Раст на невработеноста

Член од
11 март 2009
Мислења
118
Поени од реакции
4
За сите кои мислат дека нема немаштија во Македонија нека разгледаат наоколу. Тие што имаат пак ќе имаат и ќе шетаат низ светот и око нема да им трепне за тие што немаат. Во Македонија се живее на кредит а како ќе се врати кредитот тоа е друга приказна.
Македонија има јавна администрација еднаква со Полска (популација 39 милиони) и едно чудо трговци и владини паразити, најразлични измамници и еден незамерлив процент на мали чесни претпријатија.
Ако се селектира јавната администрација на корисни и способни службеници кои се избираат по својата струка ќе имало уште поголема невработеност.Па нормално дека ќе има, ама луѓето тогаш ќе мораат да работат нема повеќе `клати врата земај плата`. За секој заменик-вратар, заменик-референт и едно чудо измислени `професии` работат по 4 вистински работници вработени во приватниот сектор.
Само не се работи за виша сила туку се работи за менталниот склоп на македонските граѓани.
Според мене најдобрата инвестиција што еден човек во Македонија може да ја направи е да ЕМИГРИРА.
Очигледно се работи за трул заб кој мора да се вади а не на виша сила или немање на природни ресурси, или пустошења од војни. Народски речено сами си патиме од главите.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
епа ондак ќутете и не плачете дека немате пари,тие што највише се жалат,највише имаат..кога ќе видам само какви коли се возат низ СК, се прашувам дали сум ја у Македонија,или не
ти виде декајас некаде се жалев? можда некаде сум спомнал како работата е опадната, наплата тешко иде, нови проекти се потешко се прифаќаат и слично...

а да уќуткуваш некого немаш право. моја работа е да си кажам свое мислење... и бидејки идам и се движам низ народов и државите останувам на истиов став дека ЗА ИСТИ ПАРИ СЕ ИДЕ ВО ГРЦИЈА...

--- надополнето ---

Во Грција е без пари?И таму колку и да не трошиш за 4 луѓе 500 евра минимум би потрошил.Во оваа „немаштија“ 500 евра би требало да бидат многу.
Друго.Не ми е јасно како може 51% од луѓето во Македонија да користат интернет?Нели е немаштија нели немаше пари?Од каде пак сега пари за интернет и за компјутер?
а во охрид е беспари? ако е во охрид беспари, тогаш и во грција е беспари... ај размисли малку и прерачунај се колку пари ти требаат за 4 луѓе во охрид? ќе се фрапираш кога ќе израчунаш... ама сериозно стави ги на кантар сите работи што ги правиш... плус не сум сигурен колку имаш репер со цените во грција... ако те интересира нешто прашај ке ти кажам цени...

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.321
Поени од реакции
15.576
Размислете поубаво, со нови вработувања во јавната администрација каде што треба да се крати, со кампањи: Запишете се на факултет, со намалување на партиципациите за факултетите, само вештачки треба да се намали невработеноста која иронично се зголемува...
Што ќе биде после 4-5 години кога овие 97% запишани на факултет или ќе завршат или пак ќе се откажат(кај мене процентот на дипломирани е околу 35) а ние и понатаму тапкаме во место?
Каде ќе се вработат оние кои дипломирале и оние кои се откажале?
Да не беа кампањите и непотребните(за буџетот и нормалната работа на администрацијата) или потребните(за владата) вработувања во јавната администрација колкава ќе беше стапката на невработеноста?
И да, плус некој закон се донесе за полицајците порано да одат во пензија, да не се донесеше(целта е очигледна) колкава ќе беше невработеноста за 4-5 години?

Искрено се плашам да го завршам факултетот, али сериозно размислувам да идам у туѓина, мислам дека вредам повеќе од некој што клати врата тука а зима плата, мислам дека вредам повеќе од едни бедни 300 евра месечно или да ме третираат со средно(а со факултет сум) бидејќи како што беше напоменато ако не си за СДСМ си за ВМРО, и одма те сечат и те плаќаат со средно(жива вистина, имам многу близок пример за ова)...

