....

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Сите се зае*авате и се ку*чите (извинете на изразите), да ве видам кога ќе ви шибнат игла во вена со цитостатик дали вака ќе викате за законов и за пушењето ин џенерал.
Законот е сосема во ред. Сакам да седнам во кафич, ресторан, да излезам во гужва без да се отрујам со катран, никотин и куп други гадости. Да, ги има во воздухот од колите, фабриките и се', ама не морам да ги дишам и од луѓе кои гледам имаат мерак за цитостатици и зрачење. Сакам да влезам во некое место и да можам да дишам, не да кашлам и да ми солзат очи од фраерите кои купиле кутија скапи цигари за искачање, па палат на секои 3 минути, да им ја видат кутијата. Или од оние кои и нормално толку си пушат и немаат усул дека до нив стои непушач кому му смета чадот и не сака да им ја вдише нивната дневна доза покрај нив. Теоретски, тоа што го прават пушачите кои пушат во јавни простории е силување. Нека има места означени за пушење-таму трујте се.

Kajgana Shop

На врв Bottom