Раст на невработеноста

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Phoenix не те искоментирав само тебе туку сите, општо тоа беше вашиот заклучок, имале пари за одмор - богати сме....
Ааа што било работата, немало работници...
Има работници, ама нема желба за работа нема :)

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.320
Поени од реакции
15.574
Ааа немало желба, убаво им е со социјална помош од 3.000 денари :)

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.444
Поени од реакции
18.432
Има работници, ама нема желба за работа нема :)
Мора да се заебаваш...

Легачи има еден куп, ама сите се во администрација или чекаат таму да се вработат. А тие си бичат месечно просечна плата од 18.000 денари.

Ај да те видам во приватно легачи!

Инаку муабетот е за намалување на работни места, а тоа е последица од лоши состојби во стопанството.
Имаш претстава колкав е притисокот на стопанството во моментов?

На сите страни квичат, секој секому должи.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Мора да се заебаваш...

Легачи има еден куп, ама сите се во администрација или чекаат таму да се вработат. А тие си бичат месечно просечна плата од 18.000 денари.

Ај да те видам во приватно легачи!

Инаку муабетот е за намалување на работни места, а тоа е последица од лоши состојби во стопанството.
Имаш претстава колкав е притисокот на стопаството во моментов?
Не, не се заебавам луѓето во Македонија се невидени мрзи, неработници и слично и не само тие што се во администрација! Секако, вие може да утре да ме убедувате ама.. без резултат се разбира. Сум видел све низ животов ама ова тука нигде го нема. Знам, сега сигурно мислиш дека сум поврзан со власта, уште еден пример што освем тука ретко каде ќе го видиш :) Мора да си за Вмро или Сдсм нели?

АКо не ти иде у животот плукај по власта, ако пак ти иде мрзи ја опозицијата е збори дека власта е супер и дека животот е одличен! Важно контра да се иде нели :)

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.444
Поени од реакции
18.432
Не, не се заебавам луѓето во Македонија се невидени мрзи, неработници и слично и не само тие што се во администрација!
Не е така, ние во Македонија не сме ниту подобри ниту полоши луѓе од останатите во светот, а и во крајна линија, зошто македонците кога ќе појдат во странство се во главно многу успешни т.е. не се мрзи по твој критериум?

Знаеш ?

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.729
Поени од реакции
897
Се согласувам со тенеке. Ако има доволно пари за работата што се работи, ите како ќе се работи макотрпно.
Зошто американците (најдебилната нација - без предрасуди сум, навистина е така), имаат толкав подем во секое поле?
- Парите.
Нека ми даваат мене 3500 еур плата за почеток, со тенденција до 5000 еур, има по 15 саати да работам, а не 8.

И кога ќе оди македончето во УСА и ќе види дека може да прави толкави пари крши раце и нозе и работи.

После имаме нус-појави, како што се смеевме за еден случај. Тип во МКД заврши едвај средно машинско училиште. Замина САД, работеше како келнер во МКД ресторан, земаше плата 2000 долари.
Го научи (да да да...) јазикот и се вработи во компанија како чистач (janitor). Земаше 3000 долари плата.
За рок од 5 месеци уплати куќа (пред да почни кризата нели имаа феноменални кредитни услови) и купи (на старо 2003 година) Мерцедес ЦЛК.
...
Чистач со едвај завршено браварско средно.

Е ама чисти гомна, чисти кал, работи по 12 саати во три смени, ама има услови и не се жали.
Кај нас за истата работа ќе те платат 6000 денари.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Не, не се заебавам луѓето во Македонија се невидени мрзи, неработници и слично и не само тие што се во администрација! Секако, вие може да утре да ме убедувате ама.. без резултат се разбира. Сум видел све низ животов ама ова тука нигде го нема. Знам, сега сигурно мислиш дека сум поврзан со власта, уште еден пример што освем тука ретко каде ќе го видиш :) Мора да си за Вмро или Сдсм нели?

АКо не ти иде у животот плукај по власта, ако пак ти иде мрзи ја опозицијата е збори дека власта е супер и дека животот е одличен! Важно контра да се иде нели :)

Sto pisuvas gluposti na forumov nemalo koj da raboti dali znaes deka vo Kumanovo samo pola i povece Kumanovci se na pecalba vo Irak,Avganistan dali znaes kolku fabriki rabotat tuka aj rasprasaj se malku a tie sto rabotat posteno vo privaten sektor gardata gi zeza ko da se bez pamet ili nema da plati osiguruvanje ili ce skrati od plata ... spored tebe i voa podolu e laga

Со 33, 8 проценти невработени Македонија е рекордер земја по невработеност во светот. Интернет порталот „24/7 Волстрит“ ја обајви анализата според која Македонија е водечката нација во светот по невработеност. Пресметувајќи ги бројките добиени од повеќе извори како што се ММФ, Светска Банка, ЦИА-Светски факти и многу други, Македонија го освои врвот. Доколку се сметаат сите над 15 години што се невработени (во оваа категорија спаѓаат и хендикепираните, старите и сите оние што не бараат работа) тогаш процентот е речиси двоен или 65,2% невработени од целата нација- пишува „24/7 Волстрит“.