Ќе биде подобро...
(yeah right)

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Не мислев на тебе,иако те цитирав,но глобално зборував.. Сите офкаат..него некако не ми баш сече дека со исти пари ќе поминеш и Охрид и Грција.. ако у Охрид секојдневно јадеш у ресторани,спиеш у хотел и јадеш специјалитети,тоа е друго, ја зборев за еден средно скромен помин, а не за луксуз .. да е скапо тоа ДА, ама другото НЕ се слагам..батали тоа што од "патриотски" причини не би отишол у Грција

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Не мислев на тебе,иако те цитирав,но глобално зборував.. Сите офкаат..него некако не ми баш сече дека со исти пари ќе поминеш и Охрид и Грција.. ако у Охрид секојдневно јадеш у ресторани,спиеш у хотел и јадеш специјалитети,тоа е друго, ја зборев за еден средно скромен помин, а не за луксуз .. да е скапо тоа ДА, ама другото НЕ се слагам..батали тоа што од "патриотски" причини не би отишол у Грција
јас ти тврдам од искуство дека е исто, па дури може и поевтино во некои сегменти... еве ти пример:

во скопје едно гиро е 135 денари 2,25 евра
во охрид е 150 денари т.е. 2,5 евра
во грција е 2 евра

а пази, гирото доаѓа од грција... која пародија...
имаме поскапо месо, поскапи домати, пиперки, тиквици... кај нив е поскап лебот, млекото и млечните производи... а плус, сега пошто се у криза гардеробата им е живо џабе... не идете во шутка, идете у солун на шопинг, за исти пари ќе добиете далеку по голем квалитет. и со апартманите е исто.. она што во охрид го нарекуваат од средно кон подобро наместен апартман, во грција тој е нај лош... тогаш замисли какви се оние што се средни а какви се оние луксузни... имаш студио-апартман од 25-30 квадрати со кревети и кујна, за 20-30 евра на ден.... тоа се 1200 до 1800 денари на ден за 4 особи.... колку беше кревет во охрид лани? не слушнавме дека по приватни куќи се движеше за цена од 600 до 1000 денари? поправи ме ако грешам ама тоа се 2400 до 4000 денари на ден за 4 особи ЗА КРЕВЕТ СО ЗАЕДНИЧКО КУПАТИЛО (на 5 и јаче соби) И БЕЗ КУЈНА, евентуално еден фрижидер на спратот....

да се вратиме на муабетот, значи иако е немаштија, и невработеноста расте, народов сака да иде и да се одмори. и да не работиш ти треба одмор, психички секако... секој или скоро секој наоѓа начин да скрпи некој динар и да фати негде на одмор. па кога веќе идеш на одмор иди барем во стил... а ако имаш патриотски побуди, не би сакал да се убедувам ама тоа се повеќе шовинистички одколку вистински патриотски, иако можеби не ги знаете правите состојби во грција... јас на пример не би ишол во црна гора... уште од детство ми оддекнува во глава муабетот дека македонија не е македнија туку јужна србија или српска бановина...јас пак тука имам патриотски (шовинистички) побуди кон србија и србите... ама можеби грешам... незнам...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.786
Поени од реакции
12.259
У Охрид не идам на гиро, има далеку бољи јадења. У Охрид со 500-600 евра се проаѓа фамилија, со седење у ресторан, кола...у грчка испод 1000 евра не си. У Охрид седиш, у лева рака пиво, у десна стек, а пред тебе брдо салата, домашни кобасици, макало, толчени везени пиперки...и уште стотина домашни специјалитети. У грчка седиш на кеј и гледаш како некој од лево јаде гиро, од десно друг пие пиво...ај темолам, заљубен у грчка а слабо со цени му иде. Само за соба со кујна и купатило плаќавме 60-70 марки, дупло и повеќе. Ако идеш едино у некоја дупка или "близу" на километар, два од плажа пеки. Цел ден да се налеваш со пиво и сокови тука и грчка (без оглед на цена на соба) не е исто...башка коа ќе се сетам дека крадат бетер од кај нас... цк.
Ако си фамилијарен и ако си идел у нормални места (без патлиџани у гепек) ќе знаеш.

