Пчеларство

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
+mnogu cista mnogu prirodna i dosta rentabilna rabota zavisi od godinata dali e vrnezliva ili ne ako site vremenski uslovi se pogodat edno pcelno semejstvo moze da proizvede i do 50 kg med vo tekot na godinata se razbira pcelite treba da bidat negde podaleku od naseleno mesto kade sto ima livadi i suma jas licno nemam pceli no kako trgnala rabotava vgodina mozebi ke imam imam se sto mi e potrebno mislam na sandaci masina za cedenje tie raboti gi imam a eden moj prijatel koj ima edno 40 kosarinja i nema kade veke da gi zbira mi obekja deka ke mi dade deset roja jas tolku sandaci i imam znam se okolu proizvotsvoto zastitata skoro se posto duri bese dedomi ziv imavme dve tri ulista toj se bavtase so niv a jas kako dete mu pomagav i toa togas bese mnogu potesko nemase vosocni piti koi se kupuvaa a sega ima samo im gi stavas i odma za nedela dena pcelite gi polnat so med togas duri ja napravea pitata ke pominea dve tri nedeli pa posle pocnuvaa so med taka da medot e rentabilna rabota na zima samo treba da gi hranis so seker i toa jadat po edno 10 gk seker i 20 kg med koj moras da im go ostavis ili eden kat od sandakot e za niv + dopolnitelno seker im stavas na esen ova vreme se cadat sandacite i im se stava mravja kiselina za nistenje na paraziti ili sega ima edni stapcinja kako kineski sveki se inace ako ete imam 10 kosarinja i proizvedam edno 400 kg med po 3 E prosek ete 1200 e pari za cela godina da si zems po 100 e mesecno trosokot e mal ete otprilika neka e 100 kg seker i rabotata so niv plus posle ako ne sakas da se siris znaci ako sakas da si imas ete 10 sandaci tie sekogas se rojat i stanuvat od edno dve a nekogas i tri pcelni semejstva a sekoe semejstvo mozes da go prodades po 1000 den to ti se 10000 vo start od saket ili vosokot si zemas piti toa vo svekarnicite ti go menuvat dva prema eden ali 90 % se pokrivas okolu toa da sme pametna nacija samo od med mozime da ziveeme veruvajte

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
почитувам пчеларство,меѓутоа многу ме нервира зуење на инсекти и примање убоди од истите......бљак:toe:

Alek_rjk

Za prviot vpecatok nema vtora sansa
Член од
14 март 2006
Мислења
387
Поени од реакции
4
Го нема фајлот за пчеларење...дали го има некој?!

aleksandarreal

Sport fanatic
Член од
15 мај 2009
Мислења
905
Поени од реакции
276
ДОбро значи ова пчеливе се напаст комшија чува у двор и лом праат си иам 1000 трауми ногава ми е буре вчера две пчели наеднаш ме укасаа. ДАј кажете кај да пријавам диво пчеларство , пошо законот наложува пчели да се чуваат 5 км од населено место ФАЛА

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.147
Поени од реакции
23.648
ДОбро значи ова пчеливе се напаст комшија чува у двор и лом праат си иам 1000 трауми ногава ми е буре вчера две пчели наеднаш ме укасаа. ДАј кажете кај да пријавам диво пчеларство , пошо законот наложува пчели да се чуваат 5 км од населено место ФАЛА
А ако и порај тоа пак некоја те боцне, на кој ке се жалиш тогаш?
Незнам дали си запознаен но пчелите одат и до неколку километри за да берат храна, така да ...
Искрено ако сандаците во кои ги чува не се ептен во непосредна близина до тебе( мислам на неколку метри) немаш потреба да драматизираш. Јас во дворот имам цветно дрво, а во моја близина во радиус од неколку километри нема пчели, па кога цвета цело дрво зуе од пчели како некој во дворот да ми ги има ставено сандаците. Па сега размисли и види каде е проблемот.

aleksandarreal

Sport fanatic
Член од
15 мај 2009
Мислења
905
Поени од реакции
276
А ако и порај тоа пак некоја те боцне, на кој ке се жалиш тогаш?
Незнам дали си запознаен но пчелите одат и до неколку километри за да берат храна, така да ...
Искрено ако сандаците во кои ги чува не се ептен во непосредна близина до тебе( мислам на неколку метри) немаш потреба да драматизираш. Јас во дворот имам цветно дрво, а во моја близина во радиус од неколку километри нема пчели, па кога цвета цело дрво зуе од пчели како некој во дворот да ми ги има ставено сандаците. Па сега размисли и види каде е проблемот.
абе чоек глеам ништо корисно не си пишал горе само тролаш ,:tapp: човекот има 10 сандаци на 100 метри од мене еба*о не ми кажувај ти мене дрва, вечер ламба не можам да упалам од пчели

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.147
Поени од реакции
23.648
абе чоек глеам ништо корисно не си пишал горе само тролаш ,:tapp: човекот има 10 сандаци на 100 метри од мене еба*о не ми кажувај ти мене дрва, вечер ламба не можам да упалам од пчели
Незнам што да ти речам, изгледа комшијата твој чува некој посебен тип на пчели, некој ноќен вид можеби.
Да не се имаш збунето со комарци случајно.
Вака изгледа пчела

а вака комарец

а вака молец

и за разлика од пчелите овие одат по светло и се ноќни инсекти.
Пчелата веќе на зајдисонце е внатре во кошницата.
Онака чисто информативно.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
4
Поени од реакции
1
ме интересира како поминавте оваа година со багремовата паша, јас пчеларам во Крива Паланка и има доста приноси на мед , колку за споредба на 9 кошници ставив 11 спратови (медишта) и се е полно , како е во другите краеви на Македонија

Член од
17 мај 2013
Мислења
210
Поени од реакции
142
ме интересира како поминавте оваа година со багремовата паша, јас пчеларам во Крива Паланка и има доста приноси на мед , колку за споредба на 9 кошници ставив 11 спратови (медишта) и се е полно , како е во другите краеви на Македонија
И таткоми накај паланка носи на паша.Поточно кај ги носиш.

Kajgana Shop

На врв Bottom