Во првите 15 нации по невработеност, по Македонија следуваат Ерменија(28,6%), Алжир(27, 3%), палестинските територии Западен Брег и Газа ( 25,7%). На 5-то место е Босна и Херцеговина (23,4%). Од 6-тото до десетото место се африканските Јужна Африка (22,9%), Намибија(22%), Колумбија е најлошата јужно-американска држава на 8-то место со 20,5% , Боцвана(17,6% невработеност), па кризниот Ирак (17,5%).

Грузија е 11-та во светот по невработеност со 16,5% невработеност, следува Јемен (16,1%), а баксузното 13-то место го држи Хрватска (14,8%). Топ 15-те најневработени нации ги заокружуваат Тунис (14,2%) и Бурунди (14%). Голем дел од овие земји доколку се сметаат сите над 15 години кои се невработени имаат полош резултат од Македонија, но сепак во општите бројки Македонија е прва.

„Како уште неколку земји на оваа листа и Македонија е дел од поранешната Југославија која се распадна во 1991-вата. Иако беше поштедена од најголемиот дел на апокалиптичните насилства во регионот, земјата стради од свои проблеми. Како и соседите и Македонија имаше етнички тензии, а неколкупати беше на работ на граѓанска војна. “ стои во краткиот опис за економијата и за лидерството во невработеноста на порталот „24/7 Волстри“.

Анализите на порталот покажале дека во 15-те лидери по невработеност владеат главно млади државници или влади, дека се поранешни колонии или делови од некогашните поголеми држави.

Но вкупната бројка на невработени во топ 15-те земји не е голем процент од вкупниот број на невработени во целиот свет. Според порталот во светот има вкупно милијарда и 116 милиони невработени. Или речиси колку една Кина- земјата со најголема популација. Најмногу невработени има во Индија над 355 милиони луѓе, Кина е втора со над 306 милиони невработени, а третата нација по бројот на невработени жители се САД со 100 милиони луѓе.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Sto pisuvas gluposti na forumov nemalo koj da raboti dali znaes deka vo Kumanovo samo pola i povece Kumanovci se na pecalba vo Irak,Avganistan dali znaes kolku fabriki rabotat tuka aj rasprasaj se malku a tie sto rabotat posteno vo privaten sektor gardata gi zeza ko da se bez pamet ili nema da plati osiguruvanje ili ce skrati od plata ... spored tebe i voa podolu e laga

Со 33, 8 проценти невработени Македонија е рекордер земја по невработеност во светот. Интернет порталот „24/7 Волстрит“ ја обајви анализата според која Македонија е водечката нација во светот по невработеност. Пресметувајќи ги бројките добиени од повеќе извори како што се ММФ, Светска Банка, ЦИА-Светски факти и многу други, Македонија го освои врвот. Доколку се сметаат сите над 15 години што се невработени (во оваа категорија спаѓаат и хендикепираните, старите и сите оние што не бараат работа) тогаш процентот е речиси двоен или 65,2% невработени од целата нација- пишува „24/7 Волстрит“.

Во првите 15 нации по невработеност, по Македонија следуваат Ерменија(28,6%), Алжир(27, 3%), палестинските територии Западен Брег и Газа ( 25,7%). На 5-то место е Босна и Херцеговина (23,4%). Од 6-тото до десетото место се африканските Јужна Африка (22,9%), Намибија(22%), Колумбија е најлошата јужно-американска држава на 8-то место со 20,5% , Боцвана(17,6% невработеност), па кризниот Ирак (17,5%).

Грузија е 11-та во светот по невработеност со 16,5% невработеност, следува Јемен (16,1%), а баксузното 13-то место го држи Хрватска (14,8%). Топ 15-те најневработени нации ги заокружуваат Тунис (14,2%) и Бурунди (14%). Голем дел од овие земји доколку се сметаат сите над 15 години кои се невработени имаат полош резултат од Македонија, но сепак во општите бројки Македонија е прва.

„Како уште неколку земји на оваа листа и Македонија е дел од поранешната Југославија која се распадна во 1991-вата. Иако беше поштедена од најголемиот дел на апокалиптичните насилства во регионот, земјата стради од свои проблеми. Како и соседите и Македонија имаше етнички тензии, а неколкупати беше на работ на граѓанска војна. “ стои во краткиот опис за економијата и за лидерството во невработеноста на порталот „24/7 Волстри“.

Анализите на порталот покажале дека во 15-те лидери по невработеност владеат главно млади државници или влади, дека се поранешни колонии или делови од некогашните поголеми држави.

Но вкупната бројка на невработени во топ 15-те земји не е голем процент од вкупниот број на невработени во целиот свет. Според порталот во светот има вкупно милијарда и 116 милиони невработени. Или речиси колку една Кина- земјата со најголема популација. Најмногу невработени има во Индија над 355 милиони луѓе, Кина е втора со над 306 милиони невработени, а третата нација по бројот на невработени жители се САД со 100 милиони луѓе.
Да глупости пишувам само вие тешете се дека е до државава нема проблем, невработеност има да, нема муабет нема услови генерално не викам не. АМА ДЕКА ЛУЃЕТО не се неработници/мрзи (генерално) тоа нема шанси да го прифатам и никад нема да ме убедиш у спротивно па ако сакаш цел интерент постирај го овде. Толку од мене!