Уосталом ич нема везе со невработеноста.
Како иде по години невработеноста, да кажеме 10 години наназад?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
У Охрид не идам на гиро, има далеку бољи јадења. У Охрид со 500-600 евра се проаѓа фамилија, со седење у ресторан, кола...у грчка испод 1000 евра не си. У Охрид седиш, у лева рака пиво, у десна стек, а пред тебе брдо салата, домашни кобасици, макало, толчени везени пиперки...и уште стотина домашни специјалитети. У грчка седиш на кеј и гледаш како некој од лево јаде гиро, од десно друг пие пиво...ај темолам, заљубен у грчка а слабо со цени му иде. Само за соба со кујна и купатило плаќавме 60-70 марки, дупло и повеќе. Ако идеш едино у некоја дупка или "близу" на километар, два од плажа пеки. Цел ден да се налеваш со пиво и сокови тука и грчка (без оглед на цена на соба) не е исто...башка коа ќе се сетам дека крадат бетер од кај нас... цк.
Ако си фамилијарен и ако си идел у нормални места (без патлиџани у гепек) ќе знаеш.

Од кога не си бил во Грција? :)
Како може да иде под 33% не сме мрднале.Ќе падне 1% и сите пред камера,ќе се качи 3% и никој жив нема по вестине да каже зошто е тоа така.Нас не ни мења 1% намалување или 3% покачување,за да почувствуваме ни треба еден сец од 15% до 20% надоле.
Бенемата ме бендиса со муабетот за факултетите.Навистина што ќе се случи за 5 години од денес со 96% упишани на факс? И сите со 3+2 со лопата ќе ги ринеш.И нормално ќе бараат фотеља и невработеноста од 38% ќе летне на 65%.Останатите ќе бидат во државно и ќе живее државава од воздух :)

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718

само еден богзнае дека појма немаш и не сисе информирал... само еден бог и луѓево од форумов што биле... па друже... ти сеуште збориш во марки еј... инаку марките ги нема веќе 11-12 години... прочитај го погорниот пост што го пишав СО ДАДЕНИ ЦЕНИ... актуелни цени, важечки, од сега, од пред 10 дена, тазе... како поинаку да ти појаснам... и таму има невработеност исто како и тука, ама таму педерасите испод част им е да работат евтини или ниско платени работни места да користат...

и какви плажи какви чуда на 1-2 километри... тоа само во охрид го има.. да идеш у охрид, да се сместиш негде па после со кола на плажа да идеш... у грција нај далечното сместување во главном е до 300 метри од плажа... туризам тераат они бе, не се зезаат...

а по прашање на невработеноста... се зголемува секоја година се повеќе и повеќе...

мене искрено ме нервира верзијата да се измислуваат некакви правила за да се почесто се бришат од евиденција луѓето... почна уште пред десетина години, кога на љуБчо му текна дека има голема невработеност, па го измисли она за тезгаџиите... кој држи тезга на пазар неможе да се пријавува за невработен... па сдсм го апдејтуваа со разно разни закончиња, демек ако те фатат да работиш на црно негде, ќе те бришат за 1 година, па вмро му направија уште еден апдејт од 1 на 2 години... плус додадоа ако 3 пати закасниш да се пријавиш макар само 1 ден, те бришат од евиденција ИНСТАНТ и тоа на 6 до 24 месеци... после на што го измислија демек ти најдовме работа, дојди во завод да ги потпишеш документите.. идеш таму и коа гледаш ти нашле некоја работа 4-5 илјадарки, по 12 саати на ден, без слободен ден во неделата а во тие пари ти е се и превоз и храна и плата... и нормално секој нормален ќе рече НЕ БЛАГДАРАМ... а они тоа чекаат... ако речеш не, оооооооппп бришење од евиденција на 2 години... е така се држи невработеноста и просекот нивни на ниско ниво демек имама “само 32%“ не вработеност... и тоа да е вистина многу е, ама не е, туку е преку 40%... ама па јас од друга страна рака у огин ставам дека повеќе од половината од нив се снаогаат со нешто на црно, ама тоа е од зорт... од зорт од немај-каде... секој сака да е вработен, со просечна плата, осигуран и капата на страна да не му се секираш...

а невработеноста расте не само од тоа што се затвараат нови работни места... тоа е меѓу по малите ставки... секоја година излегуваат илјадници нови кадри на образовани личности, среднисти, факултетлии, дипломци.... држаата нема капацитет да направи доволно работни места за сите тие луѓе и кадри...

и на мене ми се свиѓаше мислењето од некој член погоре... што со оние кои за 4-5 години ке излезат од тие дисперзирани студии? што со сиот оној народ кој ќе излезе како високо образован? НИШТО!!!! да им даде господ среќа да се мавнат од оваа држава и да фатат џенем негде кај што ќе им се исплати трудот... од оваа дупка на балканов ништо не бива... се додека се маткаат еден па друг лево и десно од политичкиве партии нема никакво фајде... се надоле и надоле... ке доде момент анархистичен кога луѓето ќе бидат гладни за лебче... ќе немаат леб да јадат ама ќе имаат дипломи...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
како што беше напоменато ако не си за СДСМ си за ВМРО, и одма те сечат и те плаќаат со средно(жива вистина, имам многу близок пример за ова)...

Ќе биде подобро...
(yeah right)
Тоа ми беше муабетот, премногу исполитизирани се луѓево иако ти во подруг контекст го истакна тоа, каде е логиката да си вадам очи со некого за некој си Груевски или Бранко. Браќа да не ми се или да не ми помогнале у кариера, услови да не ми обезбедиле во било која свера од животот? абе ајде....прост народ, чест на исклучоците.

The Mummy

The world is not enough
Член од
3 мај 2006
Мислења
5.415
Поени од реакции
181
Премногу забегавте со муабетите за Охрид и Грција, што не е премногу важно на оваа тема. Реално на море кога одиш секако ќе потрошиш повеќе пари, иако доколку во Охрид седиш во хотел или некоја елитна вила ќе те фати скоро исто пари сместувањето, но храната кај нас е сепак поевтина.

Голем проблем кај нас е администрацијата, која цица огромен дел од буџетот, потоа големиот број на непријавени работници кои ја пумпаат бројката, како и тоа што сите сакаат да седат во фотеља, никој не сака да се фати за некоја работа што им е "под нивото".

А од идните дипломирани студенти, не за џабе многу се партиски војнилиња кои веднаш ќе пробаат да се дочепаат до администрација каде за огромни плати нема да работат ништо.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.786
Поени од реакции
12.259
Премногу забегавте со муабетите за Охрид и Грција, што не е премногу важно на оваа тема.
Јеп, брат близнак на темата -каде на одмор ама само спомнавме дека од една страна е невработеност и мали примања, а од друга големи (према примањата) трошења за други потрепштини -веднаш се дигна галама за одморите :)
као циго -дај бе една банка, неам леб да јадам...после го глеаш оп пита бурек и со такси дома :)

Башка прашав за податоците, мислам дека постојано се движат меѓу 30 и 40%, пред некоја година беа 38, сега биле 33.1 после, 33.7...тоа се нијанси, има дел кои намалуваат ради измена во методологија, као што спомиња Онак, со бришење на пример
мене искрено ме нервира верзијата да се измислуваат некакви правила за да се почесто се бришат од евиденција луѓето...
но пак се нијанси
а и према Wallstreet линкот и према factbook, кај нас има голем број непријавени кои у ствари работат. Од цела земјоделска фамилија, еден пријавен, другите 3, 4, 5 души непријавени. Се цени од наши економисти и странски извори дека е околу 20 и нешто %...не живеам на Марс, знам дека нема/тешко е за работа ама бројката према потрошувачката на населението е некако во расчекор. Дали населението се задолжува по банки за да живее како што живее? Или е нешто друго во прашање, голема маса сива економија.

И исто ме интересираше дали изворот, кога се работи за просек плата е недоверлив (наместо 20.000 голем дел форумџии прогнозираа 10-12 илјади), а за невработеност е точен.

Едноставно, нит било подобро, нит ќе биде...со симпл енд скери. Покрај толкуте ембарга, етнички тензии, конфликти, блокади од надвор, "минирања" од внатре...добро што постоиме као држава.