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
И кога ќе оди македончето во УСА и ќе види дека може да прави толкави пари крши раце и нозе и работи.

После имаме нус-појави, како што се смеевме за еден случај. Тип во МКД заврши едвај средно машинско училиште. Замина САД, работеше како келнер во МКД ресторан, земаше плата 2000 долари.
Го научи (да да да...) јазикот и се вработи во компанија како чистач (janitor). Земаше 3000 долари плата.
За рок од 5 месеци уплати куќа (пред да почни кризата нели имаа феноменални кредитни услови) и купи (на старо 2003 година) Мерцедес ЦЛК.
...
Чистач со едвај завршено браварско средно.

Е ама чисти гомна, чисти кал, работи по 12 саати во три смени, ама има услови и не се жали.
Кај нас за истата работа ќе те платат 6000 денари.
e sega za tie pari od 6000 denari sto poprvo da kupis ova e nagradno prasanje za site sto velat deka ima rabota vo MK nedaj boze ako imas nekoe dete pa treba i za nego da mislis bog da te cuva ...
Da nekoi imaat pari i za luksuz ama nekoi nemaat pari se secavate ako nekoj cital za tipot sto ja dobi kucata na Vodno vo nagradnata igra ako nekoj go cital intervjuto toj ubavo kazuva deka zivee od penzija na tatko mu a imaat edno dete mislite deka ni toj ni zena mu nejcat da rabotat aj ti se molam ne pisuvajte gluposti a vakvi primeri ima bezbroj vo Makedonija

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Неможам да поверувам што читам во темава.Некој се дрзнува да каже дека одмор од десет дена каде се мине со 300 евра е луксуз.Утре ќе ни речат дека и лебот ни е луксуз.Која машинерија за перење мозок е навлезена моментално неможам да поверувам.Од каде бе лебов?-го купив.Ај бе лажго еден,немал пари,а леб купува.
Дали вие воопшто знаете кој се нормални човекови потреби?Дали знаете за оние кој земаат од мама и тато што значи одмор на детето да се плати?Сте влегле во некоја машина и мелете само,како не ви е срам.Цела година да работам и да можам да си дозволам едни мочани 300/400 евра одмор и некој да ми сере за тоа.Блокирајте ја сител,блокирајте ги сите телевизии,ќе станете луѓе.
Имал 5 дена работно искуство и једе на темава како било во реален сектор,невработен а збори за прикриена вработеност.Како ми иде да земам една палка и се да измавам од земјава!

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Да глупости пишувам само вие тешете се дека е до државава нема проблем, невработеност има да, нема муабет нема услови генерално не викам не. АМА ДЕКА ЛУЃЕТО не се неработници/мрзи (генерално) тоа нема шанси да го прифатам и никад нема да ме убедиш у спротивно па ако сакаш цел интерент постирај го овде. Толку од мене!
I jas se slozuvam so tebe deka se mrzi za plata od 4000 do 6500 denari na nikogo ne mu se raboti za tolkava plata zamisli vo zimski priod nemozes samo davackite da si gi platis kamo za obleka za tebe za zena za dete pampersi i ostanati cuda za odmor mmm dobro prasanje i interesno??????

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
@ Zoki_Com Не сваќаш излеа ти некои работи, како што гледам...

Работа има ама нема доходовна работа! Тоа е разликата сега јасно ли ти е ? У ваков случај размислувањето на погoлемиот дел од граѓаниве е следното: Eхх за смрдливи 150 евра не работам јас... Не ти се работи? седи дома, нема проблем. Е тука е причината за големата невработеност, не дека нема работни места. Значи проблемот е пред се нискиот стандард, но најмногу мрзата и гордоста на луѓето! Постои една изрека џабе работи, џабе не седи.

Ајт пријатно.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Постои една изрека џабе работи, џабе не седи.
Каде на друго место ја има оваа изрека, има луѓе џабе што работат и што им немаат платено...
Не знам дали беше до возраста или до размислувањето ама мислев дека не е во ред.... 2001......
Сега да е, а бе одери му ја кожата од каде имот недвижен од 1 000 000 евра од платата чиновничка?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Каде на друго место ја има оваа изрека, има луѓе џабе што работат и што им немаат платено...
Не знам дали беше до возраста или до размислувањето ама мислев дека не е во ред.... 2001......
Сега да е, а бе одери му ја кожата од каде имот недвижен од 1 000 000 евра од платата чиновничка?
Изреката е во друга конотација кажана, ама стварно немам сила веќе да објаснувам извини. Политика по дифолт не поднесувам, незнам ни зашто почнав да дискутирам на темава...

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
дечурлија...не се ни свесни дека наредни 20 години најголем дел од нив нема да можат да се нарекуваат, за чувствуваат да не збориме....НОРМАЛНИ ЛУЃЕ, ако не отидат негде надвор да аргатуваат две генерации како странци натрапници :)

Kajgana Shop

На врв Bottom