--- надополнето ---

Домашните експерти - Дневник
шуќур да ги кажат причините

Нема долгорочна стратегија

Домашните експерти сметаат дека ниту една влада досега не му се посветила сериозно на ова прашање. Тие објаснуваат дека катастрофалната состојба со невработеноста е резултат на многу фактори. Пред се', се должи на немањето повеќегодишна стратегија која би стимулирала отворање производни капацитети. Основниот проблем за експертите е лошата структура на стопанството, која никој досега не се зафати да ја промени, потоа лошата приватизација, бавното судство и конзервативниот банкарски систем.
- Имавме многу лоша приватизација, затворавме погони, а не отворавме нови. Така се појави и лоша структура на стопанството, кое тешко може да извади квалитетен производ, а не се снајдовме и не изнајдовме нови пазари за пласман на производите - вели Зарезанкова-Потевска.

Според неа, банкарскиот систем во земјава не е во функција на економскиот развој, нема ниту услови за кредитирање, заедно со бирократски мерки што го кочат бизнисот. Таа смета дека еден од виновниците за високата невработеност е и лошиот судски систем, во кој стопанствениците не можат да си ги наплатат побарувањата.

- Постојат проблеми и во структурата на невработените, каде што најголемиот дел се луѓе со основно или со средно образование. Ништо не се прави за нивна преквалификација на пазарот на трудот. Има добри проекти за поттикнување на вработувањето, но тие не се доволни. Се' останува само мртва буква на хартија - заклучува Зарезанкова-Потевска.
Банкарски систем, лоша приватизација, судство, повеќегодишна стратегија...иако не сум економист, ова го напоменував неколкупати (со одговор, да не се навраќаме на минатото:) )...ма што знам јас од што резултира невработеноста :)

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Македонија не е европски, туку светски рекордер според невработеноста!​
Според американскиот портал „24/7 Волстрит“

Со соопштувањето на официјалните статистички податоци, според кои, бројот на невработените лица во земјава во првиот квартал годинава е зголемен за 2,9 проценти, Македонија во таа смисла уште повеќе се зацврсти на европскиот врв.
Меѓутоа, порталот „24/7 Волстрит“ презентира уште позагрижувачка информација произлезена од направената анализа, која вели дека македонската нација е водечка во светот според стапката на невработеност!
Притоа се додава дека во оваа држава со популација од два милиони жители има 1.102.416 невработени луѓе на возраст над 14 години, што претставува 65,2 проценти од вкупното население. Инаку, 33,8 отсто од работоспособните се евидентирани во Агенцијата за вработување како лица кои бараат работа.

Во речиси двојно повисоката стапка (65,2 отсто) се опфатени и старите лица, хендикепираните, оние што официјално не бараат работа и други.
Овој интернет-портал ја сондираше состојбата на тој план, со користење податоци добиени од Меѓународниот монетарен фонд, од Светска банка, Централната разузнавачка агенција на Соединетите американски држави (ЦИА) и од други извори.

Во коментарот на податоците, авторот на анализата пишува дека додека Македонија ги избегнала конфликтите на Балканот, нацијата страда од сопствени проблеми. „Како и остатокот од регионот, етничките конфликти ја донесоа Македонија на работ на граѓанска војна неколку пати“, се вели во краткиот текст за земјава.

--- надополнето ---

За сите кои мислат дека нема немаштија во Македонија нека разгледаат наоколу. Тие што имаат пак ќе имаат и ќе шетаат низ светот и око нема да им трепне за тие што немаат. Во Македонија се живее на кредит а како ќе се врати кредитот тоа е друга приказна.
Македонија има јавна администрација еднаква со Полска (популација 39 милиони) и едно чудо трговци и владини паразити, најразлични измамници и еден незамерлив процент на мали чесни претпријатија.
Ако се селектира јавната администрација на корисни и способни службеници кои се избираат по својата струка ќе имало уште поголема невработеност.Па нормално дека ќе има, ама луѓето тогаш ќе мораат да работат нема повеќе `клати врата земај плата`. За секој заменик-вратар, заменик-референт и едно чудо измислени `професии` работат по 4 вистински работници вработени во приватниот сектор.
Само не се работи за виша сила туку се работи за менталниот склоп на македонските граѓани.
Според мене најдобрата инвестиција што еден човек во Македонија може да ја направи е да ЕМИГРИРА.
Очигледно се работи за трул заб кој мора да се вади а не на виша сила или немање на природни ресурси, или пустошења од војни. Народски речено сами си патиме од главите.

ubav post sekoja cest spored mene administracijata ce se namali koga ce go smenime imeto i ce vlezeme vo NATO i EU sega ne e bas najpametno da dira tuka ( idni potencijalni glasaci ) ...

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.321
Поени од реакции
15.576
Македонија најдобро се борела со невработеноста... идеме пак...

Бајрами денеска вели дека од друга страна – Македонија била светски рекордер според тоа како се борела со невработеноста. Се пофали дека – во услови на криза – во Македонија биле отпуштени најмалку луѓе.

Абе во се сме први, понекогаш ова ми давама поголемо чуство на гордост од спомениците на плоштадот..

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Со Бурунди, Палестина и Ирак не споредуваат. Како успеаа до толку долу да не турнат во калтта, и не се криви ембарга, притисоци, политичари, сами ние сме криви затоа што дозволуваме да не возат со глупите партиски пароли на уште поглупите партиски митинзи од избори, кои што нема потреба да се одржуваат нека се менуваат наизменично ВМРО ДПМНЕ и СДСМ како и досега затоа што се виде од нив до кај сме.
Велат странски инвестиции треба, кој нормален човек ќе дојде овде да инвестира при вакво судство при бесрамна разбојничка приватизација во која што со сила ги тераа да ги продаваат акциите испод цена на своите директори, и кои успеаа од готово направено да разрушат да растурат, па по нив стечајни управници да дозакопаат. Сиромашен си па нормално дека си сиромашен кога си ограбен, твоите пари се кај твојот олигарх. Кај таа проклета дебела свиња која што уште ти го распродава твоето културно наследство и тие пари ги крие по острови по швајцарии.
Додека френетично по митинзи викаше Љубчо Љубчо, Бранко Брано, Бучко Бучко, Никола Никола тебе те ограбија како на дивиот запад. И зошто го блокираш Скопје, остави ги луѓето да се движат да работат да извадат парче леб за својата фамилија, што сакаш од оваа влада, парите твои не се кај оваа влада парите се кај олигархот твој го знаеш ти многу добро кој е.
Твојот син е нарконман, а ќерка ти е курва, освен самиот ти друг никој не е крив за тоа. Ќе застанеш пред огледало ќе се погледнеш самиот себеси и ќе си признаеш дека ти си крив, затоа што дозволи да те возат, и повеќе си крив затоа што сеуште дозволуваш да те возат. И немој случајно да си го избрал полесниот пат да умреш шлог, инфаркти, мозочни удари тоа го очекуваат од тебе едноставно да умреш и да те нема како проблем. Заеба што заеба работа за своите деца, ама пред да си одиш од овај свет има да ја исправиш за твоите внуци, не оставај ја твојата грешка како наследство за твоите внуци. Парите твои се кај твојот олигарх и знаеш што треба да правиш.....

Член од
28 март 2006
Мислења
17.786
Поени од реакции
12.259
Од кога не си бил во Грција?
Еве нешто од "славната" грција, кога веќе се споредуваме со соседите
Грција пред ново стегање на ременот, граѓаните се поразочарани
Папандреу во денешното интервју за весникот Елефтеротипија, ги отфрли шпекулациите и објасни дека кој нема да гласа за измените во законот, ќе добие исписница од ПАСОК. Граѓаните се разочарани, без многу оптимизам за иднината.
- Грција ќе се справи со кризата?Со овие политичари, најверојатно не.Ќе продолжи уште многу години, вели Грк.
K5: Ви скратија нешто од платата?
- Изгубивме многу. Околу 15-20% ни скратија овој месец, вели Грк.
- Кога земаш 300 евра, со ништо не можеш да излезеш на крај, вели Грк.
Кратењето на 13та и 14та плата, намалување на месечните приходи на работниците и пензионерите,
Грција го зголеми ДДВ- то, граѓаните разочарани
Грците не можат да враќаат кредити, Хрватска нема пари за пензии

Kajgana Shop

На врв Bottom